Det Smålandsbaserade företaget Wexiödisk grundades 1972 och tillverkar diskmaskiner för storkök och restauranger. Med sina innovativa produkter av högsta kvalitet har man idag nått en omsättning på 300 miljoner och har kunder i stort sett över hela världen. Wexiödisk ingår i italienska Aligruppen, är marknadsledande i Norden och har ett brett distributionsnät och en god eftermarknad.

All utveckling och produktion av diskmaskiner sker i Växjö.

– Det är viktigt att vi har kontroll över hela processen. Det ger oss större flexibilitet och vi kan möta våra kunders krav på kortare leveranstider, säger företagets VD Magnus Titusson. Det gäller också att vi effektiviserar och hela tiden arbetar mot förbättringsmål i produktionen.

Nu har företaget investerat i en ny effektiv kantrobotcell från Din Maskin i Värnamo AB.

– Det var verktygsväxlingen på roboten som gjorde att vi bestämde oss för Starmatik och SafanDarley, säger Roger Fransson, Produktionstekniker på Wexiödisk. Eftersom vi nästan enbart kör korta serier var detta vårt krav och Din Maskin var den enda leverantören som kunde tillgodose detta. Vi behövde även både en stor robot och kantpress, avslutar Roger.

Robotcellen från Starmatik består av en 80 kg Fanuc robot och en SafanDarley hydraulisk kantpress på 175 ton med CNC-styrt 6-axligt bakre anslag, integrerad omslagsfunktion i kantpressens arbetsbord och en arbetslängd på 3600 mm. Roboten är placerad på en 10 meter lång åkbana vilket ger optimal åtkomlighet vid bockning och större möjlighet för flexibel stapling. Cellen har automatiskt gripdons- och verktygsväxling. Gripdonsmagasinet har plats för 8 gripdon och verktygsmagasinet plats för 35 meter kantpressverktyg.

Fördelen med automatisk gripdons- och verktygsväxling är bland annat att man får ett bättre utnyttjande av cellen med snabba omställningar av verktyg och gripdon även om man kör korta serier. Omställning mellan jobb som är upplagda i arbetskön och hanteras av cellkontrollen ”Workcell Supervisor” tar oftast inte mer än några minuter.