”Vi skapar skiften för en grönare värld”

mar 22, 2022 | Verktyg

”Klimatkrisen är vår tids största utmaning och vi måste övervinna den”, sa FN:s generalsekreterare António Guterres när han talade inför delegaterna vid klimatkonferensen COP26 i november 2021. Världen har åtta år på sig att avlägsna 28 gigaton koldioxid (CO2) från atmosfären för att uppfylla målen i Parisavtalet. Det är en global kapplöpning där alla måste delta – och industrin måste gå i täten för att åstadkomma förändringar.

Här går Helen Blomqvist, Sandvik Coromants koncernchef, igenom tillverkningsindustrins åtaganden för en grönare värld och förklarar hur Sandvik Coromant skapar skiften.

Vi är alla medvetna om att tiden håller på att rinna ut om vi ska hinna begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C över förindustriella nivåer. Sammanlagt 49 länder, plus EU, har kommit överens om nettonollmål för mer än hälften av de globala inhemska utsläppen av växthusgaser. Om de tillämpas korrekt kan nettonollmålen minska den globala uppvärmningen med ytterligare 0,5 °C och få ner den beräknade temperaturökningen till 2,2 °C.

Men det är inte bara upp till stormakterna och världsledarna att leda det här arbetet. Ansvaret ligger också hos företag, särskilt inom tillverkningsindustrin. De måste se över sina tillverkningsmetoder och minska koldioxidutsläppen.

Städa upp i industrin

Det har knappast undgått någon att industrin har ett enormt koldioxidavtryck. I USA står tillverkningsindustrin för nästan en fjärdedel av de direkta koldioxidutsläppen enligt miljöskyddsmyndigheten EPA. I Europa släpper industrin ut 880 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år.

Om vi ska kunna implementera renare tillverkningsmetoder och framtidssäkra företagens tillväxt krävs det rejäla omställningar i hela sektorn, något som tack och lov redan är på gång. Och det är inte bara planeten som gynnas av hållbarare processer. När företag investerar i grön teknik kan det skapa fördelar i hela verksamheten i form av förbättrad image, mindre avfall och det faktum att företaget blir en mer attraktiv arbetsplats.

Enligt McKinsey kan en hållbarhetsstrategi vara ett sätt för företagen att göra långsiktiga investeringar, boosta medarbetarnas motivation och öka intäkterna. När vi pratar om hållbarhet syftar vi på dess inverkan på människorna, planeten och vinsterna.

Att vara miljövänliga är inte längre kostsamt – det är istället en pådrivare för ständig innovation, nya marknadsmöjligheter och lönsamhet. Fast det betyder inte att man kan bli hållbarare över en natt, särskilt inte om man råkar vara tillverkare. Hållbarhet är ett långsiktigt mål med flera etapper. Då är frågan, var är det bäst att börja?

Cirkeln är sluten

När industriföretag börjar arbetet med att ta fram en hållbarhetsstrategi är avfallet ett av de viktigaste områdena att ta itu med. Enligt miljöorganisationen ClimateWorks Foundation som arbetar för att hitta bästa praxis-lösningar som kan hjälpa företag och organisationer att minska sin koldioxidförbrukning är den cirkulära ekonomin ”ett system där material flödar, och där materialen utgörs av biologiska och ’tekniska’ näringsämnen som är utformade för att fortsätta cirkulera med hög kvalitet, för att sedan återgå till biosfären på ett säkert sätt, och som därigenom tillför ett värde i utbyte mot en minimal förbrukning av energi och fysiska resurser”.

Den cirkulära ekonomin innebär inte bara miljömässiga fördelar. Så snart Sandvik Coromants egna bearbetningsverktyg tappar skärpan, vilket är normalt med tiden, vore det enkelt för våra kunder att kassera dem som skrot. Men det material som användes vid tillverkningen är fortfarande värdefullt.95 % av ett använt hårdmetallskär kan nämligen återvinnas. Denna hårdmetall består till cirka 75 % av volfram. Det går åt 70 % mindre energi att tillverka nya verktyg av återanvänd solid hårdmetall än att tillverka dem av helt nytt råmaterial. Själva tillverkningen är också mer hållbar och genom att använda återvunnet material blir koldioxidutsläppen 40 % lägre än om tillverkningen hade skett från scratch.

Genom att ställa om till mer cirkulära processer hanterar man både allmänna hållbarhetsutmaningar och avfall, där det senare är något som kunderna drar sig för att ta tag i. Genom att ha kontroll över hela produktens livscykel, som med våra verktyg, får företaget samtidigt större kontroll över sina tillgångar. Det innebär att företaget på ett effektivare sätt kan se över sina kostnader, samtidigt som man hjälper de egna kunderna som ju också har nytta av försäljningen av begagnade produkter, och man skapar ett djupare förhållande till sina leverantörer eftersom det inte upphör så fort produkten är uttjänt och har fyllt sin grundfunktion.

Som en del av Sandvik Coromants egna globala återvinningsprocess samlas uttjänta hårdmetallverktyg in från kunderna och skickas vidare till vår återvinningsanläggning Wolfram Bergbau und Hütten i Österrike. Där använder de återvinningsansvariga sedan ett skanningssystem för att utföra en fullständig röntgenfluorescensanalys och på så vis få reda på exakt vad verktygen innehåller. Verktygen mals sedan ner till hårdmetallpulver.

Det här pulvret genomgår kemisk rening för att man ska komma åt material som har samma egenskaper som rå volfram. Övriga ämnen i hårdmetallen tas också om hand på ett hållbart sätt. Till exempel utvinns kobolt från de begagnade verktygen och skickas vidare till ett annat företag för återvinning.

Sandvik Coromants återvinningsprogram är öppet för verktyg från alla tillverkare, oavsett storlek, bransch och tillverkningsort.

Vi leder förändringen

Konsumenterna efterfrågar i allt större utsträckning företag med fokus på hållbarhet. Det gör även medarbetare – och arbetssökande. Sandvik Coromant har formulerat ett åtagande – att leda övergången till en mer hållbar framtid. En framtid där hållbarhet är resultatet av vårt arbete och en integrerad del av hur vi gör affärer.

Som tillverkare behöver vi välkomna och använda ny teknik, ny kompetens och nya konstruktionssätt för att göra våra processer bättre, både för vår organisation och för miljön. Metallbearbetningsindustrin är till sin natur konservativ, vilket betyder att förändringar ofta tar tid. Vårt mål är att ändra på det.

Som förespråkare för hållbarhet och globala hållbarhetsmål samt medlem av Sandvikgruppen, har vi tagit fram en uppsättning interna mål som håller oss ansvariga för våra handlingar och låter vårt globala team arbeta mot ett gemensamt mål. Vi kallar vårt arbete Make the shift.

Vårt första mål är att öka energieffektiviteten genom att återvinna eller reducera den energi som går åt i operationerna, med siktet inställt på att reducera energikonsumtionen med 2,5 % per år. Vårt andra mål är att bli ett cirkulärt företag och halvera vårt koldioxidavtryck fram till år 2030. Vi har redan implementerat flera processer som kan hjälpa oss genomföra förändringen, med alltifrån ett omfattande återvinningsprogram till digitala resurser som t.ex. bedömningsverktyget Gröna fabriker, som låter oss identifiera ineffektiva områden i våra anläggningar.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra innan vi som industri, och samhället i stort, uppfyller klimatmålen. Men vi har inte råd att luta oss tillbaka. Alla kan göra något och det är tillverkningsindustrins ansvar att skapa och verka för nya innovationer som kan göra världen till en hälsosammare och trevligare plats. Vi på Sandvik Coromant är redo att skapa förändring.

Nya Garant master chuck
Oavsett vilken typ av Hydraul Chuck du väljer inom GARANT Master Chuck-familjen kommer den att prestera utmärkt! De nya chuckarna erbjuder ett alternativ till...
Iscar nyanställer
Iscar Sverige AB är ett av 40-talet dotterbolag i den internationella koncernen IMC som är ett av de världsledande företagen inom utveckling, tillverkning och...
Ny stålsvarvningssort för grovbearbetning med hög matning
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, presenterar en ny sort i den senaste versionen av stålsvarvningsserien. GC4405 är första val för höga...
Ny verktygshållare – TENDO Silver
På EMO 2023, presenterade SCHUNK en ny verktygshållare – TENDO Silver, som erbjuder idealisk introduktion till hydraulisk hållarteknik och är en allroundverktygshållare...
Ett borr att lita på för nickelbaserade HRSA-komponenter
Sandvik Coromant, globalt ledande inom skärande bearbetning, introducerar ett nytt solitt hårdmetallborr som är optimerat för borrning i nickelbaserade HRSA-material...
För tillförlitlig och kostnadseffektiv plan- och profilfräsning
Sandvik Coromant – specialisten på skärverktyg – lanserar det nya fräskonceptet CoroMill® MR80, som är anpassat för krävande grovfräsning i ett brett applikationsområde...
Kuggfräsar på rekordtid
Med sin verktygskonfigurator (HTC – HORN Tool Configurator) erbjuder Horn möjligheten att leverera kuggfräsar med kort ledtid. Horn fokuserar på sitt eget cirkulära...
Nytt samarbete mellan Seco och Swemachinist
Seco har tagit ännu ett steg i företagets strävan att dela kunskap om de många möjligheterna inom maskinbearbetning genom ett nytt samarbete med Swemachinist, en...
Förbättra din maskinbearbetning med utökat verktygssortiment
Dormer Pramet har nöjet att presentera sitt senaste sortiment av verktygssystem. Det nya sortimentet innehåller en rad avancerade fastspänningsverktyg för fräsning,...
Mångsidig spår- och avstickning med hög stabilitet
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, uppgraderar det väletablerade avsticknings- och spårsvarvningskonceptet CoroCut® 1-2. Förbättrad...
Framtidsinriktad tillväxt med ökat fokus på ”Wearparts”
Nyligen på EMO-mässan i Hannover korsade vi vägen för Mikael Gyllhamn, VD för Scandinavian Carbide Company (SCC). SCC är en pålitlig aktör som erbjuder ett imponerande...
Innovation och hållbarhet i centrum
Hösten 2023 bjuder på en spektakulär händelse när EMO-mässan intar Hannover, och ett företag som sticker ut i mängden är MAPAL. Deras 480 kvadratmeter stora monter var...
Ny högpresterande sort för virvelgängning
SG3P är namnet på den nyutvecklade högpresterande Horn-sorten som ger användaren nya möjligheter när det gäller prestanda och verktygslivslängd vid virvelfräsning av...
Vibrationsfri Gängfräsning med SmiCut
SmiCut, ett svenskt företag med ett rikt arv som en banbrytare inom skärande verktyg, har markerat sin närvaro på EMO 2023 med ett spektakulärt genombrott inom...
Nya vinkelhuvudenserien Neoline – Albertis senaste framsteg
En av höjdpunkterna på mässan var presentationen av Albertis senaste Neoline, och vi fick möjligheten att intervjua Johan Nilsson, produktchef på Edeco, som är ansvarig...
Innovativa bearbetningslösningar imponerar med digital teknik och högeffektiva verktyg
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik. För ISCAR är detta en betydande plattform för att presentera sina senaste...
Nya mångsidiga fräsar – Barrelmills
Femaxlig bearbetning används alltmer eftersom den ger betydande fördelar genom att komplexa komponenter kan bearbetas i en och samma maskinuppspänning. Metoden ger hög...
Sandvik Coromant lanserar en ny varumärkesidentitet
För ett starkare fokus på sitt engagemang för innovation och hållbarhet lanserar Sandvik Coromant en ny varumärkesidentitet. Som en integrerad del av den nya...
Komplett katalog för djuphålsborrning
Man brukar prata om djuphålsborrning när håldjupet överstiger 10 gånger diametern. Det finns utmaningar med att borra djupa hål vilket kan vara svårigheten att evakuera...
Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
Fagersta, september 2023 - Seco, som är en av de ledande globala leverantörerna av lösningar inom metallbearbetning, har precis lanserat en uppdaterad grafisk profil...

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör