”Vi skapar skiften för en grönare värld”

mar 22, 2022 | Verktyg

”Klimatkrisen är vår tids största utmaning och vi måste övervinna den”, sa FN:s generalsekreterare António Guterres när han talade inför delegaterna vid klimatkonferensen COP26 i november 2021. Världen har åtta år på sig att avlägsna 28 gigaton koldioxid (CO2) från atmosfären för att uppfylla målen i Parisavtalet. Det är en global kapplöpning där alla måste delta – och industrin måste gå i täten för att åstadkomma förändringar.

Här går Helen Blomqvist, Sandvik Coromants koncernchef, igenom tillverkningsindustrins åtaganden för en grönare värld och förklarar hur Sandvik Coromant skapar skiften.

Vi är alla medvetna om att tiden håller på att rinna ut om vi ska hinna begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C över förindustriella nivåer. Sammanlagt 49 länder, plus EU, har kommit överens om nettonollmål för mer än hälften av de globala inhemska utsläppen av växthusgaser. Om de tillämpas korrekt kan nettonollmålen minska den globala uppvärmningen med ytterligare 0,5 °C och få ner den beräknade temperaturökningen till 2,2 °C.

Men det är inte bara upp till stormakterna och världsledarna att leda det här arbetet. Ansvaret ligger också hos företag, särskilt inom tillverkningsindustrin. De måste se över sina tillverkningsmetoder och minska koldioxidutsläppen.

Städa upp i industrin

Det har knappast undgått någon att industrin har ett enormt koldioxidavtryck. I USA står tillverkningsindustrin för nästan en fjärdedel av de direkta koldioxidutsläppen enligt miljöskyddsmyndigheten EPA. I Europa släpper industrin ut 880 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år.

Om vi ska kunna implementera renare tillverkningsmetoder och framtidssäkra företagens tillväxt krävs det rejäla omställningar i hela sektorn, något som tack och lov redan är på gång. Och det är inte bara planeten som gynnas av hållbarare processer. När företag investerar i grön teknik kan det skapa fördelar i hela verksamheten i form av förbättrad image, mindre avfall och det faktum att företaget blir en mer attraktiv arbetsplats.

Enligt McKinsey kan en hållbarhetsstrategi vara ett sätt för företagen att göra långsiktiga investeringar, boosta medarbetarnas motivation och öka intäkterna. När vi pratar om hållbarhet syftar vi på dess inverkan på människorna, planeten och vinsterna.

Att vara miljövänliga är inte längre kostsamt – det är istället en pådrivare för ständig innovation, nya marknadsmöjligheter och lönsamhet. Fast det betyder inte att man kan bli hållbarare över en natt, särskilt inte om man råkar vara tillverkare. Hållbarhet är ett långsiktigt mål med flera etapper. Då är frågan, var är det bäst att börja?

Cirkeln är sluten

När industriföretag börjar arbetet med att ta fram en hållbarhetsstrategi är avfallet ett av de viktigaste områdena att ta itu med. Enligt miljöorganisationen ClimateWorks Foundation som arbetar för att hitta bästa praxis-lösningar som kan hjälpa företag och organisationer att minska sin koldioxidförbrukning är den cirkulära ekonomin ”ett system där material flödar, och där materialen utgörs av biologiska och ’tekniska’ näringsämnen som är utformade för att fortsätta cirkulera med hög kvalitet, för att sedan återgå till biosfären på ett säkert sätt, och som därigenom tillför ett värde i utbyte mot en minimal förbrukning av energi och fysiska resurser”.

Den cirkulära ekonomin innebär inte bara miljömässiga fördelar. Så snart Sandvik Coromants egna bearbetningsverktyg tappar skärpan, vilket är normalt med tiden, vore det enkelt för våra kunder att kassera dem som skrot. Men det material som användes vid tillverkningen är fortfarande värdefullt.95 % av ett använt hårdmetallskär kan nämligen återvinnas. Denna hårdmetall består till cirka 75 % av volfram. Det går åt 70 % mindre energi att tillverka nya verktyg av återanvänd solid hårdmetall än att tillverka dem av helt nytt råmaterial. Själva tillverkningen är också mer hållbar och genom att använda återvunnet material blir koldioxidutsläppen 40 % lägre än om tillverkningen hade skett från scratch.

Genom att ställa om till mer cirkulära processer hanterar man både allmänna hållbarhetsutmaningar och avfall, där det senare är något som kunderna drar sig för att ta tag i. Genom att ha kontroll över hela produktens livscykel, som med våra verktyg, får företaget samtidigt större kontroll över sina tillgångar. Det innebär att företaget på ett effektivare sätt kan se över sina kostnader, samtidigt som man hjälper de egna kunderna som ju också har nytta av försäljningen av begagnade produkter, och man skapar ett djupare förhållande till sina leverantörer eftersom det inte upphör så fort produkten är uttjänt och har fyllt sin grundfunktion.

Som en del av Sandvik Coromants egna globala återvinningsprocess samlas uttjänta hårdmetallverktyg in från kunderna och skickas vidare till vår återvinningsanläggning Wolfram Bergbau und Hütten i Österrike. Där använder de återvinningsansvariga sedan ett skanningssystem för att utföra en fullständig röntgenfluorescensanalys och på så vis få reda på exakt vad verktygen innehåller. Verktygen mals sedan ner till hårdmetallpulver.

Det här pulvret genomgår kemisk rening för att man ska komma åt material som har samma egenskaper som rå volfram. Övriga ämnen i hårdmetallen tas också om hand på ett hållbart sätt. Till exempel utvinns kobolt från de begagnade verktygen och skickas vidare till ett annat företag för återvinning.

Sandvik Coromants återvinningsprogram är öppet för verktyg från alla tillverkare, oavsett storlek, bransch och tillverkningsort.

Vi leder förändringen

Konsumenterna efterfrågar i allt större utsträckning företag med fokus på hållbarhet. Det gör även medarbetare – och arbetssökande. Sandvik Coromant har formulerat ett åtagande – att leda övergången till en mer hållbar framtid. En framtid där hållbarhet är resultatet av vårt arbete och en integrerad del av hur vi gör affärer.

Som tillverkare behöver vi välkomna och använda ny teknik, ny kompetens och nya konstruktionssätt för att göra våra processer bättre, både för vår organisation och för miljön. Metallbearbetningsindustrin är till sin natur konservativ, vilket betyder att förändringar ofta tar tid. Vårt mål är att ändra på det.

Som förespråkare för hållbarhet och globala hållbarhetsmål samt medlem av Sandvikgruppen, har vi tagit fram en uppsättning interna mål som håller oss ansvariga för våra handlingar och låter vårt globala team arbeta mot ett gemensamt mål. Vi kallar vårt arbete Make the shift.

Vårt första mål är att öka energieffektiviteten genom att återvinna eller reducera den energi som går åt i operationerna, med siktet inställt på att reducera energikonsumtionen med 2,5 % per år. Vårt andra mål är att bli ett cirkulärt företag och halvera vårt koldioxidavtryck fram till år 2030. Vi har redan implementerat flera processer som kan hjälpa oss genomföra förändringen, med alltifrån ett omfattande återvinningsprogram till digitala resurser som t.ex. bedömningsverktyget Gröna fabriker, som låter oss identifiera ineffektiva områden i våra anläggningar.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra innan vi som industri, och samhället i stort, uppfyller klimatmålen. Men vi har inte råd att luta oss tillbaka. Alla kan göra något och det är tillverkningsindustrins ansvar att skapa och verka för nya innovationer som kan göra världen till en hälsosammare och trevligare plats. Vi på Sandvik Coromant är redo att skapa förändring.

Ny skärsort för stålsvarvning hjälper THK Rhythm att ta kontroll över sin bearbetningsprocess
Tillsonburg har förändrats sedan den kanadensiska musiklegendaren Stompin’ Tom Connors gjorde den lilla staden i Ontario och dess tobaksfält kända genom sången med...
Nya möjligheter: Avstickning i rostfritt stål med System 222
Gühring System 222 för spår och avstickning har utökats. Förutom vändskär för stålmaterial finns det nu också ett verktyg med en bredd på 3mm för avstickning i rostfria...
Högmatningsfräsning av rotorer – tryggare, säkrare och mer effektivt
Med längder uppemot 6 meter och vikter uppemot 30 ton är rotorerna som tillverkas hos anrika Björneborg Steel minst sagt imponerande. När man dessutom ska avverka...
Digitaliserad kvalitetssäkring i fordonsindustrin
Enligt IBM-rapporten Automotive 2030 — Racing toward a digital future säger hälften av cheferna inom fordonsindustrin att deras organisationer måste genomgå en digital...
3 effektiva skäreggar för produktiv hålbearbetning
2019 lanserade Iscar LOGIQ3CHAM, en 3-skärig löstoppsborr med oslagbar produktivitet. LOGIQ3CHAM har stora, polerade spånkanaler med variabel spiralvinkel och...
Tillsammans bygger vi industrin i Sverige
När kraven på toleranser är höga och volymerna stora så måste verktyget leverera. På Elmia Verktygsmaskiner presenterar Gühring Sweden flera nya lösningar som tål tuffa...
Nytt koncept från Ceratizit förenklar verktygsanskaffningen
Ceratizit lanserar ett helt nytt servicepaket under Elmia Verktygsmaskiner. Konceptet heter Tool Supply 24/7 och är precis vad det heter – en verktygtjänst dygnet runt....
Förpackningar av 100% återvunnen plast
Gühring introducerar successivt hållbara förpackningar. Förpackningarna som är gjorda av PCR-plast från 100% återvunnet plastavfall. Detta gör att Gühring besparar...
Samarbete minskar ställtiden i längdsvarvarna
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras på Elmia Produktionsmässor.  En av de främsta innovationerna är...
Gasen i botten för Kyocera på Elmia Verktygsmaskiner
Häpnadsväckande hastigheter i både aluminium och stål. Ja, det är vad Kyocera utlovar i sin monter under Elmia Verktygsmaskiner. Dessutom bjuder företaget även på ett...
Framtidsorienterad bearbetning med rull- och tryckpolering
Fler och fler företag inom fordonsindustri, läkemedelsindustri och flygindustri ställer ökade krav på ytkvalitet och minskade toleranser på bearbetade detaljer. Rull-...
Skarpa investeringar vässar slipexperterna
Ambitionen är att vara Sveriges bästa slipverkstad. Nu storsatsar Lack-Ollé AB i Trollhättan med flera investeringar som befäster den positionen. Artikel i Aktuell...
Edeco tar samarbetet med Gesac till en ny nivå
Karlstadbaserade verktygsspecialisten Edeco Tool och kinesiska Gesac har gjort en lång och händelserik resa tillsammans. Edeco var den partner som 2016 introducerade...
Borrning i stål blev just snabbare och effektivare
Sandvik Coromant, har uppgraderat sitt sortiment med CoroDrill® 860-borr i solid hårdmetall för att kunna erbjuda sina kunder ökad produktivitet vid borrning i stål....
Elektrifierad mobility
Idag så cyklar amatörcyklister uppför alla typer av berg utan större ansträngning, berg som får proffscyklister att blir svettiga. Elcyklar är hemligheten, cyklar med...
Nya MAPAL-kataloger: Hållande, hålbearbetning och fräsning
MAPAL lanserar nya kataloger för hållande verktyg, hålbearbetning och fräsning. Som en del i det har hela produktportföljen setts över, reviderats och kompletterats för...
80 fullspäckade sidor med flera nyheter och fullständigt fokus på verktyg till längdsvarvar
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras i årets katalog. En av de främsta innovationerna är produktlinjen...
Med sin mångsidighet sänker Secos fräsar kostnaderna för verktygslagret
Tillverkare som vill ha mångsidighet och precision vid bearbetning kan kombinera Seco Turbo 16 hörnfräsar och Helical Turbo 16 fräsar för att minska verktygslagret och...
BoreMeister borrstänger med utbytbara huvuden utökas med 44 nya skärhuvuden
Tungaloy har utökat sitt sortiment av BoreMeister utbytbara borrhuvuden med 44 nya skärhuvuden. BoreMeister är ett ID-svarvningsverktygssystem av modulär typ som består...
Tungaloy förbättrar DrillMeister DMP med ytterligare borrhuvuden i AH9130-klass
Tungaloy har utökat sitt borrsystem DrillMeister med utbytbara borrhuvuden ytterligare genom att lägga till ytterligare 30 DMP-borrhuvuden i AH9130-kvalitet för att...

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör