Ursviken Technology AB har kunder världen över. Deras CNC-styrda plåtbearbetningsmaskiner står sig gott i konkurrensen
– tack vare kvalitet, teknikutveckling och pålitlighet. Kenneth Ragnmark, Ursvikens säljchef i södra Sverige, menar att det är rätt väg. Både för dem och deras inhemska branschkollegor.
– Plåtkunnandet är stort i Sverige, Vi har bra maskiner och kompetens, säger han angående förutsättningarna att slå vakt om den svenska plåtindustrins starka ställning.
Mässan Elmia Plåt, den 10-13 maj i Jönköping, blir ett bra bevis på branschens styrka. Ursviken Technology AB är en av utställarna. De ser ett stort värde i att visa upp sig, att träffa såväl gamla som nya kunder och presentera den breda kunskap man förfogar över. Företaget har idag finska ägare men drivs som helsvenskt. Det bedrivs full produktion i fabriken som ligger i orten de tog sitt namn efter vid starten 1885. Alltså Ursviken, beläget mellan Skellefteå stad och Skelleftehamn.
Första hydrauliska kantpressen byggdes i deras verkstad strax efter kriget. Kantpressar och gradsaxar har blivit Ursvikens signum. Tyngden ligger i dag på det förstnämnda.
– Eftersom vi är duktiga på att bygga kantpressar, och besitter hög kompetens i huset, har det även blivit en hel del stora maskiner. Vi gör maskiner från 100 ton och uppåt. Vi kan i princip göra hur stora som helst. I det segmentet är vi en stark operatör, förklarar Kenneth och fortsätter:
– Vi säljer world wide. Asien och Tyskland har varit och är alltjämt stora marknader för oss och i viss mån USA.
Faktum är att Ursviken renodlat sig allt mer på högteknologi i avdelningen kantpressar. Mellankategorin har lagts över på deras portugisiska agentur Adira. Vägvalet har fallit sig naturligt utifrån konkurrenssituation och kunnande. De mer utrustade kantpressarna kräver större kompetens och mer avancerad teknik. Där känner sig Ursviken tryggt – det är deras planhalva.
– Kunden ska veta att det han eller hon fått är det bästa som går att få. I oss anlitas en expert. Vi jobbar med kantpressning till 90 procent och vet vad vi pratar om. Stort kunnande, serviceåtagande och en förmåga att hitta kundanpassade lösningar. Det är vår modell, framhåller Kenneth.
Han tror att det är rätt recept för svensk plåtindustri överlag. Det krävs spetskompetens och vilja att leda utvecklingen för att vara med och konkurrera i framkant.
– Jag är optimistisk inför framtiden, säger Kenneth Ragnmark. Jag tycker mig se i dag att plåtförädlingen går mer och mer mot automatisering. Det är så som vi i Sverige ska konkurrera. Med teknik och automatik.