Klänningar av stål, utopi eller verklighet? När svenske stjärndesignern Naim Josefi kontaktade voestalpine Precision Strip i Munkfors för material till exklusiva Couture-klänningar tvekade man aldrig. Resultatet visades nyligen i en bejublad modevisning på Stockholm Fashion Week.
När svenske Project Runway-vinnaren Naim Josefi i helgen öppnade Stockholm Fashion Week på Berns i Stockholm var det med ett tydligt fokus på svenskt stål. I den nya kollektionen Gangs går paljetter och detaljer av stål som en röd tråd på catwalken och når sin kulmen i de eleganta Couture-klänningar som avslutar showen.
– Jag har ett stort intresse för teknik och alla mina kollektioner är byggda på vetenskaplig forskning, säger Naim Josefi. Jag fascineras av fraktaler, självlikformiga mönster som skapas genom olika matematiska transformationer som upprepas ett stort antal gånger. I den nya kollektionen har jag integrerat paljetter av svenskt stål, inte minst i Couture-klänningarna där stålet färgats i de kulörer jag önskat av voestalpine i Munkfors.
Fungerande samspel i kreativ process
Hur blev då idén att göra kläder av kallvalsat stål till verklighet? Arbetet med Naim Josefis kollektion har pågått sedan slutet av september 2016 då Naim, via branschorganisationen Jernkontoret, fick de första kontakterna med voestalpine Precision Strip. Den inledande frågeställningen var självklar och rakt på sak. Går det att producera ett stålmaterial som kan användas vid sömnad av exklusiva kläder?
– När Naim hörde av sig och presenterade sina idéer tände vi på alla cylindrar, säger Göran Jansson, VD på voestalpine Precision Strip. ”Vi såg direkt en fantastisk möjlighet att profilera vår expertis kring tunna stålmaterial inom ett helt nytt område”.
Utifrån Naim Josefis specifikationer framställdes prover på vad voestalpine kunde åstadkomma. Proverna togs emot med entusiasm sett till materialets egenskaper och färgåtergivning.
Chris Millward, voestalpine Precision Strips R&D Director, har haft ett huvudansvar i de tekniska diskussionerna.
– Genom en serie av kontrollerade oxideringsexperiment lyckades vi få fram ett antal mörkblå kulörer på en 0,022 mm tjock stålremsa. Proverna skickades till Naim som imponerades och inspirerades till klänningar även i andra kulörer. På Berns visades den blå klänningen sida vid sida med såväl en svart som en obehandlat stålgrå modell. Detaljer från oss fanns även med på flera av de andra plaggen i Naims kollektion.
Fantastiska fördelar – tuffa utmaningar
Paljettyg av stål tillför något nytt till modevärlden. Materialet har många spännande egenskaper.
– Stålpaljetter i de dimensioner voestalpine klarar är extremt tunna och väger därför mindre, vilket är en stor fördel i plagg med mycket paljetter, konstaterar Naim Josefi. Hundra meter av ett stålpaljettyg väger bara några hundra gram. Den blanka ytan ger också plaggen ett underbart vacker skimmer.
Stålet innebär samtidigt utmaningar.
– Stålet är högkänsligt för fingeravtryck, fortsätter Naim. ”I Couture-plagg kan det hanteras då sömmerskorna alltid bär vita handskar för att skydda de ömtåliga plaggen. I ett vardagligare bruk skulle det däremot ställa till problem. En annan utmaning är svårigheten att laserskära stålpaljetterna. Vi fick istället klippa dem med fotoetsning, alltså i ett syrabad. Det är häftigt att upptäcka att allt går även om man måste tänka om och använda andra metoder”, säger Naim.
Spetskompetens inom helt nytt område
För voestalpine Precision Strip har projektet med stålklänningarna inneburit en chans att visa upp verksamheten från en ny sida. Företaget, som är en del av världskoncernen voestalpine Group, går i spetsen för precisionsstål för industriella tillämpningar och kallvalsat stål från Munkfors används bland annat av världens stora tillverkare av rakblad, skalpeller, knivar och sågblad.
– Under vårt varumärke Uddeholmstrip utvecklas kontinuerligt stål för nya ändamål, men hoppas genom samarbetet med Naim få visa upp oss på en ny arena, säger Göran Jansson. Inte minst vill vi påvisa att vi, med mycket snäva toleranser, kan kallvalsa avancerat stål ned till verkligt tunna tjocklekar. Om det i framtiden ges nya öppningar inom just modevärlden är för tidigt att säga, men vi står redo.
Även Naim Josefi ser positivt på en fortsättning.
”Ja, absolut. Stålet nyttjas redan idag till t.ex knappar, nitar och blixtlås. Jag använder också svenskt stål till knapparna i min denimkollektion. Vi är alltid öppna att testa nya metoder. Det är svårt att säga idag vad vi kommer att göra i morgon men ingenting är omöjligt!”