Världens största svarvbom

jan 25, 2024 | Svarv, Verktyg

Sandvik Coromant har skapat historia som innovatör inom precisionsteknik, genom att utveckla världens största svarvbom. Den gigantiska svarvbommen, med en längd på nästan 11 m och en diameter på 600 mm, är särskilt utvecklad för att uppfylla bearbetningsbehoven hos den finska verkstadskoncernen Häkkinens enhet i Jyväskylä. 

Svarvutrustningen ska användas för att producera metallkomponenter med snäva toleranser, för slutkunder i en rad sektorer, exempelvis inom offshore-industrin, kraftöverföring och förnybar energi.

Häkkinenkoncernen hade en unik uppsättning specifikationer som behövde uppfyllas när företaget inledningsvis kontaktade Sandvik Coromant. Man behövde ett verktyg som skulle klara att bearbeta en viss typ av komponenter med ett antal kritiska mått. Av sekretesskäl nämnde man inte vilken typ av komponenter som skulle tillverkas. Däremot angav man att det rörde sig om komponenter med en diameter på 800 mm och en längd på 12 m, och att de skulle bearbetas från båda sidor.

Det efterfrågade verktyget var en svarvbom, som inom bearbetning används för att förstora eller justera diametern hos ett befintligt hål i ett arbetsstycke. Hål som tillverkas med en svarvbom är exaktare och har finare kvalitet än vad som uppnås vid borrning, som inte genererar lika exakta hål. 

Men svarvbommens diameter och längd beror på måtten hos själva arbetsstycket. Rekommendationen är att välja största möjliga bomdiameter för applikationen, för att få bästa möjliga stabilitet. Enkelt uttryckt krävde applikationen en svarvbom av oöverträffade dimensioner. Storleken var avgörande för att kunna uppnå extremt djup och exakt invändig svarvning – en uppgift som svarvbommar av standardstorlek skulle gå bet på.

Mindre vibrationer

Häkkinenkoncernens Jyväskylä-enhet kontaktade sin samarbetspartner ŠMT – före detta Skoda Machine Tool – som har sin bas i Tjeckien och är en världsledande tillverkare av mycket exakta uppborrnings- och fräsmaskiner, svarvmaskiner med mera. Det stod klart att ŠMT skulle behöva anlita en verktygsmaskinspecialist som kunde tillhandahålla en svarvbom med de extremt ovanliga mått som behövdes för att klara behoven i det unika projektet.

ŠMT vände sig därför till Sandvik Coromant i Tjeckien för att få hjälp med att utveckla den enorma bommen.

”Sandvik Coromant är en välkänd tillverkare av svarvbommar, i synnerhet bommar med bra vibrationsmotstånd”, säger Vaclav Faber, projektingenjör hos Sandvik Coromant i Tjeckien. ”Att minska vibrationerna i svarvbommar är avgörande, eftersom det leder till precision och hög ytjämnhet vid bearbetningen.”

För mycket vibration kan leda till bristande precision, verktygsförslitning och försämrad integritet hos arbetsstycket – vilket var potentiella problem med tanke på de enorma proportionerna i Häkkinenkoncernens bearbetningsoperation. Men i stället finns nu en svarvbom som minimerar vibrationerna och ger stabila och kontrollerade bearbetningsvillkor, vilket resulterar i högre produktivitet, förlängd verktygslivslängd och överlägens ytjämnhet.

ŠMT hade andra tydliga krav på bommen: Slutkunden, dvs. Häkkinens Jyväskylä-enhet, behövde ett verktyg som kunde integreras sömlöst med befintliga maskiner och samtidigt tänja gränserna för vad som kan uppnås i svarvoperationer. Ett annat viktigt krav på den nya svarvbommen var att den måste vara kompatibel med ŠMT:s stora svarv.

Då kom Sandvik Teeness i Trondheim in i bilden. Teamet valdes tack vare sin ställning som marknadsledande inom utveckling och tillverkning av svarvbommar sedan 1960-talet.

Utmaningar

Svarvbommen är av stål och innehåller en komponent som kallas för ”dämpkropp” och är av hårdmetall. En dämpkropp är en enhet för att minska eller eliminera vibrationer. Den brukar inte vara del av maskinens konstruktion, och den spänns fast i särskilda gummiringar. 

En annan avgörande egenskap hos bommen är Coromant Capto®-verktygshållaren som är monterad vid bommens front och håller de skär som behövs för bearbetning av arbetsstycket. Coromant Capto® är konstruerad för att förbättra maskinutnyttjandet genom att förkorta riggnings- och verktygsväxlingstiderna, och för att ge stabil och tillförlitlig bearbetning.

”Verktygshållaren är särskilt användbar i flerfunktionsmaskiner”, säger Vaclav Faber. ”Den gör det möjligt att montera verktyg med olika längder och egenskaper, oavsett maskingränssnitt. Coromant Capto tillgodoser även Häkkinenkoncernens behov av en svarvbom som kan användas i olika industriella konfigurationer.”

Utförlig testning

Sandvik Teeness specialister utförde frekvensmätningar på plats, för att utvärdera funktionen hos dämpningsadaptern i bommen. Bommen sattes i arbete i en stor CNC-svarv och testades flera gånger i tre applikationer – grovbearbetning, finbearbetning och profilsvarvning – med olika skärdata varje gång.

Verktyget kördes med ett maximalt tillåtet överhäng på 10 gånger diametern (10 x D), vilket är rekommendationen för att minimera vibrationer och uppnå bästa möjliga stabilitet och noggrannhet. Sandvik Coromants Silent ToolsTM-svarvbommar, vars namn avspeglar det faktum att knappast några vibrationer genereras, används normalt vid långa verktygsöverhäng. Därför är det mycket viktigt med stabil fastspänning. Cylindriska svarvbommar ska alltid spännas fast i en delad cylindrisk hylsa med en minsta fastspänningslängd på 4 x bomdiametern.

Skärdata baserades på inledande rekommendationer genererade i programvaran CoroPlus® Tool Guide, som nyttjades under testningen. För grovbearbetningsapplikationen kördes bommen varje gång med en skärhastighet (vc) på 100 m/min och en matning (fn) på 0,4 mm/varv. Belastningen på en svarvbom beror främst på skärdjupet (ap), matningen och materialet i arbetsstycket. Det är viktigt med korrekt ap och fn för att undvika vibrationer under förloppet. För högt ap och fn kan orsaka vibrationer på grund av verktygsavböjning.

Därför justerades ap-värdet under testningen. Svarvbommen visade tecken på vibrationer vid ett ap på 5,6 mm och begränsade prestanda vid 4,5 mm. Slutligen fastställdes rekommenderat skärdjup till 3,5 mm.

I finbearbetningsapplikationen, men även i profilsvarvningsapplikationen, kördes bommen med ett vc på 110 m/min och ett ap på 0,5 mm varje gång. Värdet fnjusterades och 0,25 befanns vara en optimal och rekommenderad inställning som gav en genomsnittlig grovhet (Ra) på 3,4.

”Baserat på testresultaten kunde Sandvik Coromants specialister ge ŠMT rekommendationer för skärdataparametrar och skär”, säger Vaclav Faber.

”Vi hade regelbundna möten med Sandvik Teeness produktionsteam angående bommens leveranstidpunkt och alla detaljer avseende hantering, transport och logistik. Att det hela blev en framgång berodde på att vi arbetade tillsammans med ŠMT:s konstruktörer, teknikexperter, produktionsteamet i Norge och alla som var del av försäljningsprocessen”, säger Jaroslav Šuga, Global Account Manager hos Sandvik Slovakien.

Fler investeringar

Sandvik Coromant har utvecklat en svarvbom som är unik tack vare sin storlek, men som även är en värdefull tillgång för Häkkinenkoncernens Jyväskylä-enhet, där bommen används för att precisionsbearbeta komponenter för slutkunder i olika sektorer. Och ŠMT, som blev djupt imponerade av världens största svarvbom, tänker investera i fler svarvbommar från Sandvik Coromant, dock av mindre format för att bearbeta något mindre komponenter.

”Världens största svarvbom är det konkreta resultatet av Sandvik Coromants starka engagemang för innovationer, precision och bearbetningsapplikationer”, säger Vaclav Faber.

Nya positiva skär i MC6100-serien 
Den framgångsrika, högpresterande MC6100 -serien från Mitsubishi Materials DIAEDGE har nu utökats med nya positiva 5°, 7° och 11° skär. Mitsubishi erbjuder därmed...
Dormer Pramet utser ny försäljningschef i Sverige
Dormer Pramet tillkännager idag utnämningen av Drilon Pllana till ny försäljningschef för Sverige. Drilon tar över rollen från Roger Larsson, som har befordrats till...
Nya MC5100-serien för svarvning i gjutjärn
Mitsubishi Materials presenterar MC5100, en ny serie vändskär som är speciellt framtagen för högeffektiv svarvning i gjutjärn. Programmet består av tre olika skärsorter...
Varför det är viktigt med minsta håldiameter
Vid tillverkning av invändiga gängor med gängsvarvning är minsta håldiametern en viktig faktor. Det här måttet spelar en central roll i att välja rätt verktyg för...
Nyheter inom svarv och stick
Iscar presenterar nya uppdateringar som tex LOGIQFGRIP, ett avancerat system för stabil och vibrationsfri avstickning som nu hanterar dimensioner upp till diameter 160...
Nytt återvinningsinitiativ stöder verktygscirkularitet
Sandvikgruppen lanserar tillsammans ett uppgraderat program för verktygsåtervinning. Det framgångsrika befintliga programmet ligger till grund för det nya...
Ny stålsvarvningssort för grovbearbetning med hög matning
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, presenterar en ny sort i den senaste versionen av stålsvarvningsserien. GC4405 är första val för höga...
Nytt samarbete mellan Seco och Swemachinist
Seco har tagit ännu ett steg i företagets strävan att dela kunskap om de många möjligheterna inom maskinbearbetning genom ett nytt samarbete med Swemachinist, en...
Mångsidig spår- och avstickning med hög stabilitet
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, uppgraderar det väletablerade avsticknings- och spårsvarvningskonceptet CoroCut® 1-2. Förbättrad...
Framtidsinriktad tillväxt med ökat fokus på ”Wearparts”
Nyligen på EMO-mässan i Hannover korsade vi vägen för Mikael Gyllhamn, VD för Scandinavian Carbide Company (SCC). SCC är en pålitlig aktör som erbjuder ett imponerande...
Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
Fagersta, september 2023 - Seco, som är en av de ledande globala leverantörerna av lösningar inom metallbearbetning, har precis lanserat en uppdaterad grafisk profil...
Ny tekniskt säljare hos SMV
Natali Kristoffersson är SMV Verktygs nya tekniska säljare i Sundsvall. Därmed utökar företaget sitt team i norra Sverige. – Det känns roligt och mycket spännande,...
Snabb och stabil verktygsväxling med nya WhizFix 2.0
“Det ska vara enkelt och gå snabbt att byta skär”, säger Zeb Allansson, skärtekniker på WhizCut, om den senaste innovationen. WhizFix 2.0 har utvecklats för smidig...
Nya produkter och en upplevelse i mixed reality technology
Mitsubishi Materials kommer att ha en stark närvaro på årets EMO-mässa i Hannover som går av stapeln den 18-23 september.  Du hittar dem i hall 5, monter C18 Besökarna...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
Ett nytt sortiment med nya mångsidiga planfräsar.
Den globala tillverkaren har lagt till fem varianter av fyrkantiga, positiva vändskär för skärdjup upp till 6,4 mm till sitt varumärke Pramet. Serien passar till de...
Dormer Pramet bygger en ny fabrikshall
Dormer Pramet expanderar tillverkningsanläggningen i Šumperk, Tjeckien, med en ny fabrikshall på 4 500 kvm som beräknas stå färdig 2024. Den globala...
Dormer Pramet avsticknings- och spårsvarvningssortiment
Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
En geometri för överlägsen spånkontroll
Efter många och grundliga tester för att hitta en spånformare för optimal spånkontroll vid såväl fullspårstickning, breddning av spår som svarvning och finsvarvning...
Svarvning med Y-axeln i alla riktningar
Sandvik Coromant, introducerar en ny metod för svarvning av komplicerade former och fickor med ett enda verktyg. Reducerad cykeltid, förbättrad ytkvalitet på...
En ny sortgeneration
Dormer Pramet har lanserat en ny generation svarvsorter, som klarar marknadens allra högst ställda krav på produktivitet och mångsidighet.  Pramets sort T9415 är den...
Bemästra processer: hård bearbetning
Kortare bearbetningstider, höga ytbehandlingar och besparingar vid slipning. Detta är bara tre fördelar som nämns som hård bearbetning med geometriskt bestämd skäregg...
Snabbare svarvning, minskat spill
En färsk undersökning från OpenText visade att 92 % av tillverkarna anser att företagets samhällsansvar (corporate social responsibility, CSR) är viktigt för deras...
För svarvning i härdat stål
Mitsubishi Materials har utvecklat ett nyskapande PCBN-belagt vändskär, BC8210, som utökar det redan stora utbudet i produktkategorin. Skäret symboliserar Mitsubishis...
Högteknologisk skärande bearbetning – med automation även för kortserier
CNC-bearbetning i korta serier med hög förädlingsgrad och snabba ledtider är deras vardag. Följ med till Linköpingsföretaget ProCell som optimerar svaroperationerna med...
Svarvning i alla riktningar tar en ny vändning
Sandvik Coromant lanserar nu andra generationens CoroTurn® Prime-skär av B-typ. Det nya dubbelsidiga, negativa skäret har fyra skäreggar och är utformat för...
AMB 2022 – den viktigaste mässan för WhizCut
AMB i Stuttgart, nystartat försäljningsbolag och flertalet tyska samarbetspartners. Det är mycket Tyskland just nu för svenska WhizCut.  Artikel i Aktuell Produktion...
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Nya produkter för maskiner där utrymmet är begränsat
I maskiner med begränsat utrymme är det viktigt med verktyg som i sig är utrymmesbesparande men också att verktyg och skär är enkla att hantera framför allt vid byte...
CPT lanserar nya sintrade skär för gängsvarvning
Type-K från CPT är en ny serie av precisionssintrade skär för gängsvarvning som är utrustade med spånbrytare för högsta prestanda i en mängd olika material. De finns...
Avstickssystem som förenar ekonomi och miljötänk
Avsticksskäret WhizTwin från Svenska WhizCut har dubbla skäreggar framtill för minskat spill av material, reducerad energiåtgång och lägre tillverkningskostnader. Text...
Optimerad bearbetning gör alla till vinnare
Med den japanska giganten Kyocera i ryggen har svenska Kyocera Unimerco Tooling AB i Jönköping målet klart. I partnerskap med kunden och med rätt verktygsval vill man...
WhizTwin, utmärkt för både långa och korta serier
Zeb Allanson, skärtekniker på WhizCut, har tillsammans med WhizCuts grundare Erik Schmidt utvecklat avstickskonceptet WhizTwin. Han lyfter fram att det dubbeleggade...
Hållbar skärande bearbetning: för människorna, planeten och vinsten
När man arbetar med metall kan ett dåligt val av verktyg eller bearbetningsstrategi vara det som avgör om man lyckas eller misslyckas. Avfallsmaterial, dålig...
Ny skärsort för stålsvarvning hjälper THK Rhythm att ta kontroll över sin bearbetningsprocess
Tillsonburg har förändrats sedan den kanadensiska musiklegendaren Stompin’ Tom Connors gjorde den lilla staden i Ontario och dess tobaksfält kända genom sången med...
Nya möjligheter: Avstickning i rostfritt stål med System 222
Gühring System 222 för spår och avstickning har utökats. Förutom vändskär för stålmaterial finns det nu också ett verktyg med en bredd på 3mm för avstickning i rostfria...
Digitaliserad kvalitetssäkring i fordonsindustrin
Enligt IBM-rapporten Automotive 2030 — Racing toward a digital future säger hälften av cheferna inom fordonsindustrin att deras organisationer måste genomgå en digital...
Samarbete minskar ställtiden i längdsvarvarna
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras på Elmia Produktionsmässor.  En av de främsta innovationerna är...
Edeco tar samarbetet med Gesac till en ny nivå
Karlstadbaserade verktygsspecialisten Edeco Tool och kinesiska Gesac har gjort en lång och händelserik resa tillsammans. Edeco var den partner som 2016 introducerade...
80 fullspäckade sidor med flera nyheter och fullständigt fokus på verktyg till längdsvarvar
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras i årets katalog. En av de främsta innovationerna är produktlinjen...
Förstahandsvalets bredd sänker lagerkostnaderna
CNC-tekniker och verktygsingenjörer möter ett enormt urval av svarvskär, med hänsyn till sorter och spånbrytare på marknaden. Mitsubishi Materials har utvecklat och...
Innovativt avstickningssystem för högtryckskylning
ISCAR JETCROWN består av fyrkantiga adaptrar som passar i en unik krona som med en enda skruv monteras i tillhörande hållare. Kronan har två effektiva kylmedelsutlopp...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
WhizCut på EMO – med nya innovationer inom längdsvarvning
En av dom få svenska utställarna på EMO var WhizCut, med sin bas i Helsingborg. På WhizCut försöker man alltid att hitta nya lösningar på utmaningar vid tillverkning av...
Invändig och utvändig bearbetning av statorhus
I takt med det ökande antalet elfordon så krävs inte bara detaljer med snäva toleranser, utan också en så effektiv produktion som möjligt. En del som är speciellt...
Exakt bearbetning av mindre diametrar
Sandvik Coromant har lanserat CoroCut® QI, en serie specialutformade skär för invändig och axiell spårstickning i mindre diametrar. CoroCut® QI har optimerats för ett...
Ny katalog ifrån Dormer Pramet
Dormer Pramet har förnyat sina huvudkataloger med metriska produkter, som omfattar mer än 20.000 skärande verktyg genom att dela in dem i fyra publikationer omfattande...
Verktyg med tre skär gav snabbare svarvning av valsar
När enbart grovsvarvning av en grovplåtsvals kan ta upp till 150 timmar får varje procent som bearbetningstiden kan reduceras effekt på produktionskostnaderna....
Vikten av anpassning i stålsvarvningsprocesser
Vad har krigsstrategier från antikens Rom och Sandvik Coromants svarvskär för ISO P-stål gemensamt och hur kan det hjälpa dig att öka produktiviteten i din verkstad? I...