Världens längsta potatisförädlingsmaskin är 27 meter lång och levereras till Belgien där den ska tillverka maträtten Rösti. (Normal storlek på en sådan maskin är runt 10 meter, så det är ingen småpotatis direkt man tillverkar i Gärds Köpinge strax söder om Kristianstad. Där, mitt ute på slätten i det bördiga landskapet har Rosenqvists legat sedan 1898 och chansen är rätt stor att alla som läser denna text på ett eller annat sätt kommit i kontakt (i alla fall indirekt) med dem, då de bland annat även tillverkar maskinerna som tillverkar lördagschipsen.

Bevattningsanläggningar som räddar skörden

Men innan det blir chips måste det bli potatis. Så de tillverkar inte bara livsmedelsautomatiserade maskiner. I den delen av företaget som går under namnet Rosenqvists Irrigation tillverkas bevattningsanläggningar för grönsaker. Just närheten till odlingslandskapet har skapat en världsledande produkt i deras bevattningssystem som styr hela vägen från källan ut till grödorna via stora spridare där armarna som fördelar vattnet kan bli hur långa som helst, vad sägs om spridningsbredder upp till 72 meter och slanglängder upp till 700 meter.  

Det är många rör och mycket välskuren plåt i en potatisförädlingsmaskin på 27 meter!

Ett måste vid storproduktion

I de södra delarna av Sverige kräver jorden konstgjord bevattning. Företagets närhet till odlarna gör att produkten ständigt förbättrats sedan tillverkningsstarten av utdragsmaskinerna 1975. Nästan granne med fabriken ligger en av landets största frilandsgrönsaksodlare Åhus Grönt, som med sina 1000 hektar odlad areal inte förlitar sig på att det ska regna som man önskar. De har idag 44 stycken bevattningsmaskiner från Rosenqvists.

– Alltfler odlare inser vikten av en investering i bevattningssystem, och där ligger vi i topp med vår lösning som hanterar vattenflödet från källan via pump, ledningssystem och ut till grödan där vår egentillverkade och patenterade flödesturbin säkerställer ett högt vridmoment oavsett vattenmängd. Det gör att grödorna får en jämn och säker bevattning förklarar försäljningschef Mathias Granath.

Investerade i rörlasertillsats till den nya fiberlasern

Laseroperatörerna Tom Rosenqvist, Mats Folkesson och VD:n Maria Weiberg framför nyinvesteringen.

Vid tillverkningen av både bevattningsmaskiner och livsmedelsanläggningar har företaget under 20 år använts sig av en laserskärare för plåtarbeten. Nu har en nyinvestering har gjorts i en fiberlaserskärmaskin på 6 kW från Bystronic där man som extrautrustning lade till en rörlasertillsats. 

– I bevattningsanläggningarna använder vi en hel del rördelar och ville ha den produktionen i huset. Därför valde vi en rörlasertillsats som vi sätter in i lasern. Det tar 30 minuter att skifta om, och då kan vi enkelt skära upp och fylla vårt rörbehov berättar laseroperatören Mats Folkesson.

– Det är den enda svensktillverkade bevattningsanläggningen för storskaligt bruk. Vi tillverkar i år ungefär 100 anläggningar. Det blir en hel del rör säger Maria Weiberg som är VD på Rosenqvists Irrigation.