Varför tillverkare borde övergå till en ny generation av verktygslösningar

maj 7, 2021 | Svarv, Verktyg

Niccolò Machiavelli, portalgestalten för den moderna politiska filosofin, menade att ”den som önskar ständig framgång måste ändra sitt beteende med tiden”. Vi lever verkligen i nya och osäkra tider med de pågående verkningarna av covid-19 på branschen. Här förklarar Rolf Olofsson, som är produktchef på Sandvik Coromant, varför detta är rätta tiden för verkstäder att övergå till en ny generation av verktygslösningar för att möta utmaningarna vid svarvning av ISO P-stål och få produktionen mer effektiv och produktiv.

Krönika: Rolf Olofsson Sandvik Coromant

För tillverkare finns det alltid en risk med att överge det invanda sättet att göra saker och ting – oavsett om det gäller en tillverkningsprocess, en kommunikationsmetod eller beprövade maskiner och verktyg. Inte konstigt att det är lätt att falla tillbaka på ”att inte laga det som fungerar”. Kan ett nytt verktyg eller en ny digitaliserad process skapa mer oreda än vad som lönar sig?

Det vilar dock ett större ansvar än någonsin på tillverkare att förändras med sin tid – alldeles oavsett om de står inför scenarier med mass- eller batchproduktion. En undersökning som utförts av den internationella advokatbyrån Pinsent Masons har identifierat tre huvudsakliga drivkrafter för förändring.

För det första, så framgår det av en enkät med 100 tyska tillverkare och tyska studenter att omvälvande Industri 4.0-teknik, som artificiell intelligens (AI) och intelligent automatisering, just nu ”utlöser en ny industriell revolution”. För det andra, så driver kraven på grön omställning tillverkarna snabbare mot affärsmodeller med lägre koldioxidutsläpp. För det tredje, så fann Pinsent Masons att ”makroekonomiska faktorer som Brexit, och nu även covid-19, kommer att splittra upp de globala försörjningskedjorna”.

Hur kan tillverkarna övervinna dessa tre hinder utan att tappa fokus på de två huvudutmaningarna: att öka produktionen och sänka kostnaderna? Och hur klarar de av detta vid bearbetning av en av de vanligaste och mest komplexa arbetsmaterialgrupperna, ISO P (stål)? Svaret ligger i nästa generations verktyg – även om den senaste generationens verktyg fortfarande fungerar.

Rätt utrustning

Låt oss börja med att ta en titt på de två ständiga målen för tillverkare som vill uppnå lönsam stålsvarvning, nämligen att öka produktionen och sänka kostnaderna. Tillverkare bör aktivt försöka sänka de nödvändiga produktionskostnaderna för sin specifika situation. Situationen beror på om de sysslar med mass- eller batchproduktion och är svårare att förutsäga i covid-19-tider, när tillverkarna ställs inför snabbt föränderliga scenarier med hög eller låg efterfrågan som de måste anpassa sig till.

Tillverkarna måste alltid sträva mot att maximera sin produktivitet vid bearbetningen. Något som, enligt vad Sandvik Coromant kommit fram till, kan sänka de totala komponentkostnaderna med 15 %. För att kunna upprätthålla en högre produktivitet vid bearbetningen är det även nödvändigt att öka spånavverkningshastigheterna och minska antalet komponenter som måste kasseras eller omarbetas, så att fler färdiga stålkomponenter kan tillverkas på kortare tid.

Av central betydelse är här tillverkarens val av verktyg, framför allt valet av skär. Det är därför som Sandvik Coromant rekommenderar att man väljer skärsorter för stålsvarvning som ger den mest förutsägbara och konstanta prestanda.

Håll formen

Sandvik Coromant har utökat sitt befintliga sortiment med två hårdmetallskärsorter med höga prestanda, GC4415 och GC4425. Skärens benämning refererar till P15 och P25, som visar vilka krav som olika arbetsförhållanden ställer på bearbetningsparametrarna – skärdata, ytjämnhet, skärdjup, bearbetade eller grova ytor, kontinuerliga eller intermittenta skärförlopp.

De två nya hårdmetallskären från Sandvik Coromant kan uppfylla dessa parametrar. Medan GC4425 ger ökad slitstyrka, varmhållfasthet och seghet, är GC4415 är utformad för att komplettera GC4425 när det krävs ännu bättre prestanda och varmhållfasthet.

Båda innehåller den andra generationens Inveio®-beläggningsteknik. Vad det är som gör Inveio unikt går att se på mikroskopisk nivå: materialets yta har en enhetlig kristallorientering. Varje kristall är riktad mot skäreggen, vilket skapar en stark barriär som förbättrar motståndskraften mot grop- och fasförslitning. Värmen leds också bort snabbare från skärzonen, vilket håller skäreggen i form under längre ingreppstid.

GC4415 och GC4425 kan alltså bearbeta ett större antal detaljer inom en riggning för mass- eller batchproduktion. De båda skären bidrar till utökad verktygslivslängd, eliminerar plötsliga brott och minskar antalet omarbetningar och kasseringar.

Med förmågan att bearbeta fler komponenter med endast en riggning, kan de nya skärsorterna minska både antalet produktionsavbrott som orsakas av återkommande skärbyten och tidsåtgången för att hitta rätt skär till olika applikationer och material. Dessa två faktorer hör till de värsta tidstjuvarna vid modern produktion.

Skärvätska kan förbättra skärens prestanda ytterligare, ge ännu bättre prestanda i alla avseenden och spela en avgörande roll för att sänka de totala produktionskostnaderna. När skärvätskan tillförs underifrån regleras värmen i skärzonen och därmed ökar skärlivslängden och bearbetningen blir mer förutsägbar. Detta gör att operatören kan öka skärhastigheten eller matningen, vilket möjliggör ökad produktivitet och maximerad produktion.

Dessutom är precisionstillförsel av skärvätska med förinställda munstycken riktade exakt mot skärzonen ett bra sätt att få god spånkontroll. Det är därför som korrekt applicerad skärvätska ger maximal produktivitet, högre bearbetningssäkerhet samt bättre verktygsprestanda och komponentkvalitet. Allt detta mycket viktiga beståndsdelar i en framgångsrik bearbetningsprocess.

Vi har undersökt hur faktorer som val av verktyg och användning av skärvätska kan ge påtagliga fördelar vid bearbetning – men vad kan tillverkare vinna på att tillämpa nya metoder vid stålsvarvning?

Specialisterna på Sandvik Coromant ställde sig frågan, och svaret blev ett nytt förhållningssätt som vi kallar PrimeTurningTM. Det har utformats för att utgöra ett bra val vid massproduktion eller vid tillverkning av komponenter som kräver täta omriggningar och verktygsbyten.

Om svarvning är en flaskhals, begränsar det främst antalet komponenter som företag kan tillverka per körning. Tillverkarna behöver därför tänka om när det gäller svarvningsprocessen för att kunna få ut maximal produktion av sina moderna maskiner, som för närvarande underutnyttjas.

Det är här som PrimeTurning kan ge stöd, genom att erbjuda flexibiliteten att svarva i alla riktningar. Med hjälp av PrimeTurning kan mekaniska verkstäder åstadkomma en flerfaldig produktivitetsökning utan att försämra bearbetningssäkerheten eller verktygslivslängden. Det har visat sig vara en mycket mer effektiv och produktiv metod än konventionell svarvning.

Positiv förändring

GC4415 och GC4425 har redan hunnit visa sina fördelar, eftersom de lanserades på marknaden tidigare under året.

I ett fall ställde en tillverkare inom allmän verkstadsindustri GC4415-skäret mot ett skär från en konkurrent vid bearbetning av ett arbetsstycke av AISI/SAE CMC 02.1-stål med brinellhårdheten 220 HB.

Vid axiell, utvändig svarvning och lätt grovbearbetning av arbetsstycket körde kunden GC4415 med en högre skärhastighet (vc) på 300 m/min (984 fot/min) och en matningshastighet (fn) på 0,33 mm/varv (0,013 tum/varv) jämfört med konkurrentens skär, som kördes med en vc på 250 m/min (820 fot/min) och en fn på 0,25 mm/varv (0,009 tum/varv). Konkurrentens skär kunde bearbeta 200 detaljer per egg innan det gick sönder, medan GC4415 klarade att bearbeta 256 detaljer innan det ens började uppvisa några tecken på risk att gå sönder.

Genom att byta till GC4415 och öka skärdata lyckades kunden uppnå en produktivitet på 210 % och sänka kostnaderna med 53 %.

Som exemplet visar, gäller Machiavellis påstående att ”den som önskar ständig framgång måste ändra sitt beteende med tiden” även för dagens tillverkare.

För mer information: Sandvik Coromant

Ny stålsvarvningssort för grovbearbetning med hög matning
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, presenterar en ny sort i den senaste versionen av stålsvarvningsserien. GC4405 är första val för höga...
Nytt samarbete mellan Seco och Swemachinist
Seco har tagit ännu ett steg i företagets strävan att dela kunskap om de många möjligheterna inom maskinbearbetning genom ett nytt samarbete med Swemachinist, en...
Mångsidig spår- och avstickning med hög stabilitet
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, uppgraderar det väletablerade avsticknings- och spårsvarvningskonceptet CoroCut® 1-2. Förbättrad...
Framtidsinriktad tillväxt med ökat fokus på ”Wearparts”
Nyligen på EMO-mässan i Hannover korsade vi vägen för Mikael Gyllhamn, VD för Scandinavian Carbide Company (SCC). SCC är en pålitlig aktör som erbjuder ett imponerande...
Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
Fagersta, september 2023 - Seco, som är en av de ledande globala leverantörerna av lösningar inom metallbearbetning, har precis lanserat en uppdaterad grafisk profil...
Ny tekniskt säljare hos SMV
Natali Kristoffersson är SMV Verktygs nya tekniska säljare i Sundsvall. Därmed utökar företaget sitt team i norra Sverige. – Det känns roligt och mycket spännande,...
Snabb och stabil verktygsväxling med nya WhizFix 2.0
“Det ska vara enkelt och gå snabbt att byta skär”, säger Zeb Allansson, skärtekniker på WhizCut, om den senaste innovationen. WhizFix 2.0 har utvecklats för smidig...
Nya produkter och en upplevelse i mixed reality technology
Mitsubishi Materials kommer att ha en stark närvaro på årets EMO-mässa i Hannover som går av stapeln den 18-23 september.  Du hittar dem i hall 5, monter C18 Besökarna...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
Ett nytt sortiment med nya mångsidiga planfräsar.
Den globala tillverkaren har lagt till fem varianter av fyrkantiga, positiva vändskär för skärdjup upp till 6,4 mm till sitt varumärke Pramet. Serien passar till de...
Dormer Pramet bygger en ny fabrikshall
Dormer Pramet expanderar tillverkningsanläggningen i Šumperk, Tjeckien, med en ny fabrikshall på 4 500 kvm som beräknas stå färdig 2024. Den globala...
Dormer Pramet avsticknings- och spårsvarvningssortiment
Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
En geometri för överlägsen spånkontroll
Efter många och grundliga tester för att hitta en spånformare för optimal spånkontroll vid såväl fullspårstickning, breddning av spår som svarvning och finsvarvning...
Svarvning med Y-axeln i alla riktningar
Sandvik Coromant, introducerar en ny metod för svarvning av komplicerade former och fickor med ett enda verktyg. Reducerad cykeltid, förbättrad ytkvalitet på...
En ny sortgeneration
Dormer Pramet har lanserat en ny generation svarvsorter, som klarar marknadens allra högst ställda krav på produktivitet och mångsidighet.  Pramets sort T9415 är den...
Bemästra processer: hård bearbetning
Kortare bearbetningstider, höga ytbehandlingar och besparingar vid slipning. Detta är bara tre fördelar som nämns som hård bearbetning med geometriskt bestämd skäregg...
Snabbare svarvning, minskat spill
En färsk undersökning från OpenText visade att 92 % av tillverkarna anser att företagets samhällsansvar (corporate social responsibility, CSR) är viktigt för deras...
För svarvning i härdat stål
Mitsubishi Materials har utvecklat ett nyskapande PCBN-belagt vändskär, BC8210, som utökar det redan stora utbudet i produktkategorin. Skäret symboliserar Mitsubishis...
Högteknologisk skärande bearbetning – med automation även för kortserier
CNC-bearbetning i korta serier med hög förädlingsgrad och snabba ledtider är deras vardag. Följ med till Linköpingsföretaget ProCell som optimerar svaroperationerna med...
Svarvning i alla riktningar tar en ny vändning
Sandvik Coromant lanserar nu andra generationens CoroTurn® Prime-skär av B-typ. Det nya dubbelsidiga, negativa skäret har fyra skäreggar och är utformat för...
AMB 2022 – den viktigaste mässan för WhizCut
AMB i Stuttgart, nystartat försäljningsbolag och flertalet tyska samarbetspartners. Det är mycket Tyskland just nu för svenska WhizCut.  Artikel i Aktuell Produktion...
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Nya produkter för maskiner där utrymmet är begränsat
I maskiner med begränsat utrymme är det viktigt med verktyg som i sig är utrymmesbesparande men också att verktyg och skär är enkla att hantera framför allt vid byte...
CPT lanserar nya sintrade skär för gängsvarvning
Type-K från CPT är en ny serie av precisionssintrade skär för gängsvarvning som är utrustade med spånbrytare för högsta prestanda i en mängd olika material. De finns...
Avstickssystem som förenar ekonomi och miljötänk
Avsticksskäret WhizTwin från Svenska WhizCut har dubbla skäreggar framtill för minskat spill av material, reducerad energiåtgång och lägre tillverkningskostnader. Text...
Optimerad bearbetning gör alla till vinnare
Med den japanska giganten Kyocera i ryggen har svenska Kyocera Unimerco Tooling AB i Jönköping målet klart. I partnerskap med kunden och med rätt verktygsval vill man...
WhizTwin, utmärkt för både långa och korta serier
Zeb Allanson, skärtekniker på WhizCut, har tillsammans med WhizCuts grundare Erik Schmidt utvecklat avstickskonceptet WhizTwin. Han lyfter fram att det dubbeleggade...
Hållbar skärande bearbetning: för människorna, planeten och vinsten
När man arbetar med metall kan ett dåligt val av verktyg eller bearbetningsstrategi vara det som avgör om man lyckas eller misslyckas. Avfallsmaterial, dålig...
Ny skärsort för stålsvarvning hjälper THK Rhythm att ta kontroll över sin bearbetningsprocess
Tillsonburg har förändrats sedan den kanadensiska musiklegendaren Stompin’ Tom Connors gjorde den lilla staden i Ontario och dess tobaksfält kända genom sången med...
Nya möjligheter: Avstickning i rostfritt stål med System 222
Gühring System 222 för spår och avstickning har utökats. Förutom vändskär för stålmaterial finns det nu också ett verktyg med en bredd på 3mm för avstickning i rostfria...
Digitaliserad kvalitetssäkring i fordonsindustrin
Enligt IBM-rapporten Automotive 2030 — Racing toward a digital future säger hälften av cheferna inom fordonsindustrin att deras organisationer måste genomgå en digital...
Samarbete minskar ställtiden i längdsvarvarna
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras på Elmia Produktionsmässor.  En av de främsta innovationerna är...
Edeco tar samarbetet med Gesac till en ny nivå
Karlstadbaserade verktygsspecialisten Edeco Tool och kinesiska Gesac har gjort en lång och händelserik resa tillsammans. Edeco var den partner som 2016 introducerade...
80 fullspäckade sidor med flera nyheter och fullständigt fokus på verktyg till längdsvarvar
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras i årets katalog. En av de främsta innovationerna är produktlinjen...
Förstahandsvalets bredd sänker lagerkostnaderna
CNC-tekniker och verktygsingenjörer möter ett enormt urval av svarvskär, med hänsyn till sorter och spånbrytare på marknaden. Mitsubishi Materials har utvecklat och...
Innovativt avstickningssystem för högtryckskylning
ISCAR JETCROWN består av fyrkantiga adaptrar som passar i en unik krona som med en enda skruv monteras i tillhörande hållare. Kronan har två effektiva kylmedelsutlopp...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
WhizCut på EMO – med nya innovationer inom längdsvarvning
En av dom få svenska utställarna på EMO var WhizCut, med sin bas i Helsingborg. På WhizCut försöker man alltid att hitta nya lösningar på utmaningar vid tillverkning av...
Invändig och utvändig bearbetning av statorhus
I takt med det ökande antalet elfordon så krävs inte bara detaljer med snäva toleranser, utan också en så effektiv produktion som möjligt. En del som är speciellt...
Exakt bearbetning av mindre diametrar
Sandvik Coromant har lanserat CoroCut® QI, en serie specialutformade skär för invändig och axiell spårstickning i mindre diametrar. CoroCut® QI har optimerats för ett...
Ny katalog ifrån Dormer Pramet
Dormer Pramet har förnyat sina huvudkataloger med metriska produkter, som omfattar mer än 20.000 skärande verktyg genom att dela in dem i fyra publikationer omfattande...
Verktyg med tre skär gav snabbare svarvning av valsar
När enbart grovsvarvning av en grovplåtsvals kan ta upp till 150 timmar får varje procent som bearbetningstiden kan reduceras effekt på produktionskostnaderna....
Vikten av anpassning i stålsvarvningsprocesser
Vad har krigsstrategier från antikens Rom och Sandvik Coromants svarvskär för ISO P-stål gemensamt och hur kan det hjälpa dig att öka produktiviteten i din verkstad? I...
Sandvik Coromant presenterar samarbete med HCL CAMWorks
Sandvik Coromant, har offentliggjort sitt samarbete med det globala teknikföretaget HCL Technologies, där deras PrimeTurning™-teknik ska integreras i HCL...
Vikten av anpassning i stålsvarvningsprocesser
Vad har krigsstrategier från antikens Rom och Sandvik Coromants svarvskär för ISO P-stål gemensamt och hur kan det hjälpa dig att öka produktiviteten i din verkstad? I...
PCBN-beläggning – nästa generationens teknik
Mitsubishi Materials har utvecklat en nytt, innovativt PCBN-belagt vändskär för högeffektiv svarvning av härdat stål. Beläggningen har utvecklats för att skapa en...
Ett nytt flaggskepp bland svarvsorter bildar en ny generation
Dormer Pramet har uppgraderat sitt flaggskepp, den PVD-belagda sorten T8330 med en ny beläggning som ökar slitstyrkan och prestandan.  T8430 kommer att...
WhizCut förstärker organisationen
“Kunskaperna är gedigna och viljan att hjälpa våra kunder är stark”, säger Niclas Axelsson som är ny försäljningschef på WhizCut. Niclas Axelsson Företaget, som...
Säker bearbetning av tuffa ytor
Sandvik Coromant har lanserat två nya svarvsorter speciellt framtagna för varmhållfasta superlegeringar. Svarvsorten S205 för finbearbetning och medelgrov...