Automationslösningar vid skärande bearbetning är inte bara en fråga för volymproduktion. MF Precision har framgångsrikt valt att automatisera även mot kortserier när skarpa detaljer ska produceras till allt ifrån försvarsindustri till medicinteknik.
Artikel från Aktuell Produktion nummer 7/2022 Skriven av Gabriella Mellergårdh

– Framtiden går mot alltmer automation och då måste man bestämma sig – tror vi på det vi gör? Då måste vi också våga satsa på automation även för kortserier, säger Martin Fredin.
Han äger och driver MF Precision, en verksamhet som startade vid millennieskiftet när Martin köpte sin första Mazak Integrex. Den har sedan följts av ett stort antal bearbetningssmaskiner från Mazak för att utveckla verksamheten som bygger på 5-axligt frästa och svarvade flerfunktionsdetaljer där all bearbetning körs i en uppsättning, done in one. De avancerade detaljerna har under årens gång hamnat i allt ifrån satelliter till racerbilar. MF Precision består idag av en högteknologisk maskinpark och 18 anställda som driver det dagliga arbetet med att serva teknikindustrin med avancerad skärande bearbetning.
– Jag har alltid gillat teknik, förklarar Martin.
För honom är det inte en fråga OM man ska utveckla sig som tillverkare. Hos MF Precision har man satsat extremt mycket på automation de senaste åren, och resan har bara börjat.
– I stället för att stå och rigga manuellt så har vi robotar som byter själva produktionsämnena åt oss och vi kan använda personalen till det de gör bäst, inte enkla, administrativa uppgifter. Sverige är ett högteknologiskt land, det finns nästan inga enkla jobb kvar längre inom industrin, konstaterar Martin.
Därför är en attraktiv produktionsmiljö också ett viktigt sätt att attrahera nya medarbetare.
– Industrin är inte längre vad den har varit. Vi ligger i framkant i Sverige vad gäller maskinutrustning, automation och just de här digitaliseringsfunktionerna.
Att MF Precision valt Mazak med Ravema som leverantör för sin bearbetning har många förklaringar men flexibiliteten är den viktigaste fördelen, menar Martin.
– Mazaks programmeringssystem är väldigt bra och det är smidigt när allt kan ske i samma miljö på alla maskiner. Det ger en flexibilitet bland de anställda att alla kan grunderna.
När det gäller automationslösningarna har Martin däremot valt olika samarbetspartners. Fyra celler har levererats från Marab i Orsa, en cell från ABB och en cell från Mazak själva.
– Och så har vi precis installerat en cell från finska Fastems, tillsammans med en Mazak HCN 6000. Horisontella fräsmaskiner blir lite speciella när det gäller robothantering med hur man spänner upp detaljerna, och då bedömde vi att det skulle gå bra med ett palettsystem från Fastems, berättar Martin.
Exakt hur bra det går vet man inte än, cellen blev överlämnad strax innan MF Precisions Öppna Hus i början av oktober.
– Men vi ska driftsätta den nu i veckan, säger Martin.
Vi ber Martin berätta lite mer om vad som driver honom att automatisera så genomgående trots att man mest jobbar med kortserier. För Martin är detta en fråga om konkurrenskraft och kostnad per maskintimme:
– Rent krasst, den största kostnad vi har i ett företag i dag är löner, och personalkostnaden blir dubbelt så hög om du har två personer per maskin. Den kostnaden måste du jämföra med amortering och ränta på en investering i automationslösningar. Dessutom är det ett faktum att vi har svårt att rekrytera rätt personal. Om vi inte hade haft så svårt med det kanske det inte hade blivit så mycket automation
Men magkänslan, som alltid drivit Martin, säger att detta är vägen att gå, oavsett.
– Kalkyler och Excel är inte min starka sida, säger han och skrattar.
Däremot vill han utnyttja maskinernas kapacitet på bästa sätt – och personalens kompetens.
– Vår personal är fantastiskt duktig, de är den allra viktigaste resursen. De tar vara på alla mina idéer. Utan dem hade det inte blivit något.
En sådan idé är videorummet hos MF Precision. Ett slags digitalt showroom för testkörningar, produktionslösningar och produktlanseringar där man kan producera rörlig media och släppa på YouTube.
– Det började med att vi skulle investera i en 5-axlig fräsmaskin för prototyper och kortserier och här rörde det sig om manuell hantering med detaljer som inte lämpar sig för automation, berättar Martin.
Vid maskinen byggde man upp två väggar och satte upp ett innertak, målade och tapetserade och kompletterade med schysst belysning.
– Vi drog i gång det här mitt under pandemin, i januari 2021, och har väl inte utnyttjat det fullt ut ännu i marknadsföringen. Tanken är att både vi och våra leverantörer kan använda oss av det här, men det kräver lite tid, säger Martin.
Och tid är ofta en bristvara, men förmågan att tänka utanför boxen för att marknadsföra sig och nå ut på andra sätt är en viktig förutsättning för framtiden, menar Martin.
– Verkstadsindustrin är väldigt traditionell, lite träig, men det här kan visa på en annan sida när vi kommer i gång.
MF Precision har också sökt andra vägar att nå ut och att regelbundet inbjuda till Öppet Hus är en av dem – då ofta i samband med investeringar och i samarbete med bland annat Ravema. Vid det senaste öppna huset, i början av oktober, fanns både Ravema och Fastems på plats liksom nio andra utställare och medarrangörer.
– Vi har sett att det finns ett behov av den här typen av händelser, minimässor, i Mellansverige. Här har vi långt till Elmia, men när vi bjuder in är det lätt att få ihop 100 besökare, allt ifrån maskinoperatörer till tekniker, som inte skulle åka någon annanstans, berättar Martin.