Artikel Aktuell Produktion nummer 4/2021 Skriven av Gabriella Mellergårdh
Vågar och visionsystem har varit nycklar när marknadsledande Thule Group har utvecklat sin flexibla automationslösning för montering av den nya generationen takräcken.
Småländska Hillerstorp är själva hjärtat i Thule Group, här föddes företaget för snart 80 år sedan, här har man sitt globala utvecklingscenter för hela sortimentet av fritidsprodukter – och här tillverkas alltjämt de takräcken som i många år varit synonyma med Thule för konsumenter världen över.
– Vi producerar hundratusentals takräcken varje år och påbörjade för några år sedan en resa för att uppdatera hela vårt räckessortiment och skapa förutsättningar för fortsatt produktion i Hillerstorp, berättar platschef Kristian Fältengård.
Utvecklar maskiner och produkter i symbios
Bort med gamla linjärrobotar, mekaniska lösningar och pick-and-place-enheter. Fram för mer flexibla robotar, palettsystem och bansystem. Strax innan semestern 2018 installerades den första nya monteringslinjen i nära samarbete med Axelent Engineering. I höstas kom den femte och för närvarande sista på plats, och under våren 2021 görs den slutliga uppgraderingen i anläggningen. Slutnotan har landat på 100 miljoner SEK.
– Den allra största utmaningen har varit att vi har utvecklat maskiner och produkter parallellt, i symbios. När vi började 2018 visste vi ju inte exakt hur produkterna skulle se ut när de lanseras. Därför landade vi i automationslösningar som är väldigt flexibla, säger Joakim Turesson, produktionsteknisk chef.
Automationslinor med utrymme för förändring
Grunden är ett slags stationstänk i form av kuber. Vissa moment är förutsägbara och relativt statiska, och där har man satsat på välutvecklade matare som går att använda och anpassa för flera olika produkter samt visionsystem som talar om för roboten hur den ska plocka.
– Sedan har vi satt människor på de stationer där vi vet att det kommer att bli förändringar. Där kan vi efterhand plocka in ytterligare automationslösningar, berättar Kristian.
Visionsystemen är viktiga nycklar i sammanhanget.
– Vi jobbar med en högre intelligens i botten idag, där varje station utefter linjen lever sitt liv samtidigt som de kommunicerar med varandra. Allt för att vi ska få den här flexibiliteten som behövs i båda ändar av en produkts livscykel, säger Kristian.
Helautomatisk materialhantering för kit
Innan automationssatsningen gjordes för takräckesmonteringen hade Thule också effektiviserat kit-produktionen och skapat en helautomatisk materialhantering i samarbete med Swisslog. Ett kit består av det som sitter allra närmast bilen, och här finns 700 olika varianter med sammantaget över 3 000 olika komponenter. Höglagret rymmer 10 500 lådor och här hämtas detaljer till varje tillverkningsorder – som kan variera kraftigt i storlek, från 40 till 400 produkter.
– Vi har automatiserat det mesta här, vilket sparar tid och skärper kvalité, men än så länge har vi människor som plockar detaljerna i lådan, berättar Joakim.
Här har operatören både kontroll av streckkoder och automatiska viktkontroller till sin hjälp. Just vågen har visat sig vara en perfekt kontrollfaktor då varje detalj har sin specifika vikt.
– Det här är faktiskt det allra svåraste, att plocka ner grejer i en låda och se att allt har kommit med. Men på sikt kan det säkert finnas möjligheter att jobba mer med till exempel självlärande robotar för packning och olikartad montering. Det kommer absolut att vara nästa steg i vår flexibla materialhantering, säger Joakim.
För mer information: Thule