Universal Robots e-Serie har inbyggda kraft-/momentgivare, ny Teach Pendant med förbättrat programmeringsflöde och nya säkerhetsfunktioner.

Universal Robots, pionjären och marknadsledaren bland samverkande robotar, har lanserat ett nytt flaggskepp av samverkande robotar som de kallar e-Series vid Automatica 2018 i München i Tyskland. Den nya e-Series är ett resultat av företagets fortsatta strävan att förbättra sin banbrytande teknik.

Den nya e-Series omfattar tekniska framsteg som möjliggör en snabbare utveckling för ett bredare utbud av tillämpningar, ger en programmering som är enklare än någonsin och uppfyller de allra senaste ISO-säkerhetsstandarderna.

”Vår utgångspunkt för e-Series är att dra nytta av vår långa erfarenhet som marknadsledande inom samverkande robotar, kombinerat med vår övergripande produktfilosofi att utveckla, förenkla och göra coboten tillgänglig för alla”, säger Jürgen von Hollen, president för Universal Robots. ”Tekniken bakom e-Series samt vårt unika ekosystem Universal Robots+ ger användarna en mycket större enkelhet och flexibilitet i driften och ökad produktionsvolym.”

Ett brett utbud av förbättringar

Inbyggda verktygscentrerade kraft-/momentgivare ger e-Series en överlägsen precision och ökad känslighet som krävs för driftsättning i ett allt bredare utbud av tillämpningar.

Ett intuitivt och beröringskänsligt användargränssnitt minskar den kognitiva belastningen och påskyndar programutvecklingen genom att förenkla programmeringsflödet och minska programmeringen till några få klick på en ny Teach Pendant med låg vikt och stor skärm.

Den nya e-Series ger oöverträffad bekvämlighet. Det tar bara en timme att packa upp coboten, montera den och programmera den första uppgiften. Ett kommunikationsgränssnitt för rör och leder förkortar integrationstiden i produktionslinjen och minskar komplexiteten. Från en serviceståndpunkt kan man dessutom byta ut alla leder på 2 till 6 minuter.

17 säkerhetsfunktioner, inklusive anpassningsbar stopptid och stoppavstånd, gör samverkande automatisering enklare än någonsin. Alla dessa funktioner är certifierade av TÜV Nord och uppfyller kraven i säkerhetsstandarderna EN ISO 13849-1 och ISO 10218-1 (kat. 3 PLd) för obegränsat samarbete mellan människor och robotar.