Från och med 1 april i år har medarbetarna på industriföretaget Gnosjö Automatsvarvning stor möjlighet att påverka sin egen lön – allt enligt en lönemodell som har initierats och utvecklats av medarbetarna själva för att ge rätt förutsättningar för en rättvis lönesättning.

– Lönemodellen kommer att öka förståelsen för den lön man har, möjliggöra att vara med och påverka sin lön och även tydliggöra vad man behöver göra för att avancera i lönestegen. Sedan är det upp till oss att erbjuda rätt utvecklingsmöjligheter i form av interna och externa utbildningar och kurser för att nå dit, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.
Lönemodellen är ett resultat av en innovationssatsning som inleddes av Gnosjö Automatsvarvning i mitten av maj 2018 där medarbetarna själva föreslog en bättre struktur för lön som ett av utvecklingsprojekten. Projektet drivs nu av medarbetarna på Gnosjö Automatsvarvning och Jimmy Emanuelsson, delad planerings- och personalansvarig på hydromatavdelningen, är projektledare.

– För att skapa en lönemodell som passar alla på företaget har representanter från alla avdelningar och befattningar involverats. Ledningsgruppen får såklart tycka till, men i det stora hela är det vi i projektgruppen som tar ansvaret för arbetet, besluten tar vi tillsammans. Det är kul att få ett sådant ansvar och det har resulterat i ett stort engagemang bland alla medarbetare, säger Jimmy Emanuelsson.
Utvecklingsprocessen har pågått sedan maj förra året där målet har varit att skapa en lönesättningsmodell som knyter lön till befattning, kompetens och prestation, men även definierar vilka kvaliteter hos medarbetarna som ska belönas. Det har resulterat i en lönemodell i tre kategorier – kompetens, lojalitet och vad man ”tillför till grupp”, vilket t ex kan handla om att vara en bra kollega.
– Lön är ofta ett känsloladdat ämne och många kan känna sig frustrerade. Vanligtvis grundar det sig i en otydlighet kring hur löneprocessen egentligen ser ut. Med en öppen, transparent och tydlig lönemodell kommer det bli lättare att sköta allt på rätt sätt och se till så att alla tar sitt ansvar, både löntagare och arbetsgivare, avslutar Linda Fransson.