Tryckta står pall i alla lägen

dec 18, 2019 | Kantpress / Stansar, Laser, Plåt

Det är nog ingen leverantör som slår Markaryd företagets varumärkesspridning runt om i världen.  Från längst upp i norra Norge enda till Kina och Las Vegas dyker de upp – pallkragarna med varumärket Tryckta i Markaryd – företaget som stått pall i decennier. 

Tryckta i Markaryd AB är sedan början av 1960-talet specialister på plåtformning. Pressning och trycksvarvning är verksamhetens kärna som supportas med en mängd annan teknik, bland annat 2D och 3D laserskärning, rörbockning, stansning och både manuell samt automatiserad kantpressning med robot. Företagets mål, som legotillverkare, är att vara en trygg samarbetspartner från produktutveckling till produktion.  

Ledarskap med en gedigen grundkunskap i material, maskin och verktyg 

I företaget har VD Bengt-Ove Johansson arbetat nu i över 50 år. Den erfarenhet han besitter i branschen är det inte många som har. Från yrkesskolan till svarvare och reparatör av maskiner till VD. En sådan entusiasmerande berättare som B-O är dessutom sällsynt att stöta på och med alla år på nacken i yrkeslivet blir det en och annan formidabel historia. 

För det är sannerligen en häpnadsväckande resa B-O har gjort, bara det faktum att ha varit med om hela utvecklingen från manuell till datastyrd produktion. Den resan tillsammans med den grundliga erfarenheten i produktionen är också vad som idag är styrkan i ledarskapet tillsammans med ett starkt engagemang att alltid anta en utmaning in i minsta detalj. Det är knappast en ovanlig syn att man ser B-O även nu vid 71 års ålder hålla på och skruva isär en maskin emellanåt.  – Det finns ett antal maskiner jag har ryckt ur alla axlar på och fixat, skrattar B-O och tillhandahåller en och annan härlig historia. 

Det hela startade för B-O med yrkesskolan i Ljungby och sedan som trycksvarvare på firman Hans Agne Jacobsson.  – I och med det hade jag ganska mycket på fötterna, säger B-O, som sedan i september 1965 började på Tryckta. Företaget hade startats 1961 av herrarna Unto Teravainen och Gunnar Andersson. De gjorde mycket jobb då åt Hans Agne Jacobsson samt till Fagerhult Belysning som Tryckta sedermera såldes till 1968. 

1971 fick B-O, då endast 23 år frågan om han ville bli chef. – Förtroende var allt, säger B-O, och det hade jag hos Fagerhults ägare Bertil Svensson och fick ta över en firma med drygt 15 medarbetare. Ledarskapet för Bertil handlade om att vara rak och tydlig och det hade vi gemensam syn på. 

Från 2500 kvm, till en början bara halvfullt med maskiner, till 5000 kvm och trångt 

Fler anställdes i firman och redan efter ett par år blev det trångt i lokalen. B-O köpte en tomt i närheten av firmans läge idag och det bygget stod klart 1974. Det fortsatte att rulla på i samma bana med fler kunder, fler anställda och fler maskiner och efter dryga 10 år till var denna lokal också för liten och bygget på dagens tomt tog fart. Smärtfritt gick det dock inte då det var en lång process med diskussioner med Byggnadsnämnden mm.  –  Men ska man vara en bra företagare är det ju vissa strider som ingår, skrattar B-O. Och man kan verkligen säga att han besitter ett beundrande inre driv som kämpar och inte ger sig mot alla tänkbara myndigheter när han anser att han har rätten på sin sida. 

Det nya bygget stod i alla fall klart 1985, på hela 5000 kvm. Ett väl genomtänkt arbete, i sann B-O anda, där man själva konstruerade ett nytt värmesystem inklusive isolerade taket som inte var helt vanligt på den tiden.  – Vi satt och ritade på detta i min källare, minns B-O och myser, och kom fram till att vi skulle ha en 25 kubiks ackumulatortank för att kunna ladda med natt el. På den tiden kostade det 3 öre per kilowatt.  Vi såg också till att ta hand om kylvattnet från maskinerna med en värmepump.   

Många nya kunder fortsatte komma till under de följande åren och mer och mer syntes Tryckta på marknaden – det var här man började med de egna pallkragarna. Bakgrunden är att får man tillbaka de egna pallkragarna hela och rena krediteras de. De dryga 5000 som försvinner varje år är inget annat än en kanonbra marknadsföring. Med en QR kod på dagens pallar underlättas kontaktinformationen avsevärt. 

Bred produktlinje från bumlingar till paraboler 

Efter en tid ingår Fagerhult tillsammans med 23 bolag till i den större koncernen Almedal Fagerhult med Göran Virenstam som koncernchef. Tryckta satsade vidare med trycksvarvar och pressar – en bra teknik som hängde samman och blomstrade under många år med stor ökning i omsättningen. Någon av tidernas finanskriser har man inte märkt mycket av på resultat eller omsättning.  En stor produkt genom åren som kom redan 1968 var den berömda lampan Bumlingen som man tillverkar än idag. B-O har här själv gjort verktygen till flertalet Bumlingmodeller. Belysning är en stor del i produktlinjen med bland annat den berömda Stockholmslampan samt en bred variation av inne och utebelysning. Andra variationer av produkter man har tillverkat är en mängd kofångare till Scania, de ståtliga hjälmarna till högvakten i Stockholm och kamerahuset till Hasselblad 

Digitaliseringen senare blev ju en revolution som för Tryckta innebar bl a en datorstyrd stansmaskin och en 350 tons press och här lyckades man få en svindlande stororder hos Ericsson på 100 000 paraboler. Det var hårda prövningar för att lyckas med detta och återigen här spelar noggrannheten i företaget den största betydelse. – Vi var den enda som hade rätt toleranser som krävdes, berättar B-O. Vi levererade två långtradare i veckan till dem ett tag. Även på helger ibland och till och med under älgjakten, minns han. 

Den datorstyrda stansmaskinen öppnade dörrarna till en helt ny värld. Tryckta jobbade nu med alla slags material och började även med titan. Den ene kunden efter den andre kom och även belysningstillverkningen till Fagerhult ökade. Det blev med tiden dags för ytterligare investeringar 2013 där man efter att ha provat flertalet fabrikat fastnade för TRUMPF.  – Det visade sig under en resa ner till TRUMPF´s huvudkontor i Tyskland där vi testade en produkt, att de kunde tillhandahålla helt perfekta rondeller i en av sina lasrar, säger B-O. Det gjorde att vi köpte tre maskiner nästan på en gång. Idag sex maskiner senare från TRUMPF har man en väl etablerad relation.

3D laser sen länge ett stort intresse

Summa summarum från TRUMPF blev en 2D laser- TruLaser 5030 fiber med automatiserat höglager, bockcellen – TruBend Cell 7000 med robot och en manuell kantpress. Idag har man också två kantpressar i 5000 serien och en av den mindre 7000 serien.  

– Det har fungerat så bra säger B-O. Operatörerna är väldigt nöjda och har fått bra utbildning. Och jag har ju reparerat en och annan maskin själv och vet vad kvalitet är, menar B-O så vi har gjort rätt.  Sedan var det dags för en 3D laser också – det blev en TRUMPF TruLaser 7020 fiber. Med lasersystemen i TruLaser Cell 7000 serien finns allt man behöver. Oavsett om det handlar om två- eller tredimensionella komponenter eller rör, och man skiftar enkelt och flexibelt mellan skärning och svetsning. Det är många smarta funktioner som gör att de producerar snabbar än någonsin. – Den här fem-axliga maskinen har fungerat utmärkt måste jag säga, säger B-O. Vi ska nog ha en till. 3D laser är bland det bästa jag köpt

Intresset för 3D laser startade redan i mitten av 90-talet.  – Jag var ganska ensam i idén att införskaffa en, berättar B-O, men jag lyckades få ett ok att investera av Virenstam, Detta fick jag som en total överraskning på min 50 årsfest, skrattar B-O. Och då var dealen att jag på egen hand lyckades hitta den bästa på marknaden. B-O skrattar åt minnet. – så förvånad jag blev. Och det här blev sedan en resa jorden runt. Man hamnade till slut i Japan och hittade fabrikatet NTC och den maskinen blev det. Den monterade B-O ner själv (så klart) med kollegorna så att de skulle kunde montera upp den exakt hemma igen. 

– De var inte direkt vana i Japan att se en VD i arbetsoverall, skrattar B-O, men det var ju enda sättet. Frakten hem till Sverige fick han också ordna själv. Tre trailer blev det och 23 ton vägde den. Det hela var ett äventyr som resulterade i många roliga historier och flera fina bekantskaper till både firman och familjen Johansson. – Och vilken maskin sen då, det fanns ingen motsvarighet i närheten i Sverige vid den tiden. 

Rätt maskin som ska klara rätt saker 

På Tryckta gör man med B-O i spetsen omfattande research inför en investering och ser till att både hitta rätt maskiner och få maskiner som ska klara kraven.  – Styrkan i Tryckta är nog just att vi är maskintokiga, säger B-O. Jag har alltid väntat att köpa en ny maskin tills jag vet till 100% att den klarar exakt det jag vill. Jag har inte haft medhåll i allt men det har varit min grej att vara extremt noggrann, och därför fick jag mycket förtroende av koncernchefen. 

–  Kommer man från myllan och har aldrig tjänat en massa pengar – då gör man inte affärer hur som helst. Jag lärde mig så otroligt mycket under koncernåren, säger B-O, och tvingades bli mer djärv och stärkt i min egen tro. Och många investeringar har det så klart blivit – som flera tryckpressar, karusellsvarv och automatiserade trycksvarvar.

– Vi manglar dem hela tiden och jag måste säga att de har gjort underverk också. 

2004 tillträdde dock en ny koncernchef och inom kort blev det beslutat att Tryckta skulle säljas. – Jag ville inte vara med på det tåget, säger B-O, och bestämde mig för att hoppa av, men efter ett tag kom Fagerhult till mig och frågade om inte jag ville köpa det. Efter långt övervägande, vakna nätter och bankaffärer så gjorde jag det i maj 2005.  – Det är en dag jag aldrig glömmer säger B-O och minns tillbaka hur han och hustrun Ingrid, då också verksam i företaget tog en långpromenad på kvällen allt klart. De anställda fick beskedet när allt var i hamn. Sedan dess är företaget hans och idag är man cirka 60 anställda inklusive sonen Krister. 

Framtiden ljus och förberedd för 8500 kvm till

Man har byggt ut fem gånger och det sista stod klart 2015 med bland annat en helt ny jättefin matsal, omklädningsrum och aktivitetsrum för de anställda med bl.a biljard, tennis och shuffleboard.  – Vi har flyttat väggar och block ett par gånger, skrattar B-O. Och det finns utbyggningsmöjligheter för ytterligare 8500 kvm, ler B-O. Det har jag redan ritat på och köpt mig en lastbil så jag kunnat köra bort all jord själv. Så framtiden känns ju onekligen spännande. Och B-O kommer inte att lägga av på ett tag. – Det är ju synd att lägga av när man har roligt, menar han för jag har verkligen haft jäkligt roligt. Många knasiga upptåg och resor har det ju blivit skrattar han och många jäkligt trevliga kunder har jag fått. Den största kunden idag finns långt upp i Norge. Första gången jag var där var en sommar och en lång vacker bilresa dit tillsammans med Ingrid. Nu är det vår största kund sen 20 år.

I dag ligger antalet kunder på dryga 500 runt om i Sverige samt förutom Norge även USA, Kina, Frankrike och Tyskland och Polen med en stor spridning i storlek. 

Omsättningen i somras (halvårsbas) låg på drygt 56 miljoner – Har man inte kundidéer så är det kört, menar B-O som än idag är fortfarande i stort sett 100% involverad i alla förfrågningar. Vi försöker alltid ta fram 3 förslag hur man kan tillverka produkten och så ser vi vilken som bli optimal. Det är vår strategi. 

Det finns många recept på framgång men efter besöket hos Tryckta kan man bara säga att gedigen grundkunskap är a och o. 

”Ska man bli en framgångsrik ledare kan man inte gå in i ett företag och starta på våning 3 utan att kunna våning 1 och 2 först”  // Bengt-Ove Johansson Tryckta i Markaryd AB

din-maskin-4
din-maskin-2
din-maskin-4
Ricana Concept AB utvecklar plåtproduktionen ytterligare ett steg
Ricana Concept AB, en del av Hestra gruppen sedan oktober 2019 har under året 2021 installerat P2lean 2120. Nu tar de ett steg till och investerar i fiberlasertekniken...
Effektiviserar produktionen med lasersvetsning
Mastec Components i Dalstorp tar stora kliv framåt med förnyad maskinpark och utveckling av processkedjan. Lasersvetsmaskiner är det perfekta verktyget för exakt...
Användarvänligt när Amada visar Skandinavien premiärer
Användarvänlighet, effektivitet och ökad produktivitet. Det är vad Elmia Plåt 2022 handlar om för Amada. I montern står exempelvis två Skandinavienpremiärer –...
Mazak öppnar European Technology Laser Center i Milano.
Mazak kommer att ha eventet "Mazak Open House i Milano European Technology Center Laser" den 26–28 Maj. I Milano, Italien öppnar Mazak ett helt nytt huvudkontor för sin...
Investerar i fullt automatiserad fiberlasersystem
BK Produkter startades 1985 av Börje Klasson, tillsammans med sonen Fredrik Klasson har de byggt upp en modern maskinpark och samlat ett mycket speciellt urval...
Avancerad laserskärning i expressfilen
Flaggskeppet bland Bystronics laserskärningsanläggningar finns nu med en effekt på 20 kilowatt och optimerad skärprocess. Den senaste generationen av skärhuvudet är...
AMADA lanserar ENSIS Fiberlaser i storformat
AMADA lanserade nyligen sin ENSIS-6225AJ fiberlaserskärmaskin på den europeiska marknaden. Med förmågan att bearbeta 6,2 m x 2,5 m material, maskinen finns i 6, 9 och...
Ivar Bråten Mekaniske AS effektiviserar med laser
Sedan investeringen i rörlaserskärmaskinen har produktionstakten ökat markant för Ivar Bråten Mekaniske i Ottestad, Norge. Nu tar de ytterligare ett kliv in i...
Servar gruvindustrin!
De finns över stora delar av landet, och de har en anläggning i ett vintrigt Gällivare där vi sparkade av oss snön och hälsade på. ­-Vi finns här av en särskild...
Nimo skapar framtidens fabrik och företag – för klokare vård av våra textilier
Företaget Nimo, eller Nimo-Verken AB, etablerades år 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage i Jönköping med...
Fokus på laserskärning med tryckluft för minskad tillverkningskostnad
Med introduktionen av fiberlasrar med högre effekt fokuserar användarna allt mer på de totala driftskostnaderna för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden. En stor...
Munchmuseet och världens vackraste fabrik!
I oktober invigdes Munchmuseet i centrala Oslo, ett landmärke och spektakulär byggnad på 13 våningar med en prislapp på 2,4 miljarder norska kronor som nu välkomnar...
Våga tro på framtidens teknik!
Det gjorde Brantheim – nu är de ledande inom lasersvetsning Plåtbearbetningsföretaget Brantheim i Tyresö har en historia från 1940 talet. Idag ägs företaget av Benny...
Lanserar flera nyheter på mässan
LVD presenterade på Blechexpo deras fiberlaserskärningsmaskin Phoenix FL-3015 med en ny 20 kW-strömkälla och fördelarna med processeffektivitet. Den nya...
Förbered automatiskt kanter för svetsning under laserskärning
"EdgeLine Bevel" från TRUMPF fasar automatiskt delar under laserskärning för att förbereda dem för svetsning // Manuell avfasning krävs inte längre // "Detta är en unik...
”All sides of performance”
Prima Power ställde ut på mässan under mottot "All sides of performance". Besökare kunde upptäcka deras omfattande och mångsidiga teknologiska lösningar för hela...
”Beyond manufacturing”
Salvagnini fortsätter att framhäva hur viktigt det är att se helheten på en produktionsprocess. Med nya innovationer, koncept, kunskap och expertis tar man ytterligare...
Fiberlasern som skär kompromisslöst i rostfritt stål och aluminium
AMADA har tidigare lanserat en ny generation fiberlasrar. På mässan visade man hur man skär med fiberlaser i krävande material utan kompromisser med endast 4 kW effekt....
De investerar för fler lasertimmar
När LM Metall taktar upp legotimmarna på laser krävs maskiner som klarar utmaningen. Lösningen stavas Bystronic BySmart Fiber 6000W som tillsammans med ByTrans Extended...
Reducera ställtid med automatisering
ALPAB bibehåller sin konkurrenskraftiga prisnivå genom minskning av maskinens ställtid ALPAB är ett framgångsrikt familjeföretag i Mellansverige. Skicklig personal i...
Ny investering som utökar produktionskapaciteten
Nimo AB i Hova har investerat i en ny Salvagnini fiberlasermaskin L5-4kW. Man ersätter sin första Salvagnini investering från 2001, en S4-30 stansmaskin med fast...
30 miljoner i ny teknik Gårö Plåtprodukter har satsat offensivt under pandemin
För att ligga i topp inom tunnplåtsbearbetning krävs investeringsvilja och förmåga att hantera kundernas växande behov av helhetslösningar – som hos Gnosjöbaserade Gårö...
Köpte 18 meter laserskärmaskin på auktion!
Alla vet ju att man skapar effektivare arbetsflöden i sin verkstad genom att förnya sitt maskinbestånd. Det enklaste är förstås att kontakta några återförsäljare och be...
Med rörets fördelar i fokus
Rörlaserskärning och planlaserskärning är en oslagbar kombination. Tack vare både tidig satsning och smarta investeringar ligger nu Stålprodukter i Gnosjö rejält i...
Blomstrande företag i Blomstermåla!
Stans & Press i Blomstermåla var tidiga med att arbeta på ett smart sätt. Som det första företaget i Sverige satsade de på en laserskärmaskin med PMC eller Plant...
Störst i Småland!
Att inte känna begränsningar är en skön känsla. Att fördubbla sin maskinkapacitet är ännu bättre förstås. Det har HEMA i Älmhult gjort. Med råge! HEMA Rostfritt AB har...
Ny teknik och rätt personal är framgångsfaktorerna
Utställaren Hygap, det lilla familjeföretaget med storbolagstänk svarar på  3 frågor om samverkan och satsningar på ny teknik. Text: Elmia Subcontractor...
Nya 2D-lasermaskinen Laser Genius+ driver utvecklingen framåt
Prima Power är en världsledande tillverkare av högteknologiska plåtbearbetningsmaskiner och i produktsortimentet finns bland annat stansmaskiner, kombilaser,...
Utan servicetekniker stannar produktionen
En viktig kugge vid alla installationer och underhåll av maskiner är serviceteknikerna. På Din Maskin, som levererar produktionsutrustning för plåt, arbetar omkring 20...
Alfing investerar i en fiberlaser
Skriver man Älmhult tänker många på ett världsberömt företag. Men det finns även andra företag på tillverkar och säljer möbler i stora serier. Företaget Alfing i samma...
Blomberg & Stensson AB investerar i Fiberlaser
Blomberg & Stenson AB är det kompletta verkstadsföretaget i Katrineholm som specialiserat sig på plåt-, maskin-,och rörbearbetning. Deras produktion är flexibel...
En koncern ser dagens ljus
Mitt under brinnande pandemi skapas en ny koncern. Det är FeRex med huvudsäte i Byske i Västerbotten som i konstellationen FeRex PlåtTeknik, FeRex SvetsTeknik och FeRex...
Ensis Fiberlaser nu upp till 12 kW
AMADA har släppt sin senaste högeffektiva fiberlaserskärmaskin, ENSIS-AJ 12 kW, vilket bidrar till de för närvarande tillgängliga versionerna 3, 6 och 9 kW....
Metallprodukter i Edsbyn satsar – mitt i coronatider
Pandemin har skapat oro i alla led i samhället. Vi besökte Edsbyn i Hälsingland och fick oss en rundvandring i företagets lokaler på Hantverkargatan. Här finns en stark...
Lanserar sin snabbaste laser någonsin
AMADA lanserar en helt ny lösning för höghastighets CNC-laserskärning. REGIUS-3015AJ fiberlaser blir inte bara den snabbaste i AMADAs sortiment, utan det första som...
Rörlaserskärning för nybörjare och experter.
Ny TRUMPF maskin för att komma igång med rörlaserskärning eller som en extra maskin i produktionen. Kostnadseffektiv även vid låg utnyttjandegrad och enkel att köra...
Innovatörens val
I en nybyggd lokal några mil väster om Umeå i industriområdet Marahällan strax utanför Vännäs står det ovanligt många kraftfulla och kompetenta maskiner under ett och...
Investerar i ny Fiberlaser och Kantpress
IRE Metall är ett ungt och framtidsinriktat företag i hjärtat av Gnosjö.Här arbetar idag ca 20 kunniga och yrkesskickliga medarbetare. I våra fräscha,  kontors-...
Investerar i ny fiberlaser
Wica Colds senaste investering är en fiberlasermaskin med ett integrerat torn /materiallager, samt Salvagninis patenterade helautomatiska staplings-/sorteringsrobot,...
Ny ägare & nya investeringar
I februari 2020 förvärvade Ola Sandström AB WiTö Rostfria i Billesholm utanför Helsingborg. I samband med det här förvärvet väljer Ola att direkt utveckla verksamheten...
Världens längsta potatisförädlingsmaskin
Världens längsta potatisförädlingsmaskin är 27 meter lång och levereras till Belgien där den ska tillverka maträtten Rösti. (Normal storlek på en sådan maskin är runt...
Levererar till Norges första lasercentrum
SINTEF och NTNU investerar i en robotlaserstation för avancerad svetsning. De ser nya möjligheter för ökad produktivitet genom att kombinera fiberlaser med...
Den nya fiberlasern har förändrat arbetssättet!
Kirsebergs Mekaniska investerar i världens mest intelligenta fiberlaser på 6 kW och köper samtidigt en parhäst till denna. En Xpert kantpress på 200 ton. Bägge två...
AMV ökar kapaciteten med ytterligare en fiberlaser
Modernt företag med bred kompetens Anderstorps Mekaniska Verkstad, AMV, är ett familjeägt företag i Anderstorp i tredje generationen med 16 anställda. Företaget...
Experter kompetensutvecklar industrin
En mässa ger viktiga tillfällen till kompetensutveckling och det vill Welandkoncernen ta till vara.  – Vi plockar in de främsta experterna till ett...
Gymnasieskolan sätter laserskärning på schemat
Ola Andreasson håller ett vakande öga på  Tim Hardyson och Jesper Jonasson som kontrollmäter att vinklarna blev rätt. Det blev de! På Filbornaskolans...
Enkel rörbearbetning
Med ByTube 130 lanserar Bystronic ett helt nytt laserskärningssystem. Systemet gör att tillverkningsföretag snabbt och smidigt kan komma igång med rörbearbetning – ett...
Enda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona
Landskronaföretaget Frankis Rostfriteknik AB har investerat i en fiberlaserskärmaskin – för kundernas skull. – Vår inriktning är egentligen att se till att våra kunder...
Första maskinen på marknaden med LBC-teknik
AMADAs nya fiberlaser -VENTIS 3015AJ - är den första lasermaskinen som har företagets unika teknologi LBC (Locus Beam Control), vilken förbättrar både...
Ny linje till Systemair
Systemair startade sin verksamhet 1974 med en banbrytande produktidé, den runda kanalfläkten, vilket gjorde att installationen blev betydligt enklare. deras motto...

Kantpress/Stans

Pressar