Tillverkningsindustrins utmaningar möttes av framtidstro och nytänkande

nov 22, 2023 | 4.0, Maskin

I en värld präglad av komplexa utmaningar skapar Elmia Subcontractor en betydelsefull plattform. Här omvandlar tillverkningsindustrin problem till möjligheter för en starkare och mer hållbar framtid.

En mötesplats präglad av positiv energi och nätverksbyggande mellan industrins experter – så beskrivs Elmia Subcontractor av besökare och utställare. På mässan fördes viktiga samtal om hållbarhet, kompetensförsörjning och möjlighetsskapande teknikskiften inom industrin.

– Trots ett osäkert omvärldsläge både globalt och nationellt visade mässan att svensk tillverkningsindustri har en stark framtidstro och en vilja att skapa möjligheter för en hållbar och konkurrenskraftig framtid, säger Helena Åhs, mässansvarig.

AI, visualisering och digitala produktpass

På Subcontractor Tech Arena kunde besökarna ta del av den senaste teknikutvecklingen och handgripligen testa en rad olika tillämpningar för ökad konkurrenskraft och lönsamhet. Visualisering och digitala tvillingar inom industrin var ämnen som lyftes liksom hur kommande EU-krav på digitala produktpass kan vara ett praktiskt verktyg i omställningen till en mer cirkulär ekonomi.

Flowtropolis var en av utställarna på Tech Arena, där de bland annat visade hur XR-teknologi kan användas för att lösa utmaningar inom den tunga industrin där de skapat träningslösningar som inte bara är säkrare, utan också betydligt mer skalbara och kostnadseffektiva. När Robert Södergren, CEO and Head-Of-Product på Flowtropolis fick frågan hur han skulle beskriva Tech Arena så blev svaret:

– Tech Arena är ett ställe där man kommer och blir inspirerad av ny teknik och får prova, klämma och känna lite på det som finns. Som man kanske inte ser i sin vardag men som faktiskt finns.

Ett annat ämne som löpte som en röd tråd genom flera av föreläsningarna var AI, som inte längre är en trend utan snarare en nödvändighet för att vara med i matchen.

Väderstad var ett av flera företag som delade erfarenheter av framgångsrik implementering av olika tillämpningar inom AI. Markus Zwörner, Geometrisäkrare från Väderstad AB delade praktiska erfarenheter av hur de använder AI för automatisk granskning av ritningar vilket förhindrar återkommande fel, ger snabb återkoppling till konstruktörer och höjer kvalitén på ritningar. Leverantör av Väderstads lösning är mjukvaruutvecklarna T&S Engineering Intelligence – som självklart fanns på plats som utställare på arenan.

Tufft läge för industrin – men framtidstro ändå

Industrin brottas med utmaningar, vilket tydliggjordes genom presentationen av Sinf:s Underleverantörsbarometer under mässans första dag. En mer pessimistisk framtidssyn präglar resultaten med minskad lönsamhet och förväntningar om minskad orderingång. Undersökningen visar å andra sidan även på företag som är redo att investera och tro på tillväxt.

– Trots de utmanande siffrorna i Underleverantörsbarometern såg vi en positiv anda på Elmia Subcontractor, där företagen visat framtidstro och en vilja att investera. Mässan blir en central plats för branschen att mötas, utbyta idéer och hitta gemensamma lösningar, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd Sinf.

En svacka i tempot från de senaste årens extremt höga nivåer skapar utrymme för nytänkande och utvecklingsarbete, och många företag har hittat nya branscher, investerat i ny teknik och satsat på nya projekt. När marknaden förändras måste man som underleverantör vara flexibel och ställa om, konstaterar Suzuki Garphyttan vars rötter är starka inom automotive.

– Vi har jobbat hårt inom vår organisation för att skapa förutsättningar för nya produkter utanför förbränningsmotorn. Det är viktigt att utveckla nya affärer, säger Ola Ericsson, produktchef non-automotive.

Att ställa om från volymbaserad produktion inom automotive till nya segment kräver flexibilitet både vad gäller utvecklingstid och leveransmängd.

– Vi har investerat rejält för att klara det, säger Ola Ericsson.

Bland annat har man gjort stora insatser på personal- och marknadssidan med investeringar i applikationskunskap, affärsutveckling och R&D. Man har också gjort omfattande maskininvesteringar för utökad produktflora både i Sverige och globalt.

Kompetensförsörjning i fokus

För att möta tillverkningsindustrins utmaningar när det kommer till kompetensförsörjning lanserades i år Subcontractor Competence Arena, där företagen hade möjlighet att träffa rekryterings- och bemanningsföretag, utbildningsanordnare och studenter. Dessutom arrangerades av Region Jönköpings Län en Talent Attraction Walk där utställande företag hade möjlighet att förboka ett besök av internationella studenter från Jönköping University.

Ett av de företag som tog emot besök av framtidens kompetens i sin monter var Skandinaviens ledande hjultillverkare Swede-Wheel.

– Mässan har definitivt blivit ett forum för kompetensförsörjning, konstaterar Andreas Stillman, försäljningschef Sverige och Europa.

Swede-Wheel söker just nu produktutvecklare och har fler nyanställningar på gång och besöken av studenter under mässan är alltid högaktuella och givande.

– Vi får många aha-upplevelser när vi förklarar att vi jobbar med både plåt och plast, att vi gör allt i huset från grunden, att vi jobbar med konstruktion, produktutveckling och automation. Det är jätteviktigt för oss att fortsätta växa med rätt kompetens och vi får bra feedback på att vi visar upp oss på det här sättet, avslutar Andreas Stillman.

Fler röster från mässan:

– Det är jätteviktigt att vara här på Elmia Subcontractor, det är effektivt, man träffar gamla kollegor, nya kollegor och stiftar nya bekantskaper. För oss har vi sagt att är det någon mässa vi ska vara på här i Sverige så är det självklart här.

Elmia Subcontractor är mycket värme, mycket relationer. Man träffas – kollegor i branschen, konkurrenter, kunder och leverantörer. Det tycker jag är det roligaste. Givetvis också att se den här teknikutvecklingen som sker. Det gäller att fånga upp vad som händer så vi kan förstå våra kunders krav och framtiden. Det är viktigt att vara här och suga upp det som hänt, säger Matts Nilsson, säljchef Sverige och Norge, SSAB.

– Den här mässan är jättevärdefull att kunna vara på, dels för att träffa befintliga leverantörer men framför allt nya möjliga leverantörer och samarbetspartners. Jag har flera stycken som jag ska träffa nu efteråt, och även personer som har kontaktat mig nu efter vi har varit på Stora scenen, säger Lina Ankargren, Engineering director, Scania Group.

– Som ganska nystartat bolag får vi exponering mot en etablerad och teknikkunnig industri, så det är klart att vi måste vara här. Vi är inte ett speciellt känt företag, så vi behöver finnas ute på de här platserna och synas så att folk känner till oss, säger Christoffer Lewandowski, forsknings- och innovationschef, Heart Aerospace.

Elmia Subcontractor 2023 i siffror:

  • Antal utställande bolag: 906 st
  • Antal besök: 11 607 st
  • Antal utställande länder: 26 st

Vill du synas här med en banner för ert företag

 

Mjukvarans tidevarv har börjat: Svänger du till vänster eller höger?
Den djupverkande mjukvarudrivna omvandlingen av bilindustrin borde vara en väckarklocka för tillverkningsindustrin. Inte minst behövs ett nytt förhållningssätt till...
Kapar CO2-utsläppen med 28 procent med ny svensk teknik
Wasabröds anläggning i Filipstad har lyckats med reptricket att höja produktiviteten och samtidigt drastiskt minska miljöpåverkan. Lösningen är svenskutvecklad teknik...
Industrins behov i fokus när Örebro universitetet startar masterprogram i maskinteknik
Örebro universitet får medel från KK-stiftelsen för att starta ett nytt masterprogram i maskinteknik – i samarbete med tio industriföretag.– Det här är något som...
Framtidens lasermärkning nu i Sverige
Den senaste innovationen inom industriell lasermärkning, L-MOOV, har officiellt lanserats på den svenska marknaden genom ett exklusivt partnerskap mellan SIC Marking...
Värd för Sverigeledande forskningskonferens i produktion
I april är det dags att prata framtidens industri. Då fylls campus i Trollhättan av industrirepresentanter och forskare inom produktion. Flera namnkunniga talare kommer...
Yrkes-SM med nytt styrsystem
Yrkes-SM i CNC-teknik samverkar med Stenbergs som ställer ut på Elmia Verktygsmaskiner På Elmia Verktygsmaskiner i maj visar Stenbergs ett nytt styrsystem från Okuma...
Slår omsättnings-rekord och når mål om fördubbling till 2023
Hudiksvallsbaserade Monitor ERP, som specialiserar sig på affärssystem för tillverkningsindustrin, fortsätter sin imponerande tillväxt. Under 2023 beräknas omsättningen...
Innovation möter tradition – CNC-fräst nötknäppare
I enlighet med jultraditionen visar OPEN MIND hur en exakt replika av en berömd nötknäppare från Erzgebirge, en region i östra Tyskland, fräses från aluminium. Exemplet...
Effektivt och ergonomiskt lager? 
Effektivitet och ergonomi är av hög prioritet för många företag idag. För att uppnå detta krävs många gånger en genomtänkt lagerlösning. SSI:s hissautomat, eller...
Utforska de oändliga möjligheterna hos CAD/CAM-tillverkningssystem
I den ständigt föränderliga tillverkningsbranschen har CAD- (Computer-Aided Design) och CAM-system (Computer-Aided Manufacturing) revolutionerat sättet som man utformar...
GibbsCAM 2024 – Powerfully Simple, Simply Powerful
GibbsCAM, en ledande CAD/CAM innovatör inom mjukvara för produktionsbearbetning är glada att kunna presentera en helt ny release. GibbsCAM 2024 fortsätter att höja...
OPEN MIND utökar teknisk försäljningsteam
Wessling (Tyskland), Göteborg (Sverige), 26 oktober 2023 – Som en ledande utvecklare av CAD/CAM-programvara expanderar OPEN MIND Technologies AG sitt tekniska...
Finepart satsar på EMO
Finepart Sweden AB, som tillverkar maskiner för mikro-vattenskärning ser EMO som en viktig plattform för att marknadsföra sina maskiner. Artikel ifrån Aktuell...
En ny era med Henrik Bohlin vid rodret
På EMO-mässan hade vi nöjet att träffa gänget från DANKAB, med Henrik Bohlin i spetsen. Det markerar början på en spännande ny era då Henrik tar över som VD och...
EMO 2023 
EMO 2023, som gick av stapeln 18-23 september i Hannover, attraherade ca; 1 850 utställare från 42 länder som kom för att visa upp sina senaste produkter, lösningar och...
Fullt fokus på E-mobilitet & automation
På årets EMO-mässa lade GROB-WERKE tonvikt på flexibilitet och automation, med särskilt fokus på kostnadseffektiva standardlösningar. De presenterade ett brett utbud av...
Mellanårsaktivitet för Elmia Produktionsmässor
– Konkreta superinjektioner för svensk tillverkningsindustri.I slutet på maj hölls en ”produktionsdag” hos Elmia i Jönköping. Dagen är, tillsammans med robotkonferensen...
Utökad funktionalitet för CNC-bearbetning
Digitala tillverkningsledaren Protolabs har utökat funktionaliteten ytterligare inom CNC-bearbetning för snabbare leverans av anodiserade och kromatpläterade...
Yrkeslandslaget mot medaljer i Gdansk
Den 4 september reser det svenska Yrkeslandslaget till Gdansk, Polen för att delta i Yrkes-EM 2023. Efter månader av träning och förberedelser ska våra 22 svenska...
Vad tillför CAM för den som köper legoproduktion?
För de flesta är CAM-system något som skapar mervärde hos det företag som investerat i sagda system. Finns det andra som kan dra nytta av CAM-system? Krönika: Anders...
Live-bearbetningsdemonstrationer tillgängliga globalt
Sandvik Coromant lanserar ett nytt Digital Live Machining-program (DLM). Utbildningssessionerna hålls av Sandvik Coromant Center – ett globalt nätverk av anläggningar...
Mazak presenterar en totalvision för avancerad produktion på EMO 2023
På EMO 2023 kommer Yamazaki Mazak att visa en enhetlig vision för moderna företag som gör det möjligt för maskinanvändare från hela Europa att främja produktivitet och...
Säkra och optimerade bearbetningsoperationer
Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Teams maskinverkstad använder sig av VERICUT-verifierings-, simulerings- och optimeringsmjukvara från CGTech för att garantera...
Damstahl lanserar ny klimatkalkylator för att hjälpa sina kunder reducera sin miljöpåverkan
Damstahl, en av Europas ledande grossister inom rostfritt stål, leder industrin framåt med lanseringen av en ny kalkylator för koldioxidutsläpp. Det banbrytande...
Sandvik PrimeTurningTM ett lyft i GibbsCAM version 2023
GibbsCAM 2023 innehåller en mängd nya funktioner inom både svarvning och fräsning som ger ökad konkurrenskraft. Ett särskilt värdefullt tillskott är stödet för Sandvik...
CNC-bearbetning via globalt nätverk av digitala tillverkare
Världsledande digitala tillverkaren Protolabs utökar sitt erbjudande inom CNC-bearbetning via Hubs, en tjänst som ger kunder tillgång till ett globalt nätverk av...
Satsar på potentialen i additiv tillverkning
Företaget Alfa Laval är känt för sina många pågående utvecklingsprojekt. I Eskilstuna har man valt att bygga vidare på sina satsningar inom additiv tillverkning och...
Ny programvara underlättar automatiserad tillverkning av unika produkter
Inom några år kan tillverkningsindustrin hoppa över tidskrävande programmering varje gång en ny produkt ska sättas i produktion. Mattias Bennulfs forskning skapar helt...
Smart finansiering är nyckeln till hållbar tillverkning
Tillverkare står inför ett dilemma – de är drivna av viljan att investera i och dra nytta av hållbarhet, kombinerat med en ovilja att satsa kapital mot en bakgrund av...
Ny mötesplats för tillverkare och inköpare:
Backsourcing-trenden i kölvattnet av pandemin skapar möjligheteter för svensk tillverkande industri att ta nya affärer – men hur ska man göra sig synlig för inköparna?...
TechPoint Systemteknik AB erbjuder komprimering av metallspånor
Avfall efter metallbearbetning är något som alla metallarbetande industrier måste hantera vilket är förenat med betydande kostnader. Brikettpressen från Höcker...
LIQUIDTOOL Instructor övervakar skärvätskor med hjälp av intelligent teknik
LIQUIDTOOL Instructor är den första intelligenta lösningen för övervakning av skärvätskor som använder plug & play-teknik och övervakar skärvätskornas tillstånd...
3nine Industries förvärvas av Alder
Alder II AB (Alder) är en nordisk investeringsfond med fokus på utveckling av hållbara teknik- och tjänsteföretag. Den 21 oktober avslutade de förvärvet av 3nine...
En intelligent och automatiserad smörjning är framtiden
Maskinen, verktygen och – i mindre utsträckning – kylsmörjmedel. Tillsammans definierar de kvaliteten på ett arbetsstycke. För att upprätthålla en perfekt emulsion och...
”Även kringutrustning behöver väljas med omsorg”
Att välja rätt maskin är en process som kräver en noggrann utvärdering. Det är logiskt eftersom maskinen avgör förutsättningarna för det som ska produceras. Men...
Att ta till sig edge-tekniken
Enligt Google Trends data har antalet webbsökningar på begreppet edge computing ökat med hela 473 procent de senaste fem åren. Uppenbarligen finns ett stort intresse av...
Turning Up the Power
CAMBRIO, ledande CAD/CAM-innovatör inom mjukvara för produktionsbearbetning, är glada att kunna lansera nya GibbsCAM 2023. Utveckling har fortsatt fokusera på att utöka...
Distribuerad AI inom skärande bearbetning
Från den mordiska superdatorn Hal i 2001: A Space Odyssey till Skynet i Terminator – artificiell intelligens (AI) har inte det bästa ryktet i populärkulturen. Men inom...
”Snabbare återstart vid produktionsstopp är vårt mål”
Oplanerade produktionsstopp är kostsamma för industriföretag som har automatiserad tillverkning. Forskare från Högskolan Väst och fyra företag undersöker nu om...
Stort fokus på ”smart Manufacturing” på IMTS
"Upplevd kunskap får inte stå i vägen för en naturlig hunger för ett kontinuerligt lärande" Det står läsa i en ledare i tidningen Smart Manufacturing i USA, vilket...
Är detaljen viktigare än helheten?
Hur ofta händer det att du fastnar i en liten detalj som av någon anledning lyfts fram som viktigare än slutresultatet? Krönika: Anders Brunström Edge Technology AB...
En ny öppen digital affärsplattform som accelererar den digitala transformationen
Siemens AG har lanserat en ny, öppen digital affärsplattform, Siemens Xcelerator, för att accelerera den digitala transformationen och värdeskapande för kunder inom...
Så kan Industri 4.0 förbättra arbetskulturen – och det ekonomiska resultat – hos tillverkarna
Big data och de industriella sakernas internet (IIoT) ger centraliserad och förenklad användning och åtkomst av data. Men kan sådan teknik dessutom förbättra...
Lanserar IoT-plattform för mätning av luftkvalitet i realtid
QleanAir har utvecklat en IoT-platform som hjälper företag att mäta, förstå och förbättra sin luftkvalitet. Nu lanseras QleanAir Connect som kopplar upp arbetsplatsens...
Kan de små detaljerna vara avgörande?
Jag läste för en tid sen några kloka ord av Olof Röhlander som handlade om stenskott. Där stenskott var en metafor för det nödvändiga i att även ta tag i det som till...
Digitala tvillingar skapar helt nya möjligheter
Det kan gälla hela samhällen, städer, fabriker och allt där det finns någon form av processer och/eller flöden – det mesta går i dag att bygga upp i en virtuell värld,...
Energioptimering genom smart finansiering kan spara tillverkningsindustrin miljarder
Tillverkningsföretag har tryck på sig från regelverk och aktieägare att minska koldioxidutsläppen och optimera sin energianvändning. En ny studie från Siemens Financial...
Digitala kunskapssessioner för optimerad funktion och produktivitet
Sandvik Coromant, har lanserat ett antal digitala kunskapssessioner för att hjälpa kunderna med applikationer där solida verktyg används. De tolv sessionerna tar upp...
Power Skiving mjukvara med kraftfull teknologimodul
Den nya mjukvarulösningen möjliggör en tillverkningsorienterad verktygskonstruktion och processoptmering i produktionsmiljö Verktyg för Power Skiving, ögonblicksbild...
Effektiv produktion när misslyckande inte är ett alternativ
Originaldelstillverkare inom flygindustrin (OEM) måste arbeta för att tillverka flygplan som kan färdas hållbart även långa sträckor och klara nollutsläppsmål. De måste...

4.0 / Mjukvara

Flerfunktion