Tillverkare av fordonsdelar kan dra nytta av den senaste verktygs-utvecklingen

dec 6, 2018 | Borr, Verktyg

Sandvik Coromant, specialisterna på skärverktyg och verktygssystem, har utvecklat två nya borr som är optimerade för borrning i bildelar av aluminium. CoroDrill® 400 och CoroDrill 430 är idealiska för bearbetning av komponenter i medelstora till stora volymer och ger högre produktionskapacitet och lägre kostnader, liksom längre verktygslivslängd och ökad bearbetningssäkerhet. Borren stöds av CoroTap® 100, 200, 300 och 400, som också är optimerade för gängning i ISO N-material och hjälper till att skapa ett fullständigt håltillverkningserbjudande från en gemensam källa för tillverkare av fordonsdelar i aluminium.
”Fordonstillverkare går alltmer över till aluminiumdelar för att minska fordonsvikten och förbättra bränsleförbrukningen”, säger Aaron Howcroft, Global Product Manager vid Sandvik Coromant. ”De här senaste borren med optimerade sorter för ISO N-material innebär en mängd fördelar, inklusive hög tillförlitlighet, bättre precision, låg kostnad per hål, längre och mer konstant verktygslivslängd, hög repeterbarhet och förbättrad bearbetningssäkerhet.”
Medan både CoroDrill 400 och CoroDrill 430 finns i Sandvik Coromants solida N1BU-hårdmetallsort kan den förstnämnda också väljas i den nya PCD bestyckade sorten, N1DU. N1DU har PCD längs hela skäreggen, vilket ger mycket längre verktygslivslängd. Tack vare den låga friktionskoefficienten och höga värmeledningsförmågan hos PCD är verktygets skäreggar mindre utsatta för löseggsbildning (BUE). Som allmän riktlinje rekommenderar Sandvik Coromant att man använder den solida hårdmetallsorten vid lågt antal hål där hanteringsrisken är hög, medan PCD-sorten är att föredra vid högt antal hål och där hög produktivitet krävs.
CoroDrill 400 rekommenderas för borrning i solida material, eftersom det har större spånkanal för bättre spånavgång. Vid borrning i solitt material eller förgjutna hål ger CoroDrill 430 högre prestanda eftersom det har tre spånkanaler för ökad stabilitet och behåller positionen trots förgjutna kärnhål.
Bland de optimerade egenskaperna hos CoroDrill 400 och CoroDrill 430 finns polerade spånkanaler och hål för precisionstillförsel av skärvätska, med stöd för minimalsmörjning (MQL). Borren finns i standarddiametrarna 5, 6.8, 7, 8.5, 10.2 och 12.5 mm, vilket motsvarar gängstorlekarna M6, M8, M10, M12 och M14. TailorMade-alternativ kan också väljas för andra applikationer.
De nya verktygen tillhör Sandvik Coromants Optimized-sortiment, en unik serie solida hårdmetallverktyg för specifika behov för extrem effektivitet, tillförlitlighet och varaktighet. Kunder bör välja Optimized-sortimentet när ett verktyg behövs för  ett visst material eller en viss applikation.
Som stöd för borren finns CoroTap 100, 200, 300 och 400 – en serie gängtappar som också är särskilt utformade för ISO N-material. CoroTap 100 är en gängtapp med raka spånkanaler för genomgående hål och bottenhål med intermittenta gängor för lägre vridmoment och högre skärvätskegenomströmning.
CoroTap 200 är en spåndrivande gängtapp för genomgående hål och CoroTap 300 har spiralspånkanal för bottenhål. Dessa gängtappar finns i obelagda varianter med hög spiralvinkel (35°) för aluminium med lågt kiselinnehåll, eller obelagda och belagda typer med låg spiralvinkel (15°) för nötande material med högt kiselinnehåll. CoroTap 400 är en pressgängtapp för genomgående hål och bottenhål med en optimerade lober och gänglängd för lägre vridmoment i aluminium.

Vill du synas här med en banner för ert företag