Efter att svenska industriföretag under många år förlagt sin produktion till låglöneländer vänder nu trenden. Två avgörande faktorer tros vara de senaste årens framsteg inom automation samt ökande lönenivåer i låglöneländer
Fram tills nyligen var outsourcing populärt bland svenska industriföretag. Löneläget i de asiatiska länderna lockade och företag insåg att de kunde sänka sina produktionskostnader väsentligt. I dag är verkligheten en helt annan och tack vare framsteg inom automation kan företag inte bara sänka sina kostnader utan också öka sin produktionstakt.
Från guldkälla till resursslöseri
När outsourcingtrenden var som störst låg fokus på kostnadsbesparingar, det menar Ari Kesti på SVIA, tillverkare av robotceller. Enligt Ari insåg företag att det fanns stora pengar att spara, trots att det fanns de som menade att kvaliteten fick lida.
– Idag är kvalitet inte någon parameter när man jämför produktion i låglöneländer med Sverige. I Asien har de exakt samma mått på kvalitet och kvalitetskontroll som vi har, säger Ari.
Vad flera tillverkare i Asien ofta saknar är resursplanering. Ari, som spenderar mycket tid i asiatiska fabriker, märker att bearbetningsmaskiner kan stå stilla under långa perioder och tillsammans med ineffektiv personal kan detta bli kostsamt:
”Enligt mätningar är en människa endast 50 procent effektiv i sitt arbete. Utöver detta har lönekostnaderna också skjutit i höjden de senaste åren”
Nu billigare att tillverka i Sverige
Konsekvensen har blivit att företag nu flyttar hem sin produktion till Sverige. Här ligger man långt fram i produktionsteknik med högteknologisk automation som gör sig av med behovet av personal. Ari berättar mer:
”Vi har nu nått en punkt där det är billigare att tillverka i Sverige än vad det är i låglöneländer i Asien. Och i stället för att använda oss av flera olika sorters bearbetningsmaskiner, såsom i låglönefabriker kan vi i stället använda multimaskiner”
Maskinutnyttjandegraden är i Sverige avsevärt högre än i Asien. Tillsammans med multimaskiner kan robotceller effektivt producera komponenter med en utnyttjandegrad på upp till 95 procent.
”Framtiden är ljus för svenska företag som inser kapaciteten och möjligheten i automation. Om företag vågar att satsa på tekniken kan man både sänka sina kostnader och öka sin produktionstakt”
Spår fyrdubbling av robottillverkning
Ari berättar att man på SVIA har valt att nischa in sig på just automatisering av CNC-maskiner. Med närvaro i Europa, Nordamerika och Asien hjälper de industriaktörer att effektivisera sin produktion, och framtiden ser ljus ut:
– International Federation of Robotics, IFR, spår att robottillverkning kommer fyrdubblas inom 3-4 år, vilket pekar på att ännu fler företag kommer automatisera. Ett företag som många känner till är Husqvarna AB, de har nyligen börjat ta hem sin produktion till förmån för just automation, avslutar Ari.