Smemo driftsatte sin första automationslina för montering för femton år sedan – ett strategiskt val som resulterade i att man fick behålla affärer som annars flyttat ut från Sverige. Linan har byggts ut successivt och Smemo fortsätter att växa.
Text Gabriella Mellergårdh, artikel från senaste temanummer, klicka här för att läsa



– Cellen är ju en universell monteringslina där vi kör många olika produkter, byter verktyg, gripdon och palletter. Vi hade fem robotar i cellen innan men nu är vi uppe i sju, säger Håkan Thulin, vd och delägare i Hillerstorpsföretaget Smemo, leverantörer av plåtdetaljer och kompletta produkter, från lågserie till högvolym.
Smemo hade behov av att utöka monteringslinan med fler stationer för nya artiklar och PMA i Fjälkinge står bakom den senaste utbyggnaden.
– De hade en lösning som passade oss där du med visionkamera och robot kan plocka två bitar och lägga i palett i en och samma operation. Det gjorde att vi slapp förlänga banan så långt som vi behövt annars. Mer effektivt och mindre utrymmeskrävande, konstaterar Håkan.
Att lösningen också innefattar robotar från Yaskawa är ett plus, menar Håkan:
– Vi hade beslutat redan innan att vi skulle gå på Yaskawa eftersom vi har flera tidigare och det förenklar programmeringen när man kan köra samma system.
Oscar Molin från PMA har följt med hela vägen, från första förfrågan via utveckling och driftsättning.
– Det som är unikt med vår utrustning är att du kan köra upp till tre produkter samtidigt, i samma matare. I det här fallet ville Smemo kunna köra två, säger Oscar.
Flexibiliteten var en annan viktig faktor för Smemo.
– De ville kunna köra andra produkter i framtiden och en annan av våra styrkor är just mjukvaran som gör det enkelt att programmera och ställa om, förklarar Oscar.
Hastigheten på mataren är en annan framgångsfaktor.
– Det går fort att plocka de här detaljerna och det har varit ett vinnande koncept. Du tjänar lätt 40 procent av tiden jämfört med att plocka på konventionellt vis, säger Oscar.
Priset ska inte heller underskattas, menar Oscar:
– Vi är ett mindre bolag och vi har försökt att lägga vår prisnivå så att vi kan ha ett attraktivt erbjudande. Dessutom utvecklar vi våra lösningar i nära samarbete med våra kunder vilket ger en unik produkt som gör kunden mer konkurrenskraftig än sina konkurrenter.
Plåtförädling ligger i blodet hos familjeföretaget Smemo vilket tar sig uttryck både i tekniksatsningar och hantverkskunnande. De senaste åren har man vuxit kraftigt både i omsättning och antal anställda. Presskapaciteten har utökats, man har investerat i ny robotsvets, TruArc Weld 1000, liksom ny mätmaskin och ny 10 kW fiberlaser, Trumpf 3030, som landar i huset i början av 2023.
– Den här investeringen ger oss möjlighet att spara tid eftersom skärhastigheten är så hög. Dessutom kan vi skära tjockare material och fasa skärsnitten för svetsning och hålbild direkt i maskinen. När vi såg att det var möjligt visste vi direkt att det var en sådan här maskin vi ville ha, säger Håkan.
På kort tid har Smemo plockat flera affärer från låglöneländer till sin högautomatiserade anläggning i Hillerstorp. Ett konkret bevis på att deras tidiga satsning på automation och robotteknik var strategiskt rätt. Smemo har idag flera automatpresslinjer, högautomatiserad plåtbearbetning och en ständigt växande robotpark inom montering med visionsystem för löpande kvalitetskontroll och avsyning. Närproducerat med återvunna material och minskade transportled är också en framgångsfaktor som genererar affärer. Made in Sweden har blivit en konkurrensfaktor.
– Målet är att förädla så långt man kan och göra det kostnadseffektivt hela vägen – och vi märker att det ger fler affärer.