Snabbare diagnos och smidigare process. Så går det att sammanfatta den portabla tribologiska inspektionsutrustningen från Oerlikon Balzers/Primateria. Den unika nyheten visas under Elmia Verktygsmaskiner

Tack vare mikroskopiska mätningar och den nya inspektionsutrustningen kan Oerlikon Balzers specialister se exakt vilka förslitningsmekanismer som ett verktyg utsätts för. Med den informationen som grund kan därefter rätt åtgärder sättas in för att förbättra verktyget. På Elmia Verktygsmaskiner visar Oerlikon Balzers/Primateria hur inspektionsutrustningen fungerar.

– Det som vi tycker är mest spännande är att utrustningen går att ha med sig på kundbesök. Då kan vi göra mätningarna direkt i verkstaden och kunden slipper att skicka verktygen till oss. I stället kan vi ge en diagnos på plats och diskutera vad som behöver åtgärdas. Om det är ett stort verktyg går det att göra en avgjutning som sedan skickas till vårt labb Primateria AB i Uppsala för vidare analys av våra ledande experter inom tribologi, säger Cecilia Törnebladh, marknadsföringschef på Oerlikon Balzers Sverige.

Det går bra att ta med sig egna skaftverktyg till Elmia Verktygsmaskiner för att få en diagnos direkt i montern hos Oerlikon Balzers.

– Då får man reda på hur verktyget verkligen mår och våra specialister kan ge råd på plats om vad som behöver göras för att det ska prestera bättre

Oerlikon Balzers är en världsledande leverantör av ytteknik för precisionskomponenter och verktyg för metall- och plastbearbetningsindustrin. Det är första gången som företaget ställer ut på Elmia Verktygsmaskiner.

Varför väljer ni att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner?

– Vi ser en potential i att många segment är samlade på ett och samma ställe. Även om vi jobbar med bearbetning av skärande verktyg för metallindustrin är vi även stora leverantörer till plast, plåt och även 3D. Det är bredden på den här mässan som gör det intressant.