Skapandet av ett nytt verktyg – från koncept till spindel

aug 1, 2018 | Fräs, Verktyg

Jan Bittner

Nya skärverktyg utvecklas ständigt på marknaden, men hur ser egentligen processen ut för att få produkten från koncept till spindel?Dormer Pramet är en global tillverkare av skärande verktyg, med en produktutvecklingsavdelning som varje år tar fram nya produkter. En av dem som tillhör denna avdelning är Jan Bittner, produkt- och utvecklingsingenjör.Han började arbeta på Dormer Pramet i januari 2015 och blev då en del av företagets projektgrupp att utveckla ett sortiment högmatningsfräsar (HFC). Nästan tre år senare lanserades det nya sortimentet av SBN10-fräsar och BNGX-skär på den globala marknaden.Tiden det tar att utveckla en ny produkt, visar tillverkarens önskan att utveckla produkter som ger mervärde för kunder i många år. Detta är Jans historia.
Hos Dormer Pramet börjar processen med att skapa en nytt verktyg på produktutvecklingsavdelningen som identifierar marknadens behov i förhållande till vilka luckor som finns i nuvarande sortiment. Karel Tiefenbach, produktchef för vändskärsverktyg för fräsning, satte ett kortfattat och tydligt mål för utvecklingsgruppen.
Dormer Pramets syfte var att skapa ett sortiment av verktyg med dubbelt negativa skär, vilket möjliggör höga matningsvärden för ökad produktivitet. Designen behövde vara på detta vis för att de dubbelsidiga skären skulle ge bästa bearbetningsvärde (fyra eggar) och ge bra spånkontroll, vilket möjliggör större rampningsvinkel.
Samtidigt behövde verktyget erbjuda processäkerhet och mångsidighet för formverktygstillverkning, som täcker såväl grov som finbearbetning.
Designkoncept

Jan Vlček

Tillsammans med med Jan Vlcek, från företagets produktutvecklingsavdelning och ansvarig för alla aspekter när det kommer till utveckling av verktyg, startade Jan Bittner processen. Detta innebär att skapa högkvalitativa data för varje verktyg som produceras, design av produkterna och att stödja tillverkningen.
Avdelningens första uppgift i utvecklandet av en ny högmatningsfräs, vilken senare kom att kallas SBN10, var att undersöka vilka av våra konkurrenters produkter som redan fanns tillgängliga på marknaden och hur Dormer Pramet kunde vara annorlunda, men samtidigt möta kundernas behov.
Jan Bittner säger: Vi började med en rad preliminära studier och tog fram ett antal idéer innan vi kunde börja producera prover. Det finns alltid svårigheter och utmaningar att övervinna, vissa små förändringar i detta skede kan ha stor inverkan.
“Till exempel, när vi skapade en av de första proverna, fann vi ett patent från en konkurrent. Det är många företag som utvecklar vändskärsverktyg hela tiden, vilket gör marknaden trång.
“Hur som helst, tillsammans med vår designer modifierade vi vårt koncept för att bli unikt, samtidigt som produkten uppfyllde våra ursprungliga mål. Vi var också i kontakt med kollegor i Sverige och Nordamerika för att vara säkra på att våra produkter inte bröt mot befintliga patent.
“Vi diskuterade också med kollegor inom immateriell egendom (IP), hur vi kunde göra vår design unik, vilket var en ny erfarenhet för mig.
“Vid varje liten förändring vi gjorde var vi i kontakt med IP. Vi behövde hela tiden försäkra oss om att vi höll oss inom ramen för vårt patent och inte gjorde intrång på redan befintliga. Så småningom fick vi godkännande att fortsätta.

Test av produkter
“I början av processen 2015 hade vi, enligt vår planering, som mål att lansera BNGX-skären i november 2017. Vi kände pressen från våra säljteam, som ville ha fram dem tidigare. Vårt syfte var att arbeta så snabbt som möjligt och vi lyckades hålla tidsschemat.
“Under kvartal två 2016 startade vi testprocessen. Detta innebar flertalet tester med kunder eftersom detta är det bästa sättet att få reda på hur bra produkten faktiskt är.
“Vi var övertygade om att det var en bra produkt, men inga tester i vårt eget laboratorium kan mäta sig med tester gjorda ute i den verkliga produktionen. Vi lärde oss mycket av dessa tester när vi kunde se vilka områden vi behövde förbättra.
“Ett test som vi gjorde med en kund i Frankrike involverade bearbetning i titan, austenitiskt, krom-nickel, rostfritt stål. Det är extremt tuffa material med god pressbarhet som kräver en kraftfull maskin, med höga matningar och låga spindelhastigheter.
“Vi jämförde den med en konkurrents högmatningsverktyg med samma egenskaper som SBN10.
“Efter att ha bearbetat tre bitar var konkurrentens skär så slitna att de behövde bytas ut. Efter att ha bearbetat åtta bitar med SBN10-fräsen och BNGX-skären visade skäreggen minimalt slitage och kunde fortsätta bearbeta.
“Förutom klart längre livsIängd, var avverkningshastigheten 20 procent högre. Kunden blev så imponerad att han omgående köpte en fräs och förbeställde ytterligare sju våren 2018.
“Vi utförde drygt 20 tester med kunder i Frankrike, Brasilien, Polen, Kina, Italien, Tjeckien och Tyskland, varav fem resultat inte uppfyllde våra förväntningar. Det fick oss att gå tillbaka och undersöka vad som var nödvändigt att förbättra. Detta är en viktig process och bidrar till att förbättra produktens prestanda och minska begränsningarna.
“Den avgörande delen under testfasen är att reagera snabbt, vilket är viktigt. Eventuella problem måste elimineras och designen på verktyget förbättras så fort som möjligt, innan man sedan fortsätter testandet.
“I juli 2018 återvände vi till en kund I Tyskland där ett av testerna inte föll lika väl ut som hos de andra. Att åka tillbaka till samma plats gjorde att vi kunde utföra exakt samma test och i samma miljö som tidigare. Detta var viktigt så vi säkert kunde se effekterna av de förändringar vi gjort. Det nya testet gick väldigt bra och det var ett nöje att visa kunden en ny förbättrad modell!
“I detta skede förstod vi att vi var redo för lansering av produkten på marknaden. Vi förde ytterligare diskussioner med IP för att säkerställa att vårt patent var på plats och att allt var förberett.
“Nästa steg var att diskutera med produktionen för att försäkra oss om att vi kunde producera tillräckligt med skär innan lanseringen och dessutom kontakta Marknadsavdelningen för skapande av marknadsmaterial i form av broschyrer, bilder, videos, pressreleaser och digital information.

Dormer Pramets nya sortiment BNGX och ANHX-skär.

SBN10-fräsar kan användas till kopierfräsning, rampning, spiralinterpolering, spårfräsning och dykfräsning.

 
 
 
 
 
 
Produktlansering till marknaden
Dormer Pramet lanserade sitt sortiment BNGX-skär och SBN10-fräsar i november 2017, nästan tre år efter att processen startade.
Under 2018 kommer företaget producera mer än 30 000 BNGX-skär I olika storlekar och spånbrytare. Lägg därtill 450 fräsar i tre olika varianter.
Jan fortsätter: “Produktutveckling handlar mycket om lagarbete. Många personer från olika delar av världen är involverade i utvecklingen av nya skärverktyg. Processen går igenom produktutveckling, design, produktion och genomförande av tester, försäljning och marknadsföring.
“Alla områden är beroende av varandra. Vi är alla i kontakt med varandra och ett område kan inte lyckas utan de andras stöd. Alla måste arbeta tillsammans för att skapa en ny produkt på marknaden.
“Varje ny produkt som skapas blir framtida arbete för vår produktionsavdelning. Ibland fokuserar man på dagens produkter och vad som är nytt idag, men det är vårt jobb att se in i framtiden och vad som kommer vara viktigt om fem till tio år.

Innovativa igelfräsar optimerade för effektiv och kostnadsbesparande grovfräsning
QUICK-X-FLUTE från ISCAR är en ny fräsfamilj med dubbelsidiga 13 mm skär optimerade för hög effektivitet och produktivitet vid fräsning i högtemperaturlegeringar....
Ravema distribuerar ScandiTools
ScandiTools är ett danskt företag som specialiserar sig på högkvalitativa verktyg och utrustning för industrisektorn. Med många års erfarenhet inom branschen har...
Optimerar spånkontrollen för att eliminera skrotade delar
Seco Nanojet solida hårdmetallbrotschar förbättrar spånkontrollen med ett innovativt genomgående kylmedelsutlopp för optimal spånavgång. Detta utförande eliminerar...
Brotschen med nio liv 
MAPAL har lanserat en ny serie av flerskärsbrotschar med cylindriskt skaft och lödda skäreggar. Inom intervallet för solida hårdmetallbrotschar, tillför detta nya...
Historia möter nutid när Edeco jubilerar
2024 fyller den värmländska verktygsspecialisten Edeco jämna år. 40 år har passerat sedan grundarna Leif Edström, Per-Olof Nilsson och Jan-Erik Malmquist tog beslutet...
Gühring Sweden växer
Gühring Sweden AB, ett dotterbolag till det tyska Gühring, en av världens främsta leverantörer av skärande verktyg, har under december och januari utökat sitt team med...
SMV Verktyg satsar och utökar sin säljstyrka
SMV VERKTYG satsar och utökar sin säljstyrka med tekniska säljarna Henrik Hviid och Teddy Hjelte. Båda har erfarenhet inom verkstadsindustrin och ser framemot sina nya...
En pålitlig gängtappslösning
GARANT Master Tap Alu är en gängtapp för alla typer av aluminium och ickejärnhaltiga legeringar. Gängtappen är specialutvecklad med dynamisk spiralstigning i...
Tillverkning inför uppskjutning
I maj 2023 sattes ett nytt rekord inom rymdresor: Vid tillfället befann sig 20 personer samtidigt i rymden. Bland de många rymdresor som genomfördes under året blev...
För tillförlitlig och kostnadseffektiv plan- och profilfräsning
Sandvik Coromant – specialisten på skärverktyg – lanserar det nya fräskonceptet CoroMill® MR80, som är anpassat för krävande grovfräsning i ett brett applikationsområde...
Kuggfräsar på rekordtid
Med sin verktygskonfigurator (HTC – HORN Tool Configurator) erbjuder Horn möjligheten att leverera kuggfräsar med kort ledtid. Horn fokuserar på sitt eget cirkulära...
Förbättra din maskinbearbetning med utökat verktygssortiment
Dormer Pramet har nöjet att presentera sitt senaste sortiment av verktygssystem. Det nya sortimentet innehåller en rad avancerade fastspänningsverktyg för fräsning,...
Ny högpresterande sort för virvelgängning
SG3P är namnet på den nyutvecklade högpresterande Horn-sorten som ger användaren nya möjligheter när det gäller prestanda och verktygslivslängd vid virvelfräsning av...
Vibrationsfri Gängfräsning med SmiCut
SmiCut, ett svenskt företag med ett rikt arv som en banbrytare inom skärande verktyg, har markerat sin närvaro på EMO 2023 med ett spektakulärt genombrott inom...
Nya mångsidiga fräsar – Barrelmills
Femaxlig bearbetning används alltmer eftersom den ger betydande fördelar genom att komplexa komponenter kan bearbetas i en och samma maskinuppspänning. Metoden ger hög...
Sandvik Coromant lanserar en ny varumärkesidentitet
För ett starkare fokus på sitt engagemang för innovation och hållbarhet lanserar Sandvik Coromant en ny varumärkesidentitet. Som en integrerad del av den nya...
Hoffmann ny partner för Iscar
Iscar Sverige AB är ett dotterbolag till Iscar Ltd som ingår i den internationella koncernen IMC, ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och...
Planfräsning av ansatser
Bearbetningsindustrin genomgår just nu stora förändringar men det är som alltid svårt att föreställa sig hur det skulle gå till att genomföra komplexa...
Nya produkter och en upplevelse i mixed reality technology
Mitsubishi Materials kommer att ha en stark närvaro på årets EMO-mässa i Hannover som går av stapeln den 18-23 september.  Du hittar dem i hall 5, monter C18 Besökarna...
Mapal på EMO 2023
EMO i Hannover står på tur i september som av årets största internationella mässor. MAPAL kommer att ha en monter på 480 m2 i Hall 4, monter nr. A18. Fokusområdena...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
TechPoint Systemteknik AB ingår partnerskap med Mikron Switzerland AG
TechPoint Systemteknik AB och schweiziska Mikron Switzerland AG har inlett ett partnerskap med produkter för skärande verktyg av högsta kvalitet för metallindustrin....
Varför ett strategiskt samarbete är den perfekta medicinen för Permedica
Verksamheten har vuxit så snabbt för Permedica, den italienska tillverkaren av medicinska implantat, att den knappt kan hålla jämna steg med efterfrågan. I samarbete...
Seco JS754 Stub-serien ger mångsidighet och värde för fräsning av sega material
Seco JS754 Stub-serien är avsedd att lösa problemet med svåra och instabila bearbetningsförhållanden på grund av långa verktygsöverhäng. De har pinnfräsar med kort...
Dormer Pramet avsticknings- och spårsvarvningssortiment
Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
G-Mold μ fräs – för hög precision vid tillverkning av formar
Formtillverkning spelar en viktig roll i flera branscher och det ställs höga krav på skärverktygen - det är trots allt en nyckelkomponent för att säkerställa...
Effektiv högmatningsfräsning
Sedan ett antal år tillbaka har högmatningsfräsar konstant ökat på marknaden. Ravema har sedan länge haft ett mycket starkt utbud i detta produktsegment och ser att...
Stark högmatningsgeometri
Verktygstillverkaren Dormer Pramet släpper en ny stark HM-geometri inom sin populära, dubbelsidiga högmatningsserie SNGX 11. HM-geometrin är idealisk att använda till...
MA90 – ny tangentialfräs
Kyocera utvidgar sitt produktprogram med en helt ny hörnfräs med tangentialmonterade skär. MA90 fokuserar på hög noggrannhet och med den stora släppningen under skären...
Utprovat men under ständig förbättring
HELIMILL och HELI2000 är ett sortiment av fräsar med rektangulära spiralformade skär. När HELIMILL och HELI2000 lanserades var det en revolution för hörnfräsning tack...
Nya möjligheter för ekonomisk planfräsning
Dormer Pramet har lanserat en ny och mycket ekonomisk planfräsfamilj med negativa, åttakantiga skär och en rad planfräsar av olika storlekar, som täcker in ett stort...
Ökar produktiviteten utan att tumma på verktygslivslängden eller bearbetningssäkerheten
Sandvik Coromant, utökar sortimentet av solida CoroMill® Plura HD-pinnfräsar för tung grovbearbetning i stål och rostfritt stål med två nya sorter. Denna nya...
Kraften i enkelheten
Dormer Pramet lanserar nya produkter och utökar sortimentet för att förenkla bearbetningsprocessen och hjälpa maskinoperatörer att få tillgång till de skärverktyg som...
Utökat utbud av mångsidiga och solida CoroMill® Dura-pinnfräsar
Skärverktygsspecialisten Sandvik Coromant utökar sortimentet med mångsidiga och solida CoroMill® Dura-pinnfräsar med verktyg som är särskilt framtagna för aluminium. ...
Nya verktyg och skär för längdsvarvar
I längdsvarvar och andra maskiner där små detaljer tillverkas är det viktigt med verktygslösningar som genererar låga skärkrafter och precision.  Eftersom...
Nio skäreggar för högre avverkningshastighet
Spårfräsning, avfräsning eller kuggfräsning: det här är bara tre fräsningsprocesser som det cirkulära interpoleringsfräsningssystemet från Paul Horn GmbH utför...
Framgångsrika verktygstester
Verktygsmaterial som gör märkbar skillnad för prestanda och livslängd. Det är vad man hittar hos Uppsalaföretaget VBN Components AB och deras legeringar. VBN har alltid...
Klara enkelt av krävande applikationer med nya Seco High Feed SP Milling Systems
Fräsning svårbearbetade material som segt stål, rostfritt stål, superlegeringar och titan orsakar löseggsbildning, strålförslitning och skärbrott som ökar...
5-skärig pinnfräs med spåndelare
VQ, den bästa serien av hårdmetalls pinnfräsar från Mitsubishi Materials, har nyligen utökats med en ny innovativ fräs.  Fulländad spånform för effektiv spånevakuering....
Ny planfräs för bättre hållbarhet vid aluminiumbearbetning
Optimal ytfinhet för alla volymer  Med ett omfattande och diversifierat program av verktyg för brotschning, borrning och fräsning och många års erfarenhet av...
Utbytbara keramiska fräshuvuden klarar värmen vid HRSA-bearbetning
Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant utvidgar serien med utbytbara keramiska fräshuvuden och lanserar en ny keramisk sort för...
Nytt sortiment av mångsidiga solida pinnfräsar
Specialisten på skärverktyg och verktygssystem, Sandvik Coromant, presenterar ett helt nytt sortiment av avancerade, mångsidiga solida pinnfräsar. CoroMill® Dura...
Spiralfräs ger höga prestanda till en lägre kostnad per egg
För att ge tillverkare möjlighet att möta kundernas behov av lägre komponentpriser, har det nya frässystemet Seco Helical SN8-13 dubbelsidiga skär med åtta skäreggar...
”Here beats the heart of metalworking”
Den 13 till 17 september slogs portarna återigen upp till årets ledande utställning AMB i Stuttgart. Tyska Paul Horn hade som året motto "Here beats the heart of...
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Öka mångsidigheten och sänk kostnaderna med snabbväxlingssystemet för fräshuvuden Seco X-Head
För att ge tillverkarna mångsidighet och mervärde har Seco lanserat sitt nya snabbväxlingssystem för fräshuvuden X-Head. Med systemet kan användarna snabbt och enkelt...
Mapal på AMB 2022
AMB-mässan öppnar åter igen sina dörrar i Stuttgart från den 13 till 17 September. Med en monter på 390 m2 i hall 1 på plats D10 presenterar Mapal tydligt sina fyra...
Högmatningsfräsning av rotorer – tryggare, säkrare och mer effektivt
Med längder uppemot 6 meter och vikter uppemot 30 ton är rotorerna som tillverkas hos anrika Björneborg Steel minst sagt imponerande. När man dessutom ska avverka...
Nya MAPAL-kataloger: Hållande, hålbearbetning och fräsning
MAPAL lanserar nya kataloger för hållande verktyg, hålbearbetning och fräsning. Som en del i det har hela produktportföljen setts över, reviderats och kompletterats för...