De finns över stora delar av landet, och de har en anläggning i ett vintrigt Gällivare där vi sparkade av oss snön och hälsade på.
-Vi finns här av en särskild anledning, men vi ligger inte längst upp i norr, vi har även kollegor tio mil längre uppåt, i Kiruna säger platschefen Mikael Johansson och häller upp en kopp kaffe.
Företaget Repay har 120 anställda fördelade på tio enheter där man skär och kapar stål i alla dess grovlekar.
Text & Foto Industribilder.se


Gruvorna behöver snabbt stål
Moderbolaget ligger i Skellefteå och har sina enheter väl placerade runt om i landet, där kunderna finns skulle man kunna säga. Här längst upp i norr är det främst gruvindustrin som räknas in bland de största kunderna.
-Boliden och LKAB har sina verksamheter i trakterna, och Aitikgruvan här i grannskapet är ett bra exempel på en kund som behöver hjälp snabbt. Det kan vara mätfickor och infodringar till stenkross och liknande. I en gruva finns en hel del ventilationskanaler och utrustning som inte finns i standardstorlekar, så det blir mycket specialtillverkning säger Mikael Johansson.
I Norrbotten är avstånden stora, så nu känns det säkert tryggt för Aitikgruvan att ha Repay på hemmaplan.


Investerat i hastighet
Driftstopp i en gruva vill man inte ha, inte heller i en skärande verkstad. Sedan några veckor tillbaka har man därför i Gällivare investerat i en trygg och snabb fiberlaserskärmaskin på 6000W från Bystronic. Tidigare hade man plasma och gasskärning i verkstaden, men tiden var nu mogen för en uppgradering i maskinparken.
-Oftast är det snabba puckar som gäller, och som vanligt vill ju kunderna helst ha grejerna ”igår”. Nu kan vi komma så nära det som möjligt säger Mikael med ett skratt.
Så platschefen Johansson och kollegorna tittade på olika märken och valde Bystronic då man hade erfarenhet av dem på andra avdelningar i koncernen.

En udda placering
Lokalerna räcker till storleksmässigt för en rejäl laserskärmaskin, men kräver uttänkt placering av utrymmet. 660 kvadratmeter golvyta i verkstaden gör att man får planera utrymmet på ett smart sätt.
-Vi funderade mycket kring placeringen av den nya lasern och då vi har åtta meters takhöjd föreslog Tony Abrahamsson från Bystronic att vi kunde placera strömkällan på en specialställning vilket gör att vi sparar utrymme berättar Mikael Johansson.
Att bygga på höjden är lite ovanligt, men väldigt praktiskt, och ungefär var 20:e uppställning har den lösningen säger Tony. Men det är inte den enda udda utformningen. Under skärborden finns en skakande gummimatta som tar bort slagg och liknande från skärningen. Mycket praktiskt!
Plasman är numera historia
Gruvindustrin i sig är en fuktig miljö och tidigare har plåtdetaljerna som levererats galvats eller målats för att hålla. Nu ser Repay ett ökat användande av det skurna material i rostfritt, vilket är en klar fördel för gruvindustrin.
-Man kan inte skära rostfritt med gas, plasman funkar ju, men ger betydligt sämre toleranser än laser. Det där är historia nu när vi klarar det mesta med fiberlasern avslutar Mikael Johansson