Abbe El-Madhoun Foto:Buzzlemedia
Sökmotoroptimering, även kallat SEO, är en av de viktigaste kanalerna för digital marknadsförare. Men vad krävs egentligen för att lyckas? Vi har bjudit in Abbe El-Madhoun, SEO-specialist på den digitala marknadsföringsbyrån Buzzlemedia, som här listar några SEO-tips för tillverkare och industriföretag.
Krönika:Abbe El-Madhoun SEO-specialist Buzzlemedia
Då tillverkare försöker locka köpare på mer effektiva och skalbara sätt är behovet av sökoptimerat innehåll viktigare än någonsin. Köpare gör ofta research på nätet, till och med innan de pratar med en tillverkningsrepresentant, och innehållet som kommer upp på deras skärmar har en påtaglig inverkan på deras slutgiltiga köpbeslut.
Det är nödvändigt för tillverkare att deras webbsidor, innehåll och produktutbud går att hitta på nätet vid sökningar. Oavsett om det handlar om en B2B-, B2C- eller till och med B2G-affärsmodell ser tillverkare med framtidsperspektiv till att ranka högt i sökresultat på exempelvis Google, Bing och Yahoo!
Vad kan företagen då göra för att optimera sina webbplatser vad gäller SEO? Det finns några strategier och taktiska drag som kan implementeras för att ranka högre, få mer trafik och generera leads för framtida affärer:
1. Försäkra dig om att tekniska SEO fungerar
Innan du funderar på vad folk söker efter är det absolut nödvändigt att webbsidan kan hittas, att både sökmotorer och användare litar på den och att den förmedlar en fantastisk användarupplevelse.
Kontrollera följande:
- Hastighet: Kanske sidan har för många stora bilder och videor? Har den onödig kod? Dessa och andra faktorer kan göra att det tar längre tid för sidan att ladda och kan leda till att användare lämnar den innan de ser vad det finns på den. Du kan titta på din Google PageSpeed Insights-rapport.
- SSL-certifikat: Har du tänkt på att det står ”http” eller ”https” i början av webbadresser? ”S” i slutet på den senare talar om för webbservrar, webbläsare och användare att webbplatsen är säker. Detta Secure Sockets Layer (SSL)-certifikat innebär att anslutningen mellan webbservern och webbläsaren är krypterad och datan är privat. Hur en sida rankas i Google påverkas av huruvida den har eller inte har något SSL-certifikat. Att ha en säker webbplats skickar dessutom rätt meddelande till användare: Företaget bryr sig om säkerhet och är uppdaterad enligt senaste och bästa webbstandard.
- Metadata: Detta är information om sidan. Två vanliga metadata är metatiteln, som är titeln på den sida som visas i din webbläsarflik och högst upp i sökmotorn, samt metabeskrivningen, som är en beskrivning av sidans innehåll. Denna bör begränsas till högst 160 tecken.

- Indexera och följ: ”Indexerings”-data talar om för sökmotorer om de ska genomsöka och lista din webbsida för framtida sökningar. ”Följ” talar om för sökmotorerna att de ska följa länkarna på din sida till andra sidor. Det finns ”index/inget index” och ”följ/följ ej” som alternativ. Sådana inställningar kan se till att innehåll som du inte vill ska hittas på nätet (t.ex. vissa PDF-filer) inte är offentligt tillgängligt men ändå kan hittas efter en vald konverteringsväg.
- Fel och mobila upplevelser: När du granskar din webbsida via Google Search Console bör du försäkra dig om att du har löst alla fel i kategorin 300, 400 och 500. Dessa felkoder kan lösas med omdirigeringar, siduppdateringar/sidborttagningar eller andra sid- eller serverändringar. Se till att dina sidor är formaterade med Google Accelerated Mobile Pages (AMP) specifika funktioner i Google Search Console.
2. Lokal eller nationell SEO
Nu när allt är i sin ordning är det dags att avgöra till vilka du vill rikta innehållet till. Det är vanligt att dela upp dessa i: en lokal / nationell och en internationell målgrupp. Innehållet på webbplatsen bör återspegla uppdelningen.
- Lokal / nationell SEO: Om du arbetar för en tillverkningsanläggning (som till exempel en ståltillverkare) som bara kan leverera produkter till vissa områden eller har förutbestämda gränser som avgör vilka leads som kan omvandlas till kunder är det lämpligt med en lokal strategi. Skapa ett Google My Business-konto och använd riktade sökord för de regioner och städer som företaget kan betjäna.
Du kan även utforska andra lokala SEO-verktyg för att hantera katalogförteckningar i bulk. Med Moz Local kan du till exempel uppdatera din information på ett ställe och sprida denna information till flera olika katalogförteckningar, som till exempel Google My Business och Facebook.
- Internationell SEO: För de flesta tillverkare och industriföretag som kan leverera sina produkter utanför landet eller har flera distributionsanläggningar rekommenderas en bredare innehålls- och sökordsstrategi för att fånga upp det större målgruppssegmentet.
3. Innehåll som är sökbart och löser ett problem
Skriv innehåll som genererar ny trafik och gör att du rankar bättre i sökmotorerna över tid. Var beredd på att du måste vara tålmodig. Att lägga ut ett nytt blogginlägg gör inte att du hamnar högst upp i sökresultaten över en natt, men med en genomtänkt och konsekvent strategi och rätt utförande kommer du så småningom dit.
- Fastställ om företaget riktar sig mot andra företag eller mot konsumenter: När du funderar över vilka du säljer till inom dina olika produktlinjer, avgör då om du är en tillverkare som säljer till slutkunder, återförsäljare, andra företag, myndigheter eller något annat. Du kan inte vara allt för alla när du skapar sökbart SEO-innehåll. Att veta vilka besökare och att följa deras beteendemönster på webbplatsen hjälper dig att leverera innehåll som talar direkt till deras ömma punkter och orsaken till varför de kan behöva dina produkter.
- Skapa innehåll för dina olika köpare: En tillverkare kan ha flera olika sorters köpare, till exempel en teknisk expert, en upphandlingschef som sköter anbudsinfordrans-förfarande (RFP) eller en småföretagare vars verksamhet tillför värde för din produkt innan de säljer vidare. Dessa olika personer avgör tillsammans vilket innehåll du ska ta fram, nivån för hur teknisk texten ska vara och att få dig att hitta specifika problem som du bör visa att din produkt kan lösa.
- Skapa innehåll för det som dina besökare söker på: För att ta fram unikt och värdefullt innehåll behöver du känna till vilka ömma punkter besökare har och hur dessa påverkar vad de söker efter. Sökmotorer använder sig av en algoritm för att avgöra vad en användare vill läsa (dvs deras avsikt med sökningen) och att placera relevant innehåll överst i sökresultaten. Letar användaren efter exempel på hur en produkt används? Letar de efter tekniska specifikationer för en produkt? Letar de efter hur problemet kan bespara dem pengar och tid och hur produkten kan integreras i deras produktlinje? Besvara sådana frågor för att lista ut vilket sorts innehåll du bör ta fram för din publik.
- Vad inte rädd för att gå djupt in i ett ämne: Webbplatsbesökare vill lära sig något och du har möjligheten att visa upp företagets expertkunskaper. Tillverkare som inser värdet av kundcentrerad marknadsföring fokuserar på att locka trafik med innehåll som löser svårigheter och ger därefter läsarna ytterligare innehåll så att de kan fortsätta sin granskning.Tillåt att ditt innehåll går på djupet i ett ämne. Detta visar på era expertkunskaper, och att ni behärskar ämnet skapar förtroende hos din besökare. Om du vill utöka innehållet kan du göra en sökordsanalys eller en enkel Google-sökning för att få upp relaterade sökämnen. Detta ger en fantastisk inblick i relaterade frågor och sådant som människor undrar över.
- Skapa innehåll för att besvara frågor som potentiella kunder ställer: Om du har lyckats med det svåra jobbet att få en besökare att begära en offert eller vilja prata med en säljare kommer de att ställa frågor för att se till att de har all information som behövs för de ska kunna fortsätta. Dra nytta av detta genom att besvara samma frågor i framtida bloggar och i annat innehåll. Troligtvis kommer andra att ställa samma frågor i sina sökningar.
- Tillhandahåll tekniska specifikationer: Om dina produkter klassificeras med vissa mätvärden, uppfyller (eller överträffar) standard inom branschen, eller om de har genomgått oberoende tester – lägg ut de tekniska aspekterna av dessa mätvärden på din webbsida eftersom köpare kanske vill se om produkterna kan användas för deras projekt eller uppfyller deras behov.
- Visa hur produkterna används: Om du befinner dig i mitten av distributionskedjan eller har råvaror som används för att skapa en färdig produkt kan du visa upp hur dessa produkter används i verkliga miljöer. Oavsett om det handlar om en fallstudie eller om du tar med bildexempel på själva produktsidorna kan det underlätta för kundens fortsatta engagemang om de får en uppfattning om hur produkten kan användas.
- Länka inom / till andra webbsidor: Skapa innehåll som vägleder läsaren längs en resa, antingen genom att leda dem till en annan sida med produktspecifikationer, länka till annat innehåll inom samma ämne (t.ex. inom en ämnesgrupp) eller till och med leda dem till en landningssida med nedladdningsbart material av bra kvalitet. Interna länkar från en sida till en annan kan ge användarna genomförbara nästa steg och även informera sökmotorers spindlar om hur omfattande din sida är.
- Få länkar från externa källor: Skapa innehåll som är så rikt, värdefullt och informativt att andra webbplatser (t.ex. branschpublikationer, leverantörer, kunder) vill länka sitt eget innehåll till ditt. Även om inte alla externa länkar är lika mycket värda (det finns även dåliga länkar som du kanske vill tacka nej till), innebär kvalitetsmässigt bra länkar till din webbplats att webbplatsen kommer ranka högre och att den totala SEO förbättras. Du kan till och med fundera över att direkt fråga kollegor i andra organisationer om de vill länka till ditt innehåll.
- Skapa ett publiceringsschema för ditt innehåll: Om du ger dig in i SEO-spelet och försöker få din sida att ranka högst i sökresultaten kan det vara viktigt för att lyckas på lång sikt att skapa ett publiceringsschema. Många tillverkare kastar in handduken om de inte ser resultat genast efter att ha lagt ut innehåll 3-4 gånger. Men sökmotoroptimering är snarare som ett maraton än ett sprinterlopp. Planera ditt innehåll, i vilken takt det ska komma och inse att det tar tid innan du får belöning för mödan.
4. Hitta branschspecifika sökord
Se till att göra en noggrann sökordsanalys som en del av din planering. Med hjälp av en sådan analys upptäcker du nya ämnen, relaterat innehåll kring ett särskilt tema och ser till att det inte plötsligt tar stopp när det gäller innehåll.
Content is King, och riktat Content is the emperor.
- Sökordsanalys: Det bästa sökbara innehållet fokuserar på ett specifikt ämne och sökord. Det finns olika svårighetsnivåer och sökvolym för enskilda sökord och fraser. Genom att upprätta en plan där du riktar in dig på såväl sökord med hög volym och hög svårighetsgrad som sökord med låg volym och låg svårighetsgrad säkerställer du en välbalanserad och långsiktig strategi. Du bör även ta reda på vad konkurrenterna rankar på och använda den informationen när du sammanställer din lista med sökord.
- Inrikta dig på nisch-sökord: Undersökningar kring sökord delas ofta in i short-tail och long-tail sökord. Short-tail sökord finns ofta i stora mängder och är bra för att driva mycket trafik, medan nischen, long-tail sökorden kanske är färre och driver mindre trafik men träffar precis rätt på det som en besökare söker på. Besökare som kommer via long-tail sökningar är ofta mer värdefulla eftersom de letar efter ett detaljerat svar på sin detaljerade fråga.
- Inrikta dig på branschspecifika termer: När du gör din research kring sökord, titta då på andra fraser som användare söker på samt andra liknande sökfraser. Kombinationen av vad du hittat och branschspecifika termer (och analys av vad människor för närvarande söker på när de hamnar på din webbsida) kan belysa behovet av att skapa innehåll kring branschspecifika termer och sökord. Att arbeta in dessa branschspecifika sökord och ämnen i ditt innehåll – och visa hur dina produkter kan anpassas eller hur ditt företag har underlättat för att skapa branschnormer – kan rensa bort många besökare med lågt värde som studsar så snart de landar på ditt innehåll.
Sökmotoroptimering och att få innehåll att ranka högst upp i olika sökmotorers sökresultat är en långsiktig insats som kräver en medveten strategi och ett rätt genomförande. Du kommer inte se resultat över en natt, men om du håller dig till strategin kommer du se lyckade resultat på lång sikt.