Verkstadskoncernen Sandvik och Vasamuseet inleder ett samarbetsprojekt. Projektet innebär att 5 000 järnbultar på skeppet Vasa ska ersättas med unika bultar i mycket avancerade stålmaterial från Sandvik.
De nuvarande järnbultarna är från början av 1960-talet och kom på plats när Vasa restaurerades efter bärgningen. De valdes på grund av sin styrka och hållfasthet, men det har visat sig att de reagerar med ämnen i luften och orsakar kemisk erosion. Något som skadar det omgivande träet. Efter provbultningar med bultar tillverkade av kolfiber och rostfritt stål kunde man dra slutsatsen att det höglegerade rostfria stålmaterialet var bäst lämpat.
– Vi valde de höglegerade rostfria stålmaterialen från Sandvik eftersom de visade sig vara lämpligast och mest användbara och, ur vårt perspektiv, lättast att arbeta med, förklarar Magnus Olofsson, chef för Vasaenheten.
Analys efter 1 000 bultar
Forsknings- och utvecklingssamarbetet mellan Vasamuseet och Sandvik beräknas pågå i drygt fem år och det övergripande målet är att ersätta cirka 1 000 bultar per år. Efter att de första 1 000 bultarna monterats har båda parter enats om att man bör hålla uppsikt över en rad kritiska faktorer, såsom själva bulten, det omgivande träet och den monterade bultens rörelse under en viss period. En analys av dessa faktorer kan sedan användas för att bedöma hur projektet framskrider och om något behöver justeras.
– Att få möjlighet att testa våra material i en så noggrant kontrollerad miljö som Vasa utgör är mycket viktigt för oss, säger Olle Wijk, forskningschef vid Sandvik Materials Technology.
– Projektets tidsramar ger oss en unik möjlighet att följa materialet på ett sätt som hade varit näst intill omöjligt att efterlikna på konstgjord väg.
Komplicerat arbete
Arbetet med att byta ut bultarna frå absolut inte ge upphov till några rörelser i skeppet eftersom det skulle kunna äventyra strukturen, vilket gör det till en tidskrävande process.
– Det tar olika lång tid att byta ut bultarna. Vinkeln på många av bulthålen är problematisk. I vissa fall är det omgivande träet dessutom så illa åtgånget att det först måste rengöras och rustas upp innan den nya bulten kan monteras, förklarar Anders Ahlgren, ingenjör och projektsamordnare på Vasamuseet.
Men genom det omfattande arbetet hoppas man kunna bevara Vasa i många år till.
– Vårt samarbete med Sandvik syftar till att bevara Vasa i tusen år till, något som borde vara helt rimligt med tanke på de arbeten som utförts på andra träkonstruktioner, exempelvis träkyrkor i Norge, berättar Marika Hedin, chef för Vasamuseet.