Säkra och optimerade bearbetningsoperationer

maj 9, 2023 | 4.0, Maskin

Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Teams maskinverkstad använder sig av VERICUT-verifierings-, simulerings- och optimeringsmjukvara från CGTech för att garantera framgångsrik bearbetning av dess många högkomplexa och högvärdiga komponenter. Som VERICUT-användare i över två decennier, har teamet införlivat VERICUT i sina Standard Operating Procedures (SOPs), medvetna om fördelarna det ger för att minska maskinkollisioner och risken för skrotade komponenter, samtidigt som ledtiden optimeras.

Idag tillverkar verkstaden vid huvudkontoret i Brackley, Northamptonshire, inte bara delar till racerbilarna, utan också till flera kunder, inklusive andra Formel 1-team och INEOS Britannia Americas Cup seglingsteam.

”Vi är ganska olika med vår komponentförsörjning, men oavsett är reaktionstiden nyckeln: för vår racerbil har vi ibland bara 24 timmar från designsläpp till leverans”, avslöjar maskinverkstadschefen Robert Brown. ”VERICUT är en kraftfull hjälp eftersom det ger oss tryggheten att starta maskinen på ett säkert sätt, vilket gör att vi kan byta fokus till en annan aktivitet, som att skapa NC-program eller ställa in verktyg till nästa detalj. Detta är naturligtvis avsevärt bättre än att ha en operatör vid maskinen, upptagen med att övervaka skärprocessen och med att undvika kollisioner.”

De flesta Formel 1-team har arbetat med ett besparingsprogram under de senaste åren, påtvingat av FIA, sportens styrande organ. Av den anledningen har Mercedes-AMG PETRONAS Formel 1-team inte råd att vara icke-produktiva.

”I dag, mer än någonsin, kan mästerskap vinnas eller förloras redan i fabriken”, säger Brown. ”Utan rätt förare kommer vi självklart inte att vinna, men det finns en anledning till att sporten för närvarande har tre dominerande team. Anledningen är att dessa team kan utveckla och konstruera bilar i en klass som väldigt få kan matcha.”

Enligt produktionsingenjören James Peddle har besparingsprogrammet inte äventyrat teamets förmåga:

”Vissa trodde att besparingskraven skulle medföra inskränkningar, men de resursstarka teamen med bra strukturer och processer på plats, har fortsatt att göra bra ifrån sig. På Mercedes har vi rentav blivit effektivare och fördubblat mängden värdeskapande tid. Som organisation är vi mer effektiva nu än vi var för två år sedan, innan besparingsprogrammet infördes.”

Avancerade verktygsmaskiner

Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Team har 25 CNC-maskiner på plats i Brackley. Exempelvis: femaxliga bearbetningscentra; femaxliga MillTurncentra; fyr- och treaxliga fräsmaskiner; samt fyr- och tvåaxliga CNC-svarvar.

”Formel 1-bilarnas fiende är vikten, varför ungefär 60 % av våra delar är gjorda av olika typer av aluminiumlegeringar”, säger Mr Brown. Resterande 30% är gjort av titan, och de återstående 10 % av stål, andra legeringar och plaster. Satsstorlekar på 8-12 är vanligast för våra femaxliga maskiner. Femaxlig bearbetning är vår specialitet och vi kan få igång högkomplexa delar mycket snabbt, i nära samarbete med designteamet.”

En av de främsta utmaningarna är att minimera cykeltiderna för dessa mycket komplexa komponenter utan att kompromissa med kvaliteten. Ett exempel på just detta är en framaxel i titan.

”Cykeltiden för denna del var i storleksordningen 70 timmar fördelat på fem operationer”, säger Mr Peddle. ”På grund av materialets natur var vi begränsade av skärhastigheten. Men genom att använda oss av de senaste bearbetningsmetoderna från en av våra leverantörer lyckades vi minska ledtiden med hela 50 %.”

”Vi får alltid högkvalitativ 3D-modellöverföring från verktygsleverantörer till VERICUT för våra simuleringar,” tillägger han. ”När vi behöver ett skräddarsytt skärverktyg kan vi göra ändringarna virtuellt, sömlöst och slutföra simuleringen innan vi gör vår beställning av verktyget. Då vet vi med säkerhet att det kommer att fungera.”

Mervärde

Det råder ingen tvekan om värdet som VERICUT tillför verksamheten i Mercedes-AMG PETRONAS Formel 1-teams maskinverkstad. Mr Brown var med i företaget när programvaran först kom för över 20 år sedan.

”Tidigare skulle vi exportera CNC-kod från vårt CAM-system, därefter skapa lite CNC-kod ”för hand” och sammanfoga detta till ett enda CNC-program, med alla risker som den strategin innebär”, förklarar han. ”Vi hade många kollisioner i maskinerna och för mycket skrot till följd av mänskliga misstag. Men när vi skaffat VERICUT kunde vi exportera all vår CNC-kod från CAM och validera den (med VERICUT). Den initiala investeringen handlade om att minska risken för fel och under åren har den tankeprocessen fortsatt. Vi vet att bättre användning av CAM och mer användning av VERICUT-simuleringar kommer att minska antalet fel och risken för maskinkollisioner. Om koden gått igenom VERICUT vet vi att den är säker.”

Idag är verktygsöverföring från CAM-sessionen, genom VERICUT och vidare till ett verktygsblad praktiskt taget sömlös hos Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Team. Risken för mänskliga fel, kanske att lägga till felaktiga detaljer eller välja fel geometri, har minskat avsevärt.

”Det har alltid handlat om att minska skrotkörning och att skydda maskinerna, som båda är mycket dyra tillgångar”, säger Mr Brown. ”En ny spindel kostar cirka £ 20,000 nu för tiden. Vi har skadat spindlar under år som gått och när vi granskade grundorsaken var det främst mänskliga misstag; t.ex. någon som manuellt redigerat några rader kod felaktigt. Att använda VERICUT för att simulera CAM-sessionen har tagit bort risken med mänskliga fel. Idag är varje CNC-bearbetad komponent validerad via VERICUT.”

Processen

När designavdelningen på Mercedes-AMG PETRONAS Formel 1-team släpper en CAD-modell, importerar produktionsteknikteamet den till en CAM-session där olika templates finns för de olika maskinerna.

”Vi programmerar inom ramen för maskinen vad gäller axellängder, åtkomst och andra parametrar”, säger Mr Peddle. ”När vi är nöjda med källkoden postprocesserar vi den och använder därefter vårt CAM-till-VERICUT-gränssnitt för att återskapa den exakta uppsättningen inklusive fixturering innan simuleringen slutligen körs”. Vi använder också VERICUTs AUTO-DIFF-modul för att kontrollera om det finns överskott av material eller om för mycket är bortbearbetat. AUTO-DIFF är centralt och avgörande eftersom vi inte vill nå slutet av programmet och först då upptäcka att vi har missat en del av bearbetningen eller bearbetat bort för mycket på arbetsstycket. Det skulle vara svårt och riskfyllt att tillverka, speciellt vissa av våra delar, utan AUTO-DIFF och enbart förlita sig på CAM-programvaran.”

Han fortsätter:

”En annan fördel med VERICUT är dess simuleringshastighet, som enligt vår erfarenhet är väsentligt högre än CAM-systemets. Detta säkerställer ett effektivare och mer flexibelt arbetssätt, där vi kan programmera vissa komponenter samtidigt som vi simulerar andra.”

Cirka 30 anställda på Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Team är utbildade för att använda VERICUT, på olika nivåer. Produktionstekniker kan behöva skapa och redigera setuper, medan maskinoperatörer snarare använder systemet för att identifiera vilken typ av bearbetningsoperation som kommer härnäst i sekvensen.

”Vi jobbar i skift dygnet runt här på Brackley”, säger Mr Peddle. ”En av de viktigaste fördelarna med VERICUT är att det är enkelt att använda, särskilt för personal som arbetar utan stöttning och utanför ordinarie arbetstider. Till exempel har inte nattskiftet samma nivå av stöd tillgängligt som de skift som jobbar dagtid. Däremot kan de öppna programvaran och enkelt se hela simuleringen. Det behöver man inte vara en mjukvaruexpert för att göra.”

Regelbunden investering

Verkstaden i Brackley ersätter de flesta av sina verktygsmaskiner inom en 10-årscykel, men att investera i en ny maskin innebär inga problem för VERICUT-miljön.

”CGTech har ett bra bibliotek av grundmaskiner, varför de vanligtvis kan tillhandahålla en virtuell maskin ”från hyllan” alternativt skapa en skräddarsydd version om så behövs, med utgångspunkt från deras omfattande bibliotek,” förklarar Mr Peddle. ”CGTechs supportorganisation är utmärkt och löser snabbt alla problem som kan tänkas dyka upp.”

Mr Brown tillägger:

”CGTech tillbringar regelbundet tid på plats med oss periodvis under året, och jobbar tillsammans med vårt CAM-team. De förstår vår verksamhet och vad vi behöver från VERICUT. Vi har en väldigt stark relation med dem.”

CGTech har också långvariga relationer med alla stora maskintillverkare, en faktor som har visat sig vara fördelaktig för Mercedes-AMG PETRONAS Formel 1-team vid mer än ett tillfälle.

”Vi har nyligen gjort mycket arbete för att minska våra cykeltider vid femaxlig fräsning”, säger Mr Peddle. ”CGTech har en solid och bra relation med respktive tillverkare av våra maskiner, vilket innebär att de kan få tillgång till maskinparametrar och bygga in relevant information i våra VERICUT-projekt, vilket hjälper oss att simulera den digitala cykeltiden och jämföra med den faktiska cykeltiden.”

Mr Brown tar upp denna viktiga punkt:

”Att förstå hur mycket en komponent har kostat att tillverka och vilket värde den har som en tillgång för teamet har varit en komplex sak att lära sig under de senaste två åren sedan kostnadstaket infördes. Vi har varit tvungna att skapa en ny process där vi nu förlitar oss på VERICUT-cykeltider för att hjälpa till att prissätta komponenter. Att ha exakta cykeltider från VERICUT har visat sig vara avgörande.”

Mr Peddle säger:

”I takt med att VERICUT har utvecklats har vi utvecklats tillsammans med det, inte bara när det gäller hur vi förhindrar kollisioner, utan när det gäller att minska ledtiderna och förbättra kvaliteten.”

En annan fördel med VERICUT är dess oberoende av CAM-mjukvara. Datorerna för programmering på kontoret såväl som på verkstadsgolvet hos Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Team har flera skärmar, så att användare kan arbeta med CAM- och VERICUT-sessioner parallellt.

”På grund av våra komprimerade tillverkningsledtider börjar vi rutinmässigt att bearbeta en del innan programmet är helt klart, så att vi kan simulera medan vi skapar nästa sekvens av CNC-kod i CAM-mjukvaran.” förklarar Mr Peddle. ”Vi har alltid begränsat med tid, så vi börjar grovbearbeta så snart en del släpps och kör så långt som möjligt innan vi väntar på mer kod. Det är det enda sättet vi kan uppnå leverans i tid, vilket kan översättas som att verkstaden ger prestanda till racerbilen.”

Mr Brown avslutar:

”Verktyg som vårt CAM-system och VERICUT-verifierings-, simulerings- och optimeringsmjukvara, säkerställer att vi får bästa möjliga resultat under den begränsade tid vi har.”

För mer information: CGTech, Mercedes-AMG Petronas, VERICUT

Vill du synas här med en banner för ert företag

 

Damstahl lanserar ny klimatkalkylator för att hjälpa sina kunder reducera sin miljöpåverkan
Damstahl, en av Europas ledande grossister inom rostfritt stål, leder industrin framåt med lanseringen av en ny kalkylator för koldioxidutsläpp. Det banbrytande...
Sandvik PrimeTurningTM ett lyft i GibbsCAM version 2023
GibbsCAM 2023 innehåller en mängd nya funktioner inom både svarvning och fräsning som ger ökad konkurrenskraft. Ett särskilt värdefullt tillskott är stödet för Sandvik...
CNC-bearbetning via globalt nätverk av digitala tillverkare
Världsledande digitala tillverkaren Protolabs utökar sitt erbjudande inom CNC-bearbetning via Hubs, en tjänst som ger kunder tillgång till ett globalt nätverk av...
Satsar på potentialen i additiv tillverkning
Företaget Alfa Laval är känt för sina många pågående utvecklingsprojekt. I Eskilstuna har man valt att bygga vidare på sina satsningar inom additiv tillverkning och...
Ny programvara underlättar automatiserad tillverkning av unika produkter
Inom några år kan tillverkningsindustrin hoppa över tidskrävande programmering varje gång en ny produkt ska sättas i produktion. Mattias Bennulfs forskning skapar helt...
Smart finansiering är nyckeln till hållbar tillverkning
Tillverkare står inför ett dilemma – de är drivna av viljan att investera i och dra nytta av hållbarhet, kombinerat med en ovilja att satsa kapital mot en bakgrund av...
Ny mötesplats för tillverkare och inköpare:
Backsourcing-trenden i kölvattnet av pandemin skapar möjligheteter för svensk tillverkande industri att ta nya affärer – men hur ska man göra sig synlig för inköparna?...
TechPoint Systemteknik AB erbjuder komprimering av metallspånor
Avfall efter metallbearbetning är något som alla metallarbetande industrier måste hantera vilket är förenat med betydande kostnader. Brikettpressen från Höcker...
LIQUIDTOOL Instructor övervakar skärvätskor med hjälp av intelligent teknik
LIQUIDTOOL Instructor är den första intelligenta lösningen för övervakning av skärvätskor som använder plug & play-teknik och övervakar skärvätskornas tillstånd...
3nine Industries förvärvas av Alder
Alder II AB (Alder) är en nordisk investeringsfond med fokus på utveckling av hållbara teknik- och tjänsteföretag. Den 21 oktober avslutade de förvärvet av 3nine...
En intelligent och automatiserad smörjning är framtiden
Maskinen, verktygen och – i mindre utsträckning – kylsmörjmedel. Tillsammans definierar de kvaliteten på ett arbetsstycke. För att upprätthålla en perfekt emulsion och...
”Även kringutrustning behöver väljas med omsorg”
Att välja rätt maskin är en process som kräver en noggrann utvärdering. Det är logiskt eftersom maskinen avgör förutsättningarna för det som ska produceras. Men...
Att ta till sig edge-tekniken
Enligt Google Trends data har antalet webbsökningar på begreppet edge computing ökat med hela 473 procent de senaste fem åren. Uppenbarligen finns ett stort intresse av...
Turning Up the Power
CAMBRIO, ledande CAD/CAM-innovatör inom mjukvara för produktionsbearbetning, är glada att kunna lansera nya GibbsCAM 2023. Utveckling har fortsatt fokusera på att utöka...
Distribuerad AI inom skärande bearbetning
Från den mordiska superdatorn Hal i 2001: A Space Odyssey till Skynet i Terminator – artificiell intelligens (AI) har inte det bästa ryktet i populärkulturen. Men inom...
”Snabbare återstart vid produktionsstopp är vårt mål”
Oplanerade produktionsstopp är kostsamma för industriföretag som har automatiserad tillverkning. Forskare från Högskolan Väst och fyra företag undersöker nu om...
Stort fokus på ”smart Manufacturing” på IMTS
"Upplevd kunskap får inte stå i vägen för en naturlig hunger för ett kontinuerligt lärande" Det står läsa i en ledare i tidningen Smart Manufacturing i USA, vilket...
Är detaljen viktigare än helheten?
Hur ofta händer det att du fastnar i en liten detalj som av någon anledning lyfts fram som viktigare än slutresultatet? Krönika: Anders Brunström Edge Technology AB...
En ny öppen digital affärsplattform som accelererar den digitala transformationen
Siemens AG har lanserat en ny, öppen digital affärsplattform, Siemens Xcelerator, för att accelerera den digitala transformationen och värdeskapande för kunder inom...
Så kan Industri 4.0 förbättra arbetskulturen – och det ekonomiska resultat – hos tillverkarna
Big data och de industriella sakernas internet (IIoT) ger centraliserad och förenklad användning och åtkomst av data. Men kan sådan teknik dessutom förbättra...
Lanserar IoT-plattform för mätning av luftkvalitet i realtid
QleanAir har utvecklat en IoT-platform som hjälper företag att mäta, förstå och förbättra sin luftkvalitet. Nu lanseras QleanAir Connect som kopplar upp arbetsplatsens...
Kan de små detaljerna vara avgörande?
Jag läste för en tid sen några kloka ord av Olof Röhlander som handlade om stenskott. Där stenskott var en metafor för det nödvändiga i att även ta tag i det som till...
Digitala tvillingar skapar helt nya möjligheter
Det kan gälla hela samhällen, städer, fabriker och allt där det finns någon form av processer och/eller flöden – det mesta går i dag att bygga upp i en virtuell värld,...
Energioptimering genom smart finansiering kan spara tillverkningsindustrin miljarder
Tillverkningsföretag har tryck på sig från regelverk och aktieägare att minska koldioxidutsläppen och optimera sin energianvändning. En ny studie från Siemens Financial...
Digitala kunskapssessioner för optimerad funktion och produktivitet
Sandvik Coromant, har lanserat ett antal digitala kunskapssessioner för att hjälpa kunderna med applikationer där solida verktyg används. De tolv sessionerna tar upp...
Power Skiving mjukvara med kraftfull teknologimodul
Den nya mjukvarulösningen möjliggör en tillverkningsorienterad verktygskonstruktion och processoptmering i produktionsmiljö Verktyg för Power Skiving, ögonblicksbild...
Effektiv produktion när misslyckande inte är ett alternativ
Originaldelstillverkare inom flygindustrin (OEM) måste arbeta för att tillverka flygplan som kan färdas hållbart även långa sträckor och klara nollutsläppsmål. De måste...
Håkan vill underlätta för industrin att identifiera materialdefekter
Teknik som används för att upptäcka sprickor i kärnkraftverk kan snart även användas för kvalitetskontroll inom verkstadsindustrin. Möt vår nye professor i oförstörande...
CERATIZIT ger dig kompetent hjälp direkt med en ny app
Även i tider av lokala och nationella nedstängningar till följd av covid-19-pandemin utgör tillverkningsindustrin ett fortsatt viktigt bidrag till en fungerande...
Automation är det mer än maskinbetjäning?
Vad automation innebär beror helt och hållet på sammanhanget och vem man frågar. Inom den producerande industrin betyder automation och automatisering oftast att man...
Mer data ger mindre skräp
För att finna sig till rätta i en ny verklighet efter pandemin måste industrin påskynda den digitala omställningen och lära sig att dra nytta av den. Det är redan på...
”Vi börjar tänka som maskiner när vi förlitar oss på teknologin”
Digitaliseringen tar allt större plats i våra arbetsliv och vi förlitar oss mer och mer på maskiner och artificiell intelligens. – Samtidigt riskerar människan att...
Abus kransystem har en stark framtidstro
Under februari 2022 inleddes arbetet med utökade lokaler på Gräsdalen i Karlstad. Lokalerna utökas med konferens- och utbildningslokaler, kontor, garage och lager på en...
Utbildning i maskinteknik efter pandemin
Forskning från Search Consultancy visar att tillverkningsindustrin påverkas mer av brist på kompetent arbetskraft än någon annan bransch – 85 % av företagen lider brist...
Mjukvara hjälper tillverkare att optimera lagerhållning och lönsamhet
Produktivitet är det främsta målet för tillverkare, och är avgörande för resursoptimering, effektivitet och företagets ekonomiska resultat. Trots det förbises...
Det enkla sättet att implementera digital bearbetning
I tillverkningsindustrin kan även de minsta felen resultera i höga kostnader. För att undvika detta på ett tillförlitligt sätt erbjuder Sandvik Coromant, ledaren inom...
Ännu en tech-investering i Malmö-regionen
Connectitude reste i veckan sin första runda om 15 mkr i tillväxtkapital för att sätta fart på försäljningen och därmed farten mot visionen om ett ekosystem av smart...
United Grinding gör revolution – för framtidens fabriker och framtidens operatörer
United Grinding innefattar en samling tungviktare inom slipning – såsom Studer, Blohm Jung, Walter, EWAG, Magerle, Schaudt Mikrosa och IRPD. Alla bolagen jobbar...
Robust, pålitlig, effektiv och underhålls-smart luftrening
Det italienska företaget AR Filtrazione, som finns i Bergamo strax utanför Milano, har tillverkat system för luftrening i 25 år, har närmare 40 återförsäljare i världen...
GibbsCAM lanserar version 2022 med fokus på kvalitet och högre kärnstyrka
Moorpark, Kalifornien: CAMBRIO, en ledande CAD/CAM-innovatör inom CNC programmering är glada att kunna tillkännage den nya releasen, GibbsCAM 2022. Nick Spurrett hos...
Optimera verktygs- och skärdata direkt med Seco Suggest
Seco Tools kunder minskar tiden för processoptimering med snabba expertrekommendationer för verktyg med hjälp av Suggest, som är ett kostnadsfritt och nyligen...
Skapa affärer av insamlad data – steg för steg
Den digitala utvecklingen inom tillverkningsindustrin går framåt med stormsteg. De företag som ännu inte har påbörjat sin digitaliseringsresa får svårt att hänga med i...
Sandvik Coromant lanserar CoroPlus®-programmet för produktivitetsförbättring
För att uppfylla alla olika krav som finns på industriell produktivitet har Sandvik Coromant lanserat CoroPlus® PIP-programmet (program för produktivitetsförbättring),...
Bearbetningsmetoden PrimeTurning™ implementeras i Siemens NX-programvara
Sandvik Coromant, ledaren inom bearbetningslösningar, har offentliggjort sitt senaste samarbete med Siemens Digital Industries Software, där deras PrimeTurning™-teknik...
Connectitude bidrar till en förenklad eftermarknad
På en väl omhändertagen eftermarknad tjänar maskintillverkare två tredjedelar av sin totala lönsamhet. Nu tillgodoser Connectitude behoven och förbättrar eftermarknaden...
Strategisk kompetensutveckling en nyckelfråga
Den teknologiska utvecklingen pågår med full kraft. Digitalisering, automatisering, artificiell intelligens och elektrifiering innebär att både företag och medarbetare...
Energikonvertering kan spara miljarder
Ny forskning från Siemens Financial Services (SFS) uppskattar kostnaden för att nå officiellt uppsatta mål för fastigheters energikonvertering till år 2040 i fem...
Nytt utbildningskoncept från svensk metallindustri
För att möta industrins stora behov av kompetens så har metallbranschen nu tagit fram ett helt nytt koncept för sitt utbildningsmaterial. METALLKOMPETENS är ett nytt...
Maskinteknikföretag löser CAM-verktygsutmaningar
Sandvik Coromant, har meddelat ett nytt samarbete med Autodesk. Samarbetet tillkännagavs officiellt den 17 november 2020 vid Autodesk University 2020 – den ledande...
GibbsCAM lanserar version 14
GibbsCAM 14, omfattar ett stort antal nya funktioner & förbättringar som förenklar och accelererar CAM programmering för alla typer av CNC maskiner. Temat i v14...

4.0 / Mjukvara

Flerfunktion