Big data och de industriella sakernas internet (IIoT) ger centraliserad och förenklad användning och åtkomst av data. Men kan sådan teknik dessutom förbättra arbetskulturen på verkstadsgolvet? Det ville OSI Precision undersöka när företaget installerade programvara från Sandvik Coromant, ledande specialist på verktygsmaskiner, som del av ett projekt för att införa Industry 4.0.


OSI Precision, specialister inom allmän verkstadsindustri och tillverkare av avancerade delar, har sin bas i Quebec. Företaget är sedan länge Sandvik Coromants affärspartner och använder Sandviks robusta verktyg i flera CNC-maskiner och en fräsmaskin i verkstaden.
Den här gången ville OSI ta samarbetet i en ny riktning – man ville börja använda maskinövervakning genom att ansluta nio av verkstadens CNC-maskiner. I praktiken innebar det att OSI Precision behövde Sandvik Coromants hjälp med att konsolidera styrnings- och prestandaanalys för samtliga av de nio maskinerna – på ett snabbt och säkert sätt som skulle kunna förenkla företagets övergång till Industri 4.0.
Maskinerna kom från olika tillverkare – DMG, Mazak, Correa och Parpas – och vissa av dem var nya, andra gamla. Det innebar en extra utmaning. Dessutom var det dyrt att köra varje maskin, så den styrningslösning som OSI Precision bestämde sig för skulle få stor betydelse för det ekonomiska resultatet.
Kunden började undersöka programvaror i början av 2019 och ingick avtalet med Sandvik Coromant i maj. På sommaren började Sandvik Coromant samla in data från de flesta av maskinerna, och på hösten samma år var det inledande pilotprojektet i full drift.
”Innan vi valde Sandvik Coromant ägnade vi några månader åt att undersöka ett antal olika verktyg för att kunna välja rätt partner för projektet”, säger Hubert Breton, driftschef och ansvarig för digital teknik hos OSI Precision.
”Vi hade satt upp 15 kriterier. Bland annat att styr- och övervakningssystemet måste vara mångsidigt, konfigurerbart och lätt att anpassa för de olika typerna av maskiner i vår verkstad. Vi ville också att systemet skulle gå att integrera med andra digitala system, till exempel våra databaser. Dessutom ville vi ha ett lätthanterligt användargränssnitt för operatörerna.”
Till slut valde man Sandvik Coromants CoroPlus® MachiningInsights-plattform, en modern molnbaserad övervakningslösning. Det främsta skälet var det väl fungerande samarbetet och gedigen support.
”För våra skärverktyg samarbetar vi med Sandvik Coromant sedan många år. Under alla år har stödet från dem och från vår kontaktperson hos dem, varit mycket bra”, säger Hubert Breton.
Bijal Patel, Senior Digital Machining Specialist hos Sandvik Coromant, arbetade nära OSI Precision i projektet. ”Tillgång till data är det första steget för att få ut maximal prestanda och lönsamhet från maskinerna och kunna mäta prestationerna”, säger Bijal. ”Det är där som Sandvik Coromant kommer in i bilden.”
OSI Precision övertygades också av Sandvik Coromants planer på att utveckla CoroPlus® MachiningInsights-plattformen i framtiden. ”Vi gillade vad vi såg där, inklusive möjligheten att integrera verktygsmaskinerna. Det var en viktig faktor för beslutet.”
Pilotprojekt
OSI Precision var positiva till att börja använda CoroPlus® MachiningInsights i ett tidigt skede. Plattformen är till för att ge tillverkarna större insyn i CNC-maskiner och tillverkningsprocesser, och tillhandahålla de nödvändiga redskapen för att analysera, identifiera och eliminera vanliga orsaker till stilleståndstider och ineffektivitet.
”MachiningInsights automatiserar datainsamlings- och analysprocessen. Syftet med programvaran – som är att ge verkstäderna fullständig transparens kring hur maskinerna nyttjas – stämde perfekt överens med OSI Precisions övergång till Industry 4.0, och lösningen kunde enkelt anpassas av OSI Precisions personalstyrka”, säger Bijal Patel.
Operatörerna hanterar parametrar och data om byten av verktyg och delar, verktygsbrott och maskinfel. Data som genereras av maskinövervakningslösningen är särskilt användbara när man undersöker orsakerna till maskinstopp. Sandvik Coromant var också fullt medveten om att arbetskulturen var en viktig faktor för OSI Precision.
”Allt kokar ner till hur människor behandlar varandra – även vid användning, hantering, delning och rapportering av data. Förbättras sådant, förbättras också kommunikationen inom anläggningen”, säger Bijal Patel.
OSI Precision började med att implementera CoroPlus® MachiningInsights som pilotprojekt: Tre maskinoperatörer körde utrustningen efter att ha genomgått en internutbildning ledd av Hubert Breton. Parallellt med utbildningen förklarade han pilotprojektet. Den andra delen av utbildningen var praktiskt inriktad och handlade om hur systemet kan styras från en iPad.
”Implementeringen var mycket viktig, för att se till att alla förstod och arbetade mot samma mål. Det var avgörande att involvera folk direkt i projektet, i stället för att utveckla det utan de framtida användarnas inblandning”, säger Hubert Breton.
Extremt anpassningsbar
I pilotprojektet blev OSI Precisions medarbetare tvungna att vänja sig vid helt ny programvara. Lyckligtvis är CoroPlus® MachiningInsights-plattformen enkel att börja använda, med ett okomplicerat inloggningsförfarande och menygränssnitt. Plattformen är också extremt anpassningsbar, oavsett om den används via nyckeltalsmätare eller från operatörskanaler på iPad-enheter. ”OSI Precision har anpassat nyckeltalsmätarna med all information som vi tyckte behövdes, och har därmed en modifierad version av gränssnittet från Sandvik Coromant”, säger Hubert Breton.
”Genom fjärranslutning på iPad-enheterkan operatörerna kontrollera maskinernas aktuella status, men även prestationerna sedan maskinerna anslöts”, säger Bijal Patel. Operatörerna kan visa empiriska data om varje tillverkad del, varje verktyg som har använts, varje arbetat skift och, till och med, hur operatörna påverkar operationerna.”
Trots alla fördelar fanns det viss tveksamhet hos OSI Precisions operatörer i början av projektet – inte minst eftersom informationen från CoroPlus®MachiningInsights skulle användas för att mäta prestation och aktiviteter.
”Det var viktigt att personalen förstod att det hela inte är ett övervakningssystem. I stället ligger MachiningInsights till grund för kontinuerliga förbättringar och högre konkurrenskraft, och gör det möjligt för var och en att bli bättre på sitt jobb genom att dra nytta av data.
”Vi är mycket försiktiga med att dela data internt. Alla är överens om att systemet är till för att driva kontinuerlig förbättring. För att uppnå det var det avgörande med anpassad rapportering”, säger Hubert Breton.
Med Sandvik Coromants stöd kunde företaget snart urskilja fördelarna med att använda den nya, digitaliserade strategin – i synnerhet fördelarna med att utvinna data. Det tog inte lång tid innan OSI Precisions operatörer var helt med på tåget.
En utmaning uppstod när OSI Precision behövde installera adaptrar för var och en av de olika återförsäljarnas maskiner, så att maskinernas data kunde översättas och bli kompatibla med CoroPlus® MachiningInsights-plattformen. Alla signaler och data från maskinerna översätts till ett gemensamt maskinspråk och sammanställs sedan för analys.
”För konkret installation av de första adaptrarna var Sandvik Coromant på plats i anläggningen, vilket var till stort hjälp. Med en av adaptrarna uppstod ett kompatibilitetsproblem, men Sandvik Coromant kunde snabbt lösa problemet online, genom att koppla oss till rätt personer”, säger Hubert Breton.
95 % av Sandvik Coromants projektsupport skedde på distans. OSI Precision och Sandvik Coromant kommunicerade regelbundet i Zoom- och TeamViewer-möten. Även installation och konfigurering av maskinövervakningslösningen utfördes på distans. OSI Precision tänker använda data från pilotprojektet för framtida förbättringar och för att rulla ut systemet till de övriga 15–20 operatörerna.
Bättre arbetskultur
Enligt Hubert Breton blev pilotprojektet mycket lyckat: ”Vårt samarbete hittills har fungerat mycket bra och det är enkelt att använda systemet. Vi har även kunnat integrera insamlade data med annan programvara, med hjälp av Sandvik Coromants API (Application Programming Interface), som vi fick utmärkt support med från Tyskland.
”Systemet har aldrig legat nere. Lösningen är hittills extremt tillförlitligt och våra operatörer har använt den under 90 % av tiden, som planerat. Framöver tänker OSI Precision låta systemet visa hur snabbt företaget kan leverera avancerade och skräddarsydda bearbetade komponenter till kunderna.
”Den nya tekniken har gjort OSI Precisions operatörer effektivare. Vi är på rätt spår vad gäller att förändra vår arbetskultur”, avslutar Hubert Breton.