Så kan Industri 4.0 förbättra arbetskulturen – och det ekonomiska resultat – hos tillverkarna

jun 30, 2022 | 4.0, Maskin

Big data och de industriella sakernas internet (IIoT) ger centraliserad och förenklad användning och åtkomst av data. Men kan sådan teknik dessutom förbättra arbetskulturen på verkstadsgolvet? Det ville OSI Precision undersöka när företaget installerade programvara från Sandvik Coromant, ledande specialist på verktygsmaskiner, som del av ett projekt för att införa Industry 4.0. 

OSI Precision, specialister inom allmän verkstadsindustri och tillverkare av avancerade delar, har sin bas i Quebec. Företaget är sedan länge Sandvik Coromants affärspartner och använder Sandviks robusta verktyg i flera CNC-maskiner och en fräsmaskin i verkstaden. 

Den här gången ville OSI ta samarbetet i en ny riktning – man ville börja använda maskinövervakning genom att ansluta nio av verkstadens CNC-maskiner. I praktiken innebar det att OSI Precision behövde Sandvik Coromants hjälp med att konsolidera styrnings- och prestandaanalys för samtliga av de nio maskinerna – på ett snabbt och säkert sätt som skulle kunna förenkla företagets övergång till Industri 4.0.

Maskinerna kom från olika tillverkare – DMG, Mazak, Correa och Parpas – och vissa av dem var nya, andra gamla. Det innebar en extra utmaning. Dessutom var det dyrt att köra varje maskin, så den styrningslösning som OSI Precision bestämde sig för skulle få stor betydelse för det ekonomiska resultatet.

Kunden började undersöka programvaror i början av 2019 och ingick avtalet med Sandvik Coromant i maj. På sommaren började Sandvik Coromant samla in data från de flesta av maskinerna, och på hösten samma år var det inledande pilotprojektet i full drift.

”Innan vi valde Sandvik Coromant ägnade vi några månader åt att undersöka ett antal olika verktyg för att kunna välja rätt partner för projektet”, säger Hubert Breton, driftschef och ansvarig för digital teknik hos OSI Precision. 

”Vi hade satt upp 15 kriterier. Bland annat att styr- och övervakningssystemet måste vara mångsidigt, konfigurerbart och lätt att anpassa för de olika typerna av maskiner i vår verkstad. Vi ville också att systemet skulle gå att integrera med andra digitala system, till exempel våra databaser. Dessutom ville vi ha ett lätthanterligt användargränssnitt för operatörerna.”

Till slut valde man Sandvik Coromants CoroPlus® MachiningInsights-plattform, en modern molnbaserad övervakningslösning. Det främsta skälet var det väl fungerande samarbetet och gedigen support. 

”För våra skärverktyg samarbetar vi med Sandvik Coromant sedan många år. Under alla år har stödet från dem och från vår kontaktperson hos dem, varit mycket bra”, säger Hubert Breton.

Bijal Patel, Senior Digital Machining Specialist hos Sandvik Coromant, arbetade nära OSI Precision i projektet. ”Tillgång till data är det första steget för att få ut maximal prestanda och lönsamhet från maskinerna och kunna mäta prestationerna”, säger Bijal. ”Det är där som Sandvik Coromant kommer in i bilden.”

OSI Precision övertygades också av Sandvik Coromants planer på att utveckla CoroPlus® MachiningInsights-plattformen i framtiden. ”Vi gillade vad vi såg där, inklusive möjligheten att integrera verktygsmaskinerna. Det var en viktig faktor för beslutet.” 

Pilotprojekt

OSI Precision var positiva till att börja använda CoroPlus® MachiningInsights i ett tidigt skede. Plattformen är till för att ge tillverkarna större insyn i CNC-maskiner och tillverkningsprocesser, och tillhandahålla de nödvändiga redskapen för att analysera, identifiera och eliminera vanliga orsaker till stilleståndstider och ineffektivitet.

”MachiningInsights automatiserar datainsamlings- och analysprocessen. Syftet med programvaran – som är att ge verkstäderna fullständig transparens kring hur maskinerna nyttjas – stämde perfekt överens med OSI Precisions övergång till Industry 4.0, och lösningen kunde enkelt anpassas av OSI Precisions personalstyrka”, säger Bijal Patel

Operatörerna hanterar parametrar och data om byten av verktyg och delar, verktygsbrott och maskinfel. Data som genereras av maskinövervakningslösningen är särskilt användbara när man undersöker orsakerna till maskinstopp. Sandvik Coromant var också fullt medveten om att arbetskulturen var en viktig faktor för OSI Precision.

”Allt kokar ner till hur människor behandlar varandra – även vid användning, hantering, delning och rapportering av data. Förbättras sådant, förbättras också kommunikationen inom anläggningen”, säger Bijal Patel.

OSI Precision började med att implementera CoroPlus® MachiningInsights som pilotprojekt: Tre maskinoperatörer körde utrustningen efter att ha genomgått en internutbildning ledd av Hubert Breton. Parallellt med utbildningen förklarade han pilotprojektet. Den andra delen av utbildningen var praktiskt inriktad och handlade om hur systemet kan styras från en iPad.

”Implementeringen var mycket viktig, för att se till att alla förstod och arbetade mot samma mål. Det var avgörande att involvera folk direkt i projektet, i stället för att utveckla det utan de framtida användarnas inblandning”, säger Hubert Breton.

Extremt anpassningsbar 

I pilotprojektet blev OSI Precisions medarbetare tvungna att vänja sig vid helt ny programvara. Lyckligtvis är CoroPlus® MachiningInsights-plattformen enkel att börja använda, med ett okomplicerat inloggningsförfarande och menygränssnitt. Plattformen är också extremt anpassningsbar, oavsett om den används via nyckeltalsmätare eller från operatörskanaler på iPad-enheter. ”OSI Precision har anpassat nyckeltalsmätarna med all information som vi tyckte behövdes, och har därmed en modifierad version av gränssnittet från Sandvik Coromant”, säger Hubert Breton.

”Genom fjärranslutning på iPad-enheterkan operatörerna kontrollera maskinernas aktuella status, men även prestationerna sedan maskinerna anslöts”, säger Bijal Patel. Operatörerna kan visa empiriska data om varje tillverkad del, varje verktyg som har använts, varje arbetat skift och, till och med, hur operatörna påverkar operationerna.”

Trots alla fördelar fanns det viss tveksamhet hos OSI Precisions operatörer i början av projektet – inte minst eftersom informationen från CoroPlus®MachiningInsights skulle användas för att mäta prestation och aktiviteter. 


”Det var viktigt att personalen förstod att det hela inte är ett övervakningssystem. I stället ligger MachiningInsights till grund för kontinuerliga förbättringar och högre konkurrenskraft, och gör det möjligt för var och en att bli bättre på sitt jobb genom att dra nytta av data. 

”Vi är mycket försiktiga med att dela data internt. Alla är överens om att systemet är till för att driva kontinuerlig förbättring. För att uppnå det var det avgörande med anpassad rapportering”, säger Hubert Breton

Med Sandvik Coromants stöd kunde företaget snart urskilja fördelarna med att använda den nya, digitaliserade strategin – i synnerhet fördelarna med att utvinna data. Det tog inte lång tid innan OSI Precisions operatörer var helt med på tåget.

En utmaning uppstod när OSI Precision behövde installera adaptrar för var och en av de olika återförsäljarnas maskiner, så att maskinernas data kunde översättas och bli kompatibla med CoroPlus® MachiningInsights-plattformen. Alla signaler och data från maskinerna översätts till ett gemensamt maskinspråk och sammanställs sedan för analys. 

”För konkret installation av de första adaptrarna var Sandvik Coromant på plats i anläggningen, vilket var till stort hjälp. Med en av adaptrarna uppstod ett kompatibilitetsproblem, men Sandvik Coromant kunde snabbt lösa problemet online, genom att koppla oss till rätt personer”, säger Hubert Breton.

95 % av Sandvik Coromants projektsupport skedde på distans. OSI Precision och Sandvik Coromant kommunicerade regelbundet i Zoom- och TeamViewer-möten. Även installation och konfigurering av maskinövervakningslösningen utfördes på distans. OSI Precision tänker använda data från pilotprojektet för framtida förbättringar och för att rulla ut systemet till de övriga 15–20 operatörerna. 

Bättre arbetskultur

Enligt Hubert Breton blev pilotprojektet mycket lyckat: ”Vårt samarbete hittills har fungerat mycket bra och det är enkelt att använda systemet. Vi har även kunnat integrera insamlade data med annan programvara, med hjälp av Sandvik Coromants API (Application Programming Interface), som vi fick utmärkt support med från Tyskland.

”Systemet har aldrig legat nere. Lösningen är hittills extremt tillförlitligt och våra operatörer har använt den under 90 % av tiden, som planerat. Framöver tänker OSI Precision låta systemet visa hur snabbt företaget kan leverera avancerade och skräddarsydda bearbetade komponenter till kunderna.

”Den nya tekniken har gjort OSI Precisions operatörer effektivare. Vi är på rätt spår vad gäller att förändra vår arbetskultur”, avslutar Hubert Breton.

Vill du synas här med en banner för ert företag

 

Kapar CO2-utsläppen med 28 procent med ny svensk teknik
Wasabröds anläggning i Filipstad har lyckats med reptricket att höja produktiviteten och samtidigt drastiskt minska miljöpåverkan. Lösningen är svenskutvecklad teknik...
Industrins behov i fokus när Örebro universitetet startar masterprogram i maskinteknik
Örebro universitet får medel från KK-stiftelsen för att starta ett nytt masterprogram i maskinteknik – i samarbete med tio industriföretag.– Det här är något som...
Framtidens lasermärkning nu i Sverige
Den senaste innovationen inom industriell lasermärkning, L-MOOV, har officiellt lanserats på den svenska marknaden genom ett exklusivt partnerskap mellan SIC Marking...
Värd för Sverigeledande forskningskonferens i produktion
I april är det dags att prata framtidens industri. Då fylls campus i Trollhättan av industrirepresentanter och forskare inom produktion. Flera namnkunniga talare kommer...
Yrkes-SM med nytt styrsystem
Yrkes-SM i CNC-teknik samverkar med Stenbergs som ställer ut på Elmia Verktygsmaskiner På Elmia Verktygsmaskiner i maj visar Stenbergs ett nytt styrsystem från Okuma...
Slår omsättnings-rekord och når mål om fördubbling till 2023
Hudiksvallsbaserade Monitor ERP, som specialiserar sig på affärssystem för tillverkningsindustrin, fortsätter sin imponerande tillväxt. Under 2023 beräknas omsättningen...
Innovation möter tradition – CNC-fräst nötknäppare
I enlighet med jultraditionen visar OPEN MIND hur en exakt replika av en berömd nötknäppare från Erzgebirge, en region i östra Tyskland, fräses från aluminium. Exemplet...
Effektivt och ergonomiskt lager? 
Effektivitet och ergonomi är av hög prioritet för många företag idag. För att uppnå detta krävs många gånger en genomtänkt lagerlösning. SSI:s hissautomat, eller...
Tillverkningsindustrins utmaningar möttes av framtidstro och nytänkande
I en värld präglad av komplexa utmaningar skapar Elmia Subcontractor en betydelsefull plattform. Här omvandlar tillverkningsindustrin problem till möjligheter för en...
Utforska de oändliga möjligheterna hos CAD/CAM-tillverkningssystem
I den ständigt föränderliga tillverkningsbranschen har CAD- (Computer-Aided Design) och CAM-system (Computer-Aided Manufacturing) revolutionerat sättet som man utformar...
GibbsCAM 2024 – Powerfully Simple, Simply Powerful
GibbsCAM, en ledande CAD/CAM innovatör inom mjukvara för produktionsbearbetning är glada att kunna presentera en helt ny release. GibbsCAM 2024 fortsätter att höja...
OPEN MIND utökar teknisk försäljningsteam
Wessling (Tyskland), Göteborg (Sverige), 26 oktober 2023 – Som en ledande utvecklare av CAD/CAM-programvara expanderar OPEN MIND Technologies AG sitt tekniska...
Finepart satsar på EMO
Finepart Sweden AB, som tillverkar maskiner för mikro-vattenskärning ser EMO som en viktig plattform för att marknadsföra sina maskiner. Artikel ifrån Aktuell...
En ny era med Henrik Bohlin vid rodret
På EMO-mässan hade vi nöjet att träffa gänget från DANKAB, med Henrik Bohlin i spetsen. Det markerar början på en spännande ny era då Henrik tar över som VD och...
EMO 2023 
EMO 2023, som gick av stapeln 18-23 september i Hannover, attraherade ca; 1 850 utställare från 42 länder som kom för att visa upp sina senaste produkter, lösningar och...
Fullt fokus på E-mobilitet & automation
På årets EMO-mässa lade GROB-WERKE tonvikt på flexibilitet och automation, med särskilt fokus på kostnadseffektiva standardlösningar. De presenterade ett brett utbud av...
Mellanårsaktivitet för Elmia Produktionsmässor
– Konkreta superinjektioner för svensk tillverkningsindustri.I slutet på maj hölls en ”produktionsdag” hos Elmia i Jönköping. Dagen är, tillsammans med robotkonferensen...
Utökad funktionalitet för CNC-bearbetning
Digitala tillverkningsledaren Protolabs har utökat funktionaliteten ytterligare inom CNC-bearbetning för snabbare leverans av anodiserade och kromatpläterade...
Yrkeslandslaget mot medaljer i Gdansk
Den 4 september reser det svenska Yrkeslandslaget till Gdansk, Polen för att delta i Yrkes-EM 2023. Efter månader av träning och förberedelser ska våra 22 svenska...
Vad tillför CAM för den som köper legoproduktion?
För de flesta är CAM-system något som skapar mervärde hos det företag som investerat i sagda system. Finns det andra som kan dra nytta av CAM-system? Krönika: Anders...
Live-bearbetningsdemonstrationer tillgängliga globalt
Sandvik Coromant lanserar ett nytt Digital Live Machining-program (DLM). Utbildningssessionerna hålls av Sandvik Coromant Center – ett globalt nätverk av anläggningar...
Mazak presenterar en totalvision för avancerad produktion på EMO 2023
På EMO 2023 kommer Yamazaki Mazak att visa en enhetlig vision för moderna företag som gör det möjligt för maskinanvändare från hela Europa att främja produktivitet och...
Säkra och optimerade bearbetningsoperationer
Mercedes-AMG PETRONAS Formula One Teams maskinverkstad använder sig av VERICUT-verifierings-, simulerings- och optimeringsmjukvara från CGTech för att garantera...
Damstahl lanserar ny klimatkalkylator för att hjälpa sina kunder reducera sin miljöpåverkan
Damstahl, en av Europas ledande grossister inom rostfritt stål, leder industrin framåt med lanseringen av en ny kalkylator för koldioxidutsläpp. Det banbrytande...
Sandvik PrimeTurningTM ett lyft i GibbsCAM version 2023
GibbsCAM 2023 innehåller en mängd nya funktioner inom både svarvning och fräsning som ger ökad konkurrenskraft. Ett särskilt värdefullt tillskott är stödet för Sandvik...
CNC-bearbetning via globalt nätverk av digitala tillverkare
Världsledande digitala tillverkaren Protolabs utökar sitt erbjudande inom CNC-bearbetning via Hubs, en tjänst som ger kunder tillgång till ett globalt nätverk av...
Satsar på potentialen i additiv tillverkning
Företaget Alfa Laval är känt för sina många pågående utvecklingsprojekt. I Eskilstuna har man valt att bygga vidare på sina satsningar inom additiv tillverkning och...
Ny programvara underlättar automatiserad tillverkning av unika produkter
Inom några år kan tillverkningsindustrin hoppa över tidskrävande programmering varje gång en ny produkt ska sättas i produktion. Mattias Bennulfs forskning skapar helt...
Smart finansiering är nyckeln till hållbar tillverkning
Tillverkare står inför ett dilemma – de är drivna av viljan att investera i och dra nytta av hållbarhet, kombinerat med en ovilja att satsa kapital mot en bakgrund av...
Ny mötesplats för tillverkare och inköpare:
Backsourcing-trenden i kölvattnet av pandemin skapar möjligheteter för svensk tillverkande industri att ta nya affärer – men hur ska man göra sig synlig för inköparna?...
TechPoint Systemteknik AB erbjuder komprimering av metallspånor
Avfall efter metallbearbetning är något som alla metallarbetande industrier måste hantera vilket är förenat med betydande kostnader. Brikettpressen från Höcker...
LIQUIDTOOL Instructor övervakar skärvätskor med hjälp av intelligent teknik
LIQUIDTOOL Instructor är den första intelligenta lösningen för övervakning av skärvätskor som använder plug & play-teknik och övervakar skärvätskornas tillstånd...
3nine Industries förvärvas av Alder
Alder II AB (Alder) är en nordisk investeringsfond med fokus på utveckling av hållbara teknik- och tjänsteföretag. Den 21 oktober avslutade de förvärvet av 3nine...
En intelligent och automatiserad smörjning är framtiden
Maskinen, verktygen och – i mindre utsträckning – kylsmörjmedel. Tillsammans definierar de kvaliteten på ett arbetsstycke. För att upprätthålla en perfekt emulsion och...
”Även kringutrustning behöver väljas med omsorg”
Att välja rätt maskin är en process som kräver en noggrann utvärdering. Det är logiskt eftersom maskinen avgör förutsättningarna för det som ska produceras. Men...
Att ta till sig edge-tekniken
Enligt Google Trends data har antalet webbsökningar på begreppet edge computing ökat med hela 473 procent de senaste fem åren. Uppenbarligen finns ett stort intresse av...
Turning Up the Power
CAMBRIO, ledande CAD/CAM-innovatör inom mjukvara för produktionsbearbetning, är glada att kunna lansera nya GibbsCAM 2023. Utveckling har fortsatt fokusera på att utöka...
Distribuerad AI inom skärande bearbetning
Från den mordiska superdatorn Hal i 2001: A Space Odyssey till Skynet i Terminator – artificiell intelligens (AI) har inte det bästa ryktet i populärkulturen. Men inom...
”Snabbare återstart vid produktionsstopp är vårt mål”
Oplanerade produktionsstopp är kostsamma för industriföretag som har automatiserad tillverkning. Forskare från Högskolan Väst och fyra företag undersöker nu om...
Stort fokus på ”smart Manufacturing” på IMTS
"Upplevd kunskap får inte stå i vägen för en naturlig hunger för ett kontinuerligt lärande" Det står läsa i en ledare i tidningen Smart Manufacturing i USA, vilket...
Är detaljen viktigare än helheten?
Hur ofta händer det att du fastnar i en liten detalj som av någon anledning lyfts fram som viktigare än slutresultatet? Krönika: Anders Brunström Edge Technology AB...
En ny öppen digital affärsplattform som accelererar den digitala transformationen
Siemens AG har lanserat en ny, öppen digital affärsplattform, Siemens Xcelerator, för att accelerera den digitala transformationen och värdeskapande för kunder inom...
Lanserar IoT-plattform för mätning av luftkvalitet i realtid
QleanAir har utvecklat en IoT-platform som hjälper företag att mäta, förstå och förbättra sin luftkvalitet. Nu lanseras QleanAir Connect som kopplar upp arbetsplatsens...
Kan de små detaljerna vara avgörande?
Jag läste för en tid sen några kloka ord av Olof Röhlander som handlade om stenskott. Där stenskott var en metafor för det nödvändiga i att även ta tag i det som till...
Digitala tvillingar skapar helt nya möjligheter
Det kan gälla hela samhällen, städer, fabriker och allt där det finns någon form av processer och/eller flöden – det mesta går i dag att bygga upp i en virtuell värld,...
Energioptimering genom smart finansiering kan spara tillverkningsindustrin miljarder
Tillverkningsföretag har tryck på sig från regelverk och aktieägare att minska koldioxidutsläppen och optimera sin energianvändning. En ny studie från Siemens Financial...
Digitala kunskapssessioner för optimerad funktion och produktivitet
Sandvik Coromant, har lanserat ett antal digitala kunskapssessioner för att hjälpa kunderna med applikationer där solida verktyg används. De tolv sessionerna tar upp...
Power Skiving mjukvara med kraftfull teknologimodul
Den nya mjukvarulösningen möjliggör en tillverkningsorienterad verktygskonstruktion och processoptmering i produktionsmiljö Verktyg för Power Skiving, ögonblicksbild...
Effektiv produktion när misslyckande inte är ett alternativ
Originaldelstillverkare inom flygindustrin (OEM) måste arbeta för att tillverka flygplan som kan färdas hållbart även långa sträckor och klara nollutsläppsmål. De måste...
Håkan vill underlätta för industrin att identifiera materialdefekter
Teknik som används för att upptäcka sprickor i kärnkraftverk kan snart även användas för kvalitetskontroll inom verkstadsindustrin. Möt vår nye professor i oförstörande...

4.0 / Mjukvara

Flerfunktion