Fördelarna med TIG-svetsning (Tungsten Inert Gas): Ingen annan process ger svetsar som är renare eller har högre kvalitet. För att göra handhavandet ännu enklare har Fronius utvecklat TransTig 170/210. De kompakta, manuella TIG-strömkällorna har många funktioner som ger optimala svetsresultat.

TIG har ett brett användningsområde. Processen passar till de flesta metaller, tunna plåtar, alla svetslägen och rotsvetsning, med eller utan tillsatsmaterial. Egenskaperna ger stora fördelar vid till exempel anläggnings-, tank- och rörledningsbyggen, men även inom service, montage och reparationer. Inom processindustri används mycket rostfritt stål och där är processen överlägsen med hög svetskvalitet avseende känsla, utseende och mekaniska egenskaper. Även vid mobil användning övertygar TransTig. Lätt, liten och lätthanterlig hjälper den användarna i deras ofta skiftande arbetsområden. 

Tillförlitlig ljusbåge även vid dålig strömförsörjning

Den nya TIG-DC-generationen från Fronius klarar kompromissen mellan kompakt design och många funktioner. Trots den ringa storleken och en vikt under 10 kg, har de nya TransTig 170 och TransTig 210 alla viktiga inställningsmöjligheter, som annars bara hittas hos större TIG-system för industriellt bruk. Under utvecklingen har stor vikt lagts vid att utnyttja tillgänglig nätkapacitet så effektivt som möjligt. Det gör TransTig inte bara energieffektiv, utan också tillförlitlig och produktiv. De kompakta TIG-strömkällorna har 40 procent intermittens vid maximal svetsström och kan i fyraminutersperioder svetsa både längre och med högre effekt än jämförbara utrustningar.

TransTig:s PFC (Power Factor Correction) krets gör att TransTig har en hög nätspänningstolerans. Till och med vid 30 procent lägre nätspänning, kan de användas med full prestanda. Tack vare PFC används elnätets tillgängliga kapacitet på effektivast möjliga sätt. Med inställningen ”Fuse” kan svetsaren ställa in den ström som elnätet maximalt klarar att leverera. Strömkällorna anpassas då till elnätets kapacitet, på exempelvis byggarbetsplatser där många system används samtidigt. Vid användning av långa nätkablar, klena nätsäkringar eller generatordrift kan detta vara avgörande för att en ljusbåge ska kunna hållas tänd.

Många funktioner för en enkel drift

De kompakta TransTig imponerar med svetsegenskaper som hittills bara större svetssystem kunnat uppvisa. TransTig har en komplett uppsättning funktioner för MMA-svetsning, inklusive CEL-läge och mängder med TIG-funktioner. Med häftfunktionen (TAC) underlättas sammanhäftning av komponenter, så att tiden för häftningen halveras jämfört med dubbelt konventionellt förfarande. TransTig har fått en extra Up-/Down-slopefunktion för tillfällig ökning eller sänkning av svetsströmmen, till exempel vid byte av tillsatstråd, eller då en häftsvets ska svetsas över. Gasefterströmningstiden kan ställas in manuellt, eller automatiskt efter den svetsström som använts. En Touch-högfrekvenständning ökar användarkomforten vid svetsstart. Den registrerar då kontakt fås med arbetsstycket och tänder sedan med HF efter en fördefinierad tid, exakt på önskat ställe. Det gör att brännare utan avtryckare kan användas och är till hjälp på svårtillgängliga ställen.

Fullpackad med högteknologi

Fullpackad med teknik, imponerar TransTig med sitt lättanvända manöverkoncept, med en enkel vrid-/tryckratt och översiktliga, belysta funktionsdisplayer. Systemen är inte bara lätta, utan även tåliga. Plasthöljets mekaniska motståndskraft har testats långt utöver standard. Alla Fronius manuella svetssystem tål också strilande vatten (IP23) och kan därför användas under tuffa villkor, på till exempel byggarbetsplatser och vid montagearbeten. För att ytterligare minska energiförbrukningen, går TransTig automatiskt ner i viloläge efter en inställbar tid om den inte använts. Välj därför TransTig för mobila applikationer med höga kvalitetskrav.