Krönika: Tord Käck Aktuell Prouktion Nummer 2/2021
Utvecklingen av industrirobotar, som tog fart på 70-talet, har tills för några år sen i huvudsak varit driven av behoven för högvolymproduktion. Kunderna var ofta inom automotive och tillämpningarna nästan alltid lineproduktion, med extrema krav på prestanda och driftsäkerhet. Dessa kunder har ingenjörskompetens för upphandling, drift och underhåll. Robotarna var relativt dyra och att programmera dom krävde både kompetens och utbildning hos leverantörerna. Installation, programmering och idriftsättning gjordes av ”robotexperter”, och med varje robot kom det en hel kartong med manualer. Men dom hade mycket bra prestanda och var väldigt driftsäkra – precis som (dom) kunderna ville ha det.
Ganska snart började det antas att en cobot kunde jobba utan grindar och/eller säkerhetssystem. Man kunde till exempel se på mässor hur cobotar hängde på en verktygstavla, med budskapet att man plockade fram den roboten man behövde för dagen och satte den i jobb. Och här började förvecklingarna ta fart, och vi började prata om cobotar kontra industrirobotar. Nu har ABB också, i samband med lanseringen av sina nya cobotar, lanserat begreppet ”cobot med industrihastighet”. Sorry, men jag blir förvirrad.
När det kommer till säkerhet så kan inget annat än applikationen/tillämpningen vara säker, riskbedömas och CE-märkas. Vilken typ av robot som finns i applikationen är inte relevant. En cobot som vevar runt med en kniv är inte säker utan grindar, på samma sätt som en applikation med en ”vanlig industrirobot” kan göras 100 procent säker utan grindar med dom moderna säkerhetssystem som finns i dag. Allt beror på applikationen.
Nu har vi alltså cobotar med industrihastighet och industrirobotar med samarbetsfunktioner som blivit betydligt mer användarvänliga – blir inte det förvirrande? Jag tycker att det är olika robottyper som passar för olika tillämpningar
Självklart finns det många tillämpningar där cobotar passar bättre in än en industrirobot, men är det inte bara en fråga om olika robottyper? Måste dom ha olika namn?
Cobotar förväntas, enligt ABB:s interna analyser, utgöra en marknad om 1,4 miljarder dollar 2025 medan industrirobotarnas motsvarighet förväntas vara 58 miljarder dollar (2023). Alltså skulle cobotar utgöra 2,3 procent av den totala marknaden om några år, men får ändå väldigt mycket uppmärksamhet. Det är ganska sällan vi får nyheter om nya och värdehöjande funktioner hos industrirobotarna.
Tilltalar cobotarnas ”medmänsklighet” oss mer än en robot som buras in? Cobotarna får ofta någon typ av namn medan industrirobotarna gärna heter (typ) IX3310 – säger det nåt?
Oavsett vad så är uppmärksamhet runt robotiken bra, för vi behöver flera robotar i våra fabriker. Så om cobotar bidrar till ökat intresse för robotiken är det bra. Men i slutändändan är det väl så att cobotarna helt enkelt har kommit till för att tillgodose ett kundbehov för en ny marknad och nya tillämpningar – och fortfarande är en robot.
Mer information: ABB´s lansering Cobots