Elmia-subcontractorI 40 år har Elmia Subcontractor stått värd som marknadsplats och belyst trender och skapat värden för tillverkningsindustrin. Framtidstrender och positiva toner för tillverkningsindustrin genom nya affärer stod också i centrum på årets mässa.

 

Att Elmia Subcontractor är rätt plats för både affärer och trender vittnade många om.

– Det är en väldigt stor mässa med en bra mix av olika leverantörer från i princip hela världen. Det är en bra representation av olika teknologier och olika produkter och tjänster som de kan erbjuda. Mässan har utvecklats till att bli norra Europas största underleverantörsmässa och jag tror att det är viktigt att ha en plattform där de ledande företagen kan träffas. Du ser inte bara produkterna, utan det knyts också mycket kontakter på en sådan här mässa, sade Bo-Inge Stensson, Senior Vice President, Group Purchasing SKF.

 

– Elmia Subcontractor är den enda naturliga samlingsplatsen för underleverantörer. Det är här man är helt enkelt och vi får nya kunder varje år, sade Henrik Berner, Strategic Sales, Lesjöfors AB.

 

Subcontractor Connect, mässans matchmaking, är välkänt för din höga verkningsgrad och arrangerades för elfte året i rad. Redan under mässans första dag var 500 skräddarsydda möten mellan leverantörer och inköpare inbokade.

 

– Det är tredje året vi är med nu. Av de företag vi mött vid tidigare matchmaking har flera blivit viktiga leverantörer till oss. Vi växer kraftigt så vi har ett starkt behov att skaffa nya leverantörer, sade Ingvar Nilsson, inköpare på Landskronaföretaget BorgWarner TTS AB.

 

Additivt och innovativt

Årets konferens om additiv tillverkning lockade deltagare från hela industrin och spände över både den globala bilden av additiv tillverkning och hur företag ska bli vinnare genom mer förståelse och kunskap. Att kompetens kring tekniken och affärsstrategier är avgörande för att nå framgång var ett tydligt budskap från expertpanelen.

 

– Helt klart är att den här mässan kan bidra till att sprida och öka kunskap och förbättra Sveriges konkurrenskraft inom additiv tillverkning. Jag kommer att åka hit nästa år om det blir en uppföljning på konferensen. Jag tror att på så sätt vidareutbildar mässan många. Att höra diskussionerna på konferensen, se det senaste inom 3D i utställningen och träffa tillverkarna som är längst fram på området. Man får nya idéer, det är det som händer här, sade Marcus Olsson, Purchasing Manager, Atlas Copco Construction Tools.

 

Mässans särskilda kunskaps- och inspirationsarena Subcontractor InnoDex bjöd återigen på en spännande och innovativ uppvisning av världsunika produkter, nya material och produktionstekniker, som premiärvisades i Sverige.

 

– Här finns alltid det senaste och det som visas här öppnar oerhörda möjligheter. Det är väldigt häftigt, high tech och nästan lite science fiction, sade Christofer Sjöberg, Key Account, Rudhäll Industri AB i Gnosjö.

 

Stark framtidstro

Det senaste i sifferväg om branschen visades också på Elmia Subcontractor. Traditionsenligt presenterade både Fordonskomponentgruppen, FKG, och Svensk Industriförening, Sinf, sina barometrar för framtiden. Och trots ett relativt svagt innevarande år vittnade båda om stark framtidstro och positiva tongångar redan nästa år.

 

Drygt hälften, 54 procent, av de svenska fordonsleverantörerna bedömer att omsättningen kommer att öka 2016 enligt FKG:s barometer, och hela 71 procent av underleverantörerna tror på en högre omsättning 2016, visar Sinf:s barometer.

 

– Vår drivkraft och styrka är att skapa affärsnytta nu och i framtiden, vara en motor för tillverkningsindustrin och en värd för nya affärer och kontakter, säger Karla Eklund, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

 

Årets besökarsiffra: 14 289

För mer information om Elmia Subcontractor kontakta Karla Eklund, mässansvarig, tel: 036-15 22 61