OptoForce lanserar en ny, helt omskriven programvara för robotsensorer som ger nya och ännu snabbare automatiseringsegenskaper för cobotar. Programvaran erbjuder flera nya automatiseringsuppgifter som tidigare inte var tillgängliga, exempelvis enhetlig ytbehandling som polering och avgradning.

När du kan automatisera en upprepad manuell uppgift riktigt fort så lönar det sig. Användarvänlig utrustning hjälper dig minska systemets integrationstid och du sparar pengar. Därför har användarvänliga, färdiga funktioner en hög efterfrågan inom tillverkningsindustrin.

OptoForce, som är en ledande robotteknikleverantör med sensorer som mäter fleraxlad kraft och vridmoment, tillkännagav i dag att de har programmerat om sin grundläggande mjukvara, vilket resulterar i nya möjligheter och automationsuppgifter som tidigare inte varit möjliga för Universal Robots industrirobotar. De nya utvecklingarna uppvisar också mycket högre integrationshastighet för många industrirobotfunktioner. OptoForce presenterar en serie med 8 nya, förbättrade möjligheter med programvaran.

Exempelvis är hastigheten för stiftinsättning och registrering av banan med konstant hastighet vid kraftreglering en viktig ny utveckling i denna version. Företag kommer nu förses med avsevärt bättre tillverkningsprestanda eftersom den är speciellt användbart vid ytbehandling, som polering och avgradning. Dessutom kan robotar med denna lösning anpassas till ytan och följa alla former på den. Detta underlättas med hjälp av splinerörelse och konstant vridmomentet. Trots dessa viktiga framsteg när det gäller robotfunktioner är inställningen fortfarande enkel och lätt att förstå. Endast OptoForce mjukvarumoduler krävs.

Möjligheten att registrera banan med konstant hastighet vid kraftreglering är mycket unik. Nu har den blivit tillgänglig på marknaden i och med detta meddelande. Och efterfrågan från företag kommer säkert bli stor. Med den här funktionen kan operatören lära ut en uppgift till cobotarmen, som har en sensor, bara genom att röra den manuellt.

”Tekniken utvecklas så snabbt att det vi i går trodde var omöjligt är möjligt i dag. Det går nu snabbt och enkelt att installera och ändra en robots funktioner, så att du som tillverkare kan uppfylla kundernas krav på massanpassning. Tack vare 10+ plug & play som URCaps OptoForce har, kan tillverkare spendera mindre tid och pengar på robotprogrammering och -dokumentering, upp till 80–90 %. Med de nya apparna från OptoForce kan roboten utföra fler uppgifter som vanligtvis kräver mänsklig inblandning – och också några som inte människan kan göra, t.ex. enhetlig ytbehandling”, säger Adam Asplund, Säljare, Edströms Maskin AB.

Bättre prestanda, samma pris

Trots nya möjligheter och ny programvara förblir priserna oförändrade.

“OptoForce lyssnar noga på kunderna, systemintegratörer och våra distributörer angående vad som behövs inom området för att förbättra företagets operativa prestanda med industrirobotteknik” säger Ákos Dömötör, vd för OptoForce. ”Vi är mycket stolta att vi reagerar på dessa marknadskrav och bemöter dem, medan priset fortfarande förblir oförändrat. Därför är vi väldigt glada att kunna tillkännage den nya versionen. Genom att programmera om den grundläggande mjukvaran kan vi nu tillhandahålla flera nya automationsuppgifter mycket snabbare och med bättre prestanda och pålitlighet, till företag som är beroende av Universal Robots för sin automationsstrategi och verksamhet”.

Nya möjligheter som tillhandahålls av OptoForce 3.0 och 3.1

1)     Nya funktioner för handstyrning med ökad precision och manöverbarhet::

 • Snäpps på axlar: för att enkelt inrikta verktygsorienteringen till vertikal- eller horisontalplanet
 • Anti-drift-knapp: tillåter längre handstyrningssessioner och stadigare drift
 • Ökad precision

2)     Förbättrad stiftinsättning med fler funktioner, och upp till fem gånger snabbare insättningshastighet:

 • Ökad insättningshastighet, upp till 5 gånger snabbare
 • Pålitligare insättning, med detektion för blockeringar och anpassningsbara kraft-/vridmomentgränser

3)     Nytt förflyttningskommando för kraft/vridmoment för att påskynda programmeringen, stöder:

 • Flera brytpunkter som kan läggas till med en enda klickning på en knapp för att dramatiskt påskynda programmeringen
 • Funktion för konstant hastighet för att enkelt få jämn rörelse

4)     Nytt kontrollkommando för kraft/vridmoment som tillåter ännu fler applikationer, t.ex. avgradning:

 • Högre tillförlitlighet:: är mer exakt, håller kraften mer konstant
 • Kontroll av kraft/vridmoment kan uppnås för bättre ytfinish eller ytmontering
 • Bättre kontroll av parametrarna för avancerade användare, för finjustering av programmets hastighet
 • Flera arbetslägen att välja mellan (koordinatsystem kan anpassas) för ännu fler tillämpningar

5)     Kompatibel med den senaste programvaran (v3.5) för UR-robotar:

 • Stödjer helt den senaste UR-programvaran (Polyscope 3.5) och är samtidigt bakåtkompatibel med den tidigare (Polyscope 3.4)

6)     Förbättrad uppdateringsprocess för att tillåta snabb systemuppdatering utan krångel:

 • Uppdatering av Compute Box från tidigare versioner gör det lättare att dra nytta av de kommande nya programversionerna

7)     Nytt anslutningsprotokoll som eliminerar anslutningsproblemen:

 • De nyligen omskrivna anslutningsprotokollen garanterar ett mer robust och tillförlitligt system för att ytterligare stödja industriell arbetsdrift 24 timmar per dygn, sju dagar i veckan

8)     Ny Compute Box Robot Controller Interface för tredjepartsutvecklare, för att stödja ännu fler robotar:

 • Med den nya Compute Box Robot Controller Interface kan tredjepartsutvecklare integrera vårt system i robotar som vi för närvarande inte stöder