Nya sätt att bearbeta växellådor

apr 12, 2021 | Fräs, Verktyg

Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Detta gäller även vid bearbetning av komponenter till växellådor, där branschen man verkar i snabbt förändras och kraven på kostnadsbesparingar är stora. Här förklarar Harish Maniyoor, global produktchef för fordonsområdet på maskinverktygsspecialisten, Sandvik Coromant, hur tre nya sätt att bearbeta växellådor kan hjälpa tillverkarna att åstadkomma mer med mindre.

Mekaniska verkstäder har ställts inför olika scenarier med hög eller låg efterfrågan under covid-19-pandemin. Oavsett omständigheter är det dock alltid högsta prioritet att sänka kostnaderna.

Ta en sådan sak som bearbetning av kugghjul. Tillverkarna vill ha mer flexibilitet vid kugghjulsbearbetning, men det är inte alldeles enkelt att åstadkomma detta och samtidigt sänka kostnaderna. Normalt sett är processer som omfattar bearbetning av kugghjul beroende av specialmaskiner och särskilda metoder, i synnerhet vid massproduktion. Detta innebär begränsningar – och ofta högre kostnader – i tillverkningsprocessen. 

Tre nya sätt att bearbeta växellådor gör det möjligt att komma förbi dessa begränsningar. Dessutom sträcker sig dessa fördelar utöver enbart fordonsindustrin, in på områden som allmän verkstadsindustri, vindkraft, flygindustri och till och med robottillverkning. 

Power skiving

Power skiving är en roterande, skärande process där verktyget synkroniserat bearbetar kugghjulet. Den kontinuerliga skärprocessen gör det möjligt att utföra all bearbetning med en enda riggning. I huvudsak kombinerar tekniken kuggfräsning och hyvling. Skärningsvinkeln mellan verktygsaxeln och kuggaxeln samt varvtalet har avgörande betydelse för produktiviteten. 

Power skiving har använts i mer än 30 år – så varför tar jag upp den i en artikel som handlar om nya sätt att bearbeta växellådor? Därför att bearbetningsbranschen förändras på sätt som kommer att påverka en mängd olika sektorer – inklusive tillverkning av växellådor till elfordon (EV). Låt mig förklara.

Elfordon 

Det har länge gällt som sanning att elfordon inte behöver flera växlar eller växellådor. Denna åsikt har dock förändrats, och tillverkare som Tesla och Porsche släpper nu elbilar med flera växlar. Elmotorer har ett mycket högre varvtal än vanliga bilar – 20 000 varv/min i elmotorer mot endast 4 000 till 6 000 varv/min i vanliga förbränningsmotorer. En reduktionsväxellåda krävs alltså för att sänka dessa varvtal till en hanterlig nivå.

Dessa elbilsväxellådor måste också vara slitstarka för att tåla höga varvtal och blir därför svårare att bearbeta. Mindre självklart är kanske att tillverkarna vid framställningen av dessa detaljer måste inrikta sig på spånavverkningshastigheten, vilken är ett uttryck för med vilken hastighet arbetsstycket bearbetas. 

Ett annat viktigt krav på elbilsväxellådor är att de ska avge mindre buller, eftersom själva motorn inte bullrar. Det innebär att tillverka komponenter med snäva toleranser och medför mer utmanande bearbetning. 

Frågan för mekaniska verkstäder blir alltså: Är det snabb produktivitet du är på jakt efter, eller något annat? För att klara sådan rörlighet räcker det inte med traditionella processer för tillverkning av växellådor. Med power skiving blir det i stället möjligt att bearbeta hela komponenten i en flerfunktionsmaskin eller fleroperationsmaskin, med en enda riggning.

Det ger kortare produktionstid, bättre kvalitet och lägre kostnader för hantering och logistik.

Fördelarna med power skiving visade sig när Sandvik Coromant fick beställning av en stor kund inom fordonsindustrin i Sverige på lösningar för komponentbearbetning.

I samarbete med kundens fordonsutvecklingsteam kunde man visa att det går att använda power skiving med två 5-axliga maskiner och Sandvik Coromants egen CoroMill® 180 vändbara power skiving-fräs . CoroMill 180 är konstruerad för tillverkning av kuggar och splines med höga produktionsvolymer.

Kunden uppnådde en bättre cykeltid än förväntat. Kunden hade krävt att den skulle ligga inom 14 minuter per komponent och uppnådde en cykeltid på mindre än 1 minut per komponent. 

Flygindustrin

Fördelarna med power skiving begränsas inte till fordonsindustrin, utan sträcker sig in på andra sektorer, som allmän verkstadsindustri, vindturbintillverkning, flygindustri och robottillverkning. 

Framför allt inom flygindustrin prioriterar man kostnadsminskningar. Det har kommit många rapporter om coronapandemins inverkan på branschen, med rapporter från Airbus om att deras flygplanstillverkning har gått ner med 30 %..

Liksom med elbilar uppgraderas äldre flygplansmotorer för att ge bättre prestanda och effektivitet, så vi kommer att få se en utveckling av hur de produceras. Flexibiliteten hos power skiving har mycket att erbjuda här, som förmågan att bearbeta tätt intill skuldror, vilket ger större frihet vid utformningen av komponenterna. Eftersom flygplanskomponenter tillverkas av segare material kan detta kräva segare skär.

Hit hör utökningen av sortimentet med ett par nya hårdmetallskärsorter för ISO P-svarvning i stål, GC4415 och GC4425l. Deras namn hänvisar till applikationsområdena ISO P15 och P25, som betecknar de krav som olika arbetsbetingelser ställer på bearbetningsparametrarna. Båda är konstruerade för att ge förbättrad slitstyrka, varmhållfasthet och seghet. 

Skären innehåller den andra generationens Inveio®-teknik, med enhetlig kristallorientering i beläggningsskiktet med aluminiumoxid. Varje kristall pekar i samma riktning, vilket man kan se på mikroskopisk nivå. Detta skapar en stark barriär mot skärzonen och ger skäret ännu högre slitstyrka och livslängd.

Liksom power skiving kan skär som GC4415 och GC4425 bidra till förutsägbar förslitning och på så sätt förbättra maskinutnyttjandet och spara kostnader. Återigen sträcker sig fördelarna utöver fordonsindustrin och in mot allmän verkstadsindustri, vindkraft, flygindustri, robottillverkning – ja, alla slags applikationer där man behöver kugghjulskomponenter. 

Oavsett sektor så är de faktiska fördelarna en förbättrad spånavverkningshastighet, förmågan att bearbeta komponenter med en enda maskin och med endast en riggning samt ett förbättrat maskinutnyttjande. Enligt Sandvik Coromants egna resultat kan en ökning av maskinutnyttjandet med 20 % öka bruttomarginalen med 10 %. 

Maximerad produktion

För att uppnå dessa fördelar krävs mer än att bara använda verktyg som CoroMill 180. Det behövs även ett vidare förhållningssätt. Det är där som PrimeTurning kommer in i bilden.

PrimeTurning-metoden bygger på att verktyget går i ingrepp i komponenten vid chucken och avverkar materialet medan det rör sig mot komponentens ände – återigen med tonvikt på den mycket viktiga spånavverkningshastigheten. Då kan man också ha lägre ingångsvinklar, högre skärvinklar och högre skärparametrar. Dessutom går det att använda konventionella verktygsuppsättningar med samma verktyg, så att verkstäderna kan växla mellan traditionella och nya processer.

Vi tror att man vid vissa applikationer kan få se produktiviteten öka mer än 50 % med PrimeTurning. Detta får stöd av vår CoroPlus® Tool Path-programvara som tillhandahåller programmeringskod och tekniker för att ställa in parametrar och variabler så att produktionen blir maximal.

Oavsett om ens egen lösning handlar om power skiving, nya hårdmetallskär eller PrimeTurning innebär dessa nya bearbetningssätt möjligheter för en som tillverkare att förbättra processerna och – framför allt – slutresultatet. 

Med hjälp av dessa metoder kan mekaniska verkstäder frigöra sig från att göra samma sak om och om igen och se till förändringen verkligen blir värd sitt pris. 

För mer information: Sandvik Coromant

För tillförlitlig och kostnadseffektiv plan- och profilfräsning
Sandvik Coromant – specialisten på skärverktyg – lanserar det nya fräskonceptet CoroMill® MR80, som är anpassat för krävande grovfräsning i ett brett applikationsområde...
Kuggfräsar på rekordtid
Med sin verktygskonfigurator (HTC – HORN Tool Configurator) erbjuder Horn möjligheten att leverera kuggfräsar med kort ledtid. Horn fokuserar på sitt eget cirkulära...
Förbättra din maskinbearbetning med utökat verktygssortiment
Dormer Pramet har nöjet att presentera sitt senaste sortiment av verktygssystem. Det nya sortimentet innehåller en rad avancerade fastspänningsverktyg för fräsning,...
Ny högpresterande sort för virvelgängning
SG3P är namnet på den nyutvecklade högpresterande Horn-sorten som ger användaren nya möjligheter när det gäller prestanda och verktygslivslängd vid virvelfräsning av...
Vibrationsfri Gängfräsning med SmiCut
SmiCut, ett svenskt företag med ett rikt arv som en banbrytare inom skärande verktyg, har markerat sin närvaro på EMO 2023 med ett spektakulärt genombrott inom...
Nya mångsidiga fräsar – Barrelmills
Femaxlig bearbetning används alltmer eftersom den ger betydande fördelar genom att komplexa komponenter kan bearbetas i en och samma maskinuppspänning. Metoden ger hög...
Sandvik Coromant lanserar en ny varumärkesidentitet
För ett starkare fokus på sitt engagemang för innovation och hållbarhet lanserar Sandvik Coromant en ny varumärkesidentitet. Som en integrerad del av den nya...
Hoffmann ny partner för Iscar
Iscar Sverige AB är ett dotterbolag till Iscar Ltd som ingår i den internationella koncernen IMC, ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och...
Planfräsning av ansatser
Bearbetningsindustrin genomgår just nu stora förändringar men det är som alltid svårt att föreställa sig hur det skulle gå till att genomföra komplexa...
Nya produkter och en upplevelse i mixed reality technology
Mitsubishi Materials kommer att ha en stark närvaro på årets EMO-mässa i Hannover som går av stapeln den 18-23 september.  Du hittar dem i hall 5, monter C18 Besökarna...
Mapal på EMO 2023
EMO i Hannover står på tur i september som av årets största internationella mässor. MAPAL kommer att ha en monter på 480 m2 i Hall 4, monter nr. A18. Fokusområdena...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
TechPoint Systemteknik AB ingår partnerskap med Mikron Switzerland AG
TechPoint Systemteknik AB och schweiziska Mikron Switzerland AG har inlett ett partnerskap med produkter för skärande verktyg av högsta kvalitet för metallindustrin....
Varför ett strategiskt samarbete är den perfekta medicinen för Permedica
Verksamheten har vuxit så snabbt för Permedica, den italienska tillverkaren av medicinska implantat, att den knappt kan hålla jämna steg med efterfrågan. I samarbete...
Seco JS754 Stub-serien ger mångsidighet och värde för fräsning av sega material
Seco JS754 Stub-serien är avsedd att lösa problemet med svåra och instabila bearbetningsförhållanden på grund av långa verktygsöverhäng. De har pinnfräsar med kort...
Dormer Pramet avsticknings- och spårsvarvningssortiment
Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
G-Mold μ fräs – för hög precision vid tillverkning av formar
Formtillverkning spelar en viktig roll i flera branscher och det ställs höga krav på skärverktygen - det är trots allt en nyckelkomponent för att säkerställa...
Effektiv högmatningsfräsning
Sedan ett antal år tillbaka har högmatningsfräsar konstant ökat på marknaden. Ravema har sedan länge haft ett mycket starkt utbud i detta produktsegment och ser att...
Stark högmatningsgeometri
Verktygstillverkaren Dormer Pramet släpper en ny stark HM-geometri inom sin populära, dubbelsidiga högmatningsserie SNGX 11. HM-geometrin är idealisk att använda till...
MA90 – ny tangentialfräs
Kyocera utvidgar sitt produktprogram med en helt ny hörnfräs med tangentialmonterade skär. MA90 fokuserar på hög noggrannhet och med den stora släppningen under skären...
Utprovat men under ständig förbättring
HELIMILL och HELI2000 är ett sortiment av fräsar med rektangulära spiralformade skär. När HELIMILL och HELI2000 lanserades var det en revolution för hörnfräsning tack...
Nya möjligheter för ekonomisk planfräsning
Dormer Pramet har lanserat en ny och mycket ekonomisk planfräsfamilj med negativa, åttakantiga skär och en rad planfräsar av olika storlekar, som täcker in ett stort...
Ökar produktiviteten utan att tumma på verktygslivslängden eller bearbetningssäkerheten
Sandvik Coromant, utökar sortimentet av solida CoroMill® Plura HD-pinnfräsar för tung grovbearbetning i stål och rostfritt stål med två nya sorter. Denna nya...
Kraften i enkelheten
Dormer Pramet lanserar nya produkter och utökar sortimentet för att förenkla bearbetningsprocessen och hjälpa maskinoperatörer att få tillgång till de skärverktyg som...
Utökat utbud av mångsidiga och solida CoroMill® Dura-pinnfräsar
Skärverktygsspecialisten Sandvik Coromant utökar sortimentet med mångsidiga och solida CoroMill® Dura-pinnfräsar med verktyg som är särskilt framtagna för aluminium. ...
Nya verktyg och skär för längdsvarvar
I längdsvarvar och andra maskiner där små detaljer tillverkas är det viktigt med verktygslösningar som genererar låga skärkrafter och precision.  Eftersom...
Nio skäreggar för högre avverkningshastighet
Spårfräsning, avfräsning eller kuggfräsning: det här är bara tre fräsningsprocesser som det cirkulära interpoleringsfräsningssystemet från Paul Horn GmbH utför...
Framgångsrika verktygstester
Verktygsmaterial som gör märkbar skillnad för prestanda och livslängd. Det är vad man hittar hos Uppsalaföretaget VBN Components AB och deras legeringar. VBN har alltid...
Klara enkelt av krävande applikationer med nya Seco High Feed SP Milling Systems
Fräsning svårbearbetade material som segt stål, rostfritt stål, superlegeringar och titan orsakar löseggsbildning, strålförslitning och skärbrott som ökar...
5-skärig pinnfräs med spåndelare
VQ, den bästa serien av hårdmetalls pinnfräsar från Mitsubishi Materials, har nyligen utökats med en ny innovativ fräs.  Fulländad spånform för effektiv spånevakuering....
Ny planfräs för bättre hållbarhet vid aluminiumbearbetning
Optimal ytfinhet för alla volymer  Med ett omfattande och diversifierat program av verktyg för brotschning, borrning och fräsning och många års erfarenhet av...
Utbytbara keramiska fräshuvuden klarar värmen vid HRSA-bearbetning
Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant utvidgar serien med utbytbara keramiska fräshuvuden och lanserar en ny keramisk sort för...
Nytt sortiment av mångsidiga solida pinnfräsar
Specialisten på skärverktyg och verktygssystem, Sandvik Coromant, presenterar ett helt nytt sortiment av avancerade, mångsidiga solida pinnfräsar. CoroMill® Dura...
Spiralfräs ger höga prestanda till en lägre kostnad per egg
För att ge tillverkare möjlighet att möta kundernas behov av lägre komponentpriser, har det nya frässystemet Seco Helical SN8-13 dubbelsidiga skär med åtta skäreggar...
”Here beats the heart of metalworking”
Den 13 till 17 september slogs portarna återigen upp till årets ledande utställning AMB i Stuttgart. Tyska Paul Horn hade som året motto "Here beats the heart of...
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Öka mångsidigheten och sänk kostnaderna med snabbväxlingssystemet för fräshuvuden Seco X-Head
För att ge tillverkarna mångsidighet och mervärde har Seco lanserat sitt nya snabbväxlingssystem för fräshuvuden X-Head. Med systemet kan användarna snabbt och enkelt...
Mapal på AMB 2022
AMB-mässan öppnar åter igen sina dörrar i Stuttgart från den 13 till 17 September. Med en monter på 390 m2 i hall 1 på plats D10 presenterar Mapal tydligt sina fyra...
Högmatningsfräsning av rotorer – tryggare, säkrare och mer effektivt
Med längder uppemot 6 meter och vikter uppemot 30 ton är rotorerna som tillverkas hos anrika Björneborg Steel minst sagt imponerande. När man dessutom ska avverka...
Nya MAPAL-kataloger: Hållande, hålbearbetning och fräsning
MAPAL lanserar nya kataloger för hållande verktyg, hålbearbetning och fräsning. Som en del i det har hela produktportföljen setts över, reviderats och kompletterats för...
Med sin mångsidighet sänker Secos fräsar kostnaderna för verktygslagret
Tillverkare som vill ha mångsidighet och precision vid bearbetning kan kombinera Seco Turbo 16 hörnfräsar och Helical Turbo 16 fräsar för att minska verktygslagret och...
Spårfräsning av smala spår
Paul Horn GmbH har utökat sitt system för spårfräsning av spår. Horn erbjuder verktygen i skärbredder från 0,25 mm till 1 mm, beroende på diametern. Beroende på...
Fräsfamilj med unikt frässkär för höga matningar
2018 introducerades fräsfamiljen LOGIQ4FEED, för fräsning med höga matningar, med ett 4 mm´s-skär och tillhörande fräskroppar i Ø12-52 mm. Nu kompletteras familjen med...
Multi-Master – En multifunktionell mästare
När ISCAR lanserade MULTI-MASTER för roterande fräsverktyg med utbytbara hårdmetallhuvuden i början av 2000-talet blev det början på en ny era för utvecklingen av...
GARANT Master UNI fräs med grovbearbetningsprofil visar hög prestanda och processtillförlitlighet i alla material
Den nya GARANT Master UNI HM Högavverkningsfräs HPC från Hoffmann Group är ett riktigt allround-verktyg för alla fräsoperationer och material. Det unika med denna...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
Innovation – Nya experter på spårskärning i icke-järnhaltiga material
Hofmann & Vratny presenterar sin nya EXN1-serie – en innovation för spår skärning i aluminium, syntetiska material och andra icke-järnhaltiga metaller. EX i...
Utökar sortiment av gängfräsar
SmiCut har nu utökat och förbättrat sitt sortiment av solida gängfräsar som dem tillverkar själva i Ludvika. Vad är då nytt? Vissa verktyg ändras från 4-skäriga till...
Mapal presenterar nya OptiMill-Tro-Inox: Högsta produktivitet i rostfritt stål
För att uppnå högsta möjliga produktivitet i bearbetningen av rostfritt stål (Inox) lanserar MAPAL OptiMill-Tro-Inox-en ny sexskärig fräs för dynamisk fräsning i...