Ny portalmaskin från Soraluce, PXG-W med både fräs- och svarvkapacitet

mar 22, 2017 | Fräs, Maskin, Svarv

SORALUCE visar återigen sin ledarposition och teknologiska förmåga med denna nyutvecklade maskin som ger kunderna otroliga fördelar vid bearbetning av stora detaljer.Den nya SORALUCE PXG-W visades i företagets produktionsanläggning från 30 januari till den 3 februari. Under veckan kunde ett flertal kunder besöka produktions- och testanläggningarna och det tekniska centrat för att på nära håll kunna se maskinens tekniska förmågor och alla de fördelar den kan ge dem.
Maximal precision, produktivitet och pålitlighet lämpad för stora arbetsstycken.
Bearbetning av stora komponenter kräver särskild kunskap och maskiner som kan garantera den maximala precisionen, produktiviteten och pålitligheten som krävs för att vara konkurrenskraftig på marknaden.
Nuförtiden behöver sådana maskiner kunna hantera extremt komplicerade maskinbearbetningar. Maskinen behöver möta multitasking- och mångsidighetskrav för att kunna maximera arbetstiden och minimera ställtider. För att möta detta är SORALUCE PXG-W en fräsmaskin av portaltyp som klarar både svarvning och fräsning, minskar antalet uppspänningar, minimerar cykeltider och potentiella fel. Den kan även arbeta med hundradelars precision på stora arbetsstycken, även om de väger flera hundra ton.
Den nya PXG-W modellen är resultatet av SORALUCE:s strategi inom området för stora maskiner. Den utgör ett nytt steg på vägen som påbörjades 2009 då SORALUCE anslöt sig till Hiperion-projektet, vilket fick stöd av ett flertal tillverkare i Baskien och finansierades av den baskiska regeringens Etorgai-program.
Stor maskin med många möjligheter
SORALUCE PXG-W utmärker sig med dess många möjligheter. Den har en arbetsvolym på 1000 m3 och väger 500 t. Modellens mått är följande: 19m lång, 7,25m yta mellan kolumnerna och 7,3m hög. Höjden är även justerbar tack vare att tvärbalken kan förflyttas vertikalt 5m. SORALUCE PXG-W tillhör toppskiktet av stora portalfräsmaskiner och gör serien av företagets portalmaskiner PM, PMG och PRG komplett.
Modellen är mycket mångsidig och utvecklades i syfte att möta bearbetningskraven av mycket krävande arbetsstycken som ska användas vid tillverkning av maskiner inom energiindustrin, marina och CHP-motorer samt allmän bearbetning av stora arbetsstycken.
Maximera produktiviteten med den största, mest mångsidiga och kompetenta maskinen för multitasking
SORALUCE PXG-W en mångsidig lösning som är kapabel till multitasking och som utvecklats för att maximera produktiviteten genom sin förmåga att hantera både fräsning och svarvning. Maskinen ger högsta möjliga utfall vid bearbetning av stora och tekniskt avancerade arbetsstycken och möjliggör bearbetning i ett flertal olika former och storlekar. Dess utmärkande egenskap är förmågan att hantera olika bearbetningsprocesser, såsom fräsning, svarvning, arborrning, borrning och gängning med effektivitet och precision. I detta syfte har den ett flertal fräs- och svarvhuvuden med automatisk växling.
Arbetsytan är uppdelad i två arbetsområden. Det huvudsakliga arbetsområdet är för att bearbeta prismatiska stycken. Det är utrustat med 12×6 golvplattor och har en lastkapacitet på 25 t/m2. Det andra arbetsområdet utgörs av ett hydrostatiskt svarvbord med en diameter på hela 6m och en lastkapacitet på 150 t. Svarvbordet har en motorstyrka på 200 kW och en maxhastighet på 50 varv/minut. Detta möjliggör grov bearbetning av storskaliga jobb med stora arbetsstycken från olika sektorer.
SORALUCE PXG är utrustad med den senaste generationens Siemens 840D SL CNC, vilket möjliggör både fräsning och svarvning i samma maskin. Detta minskar antalet uppspänningar och undviker svårhanterlig transport och förflyttning av stora komponenter som ska bearbetas. Den har två plattformar för operatören med var sin kontrollpanel, vilket möjliggör för operatören att stå i bästa position för varje operation.
Hög precision och teknologisk utveckling
Huvudmålet under utvecklingen av SORALUCE PXG-W var att ge kunderna högsta möjliga precision. Maskinen är därför utrustad med den senaste teknologin och uppfinningsrika lösningar inom segmentet för stora maskiner.
Den har försetts med linjära styrningar i X, Y och Z-axlarna, vilket medför fördelar framför konventionella lösningar liksom hydrostatiska styrningar. Linjära styrningar undviker de termiska avvikelserna som orsakas av oljeflödet genom maskinens struktur, vilket försäkrar bättre geometrisk stabilitet och avsevärt förminskar behovet av underhåll.
Maskinens allmänna prestanda har analyserats noggrant av SORALUCE:s innovations- och designteam, som har utfört ett flertal simuleringar för att korrekt karakterisera olika deformationer skapade av rörelsen hos rörliga delar i maskinen. Tack vare resultaten av dessa analyser har SORALUCE skapat och implementerat ett antal funktioner som till stor del kompenserar för deformationerna skapade av de rörliga delarnas vikt. En av dessa funktioner är det innovativa Vertical Ram Balance (VRB), som är patentsökt. Systemet består av ett CNC-kontrollerat elektromekaniskt system (patentsökt), som kompenserar rullningen orsakad av tvärbalkens utböjning och kolumnernas olika böjningar när ramen förflyttas längs med maskinens tväraxel (Y-axel). Systemet försäkrar maximal precision i förhållande till X- och Y-axlarnas vinkelräthet i alla arbetspositioner.
Maskinen har även ett nytt termiskt övervakningssystem som kontrollerar ändringar över tid i alla dess strukturella komponenter via en inbyggd funktion i CNC:n. Den är även utrustad med den senaste algoritmen för termisk kompensering, utvecklad av SORALUCE.
Fräsbordet är utrustat med sensorer så att en inbyggd funktion i CNC:n kan användas för att hjälpa operatören att balansera vikten hos arbetsstycken med osymmetrisk geometri.
En robust och stabil multifunktionsmaskin
Maskinens konstruktion är helt byggd i gjutjärn, ett material som är mycket uppskattat för dess inneboende egenskaper angående stabilitet och inre dämpningsförmåga. Självklart är maskinen även utrustad med all teknologi utvecklad av SORALUCE för att förbättra dess dynamiska prestanda och öka dess stabilitet under bearbetning.
Det prisbelönade DAS-systemet (Dynamic Active Stabiliser) som utvecklades exklusivt av SORALUCE, har vunnit ett flertal internationella pris och skyddas numera av ett europeiskt patent. Det här systemet bygger på att en aktiv dämpningsfunktion monteras i maskinkonstruktionen, vilket ökar kapaciteten med upp till 300 % och minskar risken för vibrationer och obalans vid bearbetning.
SORALUCE PXG-W har även andra smarta system för att maximera dess produktivitet, såsom Adaptive Control som löpande justerar maskinens inmatningshastighet i förhållande till effektåtgången för att anpassa den till verktygskapaciteten och processomständigheter. Den har också ett SSV-system, vilket hjälper till att undvika en regenerativ effekt som kan uppstå vid vibrationer under bearbetningen. Detta är särskilt användbart vid tuffa fräs- och svarvförhållanden.
En mångsidig och komplett maskin
Komponenterna inbyggda i SORALUXE PXG ger ett brett spektrum av möjligheter. Den har sju fräs-huvuden för bearbetning av olika geometrier vid olika effektuttag, som i vissa fall kan vara upp till 81 kW. Denna variation av optioner gör maskinen högst flexibel och möjliggör bearbetning i vitt skilda arbetsstycken, hur svåra och otillgängliga de än må vara. Alla huvuden tillverkas av SORALUCE, vilket borgar för bästa möjliga servicegarantier.
Maskinen är även utrustad med ett magasin för 3 svarvtillbehör, vilket möjliggör maskinen att arbeta med både automatisk och manuell Capto C8 och prismatisk verktygslåsning. Verktygsbyte kan göras automatiskt över hela sträckan på 5m. I detta fall med ett verktygsmagasin på 180 verktyg.
Trots dess komplexitet är maskinen enkel att använda tack vare kinematiken på huvudena och integrerade tillbehör i CNC:n. Detta innebär att geometrin av dessa delar kan kompenseras och de arbetande axlarna kan styras automatisk, vilket underlättar och förbättrar operatörens arbete.
Smart maskin 4.0
Maskinen SORALUCE PXG-W inkluderar även tekniska egenskaper som faller inom konceptet Industri 4.0: specifikt ett komplett övervakningssystem som baseras på molntjänster.
Det innehåller t.ex. en display med maskinens status i realtid och relevant information för pågående bearbetningsprogram, e-mejl vid problem, framställning av rapporter om viktig information såsom produktion, processer, energiförbrukning, prestanda och diagnostik av signaler för maskinunderhåll. Allt detta görs via säkra anslutningar kopplad till en PC eller mobil (smartphone eller surfplatta) genom att ansluta till en enda hemsida på nätet.

Yaskawa investerar i en bäddfräs
Carlstad Machinetools, en distributör av maskinverktyg, har nyligen genomfört en betydande affär genom att sälja en högkvalitativ bäddfräs från det välrenommerade...
FA-Tec investerar i ny fräs
FA TEC i Falkenberg AB har investerat i en fräsmaskin av fabrikatet JUARISTI som marknadsförs av Mekana Maskin AB Maskinmodellen TX1D-MGX8 Specifikation på maskinen...
Nytt partnerskap mellan JN & Röders
Johan Nordström Verktygsmaskiner AB och den tyska maskinleverantören Röders TEC har ingått partnerskap. Röders tillverkar vertikala höghastighetsfräsar för...
Eurosteel i Nybro fick en triss med Zayer.
Vid en rundvandring hos Eurosteel i Nybro imponeras man över dimensionerna på maskinerna och grovlekarna på plåtarna som ligger prydligt upplagda. Sällan staplade...
Haldex ökade sin produktion av bromsok med 40 procent
Haldex, en ledande leverantör av bromssystem för lastbilar och trailers, har avsevärt förbättrat produktiviteten genom att investera i flera dubbelspindliga...
Nya generationen SMT SwedTurn X tar plats på EMO
En utveckling som har skett tillsammans med kunder inom försvars- och fordonsindustrin får äntligen se ljuset på EMO!  Med en ny, stilren skandinavisk maskindesign har...
Lägesnoggrannhet, stabilitet och kraftig avverkning med precision
Bearbetning av utrymmeskrävande komponenter i grovplåt med krav på lägesnoggrannhet och precision ställer tuffa krav på utrustning. Hos Eurosteel i Nybro föll valet på...
Trimill’s partnerskap med Audi, Ungern.
Trimill, det tjeckiska familjeföretaget, har levererat portalfräsmaskiner med utmärkt kvalitet, prestanda, pålitlighet och prisförhållande sedan grundandet år 2000....
De ritar om kartan för tillverkning av tunga detaljer
Varför svarva när man kan fräsa? PMC Cylinders i Vaggeryd vänder på konceptet och tänker om i sin produktion av hydraulcylindrar. Med den nya MTE bäddfräsen får man...
Steen’s Mekaniska håller fortsatt hög investeringstakt
2015 investerades det i nya svetslokaler samt en ny fräshall för det då nya fräsverket Juaristi MX5 som inhandlats. Nu är det så återigen dags att flytta svetsen till...
Ny bäddfräs till Eurosteel
Eurosteel i Nybro har investerat i en portaluppbyggd bäddfräs med en X-rörelse på 4000 mm och en Y-rörelse på 3100 mm, valet föll på Lichron och spanska Zayer....
Nytt namn, men samma kvalité
Under de senaste 50 åren har Doosan Machine Tools varit ett av de världsledande inom verktygsmaskiner och vuxit och utvecklats genom ständig innovation och en...
Fler EMCO till ATORP Automatsvarvning
När Atorp Automatsvarvning AB letade ett maskinkoncept som kunde uppfylla alla de krav som krävdes för att tillverka en ny produkt föll valet på EMCO PowerMill....
Maskinkomponenter i Piteå, ännu en nöjd Edströms-kund!
I slutet av maj levererade Edströms en Lagun bäddfräs modell CM-8 till företaget Maskinkomponenter i Öjebyn nära Piteå. Trots att fräsen bara funnits i företagets...
Nå högre höjder med Masentia
"Välkommen till vår monter nr. B04:56 på ELMIA Verktygsmaskiner"  Masentia erbjuder allt från alla teknologier oavsett om du funderar på fräs, svarv, gnist, slip, laser...
JN Maskiner inleder ett partnerskap med Trimill Machine Tools
JN Maskiner och Trimill initierar ett partnerskap för lansering av portalfräsmaskiner. Trimill har hittills inte varit representerade i Sverige. Via samarbetet med JN...
I fädrens spår för framtids segrar
Det var 1923 som det andra vasaloppet gick av stapeln, och det första under devisen”i fädrens spår för framtids segrar”. Nu, snart 100 år senare, så känns det naturligt...
HELIX Verktyg storsatsar – köper flera slipmaskiner!
HELIX Verktyg i Lindesberg som tillverkar special-verktyg i hårdmetall - har precis installerat ytterligare tre slipmaskiner. -Denna affär gör oss båda starkare och...
0-100 på 1 sekund med 1000 hk – framtiden inom rallycross skapas i Sverige
Det kan vara världens snabbaste elbil – och den är utvecklad och byggd i Nynäshamn. Andreas Eriksson och Olsberg MSE vet vad som krävs för att lyckas fossilfritt inom...
Uddevalla Precisionsindustri AB investerar i ny Axile G8 Gantry 5-Axlig fräsmaskin.
UPI AB i Uddevalla är ett högteknologiskt företag med lång erfarenhet inom skärande bearbetning. UPI`s styrka är legotillverkning med extremt noggranna toleranser. Med...
Carlstad Machinetools säljer en 8 meter lång bäddfräs till Lyckes Produktionsverktyg AB.
Maskinen heter Correa Norma L80 och levereras med fem års garanti. Den är utrustad med Heidenhain 640, trådlös handratt HR550, autoindexerande huvud, verktygsväxlare 60...
Soraluce avslöjar framtiden för bearbetningslösningar, #MadeForYOU på EMO
Soraluce kommer att presentera sitt #MadeForYOU klientorienterade tillvägagångssätt och presentera sin ledande generation av bearbetningslösningar, tillsammans med de...
Rottne Industri storsatsar – investerar 40 miljoner kronor för att växa
Skogsmaskinsföretaget Rottne Industri AB gör sin största satsning någonsin. Företaget investerar nu 40 miljoner kronor i två nya bäddfräsar och en ny industrihall på...
NSK minskar verktygsmaskinens kvadrantfel under cirkulär interpolering
Förekomsten av kvadrantfel i verktygsmaskiner under cirkulära interpoleringsrutiner är ett vanligt problem. Tack vare en innovation från NSK är det möjligt att mildra...
Utmaningar tacklas med kompetens och erfarenhet
Artikel Aktuell Produktion Nummer 2/2021. Gabriella Mellergårdh Avancerade fräsjobb, komplexa fixturer och mätuppdrag är vardag hos APM i Värnamo. Liksom de flesta...
Nytt svenskt patent för en revolutionerande innovation.
I januari 2021 sökte Modig Machine Tool AB ett nytt globalt patent för världens första inverterade maskinverktyg som kommer att revolutionera maskinbearbetningen i flyg...
Ny bäddfräs
Carlstad Machinetools levererar ännu en Correa Bäddfräs. Denna gång är det till ett företag i närheten. Wermlands Industriplåt (WIPAB) ligger bara 20 minuter från deras...
Både trådgnist och fräsmaskin till företag i Dalstorp
Lideco har sedan starten 1985 levererat verktygskomponenter och kompetens till den plåtformande industrin i Sverige. I varje verktyg finns delar som måste vara...
Flygmotorindustrin kan öka produktiviteten
Inom flygmotorindustrin finns ett stort intresse för nya alternativa tillverkningstekniker. En stark drivkraft är att kunna producera komponenter i superlegeringen 718...
Säljer ny bäddfräs
Ett av de största bolagen i Sverige har nu köpt en Correa bäddfräs av Carlstad Machinetools. Enligt avtal får de inte avslöja vem kunden är. Kunden hade sen tidigare en...
En stor omvälvning för svensk verktygsmaskinsproduktion.
De två svenska maskintillverkarna SMT Swedturn och Storebro Machine Tools som sedan 2004 varit systerföretag går nu organisatoriskt samman med syfte att möjliggöra...
Företag är med och skapar nästa generations tekniker
Schuchardt Maskin AB levererade svarvar och fräsar till upprustningen av Lindholmens tekniska gymnasium.  I Göteborg satsar man...
Ny bäddfräs till Stranda AB
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE modellen heter BF 5200 från Mekana Maskin AB. Maskinen har ett arbetsområde i X-5000, Y-1200, Z-1500 mm,...
Levererar nyckelfärdig CNC-lösning till Gränges AB
På laboratoriet på Gränges AB utför man dragprover av aluminiumdetaljer. Schuchardt Maskin fick uppdraget att ta fram en helhetslösning med maskinleverans, fixtur och...
Utökar med ny bäddfräs
Höganäs Verkstads AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE modell BF 4200 från Mekana Maskin AB  Maskinen har ett arbetsområde 4000x 1200x1500 mm...
Addcut AB I Smålandstenar investerar.
Addcut AB i Smålandstenar går emot Pandemi nedgångar och investerar i en ny Hurco VMX42Ti. Detta serviceinriktade familjeföretag med kusinerna Alexander och Jonas i...
Fräs
IMS Maskinteknik investerar i sin femte bäddfräs
”Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS...
Ytterligare en agent för Makino i Sverige
Sedan februari 2020 är Makino Europe Gmbh SKÄRPVERKTYG AB´s nya agent för Sverige.  Skärpverktyg kommer nu att representera Makino´s Die & Mould sortiment som...
Levererar bäddfräsar i toppklass
Spanska SORALUCE och Stenbergs levererar bäddfräsar i toppklass. ”-Vi är glada att få leverera maskiner, kunskap och support till två fina företag med lång erfarenhet i...
Växer så det knakar
Spitze AB i Skottorp går på högvarv. I maj i år flyttade man från Vallberga där man varit i 12 år till splitternya lokaler på Skottorps industriområde utanför Laholm....
Investerar i mer fräskapacitet
Nerike Kugg & Mekan är nischade på både skärande bearbetning och tillverkning av transmissionsdetaljer såsom kugghjul, splines, kedjehjul, kuggremshjul och...
Correa under nytt paraply
Carlstad Machinetools fick under EMO mässan i Tyskland fått det ärofyllda uppdraget att sälja Correas maskiner på den svenska marknaden. De har idag cirka 400 maskiner...
Jakten på precisionen – vassare verktyg med helautomatisk fräs- och gnistcell
Bristen på verktygsmakare kan delvis mötas med ny teknologi. Det menar Sven Sköld som har investerat i en helautomatisk fräs- och gnistcell med integrerad mätfunktion....
JMT rustar för framtiden
Jönköpings Modelltillverkning AB investerar i ny teknik för att möta en ökad efterfrågan på företagets tjänster och produkter. JMT har under 2018 bl a investerat i en...
Modig har världsrekordet i höghastighetsfräsning
RigiMills centrum för höghastighetsbearbetning från svenska tillverkaren Modig har världsrekordet i höghastighetsfräsning. Under en intern utställning tog maskinen bort...
MP-bolagen utökar med en portalfräsmaskin
Lichron i Skövde har nyligen levererat en portalfräsmaskin från tillverkaren Eumach till MP-Bolagen i Vetlanda. Maskinens modellnamn är LBM-1500 och är en vertikal...
Rekordinvestering hos Svarvmekano
Ett malmöföretag i medvind gör sin i särklass största investering. Med en hypermodern maskinpark är man redo att möta framtiden och ta nästa utvecklingssteg....
Unik automation hos Uddeholm
Vid årsskiftet 2014/2015 levererades en ny typ av automation inklusive två stycken plangejdmaskiner till Uddeholm i Hagfors där man tillverkar plattor av verktygsstål i...
Första Lagun installation
Edströms Maskin har nyligen installerat den första Lagun maskinen i norra Sverige. SWT Production AB i Köpmanholmen är en del av Transport World Solutions som har...
Nystedts, snart 60 år, får en lillebror
Sedan knappt ett och ett halvt år tillbaka har Nystedts i Skövde haft sin Soraluce SP-12000 med längdrörelse på hela 10 500mm. I våras blev behovet av en lillebror...

4.0 / Mjukvara

Flerfunktion