Backsourcing-trenden i kölvattnet av pandemin skapar möjligheteter för svensk tillverkande industri att ta nya affärer – men hur ska man göra sig synlig för inköparna? Plattformen Find My Factory kan ge svar på den frågan.
Text: Gabriella Mellergårdh, länk till e-tidning



– Våra undersökningar visar att ungefär hälften av alla tillverkande företag i Skandinavien idag inte ens har en hemsida – och det är graverande uppgifter. Det här är det största problemet vi har idag. Vi är bra på att tillverka men inte lika bra att nå genom bruset, säger Martin Schneider.
AI-funktioner för säljande texter
Han är en av tre grundare till plattformen Find My Factory som lanserades skarpt i slutet av oktober och som redan har 66 000 registrerade tillverkare och 17 000 inköpskontakter. En praktisk lösning som ska hjälpa inköpare att hitta rätt tillverkare och hjälpa tillverkare att nå bättre exponering. Som inköpare kan du gå in och söka på produktslag, material eller tillverkningsmetod och få träffar på olika företag som du kan kontakta. Tjänsten är gratis för inköpare. Som tillverkande företag kan du också registrera dig gratis med grunduppgifter – eller betala en fast avgift för att kunna modifiera din profil med full exponering, kunna lägga till fler sökord och få högre sökrelevans. AI-funktioner hjälper företagen att skriva säljande texter som lyfter presentationen.
– Viktigast av allt är att skapa värde för tillverkare och inköpare. Lyckas vi inte med det kan vi lika gärna lägga ner, säger Martin.
Plattform byggd på fyra grundpelare
Och de värdeskapande funktionerna har redan gett utdelning – för både inköpare och tillverkare. Find My Factory har byggt plattformen utifrån fyra starka grundpelare: En sökfunktion som är så enkel som möjligt; ett tydligt mål att skapa tillväxt i Skandinavien och Europa; ett lika tydligt mål att minska miljöavtrycket samtidigt som man bibehåller hög kvalitet med hjälp av uppdaterade och högteknologiska maskinparker – och en önskan att skapa ett eget ekosystem för inköpsprocessen.
– Grunden är att inköpare vill hitta sina tillverkare digitalt – men feedback har visat att man också gärna vill få hjälp med andra kringlösningar, säger Martin.
Här handlar det till exempel om transport- och finansieringslösningar som underlättar inköpsprocessen.
– Kan vi ta bort detta från inköparnas huvudvärk så har vi vunnit mycket, säger Martin.
Flera spännande utvecklingsprojekt
Nästa fas i inköpsverktyget på Find My Factory blir att implementera en avancerad form av bild-AI. Tanken är att du ska kunna söka på produkttyp du önskar tillverka, lägga till önskad färg – och låta AI generera en enkel 3D CAD-modell som du kan presentera för en potentiell tillverkare.
– Det här blir ett stödverktyg som gör det enklare att relativt snabbt få ut en prototyp och få klart för sig vilka företag som eventuellt kan hjälpa dig med tillverkningen, säger Martin.
Ett annat utvecklingsprojekt framåt för Find My Factory handlar om att knyta till sig externa samarbetspartners för oberoende kvalitetsgranskning av tillverkande företag.
– Ett viktigt steg, både för inköpare och tillverkare, för att säkerställa att vi har en kvalitativt bra process, säger Martin.
Stimulerar skandinavisk och europeisk tillverkningsindustri
Och såklart ligger en framtida expansion också i att nå fler användare, både bland tillverkare och inköpare.
– Vi har identifierat ungefär 1,5 miljon tillverkande företag i Europa, men till exempel italienarna och fransmännen är knappt digitala idag så vi har en lång resa framför oss – men förbaskat rolig, säger Martin.
Precis som många goda företagsidéer föddes Find My Factory ur ett eget behov. Martins vän Dimitri Haid sökte efter möjligheter att flytta produktionen i sitt dåvarande bolag Playbox från Asien till Sverige men hade svårt att hitta rätt tillverkare. Så småningom hittade han en öppning i Martins hemtrakter Gnosjö.
– Och det visade sig att den här hemflytten gav vinster som de inte riktigt hade räknat med från början, allt ifrån minskade transporter och minskat miljöavtryck till bättre styrning av supply chain. Dimitri sa till mig – vi måste prata. Och det här träffade mig rakt i hjärtat, konstaterar Martin.
Tillsammans började Dimitri Haid, Martin Schneider och David Larsson att bygga grunden till Find My Factory. Det var i februari-mars förra året. Några månader senare kunde man utöka med ett team av unga mjukvaruutvecklare. Och, som tidigare nämnts, i oktober lanserades Find My Factory i skarpt läge.
”Sträva och gno som en Gnosjöbo”
Att Martin på klingande småländska förklarar att Gnosjö är hans hemtrakter är i sammanhanget inte förvånande. Yrkesmässigt kommer han närmast från försäkringsbranschen där han jobbat i ledande ställning inom Trygg Hansa med digitaliserings- och finansieringsfrågor. Men oavsett om han mött investerare eller personal på golvet har han ofta börjat samtalen med att berätta var han kommer ifrån.
– ”Sträva och gno som en Gnosjöbo” stod det på tavlan på mitt kontor, säger Martin och ler.
Samarbeten, energin i synergierna, är själva livsnerven i den berömda Gnosjöandan.
– Och det är en drivkraft, en uppfostran, som jag alltid kunnat kapitalisera på, säger Martin.
Liksom de flesta Gnosjöentreprenörer har Martin också en pragmatisk inställning till medias svarta rubriker om industrins utmaningar just nu:
– Oavsett konjunkturläge så är Find My Factory rätt grej att göra för hjärtat.