Nimo AB i Hova har investerat i en ny Salvagnini fiberlasermaskin L5-4kW. Man ersätter sin första Salvagnini investering från 2001, en S4-30 stansmaskin med fast stanshuvud och vinkelsax samt befintlig CO2 laser mot en ny fiberlaser som kopplas samman till en linje med befintlig P4-2516. För att skapa Europas första helautomatiska laser panelbockingslinje. Befintlig P4 är även utrustad sedan den var ny 2006 med automatisk inmatning och robotstapling. Nimo tar även nästa steg i sin digitaliseringsresa, OPS från 2001 uppgraderas och utökar de automatiska beräkningsmöjligheter och realtidsrapportering. LinkS © används för att rapportera till molnet all produktionsdata samt telemetri.
-”Med vår nya investering, innebär det att vi utökar vår produktionskapacitet. Ersätter vår äldsta stansmaskin och en CO2 laser mot en ny fiberlaser.
Nimo tar anläggningen i drift under sista kvartalet 2021.
Valet av Salvagnini som leverantör kom sig av att vi sedan många år har ett gott samarbete med Salvagnini och att vi i förlängningen planerat för att ställa om produktionen mot ett flöde som kräver mer digitalisering och kortare ledtider för att kunna få stöd för att minska materialspillet via smarta funktioner som kräver rätt maskinpark i kombination med de senaste digitala landvinningarna.
L5-30 maskinen som man investerat i, är ett välbeprövat koncept i Salvagnini´s program av den kompakta lösningen med materialtorn och sortering som har sitt ursprung i vår andra generation av lasersortering från början av 2000-talet, där vi nu är framme vid den 3 generationen. Som visades på Blech mässan 2018, informerar Pelle Wallin, säljare på Salvagnini Scandinavia AB. Detta är den sjätte Salvagnini maskinen som vi får förtroendet att leverera till Nimo.
-Från vårt laserprogram med 2 grundmodeller, L3 och L5 som finns i storlekarna från 3015, 4015, 4020 ända upp till 6020. Med de olika effekterna på IPG fiberlaserkällan från 2, 3 , 4, 6 och 10kW effekt. Efter grundliga studier och simuleringar så kom vi gemensamt fram till att kombinationen L5-3015 med 4kW försedd med LTWS torn och MCU sortering var den bästa kombinationen för skärtider Vs staplingstider för Nimo’s volymproduktion.
– Det är viktigt att kunna erbjuda kunderna korta ställtider. Man har ofta behov av att kunna växla mellan långa och korta serier eller enstycksdetaljer i ”Kit-produktion” på ett sömlöst sätt. Man vill komma undan behovet av manuella ställ, och det är möjligt tack vare L5:ans automatiska munstycksväxlare. Integrerat i lasern sortering finns transportmodulen för ämnen som ska bockas i panelbocken. Detta innebär att man kan välja att köra maskinerna stand-alone eller i linje. Vid linjekörning, om man har längre skärtider än bocktider, så kan P4 själv fylla ut produktionsflödet med detaljer från den automatiska inmataren med hjälp av PackModus mjukvaran.
L5 är fullutrustad med bland annat SVS systemet för att skära och programmera direkt på skärbordet. Man tar bild på ”spillbiten” som ligger på skärbordet, sedan nestar man automatiskt eller manuellt via StreamLaser direkt på maskinens HMI, detaljerna är tex prototyper eller ämnen för snabb omkörning. LTWS tornet har 13 materialfack där plåtpackarna ligger kvar på träpallarna som plåten levereras på för att man snabb ska kunna ladda nya materialpackar. MCU sorteringen har magneter och sugkoppar samt ”multi-grip” funktion som innebär att man ta upp till 10 små detaljer per staplingscykel. Vi kan sortera upp till 130 kg magnetiskt material med en max tjocklek av 12 mm. Staplaren är utrustad med 2 st roterbara självkonfigurerande gripdon. Detta för att undvika byrålådseffekt vid stapling av längre detaljer samt a kunna stapla två detaljer i en staplingscykel när så tillåts beroende på detaljstorlek.
Off-line programmeringen görs med StreamLaser mjukvaran, till befintliga maskiner så har man valt att uppgradera till StreamPunch och StreamBend.
På mjukvarusidan har Nimo återigen satsat på automatisk generering av bearbetningsprogrammen via Salvagninis mjukvara som kallas OPS vilket innefattar detaljprogram, Nestingprogram och produktionslista. OPS heter mjukvaran som kopplar samman Salvagnini systemet digitalt med kundens MRP för automatisk generering av körningar och återrapportering av utförd produktion mm. Denna mjukvara börjades utvecklas av Salvagnini på 80-talet för vår första OPS kund, GE i USA.
IoT mjukvara som är ett ”buzzword” tillsammans med Industri 4.0 finns också i den nya lasern, Salvagninis erbjudande kallas LinkS och utnyttjar Microsofts Azure moln för att lagra data från både produktion och telemetri. Med hjälp av telemetridata finns en AI (maskininlärnings funktioner) som bla har till uppgift att kunna förutse haveri innan dom sker och även kunna optimera intervaller av tillståndstyrt underhåll. Sedan starten av LinkS 2018, har vi ca 1000 Salvagnini system som förser molnet och kunderna med data.
För mer information: Nimo, Salvagnini