Företaget Nimo, eller Nimo-Verken AB, etablerades år 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage i Jönköping med tillverkning av rostfria produkter såsom tvättrännor, tvättlådor, storköksinredningar och senare även tvättmaskiner under eget varumärke. I slutet av 1950-talet flyttade verksamheten till de nuvarande lokalerna i Hova, strax norr om Mariestad. I dag är Nimo ett framgångsrikt och välmående företag med tillverkning av torkskåp, tvättbänkar, tvättlådor, kallmanglar och avfuktare. Nimo säljer sina produkter genom OEM (Original Equipment Manufacturer) under olika varumärken samt till grossister och återförsäljare under eget varumärke.
Företaget sysselsätter nu 110 personer och omsatte 205 Msek 2020.
Artikel i nummer 1/2022 skriven av Tord Käck

Starkt fokus på utveckling av såväl produkter som företag – med miljöfokus
Det är en gråmulen dag i oktober när Aktuell Produktion besöker Nimo i Hova, men väl innanför dörrarna möttes vi av en sprudlande stolthet, entusiasm och fokus.
Karin Kruse, som är företagets vd, berättar;

–Företagets har utvecklats på ett väldigt positivt sätt under mängder av år men det roliga är att det fortsatt finns väldigt mycket kvar att göra. Det känns fantastiskt att kunna säga att vi, från vart vi befinner oss i dag, fortfarande kan säga att vi nu ska bygga framtidens fabrik och företag. Att kläder utgör en så stor del av vår miljöpåverkan är en av våra starkaste drivkrafter berättar Karin.
Det råder fullständig enighet inom forskningen om att vi måste bli bättre på att vårda våra kläder, och där kommer bland annat Nimo in i bilden. Som det är nu, när en genomsnitts-svensk köper 13 kilo kläder per år och slänger 8 kg, funkar inte – det är allt annat än hållbart säger såväl forskningen som Karin.
”Att vårda våra kläder bättre, genom smart torkning och uppfräschning, är ett absolut måste i framtiden och en jättepotential för Nimo”.
Forskare på RISE har, på uppdrag av Nimo tagit fram rapporten [KK1] ”Dry heat inactivation of pathogens in dryer cabinet assessed by modelling” där det tydligt framgår att de vanligaste, smittsamma, mikroorganismerna i barnomsorgsmiljöer angriper luftvägar och magen. Man ville undersöka om det går att inaktivera sådana patogener på vanligt använda textilier bland barn i barnomsorgsmiljöer, särskilt eftersom dessa virus också påverkar personal, familjer, nära släktingar och hela samhället, säger Erik Nygren på RISE.
Studien ger entydiga resultat och är en del av Nimos övergripande strategi att erbjuda marknaden innovativ och hållbar klädvård.
-Vi vill göra fler studier på detta för att ytterligare säkerställa tillförlitligheten. Idén att ha torkskåp på förskolor för att värmebehandla filtar, haklappar, handdukar eller andra textilier som kan vara negativa i bemärkelsen smittspridning är mycket intressant, säger Karin.
-Det kan hända att ett torkskåp, för gemene man, är en ganska tråkig produkt men vi ser en framtid där man vårdar sina kläder och textilier bättre och där det blir mera självklart med klok klädvård. Dessutom ska vi göra produkterna ännu mer designade, så det ska även bli ”roligare” att köpa torkskåp i framtiden. Såväl privatpersoner som förskolor och andra ”textilintensiva” verksamheter kommer att fokusera mera på klok textilvård i framtiden, så Nimo har en väldigt spännande resa framför sig, avslutar Karin.Från en ”hel drös” excenterpressar till modern lineproduktion
Nimos resa mot en modern line-produktion tog sin början 2001, när man investerade i en Salvagnini S4, stans/klipp-center. 2006 blev det dags att addera en Salvagnini P4 panelbock där man byggde en line med S4;an från 2001. Volymerna fortsatte att öka och 2016 investerade Nimo i en ny line med en Salvagnini S4 och en P4. 2017 tillkom en Salvagnini B3-ATA kantpress och nu, 2021, bygger man en line med en Salvagnini L5 laser. S4;an från 2001 byts in och L5;an kopplas ihop med P4;an från 2006 och man skapar Europas första automatiska laser/panelbock-line.


Ett stort fokus för Nimo har alltid varit korta ställtider. Med Salvagninis B3 ATA 135/3000 kantpress, som är utrustad med ATA (Automatic Tool Adjustment) och MVM (Variabel dyna), ställer pressen helautomatiskt om på mindre än 10 sekunder. Hos Nimo är det inte ovanligt med 10-20 ställ per skift vilket gör att ställtiden är en nyckelparameter för en effektiv tillverkning.
Europas första automatiska line med laser-panelbock.
Vid besöket i Hova pågick slutfasen av installationen av en ny Salvagnini fiberlaser – L5-4kW. Man pensionerar alltså sin första Salvagnini-maskin från 2001 och skapar, tillsammans medd sin befintliga P4-2516, Europas första helautomatiska laser/panelbocks-line. Befintlig P4 är även utrustad med automatisk inmatning och robotstapling. Nimo tar även nästa steg i sin digitaliseringsresa, OPS uppgraderas och utökar automatiska beräkningsmöjligheter och realtidsrapportering. LinkS © används för att rapportera all produktionsdata telemetri till ”molnet”.
Linen är den första i Europa i sitt slag
”Våran nya investering, innebär att vi väsentligt utökar vår produktionskapacitet genom att ersätta vår äldsta stansmaskin och en äldre CO2 laser mot en ny fiberlaser”.
Valet av Salvagnini som leverantör kom sig av att vi sedan många år har ett gott samarbete med Salvagnini och att vi i förlängningen planerat för att ställa om produktionen mot ett flöde som kräver mer digitalisering och kortare ledtider, och för att kunna få stöd för att minska materialspillet via smarta funktioner, vilket dom senaste digitala landvinningarnakan bidra med.
NPS – Nimo produktionssystem – tar företaget framåt
Lönsamhet och välmående börjar med ordning och redan heter det ju, och på Nimo;s hemsida hittar vi en beskrivning av Nimos egen företags- och produktions-filosofi. I det kan vi läsa;
”Nimo Produktionssystem, NPS, är företagets gemensamma arbetssätt för ökad lönsamhet, tillväxt och konkurrenskraft. ”Våra gemensamma värderingar och arbetssätt tillämpas och bedrivs i det dagliga arbetet genom att vi ständigt ifrågasätter om det vi gör idag kan göras på ett bättre och effektivare sätt imorgon. Vårt gemensamma engagemang är helt avgörande för framgång i detta arbete. NPS är det naturliga arbets- och tankesätt hos Nimo och tillämpas i alla delar av företaget. Vi förbättrar ständigt verksamheten och utvecklar även produktionssystemet fortlöpande”.
Digitalisering är en självklarhet i ett modernt företag och i en modern tillverkning
Vi kommer in på frågan om ”industri 4.0” och digitalisering och det går inte att ta miste på Nimo;s iver att ständigt bli bättre och jobba smartare.
Jonas Zachrisson, produktionschef, och Tony Andersson de la Rosée, produktionsingenjör, berättar samstämmigt om företagets stora fokus på digitalisering.
– Vi automatiserar så mycket det går och numera är digitaliseringen en självklar del av det. Alla maskiner är uppkopplade och hjälper oss till ett effektivt informationsflöde mellan tillverkning och affärssystem.
Nimo jobbar med Salvagninis programvara för produktionsstyrning – OPS (Order Processing System) – som bidrar till den flexibla och digitala fabriken, där informationsflödet mellan arbetsstationerna/maskinerna är kontinuerlig och ”just in time”.
OPS övervakar produktionsordrar, förvandlar dem till program, skickar dem till maskiner, justerar och optimerar produktionsflödet och hanterar Visual Management på varje maskin.
Med sin modulära arkitektur, täcker OPS ett brett spektrum av aktiviteter, som: automatisk överföring av inventeringsdata från MV (automatiskt palettlager) till kunds ERP (OPS Reporter), anläggningskontroll och Visual Management (OPS-SFC), och produktionsflödet mellan maskinerna integrerade med MV (OPS-Flow).
Pelle, Wallin, som är säljare hos Salvagnini Scandinavia AB berättar mer om den nya installationen
L5-30 maskinen som man investerat i, är ett välbeprövat koncept i Salvagnini´s program av lösningar med materialtorn och sortering, och har sitt ursprung i vår andra generation av lasersortering som kom i början av 2000-talet. Nu är vi framme vid den 3 generationen, som visades första gången på på Blech-mässan 2018.
– Detta är den sjätte Salvagnini maskinen som vi får förtroendet att leverera till Nimo. Fokus har legat på korta ställtider, att kunna växla mellan långa och korta serier eller enstycksdetaljer i ”Kit-produktion” på ett sömlöst sätt. Man vill också komma undan behovet av manuella ställ, och det är möjligt tack vare L5:ans automatiska munstycksväxlare. Detta innebär att man enkelt kan välja mellan att köra maskinerna stand-alone eller i line. Vid line-körning, om man har längre skärtider än bocktider, så kan P4 själv fylla ut produktionsflödet med detaljer från den automatiska inmataren, med hjälp av PackModus mjukvaran.
L5 är fullutrustad med bland annat SVS systemet för att skära och programmera direkt på skärbordet. Man tar bild på ”spillbiten” som ligger på skärbordet, sedan nestar man automatiskt eller manuellt via StreamLaser direkt på maskinens HMI. LTWS tornet har 13 materialfack där plåtpackarna ligger kvar på träpallarna som plåten levereras på, för att man snabb ska kunna ladda nya materialpackar. MCU sorteringen har magneter och sugkoppar samt ”multi-grip” funktion som innebär att man ta upp till 10 små detaljer per staplingscykel. Vi kan sortera upp till 130 kg magnetiskt material med en max tjocklek av 12 mm. Staplaren är utrustad med 2 st roterbara självkonfigurerande gripdon, för att undvika ”byrålådseffekt” vid stapling av längre detaljer, samt att kunna stapla två detaljer i en staplingscykel när så tillåts, beroende på detaljstorlek.
Off-line programmeringen görs med StreamLaser-mjukvaran, till befintliga maskiner så har man valt att uppgradera till StreamPunch och StreamBend.
På mjukvarusidan har Nimo återigen satsat på automatisk generering av bearbetningsprogrammen via Salvagninis mjukvara som kallas OPS vilket innefattar detaljprogram, Nestingprogram och produktionslista. OPS kopplar även samman Salvagnini systemet med kundens MRP för automatisk generering av körningar och återrapportering av utförd produktion mm. Denna mjukvara börjades utvecklas av Salvagnini redan på 80-talet för vår första OPS kund, GE i USA.
-IoT mjukvara finns också i den nya lasern, och Salvagninis erbjudande kallas LinkS och utnyttjar Microsofts Azure moln för att lagra data från både produktion och telemetri. Kopplat till telemetridatan finns en AI ( med maskininlärning) som bl.a. har till uppgift att kunna förutse haveri innan dom sker, och även kunna optimera intervaller av tillståndstyrt underhåll. Sedan starten av LinkS 2018, har vi ca 1000 Salvagnini system som förser molnet och kunderna med data, avslutar Pelle Wallin
För mer information: Nimo-Verken, Salvagnini