Nimo skapar framtidens fabrik och företag – för klokare vård av våra textilier

feb 28, 2022 | Laser, Plåt

Företaget Nimo, eller Nimo-Verken AB, etablerades år 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage i Jönköping med tillverkning av rostfria produkter såsom tvättrännor, tvättlådor, storköksinredningar och senare även tvättmaskiner under eget varumärke. I slutet av 1950-talet flyttade verksamheten till de nuvarande lokalerna i Hova, strax norr om Mariestad. I dag är Nimo ett framgångsrikt och välmående företag med tillverkning av torkskåp, tvättbänkar, tvättlådor, kallmanglar och avfuktare. Nimo säljer sina produkter genom OEM (Original Equipment Manufacturer) under olika varumärken samt till grossister och återförsäljare under eget varumärke.

Företaget sysselsätter nu 110 personer och omsatte 205 Msek 2020.

Artikel i nummer 1/2022 skriven av Tord Käck

Starkt fokus på utveckling av såväl produkter som företag – med miljöfokus

Det är en gråmulen dag i oktober när Aktuell Produktion besöker Nimo i Hova, men väl innanför dörrarna möttes vi av en sprudlande stolthet, entusiasm och fokus.


Karin Kruse, som är företagets vd, berättar;

Företagets har utvecklats på ett väldigt positivt sätt under mängder av år men det roliga är att det fortsatt finns väldigt mycket kvar att göra. Det känns fantastiskt att kunna säga att vi, från vart vi befinner oss i dag, fortfarande kan säga att vi nu ska bygga framtidens fabrik och företag. Att kläder utgör en så stor del av vår miljöpåverkan är en av våra starkaste drivkrafter berättar Karin.

Det råder fullständig enighet inom forskningen om att vi måste bli bättre på att vårda våra kläder, och där kommer bland annat Nimo in i bilden. Som det är nu, när en genomsnitts-svensk köper 13 kilo kläder per år och slänger 8 kg, funkar inte – det är allt annat än hållbart säger såväl forskningen som Karin.

”Att vårda våra kläder bättre, genom smart torkning och uppfräschning, är ett absolut måste i framtiden och en jättepotential för Nimo”.

Forskare på RISE har, på uppdrag av Nimo tagit fram rapporten [KK1] ”Dry heat inactivation of pathogens in dryer cabinet assessed by modelling” där det tydligt framgår att de vanligaste, smittsamma, mikroorganismerna i barnomsorgsmiljöer angriper luftvägar och magen. Man ville undersöka om det går att inaktivera sådana patogener på vanligt använda textilier bland barn i barnomsorgsmiljöer, särskilt eftersom dessa virus också påverkar personal, familjer, nära släktingar och hela samhället, säger Erik Nygren på RISE.

Studien ger entydiga resultat och är en del av Nimos övergripande strategi att erbjuda marknaden innovativ och hållbar klädvård.

-Vi vill göra fler studier på detta för att ytterligare säkerställa tillförlitligheten. Idén att ha torkskåp på förskolor för att värmebehandla filtar, haklappar, handdukar eller andra textilier som kan vara negativa i bemärkelsen smittspridning är mycket intressant, säger Karin.

-Det kan hända att ett torkskåp, för gemene man, är en ganska tråkig produkt men vi ser en framtid där man vårdar sina kläder och textilier bättre och där det blir mera självklart med klok klädvård. Dessutom ska vi göra produkterna ännu mer designade, så det ska även bli ”roligare” att köpa torkskåp i framtiden. Såväl privatpersoner som förskolor och andra ”textilintensiva” verksamheter kommer att fokusera mera på klok textilvård i framtiden, så Nimo har en väldigt spännande resa framför sig, avslutar Karin.

Från en ”hel drös” excenterpressar till modern lineproduktion

Nimos resa mot en modern line-produktion tog sin början 2001, när man investerade i en Salvagnini S4, stans/klipp-center. 2006 blev det dags att addera en Salvagnini P4 panelbock där man byggde en line med S4;an från 2001. Volymerna fortsatte att öka och 2016 investerade Nimo i en ny line med en Salvagnini S4 och en P4. 2017 tillkom en Salvagnini B3-ATA kantpress och nu, 2021, bygger man en line med en Salvagnini L5 laser. S4;an från 2001 byts in och L5;an kopplas ihop med P4;an från 2006 och man skapar Europas första automatiska laser/panelbock-line.

Ett stort fokus för Nimo har alltid varit korta ställtider. Med Salvagninis B3 ATA 135/3000 kantpress, som är utrustad med ATA (Automatic Tool Adjustment) och MVM (Variabel dyna), ställer pressen helautomatiskt om på mindre än 10 sekunder. Hos Nimo är det inte ovanligt med 10-20 ställ per skift vilket gör att ställtiden är en nyckelparameter för en effektiv tillverkning.

Europas första automatiska line med laser-panelbock.

Vid besöket i Hova pågick slutfasen av installationen av en ny Salvagnini fiberlaser – L5-4kW. Man pensionerar alltså sin första Salvagnini-maskin från 2001 och skapar, tillsammans medd sin befintliga P4-2516, Europas första helautomatiska laser/panelbocks-line. Befintlig P4 är även utrustad med automatisk inmatning och robotstapling. Nimo tar även nästa steg i sin digitaliseringsresa, OPS uppgraderas och utökar automatiska beräkningsmöjligheter och realtidsrapportering. LinkS © används för att rapportera all produktionsdata telemetri till ”molnet”.

Linen är den första i Europa i sitt slag

”Våran nya investering, innebär att vi väsentligt utökar vår produktionskapacitet genom att ersätta vår äldsta stansmaskin och en äldre CO2 laser mot en ny fiberlaser”.

Valet av Salvagnini som leverantör kom sig av att vi sedan många år har ett gott samarbete med Salvagnini och att vi i förlängningen planerat för att ställa om produktionen mot ett flöde som kräver mer digitalisering och kortare ledtider, och för att kunna få stöd för att minska materialspillet via smarta funktioner, vilket dom senaste digitala landvinningarnakan bidra med.

NPS – Nimo produktionssystem – tar företaget framåt

Lönsamhet och välmående börjar med ordning och redan heter det ju, och på Nimo;s hemsida hittar vi en beskrivning av Nimos egen företags- och produktions-filosofi. I det kan vi läsa;

”Nimo Produktionssystem, NPS, är företagets gemensamma arbetssätt för ökad lönsamhet, tillväxt och   konkurrenskraft. ”Våra gemensamma värderingar och arbetssätt tillämpas och bedrivs i det dagliga arbetet genom att vi ständigt ifrågasätter om det vi gör idag kan göras på ett bättre och effektivare sätt imorgon. Vårt gemensamma engagemang är helt avgörande för framgång i detta arbete. NPS är det naturliga arbets- och tankesätt hos Nimo och tillämpas i alla delar av företaget.   Vi förbättrar ständigt verksamheten och   utvecklar även produktionssystemet fortlöpande”.

Digitalisering är en självklarhet i ett modernt företag och i en modern tillverkning

Vi kommer in på frågan om ”industri 4.0” och digitalisering och det går inte att ta miste på Nimo;s iver att ständigt bli bättre och jobba smartare.

Jonas Zachrisson, produktionschef, och Tony Andersson de la Rosée, produktionsingenjör, berättar samstämmigt om företagets stora fokus på digitalisering.
Vi automatiserar så mycket det går och numera är digitaliseringen en självklar del av det. Alla maskiner är uppkopplade och hjälper oss till ett effektivt informationsflöde mellan tillverkning och affärssystem.

Nimo jobbar med Salvagninis programvara för produktionsstyrning – OPS (Order Processing System) – som bidrar till den  flexibla och digitala fabriken, där informationsflödet mellan arbetsstationerna/maskinerna är kontinuerlig och ”just in time”.

OPS övervakar produktionsordrar, förvandlar dem till program, skickar dem till maskiner, justerar och optimerar produktionsflödet och hanterar Visual Management på varje maskin.

Med sin modulära arkitektur, täcker OPS ett brett spektrum av aktiviteter, som: automatisk överföring av inventeringsdata från MV (automatiskt palettlager) till kunds ERP (OPS Reporter), anläggningskontroll och Visual Management (OPS-SFC), och produktionsflödet mellan maskinerna integrerade med MV (OPS-Flow).

Pelle, Wallin, som är säljare hos Salvagnini Scandinavia AB berättar mer om den nya installationen

L5-30 maskinen som man investerat i, är ett välbeprövat koncept i Salvagnini´s program av lösningar med materialtorn och sortering, och har sitt ursprung i vår andra generation av lasersortering som kom i början av 2000-talet. Nu är vi framme vid den 3 generationen, som visades första gången på på Blech-mässan 2018.

– Detta är den sjätte Salvagnini maskinen som vi får förtroendet att leverera till Nimo. Fokus har legat på korta ställtider, att kunna växla mellan långa och korta serier eller enstycksdetaljer i ”Kit-produktion” på ett sömlöst sätt. Man vill också komma undan behovet av manuella ställ, och det är möjligt tack vare L5:ans automatiska munstycksväxlare. Detta innebär att man enkelt kan välja mellan att köra maskinerna stand-alone eller i line. Vid line-körning, om man har längre skärtider än bocktider, så kan P4 själv fylla ut produktionsflödet med detaljer från den automatiska inmataren, med hjälp av PackModus mjukvaran.

L5 är fullutrustad med bland annat SVS systemet för att skära och programmera direkt på skärbordet. Man tar bild på ”spillbiten” som ligger på skärbordet, sedan nestar man automatiskt eller manuellt via StreamLaser direkt på maskinens HMI. LTWS tornet har 13 materialfack där plåtpackarna ligger kvar på träpallarna som plåten levereras på, för att man snabb ska kunna ladda nya materialpackar. MCU sorteringen har magneter och sugkoppar samt ”multi-grip” funktion som innebär att man ta upp till 10 små detaljer per staplingscykel. Vi kan sortera upp till 130 kg magnetiskt material med en max tjocklek av 12 mm. Staplaren är utrustad med 2 st roterbara självkonfigurerande gripdon, för att undvika ”byrålådseffekt” vid stapling av längre detaljer, samt att kunna stapla två detaljer i en staplingscykel när så tillåts, beroende på detaljstorlek.

Off-line programmeringen görs med StreamLaser-mjukvaran, till befintliga maskiner så har man valt att uppgradera till StreamPunch och StreamBend.

På mjukvarusidan har Nimo återigen satsat på automatisk generering av bearbetningsprogrammen via Salvagninis mjukvara som kallas OPS vilket innefattar detaljprogram, Nestingprogram och produktionslista. OPS kopplar även samman Salvagnini systemet med kundens MRP för automatisk generering av körningar och återrapportering av utförd produktion mm. Denna mjukvara börjades utvecklas av Salvagnini redan på 80-talet för vår första OPS kund, GE i USA.

-IoT mjukvara finns också i den nya lasern, och Salvagninis erbjudande kallas LinkS och utnyttjar Microsofts Azure moln för att lagra data från både produktion och telemetri. Kopplat till telemetridatan finns en AI ( med maskininlärning) som bl.a. har till uppgift att kunna förutse haveri innan dom sker, och även kunna optimera intervaller av tillståndstyrt underhåll. Sedan starten av LinkS 2018, har vi ca 1000 Salvagnini system som förser molnet och kunderna med data, avslutar Pelle Wallin

För mer information: Nimo-Verken, Salvagnini

Presso tillverkar en halv miljard brickor årligen!
Antalet är svårt att ta in, men sådana siffror blir det när detaljerna är små. Presso i Skillingaryd tillverkar brickor främst till fordonsindustrin där man kan nämna...
Kortare ledtider och ökad flexibilitet tack vare satsning på laserskärning
Tomal i Vessingebro levererar nyckelfärdiga koncept för dosering – med allt från funktion till idriftsättning på plats. Med laserskärning möter de kundernas behov...
Förbättrar LBC-tekniken för högre prestanda och effektivitet
För att hjälpa kunderna att vara fortsatt lönsamma på den allt mer konkurrensutsatta marknaden för laserskärning kommer AMADA att utöka sitt sortiment till att...
Öppet hus blev en succé
Bystronic Scandinavia, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom skärande och formande bearbetningsteknik, rapporterar stort intresse och framgång för sitt...
KPK Plåt & Maskin AB investerar i 10kW fiberlaser
2021 förvarade Jörgen Andersson, Calle Elofsson och Fredrik Olsson över KPK Plåt och Maskin AB. -Nu när vår gamla laser har gjort sitt storsatsar vi på en L3-30 10 kW...
Först ut i Skandinavien med fullautomatiserad processäker 2D-laserskärmaskin
Be-Ge Plåtindustri har länge efterfrågat en automatiserad produktionscell för höghastighetsskärning och nu är den på plats; TruLaser Center 7030 - den första...
Nya möjligheter för Altimo som storsatsat på rörlaserskärning
Altimo tillhandahåller, som komplett leverantör, hela kedjan från konstruktion med teknologierna vattenskärning, laserskärning, kantpressning och svetsning. Sedan...
INTECH 2023 – fokus på hållbara produktionslösningar
Under INTECH 2023 presenterade TRUMPF lösningar för mer hållbarhet och produktivitet inom plåtbearbetning och laserteknik. Hållbarhetstänket sammanföll väl med...
Redo att växa ytterligare med lasersvetsning
Med nyutvecklad organisation och nya laserkällor står Lasertech beredda att möta kundernas behov – från design till färdig detalj och med de nya maskininvesteringar som...
Skär tid och kapar kostnader med rörlaser
Repay i Köping fortsätter att växa med nya mer flexibla, effektiva och driftsäkra rörlasrar för säkrare och snabbare leveranser. Repaykoncernen är idag en av Sveriges...
En av Sveriges mest automatiserande fabriker?
Ibland ser man dem ute på fälten, imponerande stora lantbruksmaskiner som välter upp jorden, gör fåror för nya grödor och planterar frön. Ofta bär de namnet Väderstad...
Först i Skandinavien med unik rörlaser
En helt ny rörlaser har installerats hos Bjärnums Stålprodukter. Den förändrar synen på tillverkningen av pall- och rullcontainrar som är några av det skånska...
Ny högteknologisk maskinpark och smart fabrik
Nittedal Rustfrie gjorde i somras det som många småföretag bara drömmer om – nystartade i nybyggd fabrik med ny kantpress och laser. Nu har de enorm kapacitet över för...
Ökade omsättning ordentligt med lasersatsningen.
NMP-Lego AB i Vittsjö bildades 2015 av de tre arbetskamraterna Niklas Måns och Peter som tog över en äldre verksamhet där de var anställda. De använde initialerna i...
Med fokus på rör och plåt
1997 gjordes den första rörlaseraffären. Sedan dess har Edströms etablerat sig som stark leverantör av de allra mest potenta rörbearbetningsmaskinerna från Adige och...
Hygap stärker positionen ytterligare som komplett partner.
Familjeföretaget Hygap fortsätter sina framgångar och öppnar snart upp med nya kvadratmeter, medarbetare, maskiner och processer.  I Oskarström driver bröderna Andreas...
Du har legat bakom en!
När man ligger efter vägarna och hamnar bakom en lastbil eller ett släp ser man den tydligt, märkningen som visar varifrån den kommer. MT Eksjö står det, och...
Wermlands Tunnplåt utökar kapaciteten med laserskärning!
Genom att kombinera fördelarna i både stans- och laserbearbetning i en kombimaskin klarar de fler krävande uppgifter och öppnar nya dörrar för sin produktion och sina...
”Din inkörsport till en smartare framtid”
Världens ledande mässa för plåtbearbetningsindustrin är tillbaka och öppnade upp sina dörrar 25 - 28 oktober 2022 i Hannover. Totalt 1,300 utställare från 39 länder...
Flexibel plåtproduktion gynnar flexibla butikslösningar
Vill man vara bäst och snabbast på att leverera säljande butiksinredning och displayställ till kända svenska varumärken gäller det att satsa. Tekniklyftet hos Ricana...
Unimet AB investerar i fiberlaser ifrån Salvagnini
Unimet är ett svenskt industriföretag beläget i södra Dalarna. Grunden till företaget skapades redan i slutet av 60-talet och har därefter verkat i olika...
”Skärhuvudet som förändrade spelet”
-Tack vare sin unika konstruktion med färre rörliga delar och optik är eVa fyra gånger mindre utsatt för kontaminering än alla andra huvuden på marknaden säger Camillo...
Innovationer för effektivare produktion
På EuroBLECHmässan, industribranschens flaggskepp som kommer att hållas 25 till 28 oktober 2022 i Hannover, kommer AMADA att presentera nya lösningar i hall 12. Monter...
AMADA på EuroBLECH 2022
För fyra år sedan lanserade AMADA de mest innovativa framstegen inom laserskärning som industrin sett, vad kommer AMADA att avslöja denna gången … -Besök oss på...
Goda relationer, maxad effektivitet och ändamålsenliga investeringar ger resultat
För SVAB är det fokus på relationer och smarta investeringar utifrån kundernas efterfrågan som gör dem till en effektiv och komplett leverantör.  Artikel i Aktuell...
RJ Stålteknik AB i Sundsvall investerar i en fullt automatiserad fiberlaser
RJ Stålteknik AB är ett ungt bolag med stora visioner. Vi är en komplett skärleverantör med flertalet skärmaskiner, detta kombineras med bockning/svetsning/konstruktion...
Ricana Concept AB utvecklar plåtproduktionen ytterligare ett steg
Ricana Concept AB, en del av Hestra gruppen sedan oktober 2019 har under året 2021 installerat P2lean 2120. Nu tar de ett steg till och investerar i fiberlasertekniken...
Effektiviserar produktionen med lasersvetsning
Mastec Components i Dalstorp tar stora kliv framåt med förnyad maskinpark och utveckling av processkedjan. Lasersvetsmaskiner är det perfekta verktyget för exakt...
Användarvänligt när Amada visar Skandinavien premiärer
Användarvänlighet, effektivitet och ökad produktivitet. Det är vad Elmia Plåt 2022 handlar om för Amada. I montern står exempelvis två Skandinavienpremiärer –...
Mazak öppnar European Technology Laser Center i Milano.
Mazak kommer att ha eventet "Mazak Open House i Milano European Technology Center Laser" den 26–28 Maj. I Milano, Italien öppnar Mazak ett helt nytt huvudkontor för sin...
Investerar i fullt automatiserad fiberlasersystem
BK Produkter startades 1985 av Börje Klasson, tillsammans med sonen Fredrik Klasson har de byggt upp en modern maskinpark och samlat ett mycket speciellt urval...
Avancerad laserskärning i expressfilen
Flaggskeppet bland Bystronics laserskärningsanläggningar finns nu med en effekt på 20 kilowatt och optimerad skärprocess. Den senaste generationen av skärhuvudet är...
AMADA lanserar ENSIS Fiberlaser i storformat
AMADA lanserade nyligen sin ENSIS-6225AJ fiberlaserskärmaskin på den europeiska marknaden. Med förmågan att bearbeta 6,2 m x 2,5 m material, maskinen finns i 6, 9 och...
Ivar Bråten Mekaniske AS effektiviserar med laser
Sedan investeringen i rörlaserskärmaskinen har produktionstakten ökat markant för Ivar Bråten Mekaniske i Ottestad, Norge. Nu tar de ytterligare ett kliv in i...
Servar gruvindustrin!
De finns över stora delar av landet, och de har en anläggning i ett vintrigt Gällivare där vi sparkade av oss snön och hälsade på. ­-Vi finns här av en särskild...
Fokus på laserskärning med tryckluft för minskad tillverkningskostnad
Med introduktionen av fiberlasrar med högre effekt fokuserar användarna allt mer på de totala driftskostnaderna för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden. En stor...
Munchmuseet och världens vackraste fabrik!
I oktober invigdes Munchmuseet i centrala Oslo, ett landmärke och spektakulär byggnad på 13 våningar med en prislapp på 2,4 miljarder norska kronor som nu välkomnar...
Våga tro på framtidens teknik!
Det gjorde Brantheim – nu är de ledande inom lasersvetsning Plåtbearbetningsföretaget Brantheim i Tyresö har en historia från 1940 talet. Idag ägs företaget av Benny...
Lanserar flera nyheter på mässan
LVD presenterade på Blechexpo deras fiberlaserskärningsmaskin Phoenix FL-3015 med en ny 20 kW-strömkälla och fördelarna med processeffektivitet. Den nya...
Förbered automatiskt kanter för svetsning under laserskärning
"EdgeLine Bevel" från TRUMPF fasar automatiskt delar under laserskärning för att förbereda dem för svetsning // Manuell avfasning krävs inte längre // "Detta är en unik...
”All sides of performance”
Prima Power ställde ut på mässan under mottot "All sides of performance". Besökare kunde upptäcka deras omfattande och mångsidiga teknologiska lösningar för hela...
”Beyond manufacturing”
Salvagnini fortsätter att framhäva hur viktigt det är att se helheten på en produktionsprocess. Med nya innovationer, koncept, kunskap och expertis tar man ytterligare...
Fiberlasern som skär kompromisslöst i rostfritt stål och aluminium
AMADA har tidigare lanserat en ny generation fiberlasrar. På mässan visade man hur man skär med fiberlaser i krävande material utan kompromisser med endast 4 kW effekt....
De investerar för fler lasertimmar
När LM Metall taktar upp legotimmarna på laser krävs maskiner som klarar utmaningen. Lösningen stavas Bystronic BySmart Fiber 6000W som tillsammans med ByTrans Extended...
Reducera ställtid med automatisering
ALPAB bibehåller sin konkurrenskraftiga prisnivå genom minskning av maskinens ställtid ALPAB är ett framgångsrikt familjeföretag i Mellansverige. Skicklig personal i...
Ny investering som utökar produktionskapaciteten
Nimo AB i Hova har investerat i en ny Salvagnini fiberlasermaskin L5-4kW. Man ersätter sin första Salvagnini investering från 2001, en S4-30 stansmaskin med fast...
30 miljoner i ny teknik Gårö Plåtprodukter har satsat offensivt under pandemin
För att ligga i topp inom tunnplåtsbearbetning krävs investeringsvilja och förmåga att hantera kundernas växande behov av helhetslösningar – som hos Gnosjöbaserade Gårö...
Köpte 18 meter laserskärmaskin på auktion!
Alla vet ju att man skapar effektivare arbetsflöden i sin verkstad genom att förnya sitt maskinbestånd. Det enklaste är förstås att kontakta några återförsäljare och be...
Med rörets fördelar i fokus
Rörlaserskärning och planlaserskärning är en oslagbar kombination. Tack vare både tidig satsning och smarta investeringar ligger nu Stålprodukter i Gnosjö rejält i...
Blomstrande företag i Blomstermåla!
Stans & Press i Blomstermåla var tidiga med att arbeta på ett smart sätt. Som det första företaget i Sverige satsade de på en laserskärmaskin med PMC eller Plant...

Kantpress/Stans

Pressar