Hos slutkunder i verkstadsbranschen är PLC-programmerare en betydligt vanligare kompetens än robotprogrammerare. Men det är inte längre ett hinder. I ett gemensamt seminarium på KUKA TechCenter i Göteborg visade KUKA Nordic och Siemens hur mjukvaran mxAutomation gör det enkelt för en PLC-programmerare att hantera KUKA:s robotar.

– Vi har arbetat tillsammans med Siemens i många år, och 2013 kom mjukvaran mxAutomation fram just ur detta samarbete, sa Andreas Verga, ansvarig för KUKA TechCenter i Göteborg, under seminariet dit ett 30-tal kunder som bygger automatiseringslösningar var inbjudna. Bland kunderna fanns företag som AH Automation, GoodTech, Aitech med flera.

I centrum för seminariet var föredrag och demonstrationer som visade att mjukvaran mxAutomation slår en brygga mellan PLC-världen och KUKA:s robotar – vilket gör att en PLC-programmerare kan arbeta med sitt vanliga gränssnitt för att hantera en robot. Det ger möjlighet till intelligenta och kostnadseffektiva lösningar för slutkunden. Enligt Lars Cardemar, försäljning KUKA Nordic, är det en ganska enkel option i mjukvaran som gör processen möjlig.

Roboten styrs av programvaran i PLC:n. Enkelt uttryckt kan man säga att PLC-språket översätts till robotspråk”.

För slutkunder som beställer en automatiseringslina är det en stor fördel när befintlig personal, van vid PLC-programmering, kan handha roboten. Under seminariet informerade KUKA även om ett par nyheter. En ny kollaborativ robot, LBR iisy, kommer under 2019. Enligt Lars Cardemar är LBR iisy särskilt lämplig för applikationer där människa och robot samarbetar.

– Det kan exempelvis handla om hantering eller montering i en verkstadslina. LBR iisy klarar även att hantera mer ostrukturerade arbetsplatser där det tidigare varit svårt att automatisera.

En annan nyhet är en mobil robotenhet kallad KMR Cybertech som lanseras till våren. Den är en komplett, autonom enhet – en robotarm monterad på den mobila plattformen KMP 1500. Ett av flera användningsområden är att hämta och leverera ut saker till andra maskiner och den är särskilt lämpad för att hantera små komponenter.