Mitsubishi MPS1 borrserie – nu även i 8xD

nov 30, 2016 | Borr, Verktyg

Mitsubishi borrserie MPS1 har utformats i syfte att dubbla bearbetningsprestandan – använd allra högsta skärdata eller få extra lång livslängd. Detta har uppnåtts genom att kombinera det bästa av beprövade egenskaper tillsammans med den allra senaste toppmoderna tekniken. Denna teknik har nu överförts till det senaste tillskottet i borrserien, ett borr med borrdjup upp till 8xD, och finns tillgängligt som lagerstandard.
Skäregg med senaste spetsteknologi
MPS1-borrar använder en nydesignad rakare skäregg som genererar ett mjukare skärförlopp och förbättrad penetration vid höga matningar och skärhastigheter. ”Eggen fungerar även effektivt tillsammans med den nya MIRACLE SIGMA-baserade beläggningen vilket resulterar i utmärkt verktygslivslängd”, säger Conny Erixon produktchef för Mitsubishi hos Colly Verkstadsteknik.
Beprövade egenskaper
De omarbetade dubbla styrlisterna är en del av den beprövade befintlig teknik som ger högsta hålnoggrannhet, effektiv spånevakuering och släta ytor. Redan 2009 presenterade Mitsubishi sin innovativa triangulära kylkanal kallad Tri-Coolant, och har till borrserien MPS1 ytterligare optimerat geometrin för att förbättra kylvätskeflödet där det behövs som mest vid höga skärhastigheter, det vill säga vid skäreggen. Omfattande forskning kring flödesdynamik avslöjade inte bara fördelarna med extra volym, utan också på vilket sätt kylmedlet flödade ut mer effektivt från kylkanalen. Genom att optimera kylkanalens geometri flödar mer än dubbelt så mycket kylmedel ut och dessutom med högre hastighet än vid de mer konventionella runda kylkanalerna. Det är denna kombination av högre flöde och hastighet som är väsentlig för att effektivt avlägsna spånorna. Effektiv spånavgång möjliggör kontinuerligt höga prestanda inom ett brett spektrum av arbetsmaterial och applikationer. Tri-Coolant passar lika bra till både emulsion och MQL.
MIRACLE SIGMA-beläggning
Den nya MIRACLE SIGMA-baserade Al-Ti-Cr-N beläggningen ger det skydd som krävs för att säkerställa lång livslängd, speciellt vid de högre skärhastigheter och matningar som efterfrågas i dagens moderna produktionsmiljö. Utöver det ger den högpolerade Zero-μ ytan på beläggningen flera viktiga fördelar såsom utmärkt motståndskraft mot löseggsbildning och en mycket låg friktionskoefficient för ett vassare men ändå pålitlig skärförlopp. Den släta ytan bidrar också i hög grad till effektiv spånevakuering, en mycket viktig aspekt i borrets totala prestanda med tanke på det extra material i form av spånor som genereras av högre matningar och skärhastigheter. Det väl så viktiga hårdmetallsubstratet ger i MPS1-serien den seghet och hårdhet som krävs för att komplettera den nya beläggningen. ”Typiska skärhastigheter vid borrning i kolstål på omkring 160 m/min kan ökas till 220 m/min och matningshastigheten motsvarande från 0,25 mm/varv till 0,35 mm/varv vilket ger en rejäl total ökning av bordsmatningen från 1600 mm/min till 3080 mm/min”, avslutar Conny Erixon.
MPS1 finns tillgängligt från lager i dimensionerna Ø3.0 – Ø20.0 mm, för max borrdjup 3, 5 och 8xD.

Vill du synas här med en banner för ert företag