Mer effektivt med flexibla, mobila robotar

nov 11, 2019 | Automation, Robotar

Tre mobila robotar från danska Mobile Industrial Robots (MiR) flyttar automatiskt material och varor hela vägen genom produktionen hos Honeywell Analytics i England. Robotarna bidrar till att företaget kan arbeta lean och agilt i sina produktionsprocesser, och intuitiv webbprogrammering gör det möjligt för Honeywell att lätt göra ändringar i produktionslinjerna.

MiR100 var de enda tillgängliga robotarna som själva kunde kommunicera med hissar när de skulle navigera från en våning till en annan påHoneywellfabriken. Robotarna har redan frigjort motsvarande sex heltidsanställda, som nu kan fokusera påaktiviteter med högre värden i stället för att flytta runt material. Företaget har nu planer påatt automatisera fler processer med de mobila robotarna.

Mobila robotar automatiserar den interna transporten i utmanande omgivningar

Honeywell Analytics i Poole, Storbritannien, tillverkar gasdetekteringsutrustning som används inom havsbaserad olje- och gruvdrift, men tillhandahåller även konsumentlösningar för privata hem. Hos Honeywell Analytics producerar de efter lean principer, vilket hjälper dem vara konkurrenskraftiga, och företagets framgång är beroende av förmågan att enkelt ändra processerna. 

Stuart Harris, produktionschef hos Honeywell Analytics, förklarar: ”Hos Honeywell lägger vi stor vikt vid Lean, och flexibilitet är nyckeln till lean produktion”, säger han och fortsätter: ”Vi behöver kunna flytta runt sakerna och produktionslinjerna, såde passar för det vi ska producera. Vi letar alltid efter genvägar i produktionen för att optimera. Som i alla andra produktionssystem är flexibilitet kärnan i att kunna göra det och därmed optimera effektiviteten.”

Som ett led i optimeringssatsningen använder sig Honeywell Analytics i hög grad av automatisering och robotar, men före MiR-robotarnas intåg flyttades fortfarande råmaterial och monterade produkter runt manuellt påvagnar som medarbetare sköt framför sig över fabrikens 91 000 kvadratmeter. Automatisering av denna uppgift var en utmaning pågrund av byggnadens utformning, där det är lager påen våning och produktionen är spridd över tvåvåningar. Transporten av varor mellan produktionslinjerna och lagret innebär att de måste köras i åtskilliga smala korridorer, genom branddörrar och in i hissen –en viktig funktion, som faktiskt inte kunde lösas av andra än MiR.

Designingenjör Timothy Ward berättar: ”Då vi skulle väja en mobil robot hade de andra tillverkarna ingen total hisslösning. De hade inget stöd för det. Det betydde att MiR skilde sig från de andra produkterna.”   

Enkel programmering stödjer flexibel tillverkning

Timothy Ward kontaktade den engelska MiR-återförsäljaren RobotCenter, som kom med en MiR-robot för en produktdemonstration. Han upptäckte snart att MiR inte bara levde upp till hans krav; det var ocksåden robot som var enklast att börja köra –faktiskt inom ett par minuter efter att den packats upp.

Timothy Ward förklarar: ”Då vi först fick ut roboten till fabriken upptäckte vi att den är mycket flexibel. Du packar bara ut den ur lådan, ansluter den via Bluetooth till din mobil, och såkan du köra runt med den, kartlägga området, skapa ett uppdrag, och vill du ändra det är det mycket enkelt.”

Användarvänligheten är mycket viktig för robotens framgång hos Honeywell, som har flera produktionslinjer. Vissa är permanenta, medan andra är modulära och mycket flexibla.

Timothy Ward berättar: ”Vi kikade inledningsvis på olika alternativ för flexibla robotar som vi kunde använda för att köra runt på fabriken. Vi fick reda på att några kör efter markeringar i golvet, vilket är för osmidigt för våra produktionslinjer eftersom vi har flexibla, modulära linjer som vi flyttar runt, så vi kan vara så effektiva som möjligt. Med MiR-robotarna behöver vi bara flytta punkterna påkartan.”

Mobila robotar ökar effektiviteten och frigör sex heltidsanställda

Honeywell har implementerat tre MiR100-robotar i deras avdelning i Poole. MiR-robotarna reducerar den tid folk flyttar runt transportvagnar, såde kan utföra mer värdefulla uppgifter och öka effektiviteten.

”Den viktigaste utmaningen som MiR-robotarna löser åt oss är att de frigör personal som har till uppgift att manuellt skjuta fram vagnar”, säger Timothy Ward och fortsätter: ”Vi önskade att medarbetarna skulle tillbaka till produktionslinjerna och bidra till att öka effektiviteten. Med MiR-robotarna har vi frigjort sex heltidsanställda till att producera mer och göra linjen mer effektiv.” 

Att frigöra medarbetare från materialtransporten understödjer ocksåandra lean tillverkningsmål, bland annat målet att ha medarbetare med bred kompetens, såde kan arbeta påolika produktionslinjer efter behov. 

”Vi vill gärna ha medarbetare med flera utbildningar och kvalifikationer, såde kan arbeta i olika delar i verksamheten och hjälpa till med produkten påflera nivåer”, förklarar Timothy Ward”På det viset passar MiR-robotarna in perfekt, eftersom de snabbt lär sig nya rutter och processer, såde anpassar sig efter de ändrade produktions behoven”, säger Timothy Ward och tillägger:  

”En av de flaskhalsar som vi har fått bukt med är vår serviceavdelning, som har leveranser vid olika tidpunkter hela dagen.Det är ett litet team som själva skulle använda sin tid till att gåner och hämta varor och dåinte kunde arbeta påden serviceutrustning som de skulle.Nu när vi använder MiR-robotarna behöver de inte längre gåner och själva hämta utrustningen.”

Stark mjukvarulösning integreras i befintliga system

Honeywell Analytics använder MiRFleet-mjukvaran för att styra de tre robotarna i sin dynamiska miljö. Mjukvaran delar ut uppgifter till robotar som är tillgängliga och i närheten, vilket säkerställer en säker och effektiv drift. Produktionschef Stuart Harris förklarar: ”Eftersom vi har flera mobila robotar här behövde vi verkligen en flottkontroll för att dela ut uppgifter till robotarna. MiRFleet ser till att vi bara har en robot påett ställe, särskilt i t.ex. en smal korridor, där vi bara vill ha en robot åt gången. Flottkontrollen håller ordning pådetta åt oss.”

Mjukvaran används ocksåför att styra robotarnas hastighet, såde kör snabbare i vissa områden och långsammare i andra. När en robot har låg batterinivåkör den automatiskt till en laddstation medan den inväntar nya order.

MiR-robotarnas intuitiva webbaserade gränssnitt gör det lätt för medarbetarna att använda dem med bara ett par knappklick påen skärm. ”På produktionsgolvet har vi en webbplats som personalen använder”, berättar Ward: ”Vi har gjort en knapp som kommunicerar med MiR Fleet för att skapa en order. En MiR-robot hör till en linje, och den blir dåkallad till linjen när det trycks påknappen. Den väntar påoperatörens input. Operatören hämtar materialet och lägger det påMiR, och såskapar han ett uppdrag och skickar ner den till lagret.”

Mjukvarans integrationsmöjligheter stödjer flera krav. Till exempel använder MIR-robotarna ett Bluetooth-gränssnitt till att själva öppna branddörrarna och ett programmerbart styrsystem för att kontrollera hissen.

Mjukvaran ger ocksåmervärde enligt Timothy Ward”En av de mest imponerande funktionerna är webbgränssnittet som är väldigt användarvänligt. Vi har åtkomst till flottkontrollen direkt och kan kolla orderhistoriken. Vi kan också få beräkningar från MiR-robotarna via deras webbaserade användarsida, så vi kan se vilka slags uppdrag de primärt kör, och vi kan ändra processerna utifrån det.”

MiR-robotar ger snabb avkastning på investeringar och stödjer framtida automatiseringsplaner

Stuart Harris beskriver fördelarna med att använda robotarna till de mindre värdeskapande uppgifter, som tidigare blev utförda av medarbetarna: ”Det betyder att vi skapar en mängd effektiviseringar. Det blir ingen väntan påfolk medan de har rast eller lunch eller ens utanför arbetstid, innan de kommer till jobbet eller när de går hem från jobbet. Robotar kan fortsätta med att arbeta och utföra uppgifterna.”

Honeywell kommer normalt sett ha en återbetalningstid påtvåår, vilket Honeywell Analytics lugnt förväntas uppnåmed de tre MiR-robotarna påfabriken.

Timothy Ward säger: ”Vi vill gärna öka effektiviteten ännu mer med transportband och -system, så vi vill investera i flera MiR-lösningar så vi kan frigöra mer personal och bli flexiblare som företag.”Han slår fast: ”Om jag blivit ombedd att rekommendera en mobil robot hade MiR varit den jag valt. Kollar man påde andra leverantörerna erbjuder de inte samma funktioner. Och de verkar vara svårare och dyrare att integrera.”

Ny robot förbättrar plock och montering
Framtagen för att möta tillväxtmöjligheter på viktiga marknader som elektronik, fordonsbranschen och förnybar energiproduktion • Ger 10 procents ökad genomströmning...
Flexibel produktion med KUKAs nya AMR:er
KUKA har ökat si- sor/ment av utrustning nischad för modern logis/k och industri 4.0. Det handlar om de självkörande plaBormarna (AMR) KMR iisy och KMP 1500P. –...
Fanuc passerar en miljon levererade robotar och lanserar nytt CNC-system
FANUC firade nyligen en viktig milstolpe genom att producera sin miljonte industrirobot. Företaget, som förser kunder över hela världen med CNC-system, robotar och...
ABB ökar satsningen på robotiken och på maskinbetjäning
ABB tillkännagav nyligen en investering på 280 miljoner dollar för att utöka sin produktionskapacitet i Europa och bygga ett nytt toppmodernt europeiskt ABB Robotics...
FANUC och Volvo Cars tecknar globalt kontrakt
Med fokus på hållbarhet kommer världens största tillverkare av industrirobotar att leverera till Volvos produktionsanläggningar över hela världenFANUC och Volvo Cars...
Större och starkare cobot – nu på svensk mark
I slutet av 2022 berättade Universal Robots om sin nya större och starkare cobot: UR20. Nu har den kommit till Sverige och på onsdagen visas den för första gången i...
Ytterligare en industrirobot från YASKAWA för samarbete människa-robot
YASKAWA fortsätter att utveckla och utöka HC-familjen med robotmodeller för samarbete människa-robot. Dessa ”cobotar” är konstruerade för industriellt bruk med höga...
Robotarna fortsätter sin resa genom Sverige
Universal Robots fortsätter sin turné runt om i Sverige i höst. Det börjar nu närma sig höstens första cobotinspirationsevent, under vecka 35 kommer Universal Robots...
Livsmedelsgodkänd robot i restaurangmiljö
I början på juni i år lanserade Doosan Robotics sin nya E-serie inom kollaborativa robotar. En NSF-certifierad kollaborativ robot speciellt skapad för mat och...
Världspremiär: Svenska Cobotdagen
Den 4 maj kommer för första gången Svenska Cobotdagen arrangeras. En dag som fokuserar på kollaborativ robotik. Dagen arrangeras av Universal Robots och dess partners....
Att vara kvinna är en superkraft i tekniska yrken
Industri- och teknikbranschen är mansdominerade och inom flera yrken råder det dessutom resursbrist, men det behöver inte vara så. Afsane Vosoughi och Josefine Larsson...
SE Automation – ny återförsäljare för Universal Robots i Sverige
SE Automation blir robottillverkaren Universal Robots nästa återförsäljare i Sverige. Efterfrågan på kollaborativa robotar (cobotar) har ökat mycket, de är en viktig...
Automatisering bidrar till grön omställning
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och stabil fossilfri elförsörjning är nyckel till många utmaningar i vårt samhälle. På Carbex i Vadstena...
429 automationsupplevelser stärker svenska företag
Under året har Universal Robots tillsammans med sina partners Svenska Elektrod, Odigo och Cobotech åkt runt i Sverige med sina flexibla och lättprogrammerade...
Automationsexpert om 2023: Nyckelfärdiga lösningar är framtiden
Under de senaste åren har många verksamheter genomfört teknikdrivna förändringar i snabb takt. När samhället blir alltmer digitalt är det viktigt för företag att...
Levererar klassledande hastighet, precision och säkerhet
ABB har lanserat den samarbetande industriroboten SWIFTI™ CRB 1300, som minskar klyftan mellan industrirobotar och kollaborativa robotar. SWIFTI CRB 1300 kombinerar...
ABB Robotics öppnar utbildningscenter i Jönköping
 ABB Robotics öppnar ett nytt utbildningscenter i Jönköping för ABB:s kunder och partners. Utbildningscentret kommer att stärka kunskap och kompetens inom robotik och...
Universal Robots når milstolpe
Universal Robots (UR), som är det största företaget i en snabbt växande dansk robothub, har blivit klustrets första företag att nå 1 000 anställda. De är ett av få...
Cobotar och elförbrukning: en sak mindre att oroa sig för
Höga elkostnader och risk för elbrist är något som präglar vår vardag, det skrivs spaltmeter i tidningar, det debatteras och många gör vad de kan för att spara el och...
Minsta industriroboten med klassledande nyttolast och precision
ABB har lanserat den minsta industriroboten någonsin, som erbjuder nya möjligheter för snabbare, flexiblare och högkvalitativ produktion av smarta kroppsburna enheter....
ABB lanserade nästa generations flexibla automation på Automatica 2022
ABB visade upp nya varumärket OmniVance™ för ABB:s standardiserade, driftklara applikations­celler med nästa generations modulära produktion, enkel programmering och...
En Motomanrobot helt och hållet ”Made in Europe”
Till skillnad för övriga modeller i GP-serien har GP20 en solid överarm som avslutas med en smal ”handled”. Det är en klassisk design som påminner om en av våra mest...
Edströms förstärker teamet kring automation och robotar.
Den 1 juni tillträdde Johan Magnusson sin nya säljartjänst på Edströms. Genom honom ska Mälardalens kunder få hjälp på digitaliseringsresan mot automation,...
Universal Robots revolutionerar cobotvärlden – lanserar en helt ny industriell cobot
Universal Robots, den danska tillverkaren av kollaborativa robotar (cobotar), tillkännager idag att de kommer att lägga till en ny 20 kg cobot till sitt...
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska
Automation är nyckeln till Fårbo Mekaniskas konkurrenskraft. Tack vare den senaste investeringen ökade produktiviteten i tillverkningen med 85 procent. Den visade också...
Sverigepremiär för Okuma Armroid hos Stenbergs
En CNC-svarv med inbyggd robot. Som är fullt integrerad med maskinens styrsystem. Jodå, du läste helt rätt. Maskinen heter Okuma Armroid och visas för första gången i...
ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri
YuMi, GoFa och Swifti. På Elmia Automation visar ABB hela bredden av kollaborativa robotar – plus flera andra innovativa lösningar för en flexibel och hållbar industri....
Ny robothubb byggs i Skandinavien
Om några veckor börjar bygget av toppmoderna gemensamma huvudkontor för Universal Robots (UR) och Mobile Industrial Robots (MiR) i Odense, Danmark. Byggnaden kommer att...
Automatisera mera på mässa
Den 10–13 maj är det dags för den stora mässan Elmia Automation i Jönköping. Universal Robots, världsledande inom kollaborativa robotar (cobotar), kommer vara på plats....
Ännu starkare teamwork med MOTOMAN HC20DTP
HC står för Human-Collaborative Robot. På svenska brukar vi säga samarbetsrobot eller cobot. Oavsett ordval definierar tekniken en ny relation mellan robot och...
Yaskawa stärker erbjudandet av små robotar
Vi ser en stor efterfrågan på marknaden efter små robotar med kraftfull prestanda. Därför har Yaskawa utökat GP-serien med en ny nätt modell. Familjen, som består av...
Ny återförsäljare för robottillverkare i Sverige
Nystartade Kameleon Robotics AB i Göteborg blir robottillverkaren Universal Robots tredje återförsäljare i Sverige. Efterfrågan på kollaborativa robotar (cobotar) har...
Magnifika cobot 10:an
Palletering, montering, svetsning eller maskinbetjänings applikationer är några exempel där du enkelt och kostnadseffektivt kan implementera en Doosan cobot. Med de 10...
Ökar hastigheten och flexibiliteten
Nya stora ABB-robotar ökar hastigheten och flexibiliteten för materialhantering vid batteriproduktion till elfordon De nya robotarna IRB 5710 och IRB 5720 ger...
Mycket att vinna på en automationslösning
För många företag är en automationslösning den rätta vägen att ta, både för att förbättra effektiviteten och öka lönsamheten. Detta gäller inte minst företag som är...
Robotar med hygieniska oljor klarar högt ställda krav
På en robot som hanterar livsmedel ställs särskilda krav. Smörjmedel är ett ty-piskt område där särskild hänsyn måste tas, och nu lanserar KUKA en serie robotar som...
Så blir svenska småföretag bättre på automation
”Danmark är en stormakt – Sverige sackar efter”, så löd rubriken till en debattartikel (SvD år2019) undertecknad två av Sveriges stora namn inom robotik och automation,...
SWIRA lanserar “Automationshjälpen”
SWIRA har under de 3 år som Robotlyftet pågått fått många frågor från företag om robotautomation. Ove Leichsenring -Vi vet att investeringar för att automatisera och...
”Cobotarna får ta kvällsskiftet”
Ständig övertid för att hinna bli klar. Med cobotar försvann både övertid och stress, samtidigt som produktionskapaciteten ökade. Nu tittar Norden Machinery på...
Roboten Quantec PA-2 skapar flera nya möjligheter
Snabbare, med uppgraderade viktklasser och med hygieniska oljor som tillval – nu är KUKA:s nya palleteringsrobot ute i sortimentet. – Det är en rejäl facelift från den...
”Hög effektivitet är det nya normala”
Kenji Yamaguchi, som är VD och koncernchef för FANUC Corporation, talar om det ökade intresset för automatisering, hållbar produktionsutrustning och FANUC:s egna smarta...
Coboten sparar miljoner och hälsan
För att vara konkurrenskraftig inom en mycket konkurrensutsatt bransch är det ett måste för norska Maskinpakking AS att vara automatiserat, flexibelt och pålitligt....
ABB utvidgar SCARA robotsortimentet
ABB utvidgar sitt sortiment av SCARA-robotar i och med lanseringen av IRB 920T. Roboten är utformad att uppfylla elektronikbranschens krav på höghastighetsproduktion i...
Cobot skapar morgondagens lösningar och teknikambassadörer
Värme- och kylteknikföretaget Danfoss med verksamhet i 22 länder, däribland Sverige, satsar på cobotar för att bli ännu mer konkurrenskraftiga och utveckla produkterna....
Pernilla har fått en ny kollega
KB Components tar ytterligare ett steg i utvecklingen av enheten i Örkelljunga och I dagarna har en ny medarbetare tagit plats, en tvåarmad robot som kan arbeta med...
Automation svara upp på ökade krav – sju enkla steg
Ökade krav och volymer inom till exempel e-handel och lagerhantering har skapat större behov av effektiv packning och palletering. En cobot från Universal Robots kan...
Edströms lanserar ny automationslösning till Haas-maskiner!
Under maj lanserar Edströms en purfärsk automationslösning med Fanuc-robot till alla sina Haas- maskiner. Detta öppnar upp helt nya produktionsmöjligheter för såväl...
Universal Robots cobot UR10e – nu med 25% större nyttolast
Universal Robots bästsäljande robot UR10e lanseras nu med en ökad nyttolast, vilket gör det möjligt för coboten att nyttjas inom ännu fler applikationer och hantera...
Tätare samarbete mellan KUKA och Teamster
Systemintegratören Teamster har gått in i ett systempartnerskap med KUKA Nordic. – KUKA har en hög kompetens inom Industri 4.0 och digitala tvillingar. Det är saker som...
Kollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektiva
För företaget Husqvarna är automation en viktig nyckel till konkurrenskraftig produktion. Tack vare kollaborativa robotlösningar har företagets motorsågs-tillverkning...

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör