Med rörets fördelar i fokus

sep 7, 2021 | Laser

Rörlaserskärning och planlaserskärning är en oslagbar kombination. Tack vare både tidig satsning och smarta investeringar ligger nu Stålprodukter i Gnosjö rejält i framkant i dessa tekniker och har mer än tredubblat sin omsättning de senaste tio åren. 

Litet familjeföretag med stora möjligheter

Rör har genomgående varit en central del hos Stålprodukter i Gnosjö som idag är specialister på rörlaserskärning. Bolaget startades 1988 av bröderna Per och Krister Johansson. Från början gjorde de ändavslut till rör i plast och längre fram, när Per skötte företaget själv, byggde man en egen rörstansmaskin. Under 2000 talet kapade de rör och produktionen bestod då under ett antal år av att tillverka detaljer till butiksinredning. Fyra av Stålprodukters hela personalstyrka på sju man idag består av familjen Johansson. I ren och skär ”Gnosjö anda” har Pers söner Tobias, Hampus och Pontus Johansson mer eller mindre vuxit upp i företaget med en given väg för dem att fortsätta på.  Per är Stålprodukters VD, Tobias hanterar inköp, fakturering, beredning och produktionsunderlag samt är dessutom  programmeringsansvarig för samtliga maskiner. Lillebror Hampus ansvarar för produktionsplanering och ser till att material kommer fram till maskinerna och den siste brodern Pontus arbetar som en av maskinoperatörerna. 2012 beslutade man sig att ta klivet att satsa på sin första rörlaserskärmaskin. Den tekniken var relativt ny då och i dag knappt 10 år senare står där tre stycken rörlaserskärmaskiner på plats, samt en planlaser. 

Rör i alla varianter

Nu är det som sagt rör som gäller, upp till 95%. Innan beslutet föll på rörlaserskärmaskinen från TRUMPF var Stålprodukter egentligen inne på linjen att effektivisera produktionen med en helautomatiserad kapmaskin. Men vi valde även att kontakta TRUMPF då vi var nyfikna på rörlaser, berättar Tobias. När de sedan fick demonstrationen på TRUMPF´s huvudkontor i Tyskland insåg de direkt att det i stort sett gick lika snabbt att kapa i den maskinen samt att den hade många fler effektiva funktioner samt en flexibilitet som passade deras produktlinje. Vi blev övertygade och där och då tog vi steget, tömde plånboken och satsade allt, säger Tobias, något vi aldrig ångrat. 

Med åren har Stålprodukter vuxit rejält och mottot har varit tydligt – att vara specialister i få utvalda steg i bearbetningsprocessen. Det blir emellanåt någon enklare efterbearbetning som gängning till exempel men inte så mycket mer. Vi vill laserskära – that´s it, fortsätter Tobias, och materialet ska ut till kund så fort som möjligt. Detaljer till butiksinredning är fortfarande en stor del av produkterna man tillverkar och uppgår till cirka hälften idag. De största kvantiteterna går istället till fordonsindustrin – lastbilar, bussar och även lantbruksmaskiner. I övrigt är det väldigt stor bredd på kundbranscherna och mycket specialbeställningar blir det. Det är allt från badkar till dopljus, säger Tobias, vi har verkligen hela spannet hos oss. Det blir en till möbelindustrin också emellanåt, flikar Hampus in, bland annat hade vi en stororder för en tid sedan där vi gjorde så mycket som 2500 barstolar. Den stora variationen är både utmanande och rolig på samma gång, tycker bröderna.  

Nya investeringar

Lokalerna byggdes ut 2019 med ytterligare 800 kvm för främst godsmottagning och på så sätt  optimera flödet. Detta har gjort oss mycket effektivare, bland annat då vi har så skrymmande gods, säger Tobias. Vi satte nyligen upp 2000 kvm solceller också, en jättebra investering, enligt Tobias, vi skulle faktiskt kunna driva två stycken lasrar i full produktion med solenergi. 

Nya maskininvesteringar ligger också nära i tiden. Målet på sikt är att kunna anställa en till medarbetare, ha fyra rörlasrar och en planlaser i sin produktion och kunna köra samtliga maskiner även kvällsskift och då på två man. Vi har hela tredubblat omsättningen på tio år med endast en ytterligare anställd, säger Tobias, och det är vi ju väldigt stolta över och hoppas så klart på samma utveckling nu.

Utmaningar som kräver rätt kompetens och rätt maskin

Stålprodukter har idag en mycket effektiv och modern maskinpark med som nämnt tre rörlaserskärmaskiner. Den första från TRUMPF 2012 hänger fortfarande med och två nya rörlaserskärmaskiner från samma fabrikat har det blivit. 2016 investerade man i TruLaser Tube 7000 och 2018 TruLaser Tube 5000 fiber. Med dessa bearbetar man nu från 12 – 254 mm runda rör och färdiga detaljer upp till 4 meter. Vi är väldigt nöjda med investeringarna, det här är riktigt bra maskiner, stora och komplexa såklart men handhavandet är väldigt smidigt, säger Tobias och vi har alla lärt oss jättesnabbt. Samarbetet med leverantören TRUMPF har fungerat väldigt bra som förmedlat den kompetens som krävts genom relevanta utbildningar och support under upplärningsfasen. 

Engagemang i processen från ax till limpa 

Den största utmaningen idag är känd i branschen och det är bristen på råmaterialet det senaste året. Produktionen måste brytas ibland och vi har till och med stått utan material vid tillfällen, säger Tobias, vi hoppas så klart på att detta vänder snart. Den andra stora utmaningen är att kunna hantera rör både i olika toleranser och olika utseenden, något som också på grund av materialbrist tenderar att uppstå oftare då man behöver köpa från många olika verk. När man tar sig an rör att bearbeta, som redan formats i en annan maskin med sina toleranser och avvikelser gäller det verkligen att ha öga för detaljer så att man får alla mått rätt direkt, säger Tobias. Då toleranser kan variera även från samma leverantör beroende på när inköpet sker har de blivit väldigt duktiga på just detta. 

Stålprodukter har, för att underlätta här, väldigt förmånligt valt att erbjuda sina kunder att lagra råmaterialet åt dem tills det är dags att producera nästa order för att på så sätt kunna garantera exakt samma toleranser till kunderna i deras detaljer vid kommande leverans. Ofta ska ju kunden i sin tur bearbeta detaljen ytterligare så det är oerhört viktigt. Det spelar ofta en viktig roll att vi är insatta i vad som sker i nästa led så att vi kan tillföra rätt produktkritik så att det för kunden blir bättre, helst billigare, vad gäller allt från val av materiallängder till konstruktionsändringar, säger Tobias. Styrkan hos Stålprodukter är just att ta väl hand om sina kunder och erbjuda sitt engagemang i hela processen fram till kundens slutprodukt. Hög kompetens med ögon för de små detaljerna är en stor konkurrensfördel. Är vi ordentligt insatta i produkten och kan den så pass bra så får kunden det man önskar i slutänden, säger Tobias. Vi tar oss dessutom bara an de jobb där vi kan leverera högsta kvalitet, det är en styrka att kunna säga nej ibland också. 

Rörkonstruktion ökar

Tack vare goda relationer är kunderna återkommande hos Stålprodukter och man har turen att nya affärer genereras mun till mun. Det är väl för att vi arbetar så nära våra kunder, erbjuder mycket extra service och involverar dem i framtagandet av detaljen, säger Tobias. Det händer ofta att man stänger ner en maskin och kör provbitar tills båda parter är nöjda. Ibland blir det en hel del justeringar och det händer även att man hamnar i en helt ny lösning på produkten som kanske inte var tänkt från början men som båda tjänar på. Vid specialbeställningar är vi ofta med i stora delar av konstruktionen, fortsätter Hampus, vilket är en trevlig och lärande utmaning. 

Allt handlar om att kunna se rörets fördelar. Det är idag så många detaljer som skulle kunna konstrueras med rör i stället för att bockas, valsas och svetsas. Det innebär att man här måste ligga ett steg före och kunna visa på att det med rör kan bli en både snabbare och mer kostnadseffektiv produktion. Vi har till och med konkurrerat ut leverantörer i Asien, säger Tobias, det säger rätt mycket.  

Vi jämförde tiden det tog att skära ett rör med tiden det tog att tillverka detaljen på det “gamla sättet” och det gick hela 10 sekunder snabbare, berättar Tobias, med resultatet att vi producerade både fortare och billigare till kunden. Mer och mer detaljer skulle som sagt både snabbare och till en lägre kostnad kunnas göras av rör. Dessutom i många fall med en bättre konstruktion. Det lär vi med säkerhet få se mer av framöver.

Trulaser Tube med CO2 laser respektive fiberlaser

TruLaser Tube 7000 med sin TruFlow CO2 laser på 3,6 kW producerar bästa möjliga resultat med högsta skärkvalitet framförallt i rostfritt. Maskinkonceptet är öppet och tillgängligt och ger en stor  överblick över process och detaljer. Den här maskinen lämpar sig väl för tyngre material och har en stor flexibilitet som gör att man enkelt kan byta mellan olika tjocklekar. Ett antal olika dimensioner kan köras efter varandra utan att vi behöver ställa om maskinen, säger Hampus. Maskinen gör de inställningar som behövs utifrån de inmatade dimensionerna, och vi trycker på start. Vinkelskärningen är en annan funktion vi är oerhört nöjda med, fortsätter Hampus. Detta är en stor fördel då en detalj senare ska svetsas och kanske ytterligare bearbetas. TruLaser Tube 7000 klarar 254 mm runda rör och TruLaser Tube 5000 fiber klarar 152 mm. TruLaser Tube 5000 fiber utnyttjar styrkan i sin fastkroppslaser TruDisk 2001 på 2 kW optimalt, vilket innebär extremt hög bearbetningshastighet i tunnare material och riktigt snabba processer för en stor bredd av olika rör och profiler. Det är en riktigt snabb och effektiv maskin som vi har otrolig nytta av, säger Tobias. 

Slimmad och gränsöverskridande organisation

I en sådan här liten organisation som Stålprodukter i Gnosjö med sina sju man är det en självklarhet att kunna hoppa in i varandras roller vid behov. Alla i personalen ger allt för företaget och samtliga har minst sagt ett stort mått av flexibilitet för att kunna ge en hög service till sina kunder och tillhandahålla snabba leveranser. Att kunna vara konkurrenskraftig och ligga på en bra prisnivå är ju en annan fördel vi har när vi är duktiga på att hålla igång produktionen på lite folk, säger Tobias. 

Engagemanget i det lilla företaget är imponerande på många sätt och det genomsyrar hela verksamheten. Eventuellt lite väl högt engagemang ibland även under familjemiddagarna. Men det är kanske också där man formar nästa generations rörlaserskärare i Gnosjö. Vem vet..? 

För mer information: Trumpf, Stålprodukter

Presso tillverkar en halv miljard brickor årligen!
Antalet är svårt att ta in, men sådana siffror blir det när detaljerna är små. Presso i Skillingaryd tillverkar brickor främst till fordonsindustrin där man kan nämna...
Kortare ledtider och ökad flexibilitet tack vare satsning på laserskärning
Tomal i Vessingebro levererar nyckelfärdiga koncept för dosering – med allt från funktion till idriftsättning på plats. Med laserskärning möter de kundernas behov...
Förbättrar LBC-tekniken för högre prestanda och effektivitet
För att hjälpa kunderna att vara fortsatt lönsamma på den allt mer konkurrensutsatta marknaden för laserskärning kommer AMADA att utöka sitt sortiment till att...
Öppet hus blev en succé
Bystronic Scandinavia, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom skärande och formande bearbetningsteknik, rapporterar stort intresse och framgång för sitt...
KPK Plåt & Maskin AB investerar i 10kW fiberlaser
2021 förvarade Jörgen Andersson, Calle Elofsson och Fredrik Olsson över KPK Plåt och Maskin AB. -Nu när vår gamla laser har gjort sitt storsatsar vi på en L3-30 10 kW...
Först ut i Skandinavien med fullautomatiserad processäker 2D-laserskärmaskin
Be-Ge Plåtindustri har länge efterfrågat en automatiserad produktionscell för höghastighetsskärning och nu är den på plats; TruLaser Center 7030 - den första...
Nya möjligheter för Altimo som storsatsat på rörlaserskärning
Altimo tillhandahåller, som komplett leverantör, hela kedjan från konstruktion med teknologierna vattenskärning, laserskärning, kantpressning och svetsning. Sedan...
INTECH 2023 – fokus på hållbara produktionslösningar
Under INTECH 2023 presenterade TRUMPF lösningar för mer hållbarhet och produktivitet inom plåtbearbetning och laserteknik. Hållbarhetstänket sammanföll väl med...
Redo att växa ytterligare med lasersvetsning
Med nyutvecklad organisation och nya laserkällor står Lasertech beredda att möta kundernas behov – från design till färdig detalj och med de nya maskininvesteringar som...
Skär tid och kapar kostnader med rörlaser
Repay i Köping fortsätter att växa med nya mer flexibla, effektiva och driftsäkra rörlasrar för säkrare och snabbare leveranser. Repaykoncernen är idag en av Sveriges...
En av Sveriges mest automatiserande fabriker?
Ibland ser man dem ute på fälten, imponerande stora lantbruksmaskiner som välter upp jorden, gör fåror för nya grödor och planterar frön. Ofta bär de namnet Väderstad...
Först i Skandinavien med unik rörlaser
En helt ny rörlaser har installerats hos Bjärnums Stålprodukter. Den förändrar synen på tillverkningen av pall- och rullcontainrar som är några av det skånska...
Ny högteknologisk maskinpark och smart fabrik
Nittedal Rustfrie gjorde i somras det som många småföretag bara drömmer om – nystartade i nybyggd fabrik med ny kantpress och laser. Nu har de enorm kapacitet över för...
Ökade omsättning ordentligt med lasersatsningen.
NMP-Lego AB i Vittsjö bildades 2015 av de tre arbetskamraterna Niklas Måns och Peter som tog över en äldre verksamhet där de var anställda. De använde initialerna i...
Med fokus på rör och plåt
1997 gjordes den första rörlaseraffären. Sedan dess har Edströms etablerat sig som stark leverantör av de allra mest potenta rörbearbetningsmaskinerna från Adige och...
Hygap stärker positionen ytterligare som komplett partner.
Familjeföretaget Hygap fortsätter sina framgångar och öppnar snart upp med nya kvadratmeter, medarbetare, maskiner och processer.  I Oskarström driver bröderna Andreas...
Du har legat bakom en!
När man ligger efter vägarna och hamnar bakom en lastbil eller ett släp ser man den tydligt, märkningen som visar varifrån den kommer. MT Eksjö står det, och...
Wermlands Tunnplåt utökar kapaciteten med laserskärning!
Genom att kombinera fördelarna i både stans- och laserbearbetning i en kombimaskin klarar de fler krävande uppgifter och öppnar nya dörrar för sin produktion och sina...
”Din inkörsport till en smartare framtid”
Världens ledande mässa för plåtbearbetningsindustrin är tillbaka och öppnade upp sina dörrar 25 - 28 oktober 2022 i Hannover. Totalt 1,300 utställare från 39 länder...
Flexibel plåtproduktion gynnar flexibla butikslösningar
Vill man vara bäst och snabbast på att leverera säljande butiksinredning och displayställ till kända svenska varumärken gäller det att satsa. Tekniklyftet hos Ricana...
Unimet AB investerar i fiberlaser ifrån Salvagnini
Unimet är ett svenskt industriföretag beläget i södra Dalarna. Grunden till företaget skapades redan i slutet av 60-talet och har därefter verkat i olika...
”Skärhuvudet som förändrade spelet”
-Tack vare sin unika konstruktion med färre rörliga delar och optik är eVa fyra gånger mindre utsatt för kontaminering än alla andra huvuden på marknaden säger Camillo...
Innovationer för effektivare produktion
På EuroBLECHmässan, industribranschens flaggskepp som kommer att hållas 25 till 28 oktober 2022 i Hannover, kommer AMADA att presentera nya lösningar i hall 12. Monter...
AMADA på EuroBLECH 2022
För fyra år sedan lanserade AMADA de mest innovativa framstegen inom laserskärning som industrin sett, vad kommer AMADA att avslöja denna gången … -Besök oss på...
Goda relationer, maxad effektivitet och ändamålsenliga investeringar ger resultat
För SVAB är det fokus på relationer och smarta investeringar utifrån kundernas efterfrågan som gör dem till en effektiv och komplett leverantör.  Artikel i Aktuell...
RJ Stålteknik AB i Sundsvall investerar i en fullt automatiserad fiberlaser
RJ Stålteknik AB är ett ungt bolag med stora visioner. Vi är en komplett skärleverantör med flertalet skärmaskiner, detta kombineras med bockning/svetsning/konstruktion...
Ricana Concept AB utvecklar plåtproduktionen ytterligare ett steg
Ricana Concept AB, en del av Hestra gruppen sedan oktober 2019 har under året 2021 installerat P2lean 2120. Nu tar de ett steg till och investerar i fiberlasertekniken...
Effektiviserar produktionen med lasersvetsning
Mastec Components i Dalstorp tar stora kliv framåt med förnyad maskinpark och utveckling av processkedjan. Lasersvetsmaskiner är det perfekta verktyget för exakt...
Användarvänligt när Amada visar Skandinavien premiärer
Användarvänlighet, effektivitet och ökad produktivitet. Det är vad Elmia Plåt 2022 handlar om för Amada. I montern står exempelvis två Skandinavienpremiärer –...
Mazak öppnar European Technology Laser Center i Milano.
Mazak kommer att ha eventet "Mazak Open House i Milano European Technology Center Laser" den 26–28 Maj. I Milano, Italien öppnar Mazak ett helt nytt huvudkontor för sin...
Investerar i fullt automatiserad fiberlasersystem
BK Produkter startades 1985 av Börje Klasson, tillsammans med sonen Fredrik Klasson har de byggt upp en modern maskinpark och samlat ett mycket speciellt urval...
Avancerad laserskärning i expressfilen
Flaggskeppet bland Bystronics laserskärningsanläggningar finns nu med en effekt på 20 kilowatt och optimerad skärprocess. Den senaste generationen av skärhuvudet är...
AMADA lanserar ENSIS Fiberlaser i storformat
AMADA lanserade nyligen sin ENSIS-6225AJ fiberlaserskärmaskin på den europeiska marknaden. Med förmågan att bearbeta 6,2 m x 2,5 m material, maskinen finns i 6, 9 och...
Ivar Bråten Mekaniske AS effektiviserar med laser
Sedan investeringen i rörlaserskärmaskinen har produktionstakten ökat markant för Ivar Bråten Mekaniske i Ottestad, Norge. Nu tar de ytterligare ett kliv in i...
Servar gruvindustrin!
De finns över stora delar av landet, och de har en anläggning i ett vintrigt Gällivare där vi sparkade av oss snön och hälsade på. ­-Vi finns här av en särskild...
Nimo skapar framtidens fabrik och företag – för klokare vård av våra textilier
Företaget Nimo, eller Nimo-Verken AB, etablerades år 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage i Jönköping med...
Fokus på laserskärning med tryckluft för minskad tillverkningskostnad
Med introduktionen av fiberlasrar med högre effekt fokuserar användarna allt mer på de totala driftskostnaderna för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden. En stor...
Munchmuseet och världens vackraste fabrik!
I oktober invigdes Munchmuseet i centrala Oslo, ett landmärke och spektakulär byggnad på 13 våningar med en prislapp på 2,4 miljarder norska kronor som nu välkomnar...
Våga tro på framtidens teknik!
Det gjorde Brantheim – nu är de ledande inom lasersvetsning Plåtbearbetningsföretaget Brantheim i Tyresö har en historia från 1940 talet. Idag ägs företaget av Benny...
Lanserar flera nyheter på mässan
LVD presenterade på Blechexpo deras fiberlaserskärningsmaskin Phoenix FL-3015 med en ny 20 kW-strömkälla och fördelarna med processeffektivitet. Den nya...
Förbered automatiskt kanter för svetsning under laserskärning
"EdgeLine Bevel" från TRUMPF fasar automatiskt delar under laserskärning för att förbereda dem för svetsning // Manuell avfasning krävs inte längre // "Detta är en unik...
”All sides of performance”
Prima Power ställde ut på mässan under mottot "All sides of performance". Besökare kunde upptäcka deras omfattande och mångsidiga teknologiska lösningar för hela...
”Beyond manufacturing”
Salvagnini fortsätter att framhäva hur viktigt det är att se helheten på en produktionsprocess. Med nya innovationer, koncept, kunskap och expertis tar man ytterligare...
Fiberlasern som skär kompromisslöst i rostfritt stål och aluminium
AMADA har tidigare lanserat en ny generation fiberlasrar. På mässan visade man hur man skär med fiberlaser i krävande material utan kompromisser med endast 4 kW effekt....
De investerar för fler lasertimmar
När LM Metall taktar upp legotimmarna på laser krävs maskiner som klarar utmaningen. Lösningen stavas Bystronic BySmart Fiber 6000W som tillsammans med ByTrans Extended...
Reducera ställtid med automatisering
ALPAB bibehåller sin konkurrenskraftiga prisnivå genom minskning av maskinens ställtid ALPAB är ett framgångsrikt familjeföretag i Mellansverige. Skicklig personal i...
Ny investering som utökar produktionskapaciteten
Nimo AB i Hova har investerat i en ny Salvagnini fiberlasermaskin L5-4kW. Man ersätter sin första Salvagnini investering från 2001, en S4-30 stansmaskin med fast...
30 miljoner i ny teknik Gårö Plåtprodukter har satsat offensivt under pandemin
För att ligga i topp inom tunnplåtsbearbetning krävs investeringsvilja och förmåga att hantera kundernas växande behov av helhetslösningar – som hos Gnosjöbaserade Gårö...
Köpte 18 meter laserskärmaskin på auktion!
Alla vet ju att man skapar effektivare arbetsflöden i sin verkstad genom att förnya sitt maskinbestånd. Det enklaste är förstås att kontakta några återförsäljare och be...
Blomstrande företag i Blomstermåla!
Stans & Press i Blomstermåla var tidiga med att arbeta på ett smart sätt. Som det första företaget i Sverige satsade de på en laserskärmaskin med PMC eller Plant...

Kantpress/Stans

Pressar