Yamazaki Machinery grundades i Nagoya i Japan redan 1919, av Sadakichi Yamazaki. 1963 fick produkterna namnet ”Mazak” (genom att ta bort YA och I, i företagsnamnet) och i dag, över 100 år efter starten, så är ”Mazak” en av dom större spelarna i verktygsmaskins-branschen. Yamazaki Mazak tillverkar inte bara avancerade verktygsmaskiner såsom multifunktionscenters, CNC-svarvar, fleroperationsmaskiner och laserbearbetningsmaskiner utan även automationssystem med konceptet DONE IN ONE. Allt för att stödja global tillverkning genom att tillhandahålla exceptionell produktivitet och mångsidighet. I dag är Yamazaki Mazak närmare 9000 anställda med tillverkning, vid ett flertal fabriker i Japan, USA, Singapore, Kina, Indien och England.
Aktuell Produktion närvarade under mars vid ett press-event hos Yamazaki Mazak UK Ltd, i Worcester, där närmare 30 journalister från olika länder i Europa deltog.
Artikel från Aktuell Produktion nr3/2023 skriven av Tord Käck



Mer än 30 000 Mazak-maskiner har tillverkats i England sedan 1987 och 50% av maskinleveranserna inom Europa skeppas från Worcester –
”Mazak Made on a Mazak”
Tillverkningen av Mazak-maskiner i England började redan 1987 och i dag finns en fullskalig
och modern tillverkningsenhet i Worcester strax utanför Birmingham.
Fabriken på 29 000 kvadratmeter har, med 3-skift och ca; 550 anställda, kapacitet att bygga upp till 100 maskiner per månad. Kvalitet sitter i bolagets DNA och i Worcester är man certifierade för såväl ISO 9001:2015 som ISO 14001 – 2015.
På japanskt maner så är Lean, och Lean production, ett givet fokus även i Worcester och på senare år har man nått en produktivitetsökning på 30% genom ändrade flöden i verkstaden.
Sedan starten har över 30 000 Mazak-maskiner lämnat fabriken i Worcester, och 99% av dessa maskiner stannar i Europa.
Yamazaki Mazak har drygt 1 100 anställda i Europa. Av dom finns ca; 700 i UK, och av dom är alltså 550 direkt kopplade till tillverkningen i Worcester.
Bra lärlingssystem är en självklarhet hos Mazak
Kopplat till ”brist på kompetent arbetskraft”, som vi ofta pratar om i Sverige så är det med viss beundran vi får ta del av hur lärlingssystem är en självklar del av kompetens-försörjningen hos Mazak UK.
Genom åren har 200 lärlingar ”skolats in” och vanligen finns ca: 60 st lärlingar ibland produktionspersonalen. 20 st unga/studerande tas in varje år.
Egen tillverkning och reparation 1000 av spindlar per år
En i allra högsta grad central del i en verktygsmaskin är spindeln/spindlarna. Dels för att mycket av en maskins prestanda sitter i spindlarna och med varvtal upp till 18 000 varv/min dom är helt klart en av de mest utsatta delarna i en verktygsmaskin.
Hos Mazak har man strategin att tillverka egna spindlar och har en professionell verksamhet för reparation av spindlarna.
- ”90% av våra spindelreparationer går att härleda till kollisioner”
Trots en modern maskins funktioner för ”kollisionsskydd” så är det alltså så att 90% av dom spindlar som man reparerar hos Mazak – och sannolikt hos andra maskintillverkare också –
är utsatta för någon form av kollision, och/eller ”yttre åverkan”.
Med sitt utbytessystem och snabba leveranser så kan kunden ha en ny spindel inom 24 timmar, men budskapet är till alla kunder;
”satsa på bra utbildning av era operatörer och använd dom funktioner som finns för kollisionsskydd” – det lönar sig!”
Reparation av ”tusen spindlar per år” kan låta mycket men med tanke på att Mazak uppskattningsvis har 75 000 maskiner i drift i Europa, en del med flera spindlar, så är det inga stora tal.
GoGreen
Mazaks mål är att minska sin klimatpåverkan med 50%, 2030, jämfört med 2010
Mazaks affärsfilosofi har alltid varit fokuserad på hållbarhet, i all verksamhet. Från verktygsmaskin, design, utveckling, tillverkning, användning och underhåll.
En kontinuerlig förbättringsstrategi fokuserar på att förbättra ”miljöeffektiviteten” hos Mazaks verktygsmaskiner fyra gånger fram till 2030 jämfört med 2010.
Som ett tydligt exempel ger nästa generations 5-axliga vertikala fleroperationsmaskin VARIAXIS i-800 NEObearbetningskapacitet i en snabbare och mer kompakt maskin. Dessutom ingår förbättrad teknik i designen som minskar CO2-utsläppen med 22,7 % jämfört med den tidigare modellen.
Dessutom innehåller de nya kompaktsvarvarna QTE teknik som bidrar till att minska energiförbrukningen, spara kostnader och gynna miljön. Med hjälp av standarder som fastställts av Green House Gas Protocol erbjuder Mazak Smooth Technology funktioner för att stödja kundernas behov av att mäta, analysera och optimera energiförbrukningen, med tillhörande klimatpåverkan, för de detaljer som kunderna tillverkar.
Hur kan man minska klimatpåverkan av en verktygsmaskin?
Om vi börjar med tillverkningen av en verktygsmaskin så har Mazak;s beräkningar visat att
tillverkningen av en maskin renderar i ca; 5,8 ton CO2-utsläpp. Detta kan jämföras med ca; 5,6 ton för en medelstor personbil.
I en fas 1 fokuserar Mazak på egen energianvändning kopplat till tillverkningen av maskinerna. Där har man redan reducerat energianvändningen med 43% sedan 2010.
I fas 2 är fokus på att använda fossil-fri elkraft, såväl genom egen produktion av el med solceller som att välja förnybar el.
I fas 3, där man jobbar intensivt redan nu, ser man över saker som sitt eget resande, fokus på miljöfrågor vid inköp av tjänster och material. I den fasen finns också fokus på minskad miljöpåverkan vid underhåll och service av maskinerna. Sist, men inte minst, så kommer man att ta fram en strategi för ”end of life treatment”.
”att Mazak erbjuder reservdelar till maskiner som är uppåt 30 år gamlat förlänger livslängden och därmed minskar miljöpåverkan även den vägen”
Väl i drift så är följande områden som kan minska energiförbrukningen;
- Ökade skärhastigheter – minskar energiförbrukningen i ”vila”
- Smart LED-belysning i maskinerna
- Energispar-funktioner
- Varvtalsstyrd kylvätskepump
- Hydraulaggregat med ackumulator
- Kylaggregat (för elskåp) med högre verkningsgrad
- Smartare smörjsystem
- Eliminera behovet av transformator (för olika nät)
- Smooth Energy Dashboard
(menyer I styrsystemet för att kunna mäta energiåtgång, per tidsenhet och/eller
per tillverkad detalj)
Uppkopplade maskiner kan bidra till högre produktivitet, smartare underhåll
= mindre miljöpåverkan.
Uppkopplade maskiner, som bland annat ger möjlighet till tillståndsbaserat underhåll och fjärrsupport, har varit på tapeten länge. Givetvis drivet av möjligheter till högre produktivitet,
mer resurseffektivt underhåll och kortare stilleståndstider.
Men högre produktivitet och smartare underhåll handlar om mer energieffektivt utnyttjande av maskinerna – alltså mindre miljöpåverkan!
”..högre produktivitet och smartare underhåll handlar om mer energieffektivt utnyttjande av maskinerna – alltså mindre miljöpåverkan!”
Med Mazak iConnect så kan miljöpåverkan reduceras genom;
- Fjärrsupport via iConnect gör det möjlighet att ge kundsupport på distans.
= minskat resande, till och från kunder, för service - iConnect kan bidra till smartare och energieffektivare (tillståndsbaserat) underhåll
- iConnect kan bidra till ökad tillgänglighet i maskinerna, och minska stilleståndstider
- iConnect erbjuder system för mätning och uppföljning av energiåtgång, per tidsenhet
och/eller per producerad detalj.