Pramets nya högmatningsfräs Penta HF är en mångsidig fräs, som förenklar bearbetningen betydligt.

Penta HF-fräsarna är i första hand gjorda för hög matning och går att använda i en mängd materialtyper t ex rostfria stål, svårbearbetade legeringar och härdat stål.

Fräsarna har 19° angreppsvinkel och kan klara tandmatningar upp till 3 mm. Tack vare den högre matningsförmågan kan maskintiden minskas. Samtidigt ger den speciella ytfinheten, som fräsarna efterlämnar, ett ökat korrosionsskydd och mindre slitage och friktionsmotstånd.

Vändskären har fem eggar som ger bra tillverkningsekonomi och kan utföra såväl grovfräsning som medelfin fräsning. Penta HF-kropparna har invändiga kylkanaler som underlättar vid djupa ingrepp eller spiralinterpolering.

Programmet omfattar diametrar från 32 till och med 100 mm och finns i utförande som skaftfräsar och som fräskroppar för montering på grundhållare.

Vid ett fältprov i Nordamerika nyligen klarade Penta HF-fräsen med PDMW-skär av att fräsa hela komponenten av konstruktionsstål utan att skären behövde indexeras en enda gång. En konkurrents vändskär behövde vändas tre gånger för att kunna köra färdigt samma komponent, vilket gjorde stor skillnad i stopptid i maskinen.