När EMO 2019 öppnar sina dörrar i Hannover om bara tre månader så kommer Makino att presentera en förhandsgranskning av den nya produktionsmaskinen och produkter för form & gjut-teknik, produkter och lösningar som kommer att visas i företagets monter. EMO fokuserar på två huvudteman: digitaliserad produktionsteknik anpassad till Industry 4.0 samt EV-fordon (electric vehicule). Besökare på mässan kan se hur Makino anpassar produktionsprocesserna för framtiden.

Avancerade digitala drivrutiner

Stödet Makino erbjuder för kundens digitaliserade produktionsprocesser går långt bortom maskinen. ATHENA är till exempel ett jättekliv framåt i M2M-kommunikation, eftersom den tar tekniken för röstanvändargränssnitt in i verktygsmaskinsindustrin. ATHENA är utformad för att styra alla typer av bearbetning – fräsning, svarvning, EDM, och så vidare – och fungerar även perfekt i verkstäder utan internetnätverk. ATHENA rapporterar, kontrollerar, supportar och beräknar för att ge ovärderligt stöd i toppmoderna produktionsprocesser.

Andra digitala produktionslösningar från Makino inkluderar Digital Twin, ett produktionssimulerings- och schemaläggningsverktyg, och MAS-A5, som dynamiskt schemalägger delbearbetning och pallhantering i Makino-cellsystem, maximerar spindelutnyttjandet och korrelerar produktionsorder, komponenter och processer.

Prediktiva och förebyggande underhållskoncept som Makinos Machine Health Maximizer™ (MHmax) bidrar till att minimera nedtider och höjer effektiviteten. MHmax tar Internet of things (IoT) till verkstadsgolvet, med ytterligare sensorer installerade på maskinen vilka hjälper till att förhindra oväntade stillestånd. Den här webbaserade applikationen kontrollerar spindel- och ATC-hälsan, styr kylvätsketemperaturen och det hydrauliska trycket, mäter prestanda och visar alla resultat på ett användarvänligt sätt på Pro.6-skärmen eller någon annan nätverksbaserad dator.

Avancerat digitalt stöd erbjuds också kunderna via fjärrstödslösningen som utvecklats av Makinos partner Oculavis. Och för första gången i Europa kommer AR-modeller (augmented reality) för Makinos D200Z, DA300, A51nx, IQ500 och A500Z-maskiner också att visas på denna mässa.

Möta elfordonssutmaningen

Med biltillverkare som VW som nu tränger in på elfordonsmarknaden är Makino fast besluten att stödja dem för att ta itu med de många bearbetningsproblem som är involverade i att byta från att göra konventionella förbränningsmotorer till tillverkning av e-fordon. Hur kommer delar att utvecklas och vilka specifika bearbetningsutmaningar kommer att uppstå? Makino-specialister, som stöds av demonstrationer av ett stort antal applikationer, kommer att vara till hands på mässan för att diskutera dessa problem med besökare från bilindustrin.

High-end automatiseringslösningar

En av de avancerade form- och gjutlösningarna som visas på EMO 2019 kommer att innehålla en linjär Erowa robotmatningselektrod och komponenter till två Makino-bearbetningscentraler (D200Z och F5) och en erosionsmaskin (EDAF3). Denna produktionscell är idealisk för EV-produktion.

Makino i-Assist-roboten i montern har ett stort antal avancerade funktioner för tillverkning av delar. Till exempel hittar den sin egen väg till den maskin som den behöver mata, undvika hinder i vägen, plockar upp komponenter även om de inte befinner sig i rätt position och laddar verktyg i en tredjeparts matningsmaskin. 1/2 En annan höjdpunkt vid EMO 2019 kommer att vara ett helt nytt flexibelt tillverkningssystem med namnet PZ1. PZ1-tillverkningscellen, som visas på EMO 2019 och använder ett Makino a51nx och ett bearbetningscentrum a500Z, levererar ett väsentligt mervärde till kunderna genom kostnadsbesparingar, produktionsoptimering och förebyggande underhåll – den typ av all-in-automatiserad lösning som kan vara avgörande i produktionsprocessen.

EMO 2019 presenterar metallbearbetningen på Hannover Exhibition Centre från 16-21 september. Besökare i Makinos monter B36 i Hall 12 kan se fram emot att helt fördjupa sig i Makinos värld som komplett leverantör.