Kyla och precision ger resultat

maj 21, 2021 | Svarv, Verktyg

Som fotbollsspelaren Lionel Messi sa, ”talang och elegans betyder ingenting utan stringens och precision.” Målet för alla tillverkningsföretag är att uppfylla sina kunders krav genom att leverera arbetsstycken av rätt kvalitet, i tid och till en optimal kostnad. Här förklarar Staffan Lundström, Product Manager hos Sandvik Coromant, varför kostnadseffektivitet och kvalitet vid stålsvarvning innebär precision – särskilt när det handlar om val av skärvätska.

Krönika: Staffan Lundström Product Manager hos Sandvik Coromant

Oavsett bransch behöver verkstäder i allt större utsträckning lättare komponenter, ökad hållbarhet och förbättrad bränsleeffektivitet. Detta driver trenden mot material med högre hållfasthet och varmhållfasthet, till exempel i form av renare stål och varmhållfasta superlegeringar (HRSA). 

Det innebär en utmaning för tillverkarna vad gäller verktygslivslängd och produktivitet, men även spånkontroll. Var och en av dessa faktorer kan förbättras med precisionstillförsel av skärvätska. Det är inte bara tillverkarna som upplever dessa utmaningar, utan även verktygsleverantörer som Sandvik Coromant. Våra specialister måste ta hänsyn till dessa framsteg inom materialvetenskapen i form av skär som uppfyller våra kunders behov. Svarvskär ska kunna stå emot höga temperaturer vid bearbetningen.

Därför rekommenderar Sandvik Coromant att man använder precisionstillförsel av skärvätska. 

I rätt zon 

Men vad exakt innebär det att använda precisionstillförsel av skärvätska? Eftersom stålsvarvning skapar en miljö med högt tryck i maskinen kan ett modernt svarvverktyg med munstycken kan leverera en höghastighets skärvätskestråle. 

Genom att använda verktygshållare med precisionsmunstycken kan skärvätskestrålarna riktas exakt mot skärzonen på skärets spånsida. De fungerar som en hydraulisk kil som lyfter upp spånan, vilket ger två resultat: det kortar kontaktlängden mellan skäret och materialet, och det hjälper till att minska skärkrafterna. Slutresultatet är en lägre temperatur med bättre spånkontroll.

Riktad övre precisionstillförsel av skärvätska kan förbättra spånbildningen och vidga fönstret för obemannad körning. Då användningen av helt autonoma digitala fabriker förväntas dubbleras under de närmsta fem åren, enligt rapporten Digital Factories 2020: Shaping the future of manufacturing från Pricewaterhouse Coopers (PwC), kan sådana fördelar vara avgörande.      

Men dessa fördelar är endast möjliga med verktyg som har utvecklats för applikationer med precisionstillförsel av skärvätska – till exempel borr med invändig skärvätsketillförsel och svarvverktyg med riktade strålar. Orsaken är att det skärvätsketryck som krävs för att bryta spånan i svarvverktyg beror på munstyckets utformning, materialet som bearbetas samt skärdjup och matning. Vilket skärvätskeflöde som krävs beror på trycket och ytan för skärvätsketillförsel.

Välj modulära lösningar

Därför har Sandvik Coromant uppgraderat sina Coromant Capto®-verktygshållare för T Max® P-hårdmetallsvarvskären. Coromant Capto® är en verktygshållare med snabbväxling som är utformad för att minska omriggnings- och verktygsväxlingstiden. Den hjälper också tillverkarna att uppnå det viktiga målet ökat maskinutnyttjande.

Coromant Capto® är ett modulärt system för fleroperationsmaskiner, vilket innebär att det erbjuder en mängd olika förlängnings- och reduktionsadaptrar som stöder användning av verktyg med olika längder och konstruktionsegenskaper, oavsett maskingränssnitt. För slutanvändaren innebär modulariteten mindre behov av dyra specialverktyg med långa leveranstider. Samma verktyg kan på så sätt användas i hela verkstaden, vilket ger unik flexibilitet, bästa möjliga stabilitet och ett minimalt verktygslager.

Coromant Capto® har uppgraderats så att den har stöd för T-Max® P, vilket Sandvik Coromant rekommenderar som första val vid allmän svarvning, för allt mellan medelstora och stora komponenter. Skär med utförande för T-Max® Panvänder flera av Sandvik Coromants stålsvarvningssorter, inklusive GC4425 och GC4415, för bättre slitstyrka, varmhållfasthet och seghet. 

Båda skärmaterialen innehåller andra generationens Inveio®-beläggningsteknik där kristallorienteringen har förbättrats ytterligare för ökad slitstyrka och ännu mer konstanta prestanda.

T-Max® P är särskilt utformat för övre och undre invändig precisionstillförsel av skärvätska. De nya verktygshållarna ger ökad verktygslivslängd och produktivitet för arbetsstyckesmaterialen ISO S, M och P, som är både bland de vanligaste och de mest komplicerade. Precisionstillförsel av skärvätska är särskilt effektivt för dessa svårbearbetade material.

Ökad verktygslivslängd 

Längre cykler med verktygslivslängd och förbättrad spånkontroll är avgörande för kostnadseffektiv bearbetning. Båda faktorerna underlättas om man med hjälp av skärvätska sänker den värme som bildas i verktyget. En av Sandvik Coromants kunder upplevde detta vid bearbetning av navkomponenter i olegerat stål, P1.2.Z.AN (CMC 01.2), med riklig kylning. I den befintliga processen grovsvarvades arbetsstycket i en horisontell svarv från Okuma, och upp till 30 detaljer kunde tillverkas innan verktyget visade tecken på förslitning. 

Verkstaden ville förbättra spånkontrollen och verktygslivslängden för ökad bearbetningssäkerhet och bättre cykeltider. Kunden bytte ut sitt befintliga skär mot ett CoroTurn 300 QS®-skaftverktyg för svarvning med precisionstillförsel av skärvätska istället för riklig kylning. Slutresultatet var att kunden kunde bearbeta upp till 79 komponenter innan verktyget visade tecken på förslitning – en ökning av verktygslivslängden med över 263 %.

Totalt innebar användningen av CoroTurn 300 QS® med precisionstillförsel av skärvätska att verkstadens produktivitet ökade med 180 %.

Dessa fördelar gynnar naturligtvis även det ekonomiska slutresultatet. I ett annat fall kunde en Sandvik Coromant-kund inom flygindustrin bearbeta två uppsättningar av huvudlandningsstället till ett flygplan med ett enda verktyg, GC4425, i kombinationer med övre och undre kylning. Den tidigare lösningen där man använt en konkurrents verktyg med riklig kylning bearbetade endast 0,8 komponenter innan man såg tecken på förslitning. Även här ökade verktygslivslängden rejält – med 250 %.

Kunden kunde nu tillverka två hela komponenter utan risk för att skäret gick sönder, vilket var positivt både för produktiviteten och cykeltiderna då man slapp stanna maskinerna för skärbyte. Detta ledde till en kostnadssänkning på 29 %.

Nya idéer för bearbetning

Dessa exempel visar att övre och undre precisionstillförsel av skärvätska kan förlänga verktygslivslängden och förbättra komponenternas kvalitet väsentligt. Dessutom kan övre precisionstillförsel av skärvätska vara viktig för att kontrollera spånbrytningen för säker bearbetning. Undre skärvätsketillförsel styr temperaturen och ger lång och förutsägbar verktygslivslängd. 

Skärvätsketekniken har också positiva effekter på ytkvaliteten, vilket gör den ovärderlig i tillverkarnas strategi för produktionskvalitet. Därför kan också Sandvik Coromants specialister ge rekommendationer för skärvätskeanvändning och tryck vid stålsvarvning.

Och så har vi Sandvik Coromants PrimeTurningTM, ett koncept som möjliggör svarvning i båda riktningar för maximerad produktivitet. Metoden bygger på att verktyget går in i komponenten vid chucken och avverkar material när det rör sig mot komponentens ände. På så sätt prioriteras de mycket viktiga spånavverkningshastigheterna, och man får även snabbare produktion och byten med bibehållen hög kvalitet.

Genom att använda bättre verktyg med rätt koncept – och naturligtvis precisionstillförsel av skärvätska och T-Max® P – kan stringens och precision bli centrala begrepp i alla tillverkningsföretags stålsvarvningskonfigurationer. Verkstäderna kan säkerställa att kunderna får sina arbetsstycken i tid och till ett optimalt pris med, för att parafrasera Messi, kvalitet, talang och elegans.  

För mer information: Sandvik Coromant

NYA unika svarvskär med 6 positiva skäreggar med 55° hörn
ISCAR har lanserat LOGIQ6TURN deras nya unika svarvskär med 6 positiva skäreggar med 55° hörn. För överlägsen ytfinhet vid medelfin och finbearbetning.LOGIQ6TURN är en...
Nya positiva skär i MC6100-serien 
Den framgångsrika, högpresterande MC6100 -serien från Mitsubishi Materials DIAEDGE har nu utökats med nya positiva 5°, 7° och 11° skär. Mitsubishi erbjuder därmed...
Dormer Pramet utser ny försäljningschef i Sverige
Dormer Pramet tillkännager idag utnämningen av Drilon Pllana till ny försäljningschef för Sverige. Drilon tar över rollen från Roger Larsson, som har befordrats till...
Nya MC5100-serien för svarvning i gjutjärn
Mitsubishi Materials presenterar MC5100, en ny serie vändskär som är speciellt framtagen för högeffektiv svarvning i gjutjärn. Programmet består av tre olika skärsorter...
Varför det är viktigt med minsta håldiameter
Vid tillverkning av invändiga gängor med gängsvarvning är minsta håldiametern en viktig faktor. Det här måttet spelar en central roll i att välja rätt verktyg för...
Världens största svarvbom
Sandvik Coromant har skapat historia som innovatör inom precisionsteknik, genom att utveckla världens största svarvbom. Den gigantiska svarvbommen, med en längd på...
Nyheter inom svarv och stick
Iscar presenterar nya uppdateringar som tex LOGIQFGRIP, ett avancerat system för stabil och vibrationsfri avstickning som nu hanterar dimensioner upp till diameter 160...
Nytt återvinningsinitiativ stöder verktygscirkularitet
Sandvikgruppen lanserar tillsammans ett uppgraderat program för verktygsåtervinning. Det framgångsrika befintliga programmet ligger till grund för det nya...
Ny stålsvarvningssort för grovbearbetning med hög matning
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, presenterar en ny sort i den senaste versionen av stålsvarvningsserien. GC4405 är första val för höga...
Nytt samarbete mellan Seco och Swemachinist
Seco har tagit ännu ett steg i företagets strävan att dela kunskap om de många möjligheterna inom maskinbearbetning genom ett nytt samarbete med Swemachinist, en...
Mångsidig spår- och avstickning med hög stabilitet
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, uppgraderar det väletablerade avsticknings- och spårsvarvningskonceptet CoroCut® 1-2. Förbättrad...
Framtidsinriktad tillväxt med ökat fokus på ”Wearparts”
Nyligen på EMO-mässan i Hannover korsade vi vägen för Mikael Gyllhamn, VD för Scandinavian Carbide Company (SCC). SCC är en pålitlig aktör som erbjuder ett imponerande...
Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
Fagersta, september 2023 - Seco, som är en av de ledande globala leverantörerna av lösningar inom metallbearbetning, har precis lanserat en uppdaterad grafisk profil...
Ny tekniskt säljare hos SMV
Natali Kristoffersson är SMV Verktygs nya tekniska säljare i Sundsvall. Därmed utökar företaget sitt team i norra Sverige. – Det känns roligt och mycket spännande,...
Snabb och stabil verktygsväxling med nya WhizFix 2.0
“Det ska vara enkelt och gå snabbt att byta skär”, säger Zeb Allansson, skärtekniker på WhizCut, om den senaste innovationen. WhizFix 2.0 har utvecklats för smidig...
Nya produkter och en upplevelse i mixed reality technology
Mitsubishi Materials kommer att ha en stark närvaro på årets EMO-mässa i Hannover som går av stapeln den 18-23 september.  Du hittar dem i hall 5, monter C18 Besökarna...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
Ett nytt sortiment med nya mångsidiga planfräsar.
Den globala tillverkaren har lagt till fem varianter av fyrkantiga, positiva vändskär för skärdjup upp till 6,4 mm till sitt varumärke Pramet. Serien passar till de...
Dormer Pramet bygger en ny fabrikshall
Dormer Pramet expanderar tillverkningsanläggningen i Šumperk, Tjeckien, med en ny fabrikshall på 4 500 kvm som beräknas stå färdig 2024. Den globala...
Dormer Pramet avsticknings- och spårsvarvningssortiment
Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
En geometri för överlägsen spånkontroll
Efter många och grundliga tester för att hitta en spånformare för optimal spånkontroll vid såväl fullspårstickning, breddning av spår som svarvning och finsvarvning...
Svarvning med Y-axeln i alla riktningar
Sandvik Coromant, introducerar en ny metod för svarvning av komplicerade former och fickor med ett enda verktyg. Reducerad cykeltid, förbättrad ytkvalitet på...
En ny sortgeneration
Dormer Pramet har lanserat en ny generation svarvsorter, som klarar marknadens allra högst ställda krav på produktivitet och mångsidighet.  Pramets sort T9415 är den...
Bemästra processer: hård bearbetning
Kortare bearbetningstider, höga ytbehandlingar och besparingar vid slipning. Detta är bara tre fördelar som nämns som hård bearbetning med geometriskt bestämd skäregg...
Snabbare svarvning, minskat spill
En färsk undersökning från OpenText visade att 92 % av tillverkarna anser att företagets samhällsansvar (corporate social responsibility, CSR) är viktigt för deras...
För svarvning i härdat stål
Mitsubishi Materials har utvecklat ett nyskapande PCBN-belagt vändskär, BC8210, som utökar det redan stora utbudet i produktkategorin. Skäret symboliserar Mitsubishis...
Högteknologisk skärande bearbetning – med automation även för kortserier
CNC-bearbetning i korta serier med hög förädlingsgrad och snabba ledtider är deras vardag. Följ med till Linköpingsföretaget ProCell som optimerar svaroperationerna med...
Svarvning i alla riktningar tar en ny vändning
Sandvik Coromant lanserar nu andra generationens CoroTurn® Prime-skär av B-typ. Det nya dubbelsidiga, negativa skäret har fyra skäreggar och är utformat för...
AMB 2022 – den viktigaste mässan för WhizCut
AMB i Stuttgart, nystartat försäljningsbolag och flertalet tyska samarbetspartners. Det är mycket Tyskland just nu för svenska WhizCut.  Artikel i Aktuell Produktion...
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Nya produkter för maskiner där utrymmet är begränsat
I maskiner med begränsat utrymme är det viktigt med verktyg som i sig är utrymmesbesparande men också att verktyg och skär är enkla att hantera framför allt vid byte...
CPT lanserar nya sintrade skär för gängsvarvning
Type-K från CPT är en ny serie av precisionssintrade skär för gängsvarvning som är utrustade med spånbrytare för högsta prestanda i en mängd olika material. De finns...
Avstickssystem som förenar ekonomi och miljötänk
Avsticksskäret WhizTwin från Svenska WhizCut har dubbla skäreggar framtill för minskat spill av material, reducerad energiåtgång och lägre tillverkningskostnader. Text...
Optimerad bearbetning gör alla till vinnare
Med den japanska giganten Kyocera i ryggen har svenska Kyocera Unimerco Tooling AB i Jönköping målet klart. I partnerskap med kunden och med rätt verktygsval vill man...
WhizTwin, utmärkt för både långa och korta serier
Zeb Allanson, skärtekniker på WhizCut, har tillsammans med WhizCuts grundare Erik Schmidt utvecklat avstickskonceptet WhizTwin. Han lyfter fram att det dubbeleggade...
Hållbar skärande bearbetning: för människorna, planeten och vinsten
När man arbetar med metall kan ett dåligt val av verktyg eller bearbetningsstrategi vara det som avgör om man lyckas eller misslyckas. Avfallsmaterial, dålig...
Ny skärsort för stålsvarvning hjälper THK Rhythm att ta kontroll över sin bearbetningsprocess
Tillsonburg har förändrats sedan den kanadensiska musiklegendaren Stompin’ Tom Connors gjorde den lilla staden i Ontario och dess tobaksfält kända genom sången med...
Nya möjligheter: Avstickning i rostfritt stål med System 222
Gühring System 222 för spår och avstickning har utökats. Förutom vändskär för stålmaterial finns det nu också ett verktyg med en bredd på 3mm för avstickning i rostfria...
Digitaliserad kvalitetssäkring i fordonsindustrin
Enligt IBM-rapporten Automotive 2030 — Racing toward a digital future säger hälften av cheferna inom fordonsindustrin att deras organisationer måste genomgå en digital...
Samarbete minskar ställtiden i längdsvarvarna
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras på Elmia Produktionsmässor.  En av de främsta innovationerna är...
Edeco tar samarbetet med Gesac till en ny nivå
Karlstadbaserade verktygsspecialisten Edeco Tool och kinesiska Gesac har gjort en lång och händelserik resa tillsammans. Edeco var den partner som 2016 introducerade...
80 fullspäckade sidor med flera nyheter och fullständigt fokus på verktyg till längdsvarvar
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras i årets katalog. En av de främsta innovationerna är produktlinjen...
Förstahandsvalets bredd sänker lagerkostnaderna
CNC-tekniker och verktygsingenjörer möter ett enormt urval av svarvskär, med hänsyn till sorter och spånbrytare på marknaden. Mitsubishi Materials har utvecklat och...
Innovativt avstickningssystem för högtryckskylning
ISCAR JETCROWN består av fyrkantiga adaptrar som passar i en unik krona som med en enda skruv monteras i tillhörande hållare. Kronan har två effektiva kylmedelsutlopp...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
WhizCut på EMO – med nya innovationer inom längdsvarvning
En av dom få svenska utställarna på EMO var WhizCut, med sin bas i Helsingborg. På WhizCut försöker man alltid att hitta nya lösningar på utmaningar vid tillverkning av...
Invändig och utvändig bearbetning av statorhus
I takt med det ökande antalet elfordon så krävs inte bara detaljer med snäva toleranser, utan också en så effektiv produktion som möjligt. En del som är speciellt...
Exakt bearbetning av mindre diametrar
Sandvik Coromant har lanserat CoroCut® QI, en serie specialutformade skär för invändig och axiell spårstickning i mindre diametrar. CoroCut® QI har optimerats för ett...
Ny katalog ifrån Dormer Pramet
Dormer Pramet har förnyat sina huvudkataloger med metriska produkter, som omfattar mer än 20.000 skärande verktyg genom att dela in dem i fyra publikationer omfattande...