Sandvik Coromant, specialisterna på skärverktyg och verktygssystem, lanserar två serier keramiska pinnfräsar för optimerade prestanda i nickelbaserade legeringar. De senaste lödda keramiska CoroMill® 316- och keramiska CoroMill Plura-pinnfräsarna möjliggör en mer produktiv metod för grovbearbetning av ISO S-material än vanliga hårdmetallfräsar. 

I samma takt som flygindustrikomponenter av nickelbaserade legeringar blir allt vanligare, ökar behovet av optimerade skärverktyg. Därför har Sandvik Coromant utvecklat två innovativa lösningar som är idealiska för hörn- och planfräsning av flygmotordetaljer i nickellegering.

”Det keramiska substratet i de senaste CoroMill 316- och CoroMill Plura-pinnfräsarna möjliggör en annan skärprocess än traditionella hårdmetallverktyg”, förklarar Tiziana Pro, Global Product Manager Solid End Mills vid Sandvik Coromant. ”Vår unika CC6060-sort är specialkonstruerad för överlägsen bearbetning av nickellegeringar och stöds av en negativ geometri som ger en tålig skäregg.”

En geometri med sex spånkanaler klarar högproduktiv sidfräsning, medan en geometri med fyra spånkanaler ger effektiv planfräsning i både CoroMill 316- och CoroMill Plura-versionerna. Vad du väljer beror på bearbetningsförhållandena och applikationen. De som söker en lösning för svåråtkomliga applikationer, eller extra flexibilitet tack vare systemet med utbytbara huvuden, bör välja CoroMill 316, medan CoroMill Plura passar de som främst behöver överlägsen stabilitet.

Keramiska verktyg behåller sin hårdhet vid de höga temperaturer som associeras till fräsning i varmhållfasta superlegeringar (HRSA). Tack vare detta kan man uppnå upp till 20 till 30 gånger högre hastighet jämfört med hårdmetallverktyg, vilket innebär en betydande potential för ökad produktivitet. En stabil infästning är att rekommendera, och ingen skärvätska, eftersom den helt enkelt skulle börja brinna i de höga temperaturerna.

Förutom hörnfräsning och planfräsning kan de nya pinnfräsarna också användas till fickfräsning, spiralinterpolering, rampning och spårfräsning. Både CoroMill Plura och CoroMill 316 är en del av Sandvik Coromants erbjudande med optimerade lösningar, inom företagets sortiment med solida hårdmetallverktyg.

Den nylanserade serien inkluderar även en keramisk fullradieversion av CoroMill 316 för bliskbearbetning. Den här profilfräsningslösningen är lämplig för medelgrov finbearbetning.