Kapacitet, driftsäkerhet och automation – nyckelord när Tranås Rostfria investerar.

okt 12, 2022 | Kantpress / Stansar, Plåt

Tack vare framgång och hög tillväxt investerade Tranås Rostfria nyligen i en ny stansmaskin med automatisering samt tar strax även klivet in TRUMPF´s kantpressvärld med satsning på verktygsväxling. 

Artikel i Aktuell Produktion Nr6/2022

Ny maskinpark för närmare 30 miljoner de senaste 5 åren

Tranås Rostfria har nästan dubblat sin omsättning sedan 2016 och under samma period investerat i en stor maskinpark med bland annat, två robotceller för kantpress, en rullvals, en ny pulverlackering med robot. Från TRUMPF har de en automatiserad fiberlaser och en automatiserad stansmaskin och väntar nu på sin första kantpress från TRUMPF där de valt att dessutom satsa på verktygsväxling. Vi har en fantastiskt bra maskinpark idag, säger Tim Liljeblad, verksamhetschef sedan 2020.

Den senaste investeringen är stansmaskinen TruPunch 5000 med automatiseringskomponenten SheetMaster. TruPunch 5000 sätter nya standarder för produktivitet. Den har ett mångsidigt spektrum – snabbt, flexibelt, mycket exakt och processäkert. Med upp till 1 600 slag per minut och intelligenta automatiseringskomponenter och maskinfunktioner ökar produktivitet och processäkerhet än mer. SheetMaster för in- och utlastning, stapling och sortering är snabb och processäker. Sugkoppar tar plåtar från inlastningsstationen och transporterar dem till maskinbordet. SheetMaster lägger färdiga detaljer på en utlastningsplattform. Med extra komponenter och anslutningsalternativ kan automatiseringskomponenten bli ännu effektivare.  

Tranås Rostfria är en till närmare 95 % ren kontraktstillverkare som tillsammans med TR Equipment ingår i industrikonstellationen TR Group i Tranås AB. Sedan 2021 ingår gruppen sig i koncernen Midaq Industry AB. Det är väldigt positivt för oss att ingå i ett större sammanhang, säger Tim. Vi har tack vare det ett brett nätverk med många synergier. 

Tranås Rostfria beskriver sig själva som en svenskägd ISO-certifierad legotillverkare i tunnplåt inom områdena stansning, laserbearbetning, svetsning, bockning, pressning, pulverlackering och montering. Vi är i dagsläget 37 anställda och därmed inte så stora men vi har ändå allt för att vara en komplett leverantör, säger Tim, och vi kan samtidigt tillhandahålla det lilla och personliga bolagets flexibilitet. Hög kundservice och ett bra samarbete är grunden i hela vår existens, där vi alltid gör vårt yttersta för våra befintliga kunder. 

Kapacitet, driftsäkerhet och automation

Grunden till investeringen av den automatiserade stansmaskinen var först och främst att vi behövde ren kapacitetsökning, säger Tim. Den tio år gamla TruPunch 5000 går fortfarande lika bra och genererar den produktionskvalitet den ska, men vi växer och måste vara mer produktionseffektiva. Förutom automation är framförallt driftsäkerhet oerhört viktigt för oss, säger Tim. Stansmaskinerna får aldrig stå still, vi måste säkerställa till hundra procent att vi kan hålla vad vi lovar. Stansningen är dessutom så verktygsberoende och kan tillfälligt inte ersättas av någon annan. Valet var enkelt – det blir en ny TRUMPF. Vi är så nöjda med föregångaren och vill fortsätta med samma fabrikat. 

Smarta funktioner 

En väldigt uppskattad funktion vi inte har i den äldre maskinen är tidsparallell in och utlastning, berättar Tim. Det innebär att man kan hantera in- och utpallarna under tiden maskinen fortsätter att stansa. Det är den absolut största fördelen vi märkt i ren effektivisering och vi är supernöjda med den. Vi valde även funktionen aktiv dyna för högsta tänkbara detaljkvalitet med repfri bearbetning och formning både uppifrån och nerifrån. Den är vi också väldigt nöjda med. 

Optimerat flöde i fabriken

I och med investeringen i ytterligare en stansmaskin behövdes det frigöras en hel del yta i fabriken. Flytten av flertalet maskiner och logistiken kring detta har varit en utmaning då produktionen har gått på högvarv samtidigt, berättar Tim. Men i slutändan blev flödet i fabriken mer optimerat och alla är väldigt nöjda med den nya layouten. Det är dessutom verkligen musik för öronen nu att gå där nere och höra två stansmaskiner smattra, skrattar Tim. 

De senaste drygt tio åren har Tranås Rostfria enbart köpt laser- och stansmaskiner från TRUMPF. Bland annat för att personalen förstås kan maskinerna men även för att märket håller så hög kvalitet. Att som legoleverantör ha en TRUMPF är som att äga en Rolls Royce – det är det man vill köra, skrattar Tim.  Vi har också ett väldigt bra samarbete med TRUMPF som har fungerat bra ifrån sälj till installation. Vi har förståelse för varandra i inkörningsprocessen och är lösningsorienterade tillsammans. Det är den bästa kombinationen. 

Smarta detaljer i stora volymer 

Ledstjärnor i företaget är kvalitet, flexibilitet och kundservice tillsammans med hög leveransprecision. Kundbasen är väl spridd i olika branscher ur ett riskperspektiv, säger Tim. Vi har försökt att få in artiklar som passar vår maskinpark, är kontinuerligt återkommande och i rätt batch-storlek för att optimera vårt flöde. Man måste våga säga nej till detaljer som inte passar flödet. Producera smarta detaljer i rätt volym, helt enkelt, säger Tim. 

Tranås Rostfria levererar bland annat detaljer till värmepumpar, sjuk- och hälsovårdsprodukter, möbler, sopsortering, installationer i fastigheter och solenergiindustrin.  De har även en egen produkt, sedan 70-talet, som säljs i samarbete med en kund. Det är en brandsäker EI60 lucka inklusive rörsystemet bakom för tvätt- och sophantering på sjukhus. 

Tranås Rostfria arbetar trots namnet idag främst i galvat och i svartplåt samt lite rostfritt och aluminium. Rostfritt var störst förr och det här är en firma som startades redan 1945, berättar Tim, som själv kom in 2018. En styrka som vi har, betonar Tim, är att vi alltid är med tidigt i processen. På så sätt kan vi vara med och påverka utförande direkt. Ofta kan vi tillhandahålla en mindre komplex lösning än ursprungsidén vilket så klart är väldigt fördelaktigt och blir billigare bättre och snabbare och då kan vi också ge rätt pris från början. Vi har blivit väldigt duktiga på detta och har samarbete med externa designers, ex inom möbelindustrin. Vi har två konstruktörer på plats trots att vi inte är ett så stort företag. Det är en viktig service. En annan styrka är den egna lackeringen i huset som gör oss väldigt flexibla och tar bort beroendet av andra i slutskedet av processen.

Verktygsväxling och kantpress investering

Driftsäkerhet, kapacitet och automation är som sagt a och o för Tranås Rostfria och det är det som kännetecknar alla investeringar. Nu väntar vi på vår kantpress TruBend 5130 med verktygsväxlaren ToolMaster, säger Tim. TruBend 5000 maskinerna är kända för att vara oerhört produktiva och omfattande med ett stort antal funktioner. Vi har bland annat satsat på ACB vinkelmätning med laser. Bockningen påverkas av en mängd faktorer såsom variationer i materialet på grund av olika plåttjocklekar, plåtens valsriktning och vilka återfjädringsegenskaper den har. Därmed är det svårt att direkt hitta den perfekta vinkeln och oftast måste flera provbockningar göras innan man kan köra i gång. ACB systemet säkerställer att man får en exakt och precis vinkel från den allra första detaljen. En annan fördel vi ser fram emot är den senaste kantpressprogrammet som är utvecklad så att man får förslag på bockordningen, säger Tim. Den kompetensen i maskinen är ovärderlig. 

Verktygsväxlaren är det jag ser mest fram emot, säger Tim. Den valde vi den främst för effektiviteten då den minskar ställtiderna avsevärt. Men den har även en mycket hög driftsäkerhet då verktygsväxlingen sköts direkt i maskinen och det blir färre som hanterar de olika verktygen på så sätt. Det ska bli riktigt kul att köra TRUMPF här också, säger Tim. 

Bästa arbetsgivaren med den modernaste maskinparken 

Vårt arbetssätt är att inte låta vår personal ständigt arbeta i två skift utan satsa ett fåtal riktigt duktiga operatörer och hög automatiseringsgrad. Både stansmaskinen och den automatiserade fiberlasern bidrar verkligen till detta. Fiberlasern TruLaser 3030 fiber är helt otrolig, menar Tim. Den är dubbelt så snabb i tunnplåt upp till 2 millimeter som sin föregångare vi också har.  Det är dessutom en extremt driftsäker anläggning, vi har endast haft ett fel på fyra år. 

Nästa investering som står på tur är troligtvis en ny förbehandling samt tork till vår lackering. 
Efter detta finns inga konkreta planer men man sneglar ju hela tiden mot ny teknik och det gäller att våga satsa framåt, säger Tim. I framtiden vill vi helt klart automatisera ännu mer.   2022 ska vi omsätta 75 miljoner och målet 2025 är 90 miljoner, berättar Tim. 

Tranås Rostfria har även som målsättning att vara ”Tranås bästa arbetsgivare” inom produktion. Det har gjort att de satsat på arbetsmiljön med exempelvis låg ljudnivå samt ljusa och fräscha lokaler. Operatörerna både programmerar och håller i gång maskinerna vilket gör tjänsten mer utmanande och därmed roligare för dem.  Vi har ett bra samarbete med industrigymnasiet och bjuder in dem på besök, berättar Tim. Vi vill visa hur hightech det faktiskt är i dagens industri, samt att vi förstås vill försöka fånga upp dem till vår verksamhet. Vi kan bland annat erbjuda praktikplatser och nästan hälften av de som jobbar hos oss idag kommer ifrån industrigymnasiet. 

För mer information: Tranås Rostfria, Trumpf Maskin

Olsons utökar produktkatalogen som återförsäljare för LVD
Olsons blir exklusiv agentur för LVD produkter med ensamrätt i Sverige och Danmark. Det innebär att Olsons nu kan erbjuda LVD:s omfattande sortiment av produkter,...
Etablerad effektivitet och hög kapacitet
Att våga satsa på ny teknik och sträva efter att bli en riktigt duktig producent – det har varit kärnan i företaget Pexymek sedan starten 1969. Med en stark ambition...
Flexibel och Precis Produktion
LVD är glada att presentera den senaste innovationen inom automatiserad kantpressning, Easy-Cell 80/25. Denna avancerade lösning kombinerar LVD:s expertis inom...
Axelent Engineering representerar nu Jean Perrot på den nordiska marknaden
Axelent Engineering och Jean Perrot ingår nu avtal vilket innebär att de kommer representera deras utbud av högkvalitativa kantpressar på den nordiska marknaden....
MaxiDoor satsar och växer med säkerhet i fokus
Säkerhetsmarknaden i Sverige växer kraftigt, drivet av aktuella oroligheter både nationellt och globalt. I detta sammanhang intar MaxiDoor en ledande roll som en...
Flexibel plåtproduktionslina möter ökade kundkrav
Optimerade produktionslösningar sållar agnarna från vetet – den legoleverantör som kan producera snabbt och kostnadseffektivt i både små och stora batcher tar hem...
En Framtid av innovation och tillväxt inom plåtbearbetningssektorn
PASS Stanztechnik AG, grundat den 12 juli 1995 i Creußen, har under de senaste årtiondena utvecklats till ett ledande internationellt företag inom...
Banbrytande innovationer revolutionerar arbetet med plåt
I den dynamiska världen av plåtbearbetning har SafanDarley framträtt som en banbrytande kraft och omformat landskapet för branschen med en serie innovativa maskiner och...
Med fokus på effektivitet, precision och hållbarhet 
Salvagnini visade upp sitt imponerande sortiment av maskiner och mjukvaror på Blechexpo i Stuttgart. Besökarna fick en inblick i företagets innovationer och dess bidrag...
Prima Powers integrerade lösningar på Blechexpo 2023
Den obevekliga utvecklingen inom industriell tillverkning, kännetecknad av det ständiga strävandet efter högre produktionshastigheter och flexibel användning, kräver...
Nokalux AB investerar i ny kantpress
1971 startade Nokalux AB i Töcksfors i västra Värmland sin verksamhet och utvecklar och producerar nubelysningsarmaturer för den professionella marknaden i...
Optimel Plåtteknik AB i Uppsala investerar 
Optimel startade 1997 och är ett väletablerat legotillverkande företag inom tunnplåtsbearbetning.Våra kunder är både stora och små företag och vi åtar oss alla typer av...
Smemo AB fortsätter investera
Smemo AB tar steget in i panelbockstekniken och investerar i underleverantörsfavoriten P2 2120 från Salvagnini.Smemo AB är ett familjeägt företag med gedigen kunskap...
Öppet hus blev en succé
Bystronic Scandinavia, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom skärande och formande bearbetningsteknik, rapporterar stort intresse och framgång för sitt...
INTECH 2023 – fokus på hållbara produktionslösningar
Under INTECH 2023 presenterade TRUMPF lösningar för mer hållbarhet och produktivitet inom plåtbearbetning och laserteknik. Hållbarhetstänket sammanföll väl med...
Investerar i en helautomatisk Panelbock 
CEPA Steeltech AB är en underleverantör till verkstadsindustrin och ingår i Stockforsa Invest AB, med drygt 85 anställda verksamma på 21 000 m2 produktionsyta beläget i...
Weldcut AB i Degerfors tar steget in i panelbockningstekniken
Företaget som är underleverantör grundades 1983 i Karlskoga under namnet KP Produkter och blev Weldcut 2007. En andra fabrik startades i Degerfors 2015 för att vara...
Ny högteknologisk maskinpark och smart fabrik
Nittedal Rustfrie gjorde i somras det som många småföretag bara drömmer om – nystartade i nybyggd fabrik med ny kantpress och laser. Nu har de enorm kapacitet över för...
Säkra processer med rätt borste
Mindre kassation, bättre kvalitetsutfall och minimering av oönskade maskinstopp – tre konkreta resultat som uppnås om man jobbar på rätt sätt med byte av borstar i...
Pressar och investerar
Företaget Laserkraft i Bredaryd hanterar och bearbetar dagligen tonvis med plåt. Runt 100 ton i veckan förädlas, och det skärs med laser, det borras och gängas och...
Jutex investerar i ytterligare en panelbock
Jutex jobbar inom metallindustrin och tillverkar skyltställ, butiksinredningar med mera – tråd och metall. Verksamheten är belägen utanför Hillerstorp och företaget har...
AMADA erbjuder högre precision och flexibilitet till marknaden för kantpressar i mellansegmentet
Med tusentals kantpressar av HF-typ installerade i hela Europa, tar  AMADA för första gången in automatisk bomberingsteknik och förbättrad flexibilitet  i sitt...
Wermlands Tunnplåt utökar kapaciteten med laserskärning!
Genom att kombinera fördelarna i både stans- och laserbearbetning i en kombimaskin klarar de fler krävande uppgifter och öppnar nya dörrar för sin produktion och sina...
Gårö Plåtproduktion AB utökar och investerar i en Panelbockningsmaskin
Gårö Plåtproduktion AB verkar i Gnosjöandans mittpunkt. Ett unikt samarbete med duktiga och hjälpsamma likasinnade är den viktiga grundstenen som behövs för att...
Innovationer för effektivare produktion
På EuroBLECHmässan, industribranschens flaggskepp som kommer att hållas 25 till 28 oktober 2022 i Hannover, kommer AMADA att presentera nya lösningar i hall 12. Monter...
AMADA på EuroBLECH 2022
För fyra år sedan lanserade AMADA de mest innovativa framstegen inom laserskärning som industrin sett, vad kommer AMADA att avslöja denna gången … -Besök oss på...
Rotage AB fortsätter sin resa framåt i expansion av produktionsyta, kapacitet och automation.
Nu i augusti påbörjas en utbyggnad av fabriken med 6.000m² ny produktionsyta samt 2.000m² utlastningsområde för att säkerställa all lastning under tak. De nya 8.000m²...
Tranås Rostfria AB gör den största satsningen i företagets historia
Tranås Rostfria AB är en svenskägd ISO- och miljöcertifierad legotillverkare inom stål- och plåtbearbetning: stansning, laserbearbetning, svetsning, bockning, pressning...
Revent kliver in i panelbockningens värld och genomför ett enormt tekniklyft
Revent International AB i Upplands Väsby möter den ökande förfrågan av stickugnar runt om i världen och gör den största satsningen i företagets historia – en...
Nya ägarna till EBV Plåt AB i Emmaboda tar steget in i panelbockning
EBV Plåt AB startade 1948 och är en komplett partner inom legoproduktion av komplexa plåtdetaljer. Idag är de en väletablerad legotillverkare som konkurrenskraftigt och...
Vårens bockningsnyheter från Din Maskin
Mer plats för färdiga ämnen, fler gripdonsplatser och utökad bocklängd – den nya, uppgraderade versionen av bockcellen Starmatik HBS II är en av flera nyheter som...
Nyanställde 20 personer i höstas!
Det är full verksamhet i lokalerna när vi hälsar på hos Modul i Kalix. Nu i vår fyller företaget 25 år, och grundarna Kenneth Andersson och Jan-Olov Daniels kan både se...
Ny världsunik kantpress på gång hos Ursviken
Från det lilla västerbottniska samhället har unika kantpresslösningar levererats till allt ifrån amerikansk rymdindustri till Rolls Royces kapsling av kärnbränslestavar...
CIDAN Machinery Group AB förvärvar Thalmann Maschinenbau AG.
Svenska CIDAN Machinery Group har förvärvat långbockningstillverkaren Thalmann Maschinenbau med säte i Schweiz. CIDAN Machinery Group är en världsledande, innovativ...
Motala Hissar AB storsatsar med investering i Salvagnini S4Xe.30
Motala Hissar en ledande tillverkare av hissar för byggnader där det finns begränsat med utrymme och har en av världens mest utrymmeseffektiva hissar. Motala är ett...
Största satsningen i företagets historia
Kongamek AB med den nya generationen Johanna och Jonathan Haglund i spetsen , gör den största satsningen i företagets historia och investerar i Salvagninis S4+P4 linje....
”Beyond manufacturing”
Salvagnini fortsätter att framhäva hur viktigt det är att se helheten på en produktionsprocess.  Med nya innovationer, koncept, kunskap och expertis tar man ytterligare...
Fullt fokus på varje detalj
TRUMPF´s mest framgångsrika kantpressar TruBend 5000 serien med smarta funktioner, snabb och flexibel mjukvara och verktygsväxling för optimal bockningsprocess....
Rekordökning i plåtverkstaden – Synergi när leverantör och kund växer tillsammans
Plötsligt händer det. Under pandemin fullkomligt exploderar försäljningen från 600 enheter per år till 700 i månaden. Det långsiktiga samarbetet mellan plåtspecialist...
AMADA lanserar ny kantpress med ATC lösning
Med över 300 ATC (Automatic Tool Change) kantpressar installerade i hela Europa och mer än 1000 globalt, tar AMADA företagets unika ATC-teknik till sitt mellansegment...
Tillverkare av verktygsmaskiner drar fördel av NSK-teknik
Euromac, en global specialist inom design och tillverkning av stans- och bockningsmaskiner, drar nytta av NSK:s kulskruvar, linjärstyrningar och lager i två nyligen...
Ricana Concept AB satsar på att utveckla plåtproduktionen
Ricana Concept AB, en del av Hestra gruppen sedan oktober 2019 tar nu nästa steg och utvecklar plåtproduktionen in i panelbockningen. Där valet föll på en Salvagnini...
Alfing investerar i en kantpress
Skriver man Älmhult tänker många på ett världsberömt företag. Men det finns även andra företag på tillverkar och säljer möbler i stora serier. Företaget Alfing i samma...
Här sätter man världsrekord i kantpress
Artikel Aktuell Produktion Nummer 2/2021: Gabriella Mellergårdh I det lilla västerbottniska samhället tillverkas väldigt stora maskiner – ja till och med världens...
Investerar i kantpressrobotisering
RZ INM Mekaniska i Västra Frölunda är en legotillverkare som ingår i RZ Gruppen med tolv mekaniska verkstäder runt om i Sverige.  Företaget är specialister inom...
Introduces Robotic Bending system
LVD introduces Ulti-Form, a new robotic bending system featuring an automated tool changing press brake. Ulti-Form follows the success of LVD’s Dyna-Cell robotic...
Investerar i panelbockning
Hallströms grundades 1914 av den unge plåtslagaren Carl Theodor Hallström. Startkapitalet var 15 kronor och en verktygslåda. Tre generationer senare har plåtslageriet...
Investerar för ökad flexibilitet
Vrena Mekaniska Verkstad AB har trots covid 19 investerat i nya maskiner under våren och sommaren. Vattenskärning En vattenskärmaskin NCX 4020 B från Waterjet för...
Investerar för framtiden
Redan på 30-talet var Rasch igång med sin verksamhet och är idag en av Sveriges ledande tillverkare och utvecklare av ventilationsprodukter. I den 10 000...
Helautomatiserad bockning även för de minsta seriestorlekarna.
TRUMPF har lanserat sin nya generation automatiserad bockcelll - TruBend Cell 5000. Med mjukvaran TecZone Bend tar det bara sekunder att skapa ett kantpressprogram...

Kantpress/Stans

Pressar