INTECH 2023 – fokus på hållbara produktionslösningar

maj 3, 2023 | 4.0, Kantpress / Stansar, Laser, Plåt, Pressar

Under INTECH 2023 presenterade TRUMPF lösningar för mer hållbarhet och produktivitet inom plåtbearbetning och laserteknik. Hållbarhetstänket sammanföll väl med företagets fantastiska 100 års jubileum 2023 som givetvis också uppmärksammades under eventet.Runt 2800 registrerade var anmälda till årets upplaga av INTECH 21-24 mars – TRUMPF´s egna Öppet Hus i Ditzingen. Traditionsenligt öppnas Customer Center upp tillsammans Laser Application Center och näst intill hela produktsortimentet demonstreras i full produktion.

Kalle Meijer och Jens Pettersson från koncernen GLS Industries där bolagen GLS Henjo och GLS Laserstans ingår sammanfattar årets event som mycket lyckat. ”För GLS Henjo var det här mycket etn inspirationsresa – vi har flera TRUMPF maskiner, mjukvara och teknologi och visionen är ju att koppla ihop det här fullt ut, ”säger Kalle. ”Vi är just nu mitt uppe i att starta ett projekt där vi ska göra vår fabrik smartare utifrån layout och materialflöden. Här hade så klart TRUMPF mycket intressant att visa upp – både med uppkopplade maskiner och digitala smarta verktyg som den nya serviceappen till exempel” säger Kalle. INTECH resulterade för GLS Henjo i en första intressant kontakt med TRUMPF Smart Factory Team.  

XXL bockning 

En på alla sätt STOR highlight på INTECH var senaste generationen av kantpresserien TruBend Serie 8000. Med en 880-millimeters öppen höjd och en bocklängd på 700 millimeter erbjuder TruBend 8000 ett enastående effektivt sätt att bocka mycket stora delar.  Kantpressen tillhandahåller också många tillval som är utformade för att underlätta bockning av tunga delar. Dessa inkluderar ett hjälpmedel som automatiskt placerar arbetsstycket för bockning. Denna serie av maskiner kan även utrustas med en specialverktygsklämma för XXL-delar. ”Den nya TruBend Series 8000 är ett perfekt tillägg till vår portfölj av kantpressar”, säger Stefan Wallén, försäljningsansvarig för Verktygsmaskiner på TRUMPF.

Med en presskraft på 400 ton är den första i denna nya generation av maskiner ett effektivt kraftpaket som inte har några problem med att bearbeta korta, tjocka plåtbitar. ”Tack vare sin generösa bocklängd på 4,40 meter är den lika bra med längre, tunnare delar,” säger Stefan.  Maskinen är även lämplig för bockning av höghållfasta material som Hardox eller Weldox konstruktionsstål. Många automationsfunktioner gör TruBend 8000 till en lämplig kandidat för användning i en smart fabrik. Den mest avancerade versionen innehåller funktioner för helautomatisk drift som tillhandahålls av TRUMPF-partnern Starmatik. Här inkluderas en sexaxlig industrirobot som hanterar lastning och lossning. TruBend 8000-maskiner är också designade för att underlätta trenden mot större hållbarhet i tillverkningen. Användare kan välja att utrusta sin maskin med en on-demand-drivning, som automatiskt anpassar motorns varvtal till pressbalkens rörelse. ”Denna funktion minskar energiförbrukningen med upp till 26 procent,” säger Stefan. 

Lägre utsläpp, högre produktivitet 

I linje med teknologier för att minska konsumtion av material, energi och skärgas presenterades processer att reducera eller eliminera användningen av miljöskadliga kemikalier vid tillverkning. Nya utvecklingar på årets INTECH inkluderar Eco Cooler, en innovativ teknik som använder enbart rent vatten för att kyla laserskärmaskiner. Detta minskar energiförbrukningen för kylning med 80 procent och helt utan miljöskadliga köldmedel. TRUMPF visar också upp Highspeed Eco, en process som minskar gasförbrukningen vid laserskärning med så mycket som 60 procent. Förutom detta presenterades teknik utformad för att minska användning av material i tillverkningen. Bland dessa – nanojointprocessen som avsevärt minskar storleken på de flikar som förbinder delar med plåten från vilken de skurits med laser. Det innebär att detaljer nu kan nestas intill varandra och minska mängden spillmaterial. 

Rickard Gardmar från Hallins besökte TRUMPF för första gången och var mycket imponerad över att få se hela produktportföljen. ”Det här gav en oerhört bra start inför kommande  investeringsplaner – att få se maskiner i full produktion, se dem rent praktiskt hur de ser ut, hur stor yta de behöver samt alla här får man se detaljer som verkligen visar alla funktioner maskinen faktiskt kan leverera.” Rickard fick upp ögonen både för flertalet funktioner i en traditionell stansmaskin samt för kombitekniken med stans- och laserskärning. ”Som kund upptäcker man ju också många kanske enklare uppdateringar på exempelvis mjukvara man kan göra redan idag på befintliga maskiner”, säger Rickard. 

Mer miljöanpassad biltillverkning 

Laserteknik kan även hjälpa biltillverkare att göra sin verksamhet miljövänligare. På INTECH visades upp kortpulslasrar som eliminerar användningen av kemiska rengöringsmedel i branschen. Till skillnad från den konventionella processen rengör kortpulslasrar endast komponenter där det faktiskt behövs. Detta sparar inte bara vatten utan minskar också användning av miljöskadliga kemikalier. Man visade också hur användningen av höghastighetslaserpåsvetsning – HS-LMD (Highspeed LaserMetalDeposition) en teknik som nu är redo för industriell tillämpning – kan bidra till att minska slitaget på bromsskivorna i trafiken och därmed partikelutsläpp. Även mycket låga koncentrationer av partiklar är skadliga och ungefär hälften av de utsläppen beror på nötning av fordonsbromsar och däck. Bromsskivor belagda med HS-LMD producerar mycket färre partiklar jämför med konventionella. 

Dubbel lasereffekt – 24 KW

Den senaste den uppgraderade TruLaser 5000-serien utrustad med en laser som ger dubbelt så mycket kraft som tidigare var naturligtvis högst intressant på INTECH. Med en effekt på 24 kW kan nya lasern TruDisk 24001 bearbeta plåtdetaljer upp till tre gånger snabbare. Beroende på material och applikation kan den uppgraderade TruLaser 5000 serien hantera upp till 80 procent fler metallplåtar per timme. Ökad laserkraft innebär att företag kan minska bearbetningstiderna samtidigt som de förbättrar kvaliteten på bearbetade delar. Med dubbel laserkraft skär den delar betydligt snabbare, säger Stefan, dessutom kan TruLaser 5000 skära en plåttjocklek på upp till 20 millimeter med kväve som skärgas, vilket eliminerar behovet av omarbetning som uppstår när syrgas används.

Additive Manufacturing

Ett område som växer år för år inom additiv tillverkning är Laser Metal Fusion – LMF, som vi benämner 3D-printing. TRUMPF´s 3D-printar finns i serierna TruPrint 1000, 2000, 3000 och 5000. Den senaste 3D-printern TruPrint 3000 – en maskin i mellanformat som producerar detaljer med en diameter upp till 300 mm och höjd upp till 400 mm. ”Det är en flexibel, universell maskin med goda utvecklingsmöjligheter,” berättar Mikael. ”Den är utrustad med multilaserteknik dvs två lasrar på vardera 500 W som nästan fördubblar produktiviteten oberoende av komponentgeometrin. I och med detta reduceras tillverkningskostnaden rejält samt att det främjar steget in i serieproduktion av 3D-printade detaljer.”

Lasersvetsning med TruLaser Weld 

Lasersvetsavdelningen drar alltid många besökare till sig. Vid lasersvetsning tillverkar du arbetsstycken nästan utan distorsion och med maximal precision. Utseendemässigt anspråksfulla svetsfogar kräver knappt någon efterbearbetning. Samtidigt erbjuder TRUMPF´s anläggningar mycket produktiva processer för stora serier med hög upprepningsnoggrannhet eller flexibilitet för växlande seriestorlekar. På plats visades bland annat svetscellen TruLaser Weld 5000. Här pratar vi ett nyckelfärdigt system för automatiserad lasersvetsning – robot, laser, bearbetningsoptik, skyddskabin och positioneringsenheter. I ett system kan du flexibelt svetsa djupa och starka fogar eller snyggt avrundade släta fogar. Den mångsidiga anläggningen kan skräddarsys exakt efter dina behov. 

Behovet av enkla automatiseringar för den tidskrävande svetsningen är dock också enormt. Därför kombinerar den senare kompakta TruLaser Weld 1000 en otroligt enkel manövrering och programmering med lasersvetsningens fördelar. Du kan svetsa snabbare, sparar in efterarbete och kan växa trots bristen på kvalificerad personal. ”TruLaser Weld 1000 fyller ett glapp på marknaden, säger Mikael Olsson, Säljingenjör Laserteknik. Nu kan mindre företag också öka sin produktivitet och dra fördelarna av automatiserad svetsning som ett perfekt första steg.”

Skapa ditt perfekta flöde – med Oseon flyter produktionen på.  

TRUMPF presenterade sin senaste mjukvara Oseon som tagits fram för att tillgodose den alltid växande efterfrågan inom plåttillverkning på – bättre kvalitet, kostnadsbesparing, minskat stillestånd hos maskiner, mindre papper i omlopp, ökad transparens, kortare ledtider, mindre lager etc. Oseon är en övergripande lösning för tillverkning och materialflödesstyrning. Oseon kan öka produktiviteten med upp till 20 procent och är ett utmärkt val för den som vill öka konkurrenskraften. Mjukvaran kan användas i verkstäder där digitala anslutningar fortfarande är i sin linda såväl som i fullfjädrade smarta fabriker med verkliga fördelar oavsett storlek på företaget. Tack vare öppet gränssnitt är mjukvaran även lämplig för den som vill integrera maskiner från andra leverantörer i sin nätverksanslutna produktion. Oseon kommer i tre olika paket – Oseon Go, Grow och Flow där Go står för digitalisering och support av kärnprocessen, Grow står för integrering av fler processer och automatiserat materialflöde och Flow står för expansion och optimering av materialflödet. 

TruLaser Cell 5030 kom med erbjudande 

Bland 3D laserskärmaskinerna är TruLaser Cell 5030 värd att uppmärksammas. Den är en enkel och förmånlig instegsmaskin för 2D- och 3D-laservetsning samt 2D- och 3D-laserskärning. Tack vare låga driftskostnader imponerar den framförallt vid mindre till medelstora partier samt vid många komponentbyten per dag. På INTECH lanserades en kampanj verksamhetsåret ut (t om 30 juni)  – Spara 100 000 Euro genom att inkludera lasersvetsningspaketet. ”Ett jättebra erbjudande att hoppa på” säger Mikael.

50 kW fiberlaser från Italien
I en spännande utveckling för den avancerade tillverkningsindustrin, meddelar Intercut stolt lanseringen av Cutlite Penta - en toppmodern 50 kW fiberlaser, direkt från...
Nya lasrar, automation och helt elektriska kantpressar
AMADA är glada att kunna tillkännage lanseringen av den nya VENTIS-AJe 6kW fiberlasern (med unik Locus Beam Control Technology), REGIUS-AJe 12kW full linjär driven...
Presenterade nya lasern
Årets internationella plattform för plåtindustrin, BlechExpo 2023, presenterade Eagle Laser sin senaste innovation – iNspire 2.0 fiberlaser. Evenemanget, som ägde rum...
Fiberlaserskärning på 50 kW: Nu är det verklighet
En markant händelse ägde rum nyligen på Blechexpo i Stuttgart där Cutlite Penta presenterade sin nya fiberlaser på imponerande 50 kW. Detta system, som är det första i...
Fullautomatisering och pålitliga processer 
För ökad automation och kapacitet har Press Kogyo investerat i ytterligare en fiberlaser – TruLaser 3040 fiber med 10 KW lasereffekt och en arbetsyta på 4×2 meter....
Presso tillverkar en halv miljard brickor årligen!
Antalet är svårt att ta in, men sådana siffror blir det när detaljerna är små. Presso i Skillingaryd tillverkar brickor främst till fordonsindustrin där man kan nämna...
Kortare ledtider och ökad flexibilitet tack vare satsning på laserskärning
Tomal i Vessingebro levererar nyckelfärdiga koncept för dosering – med allt från funktion till idriftsättning på plats. Med laserskärning möter de kundernas behov...
Förbättrar LBC-tekniken för högre prestanda och effektivitet
För att hjälpa kunderna att vara fortsatt lönsamma på den allt mer konkurrensutsatta marknaden för laserskärning kommer AMADA att utöka sitt sortiment till att...
Öppet hus blev en succé
Bystronic Scandinavia, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom skärande och formande bearbetningsteknik, rapporterar stort intresse och framgång för sitt...
KPK Plåt & Maskin AB investerar i 10kW fiberlaser
2021 förvarade Jörgen Andersson, Calle Elofsson och Fredrik Olsson över KPK Plåt och Maskin AB. -Nu när vår gamla laser har gjort sitt storsatsar vi på en L3-30 10 kW...
Först ut i Skandinavien med fullautomatiserad processäker 2D-laserskärmaskin
Be-Ge Plåtindustri har länge efterfrågat en automatiserad produktionscell för höghastighetsskärning och nu är den på plats; TruLaser Center 7030 - den första...
Nya möjligheter för Altimo som storsatsat på rörlaserskärning
Altimo tillhandahåller, som komplett leverantör, hela kedjan från konstruktion med teknologierna vattenskärning, laserskärning, kantpressning och svetsning. Sedan...
Redo att växa ytterligare med lasersvetsning
Med nyutvecklad organisation och nya laserkällor står Lasertech beredda att möta kundernas behov – från design till färdig detalj och med de nya maskininvesteringar som...
Skär tid och kapar kostnader med rörlaser
Repay i Köping fortsätter att växa med nya mer flexibla, effektiva och driftsäkra rörlasrar för säkrare och snabbare leveranser. Repaykoncernen är idag en av Sveriges...
En av Sveriges mest automatiserande fabriker?
Ibland ser man dem ute på fälten, imponerande stora lantbruksmaskiner som välter upp jorden, gör fåror för nya grödor och planterar frön. Ofta bär de namnet Väderstad...
Först i Skandinavien med unik rörlaser
En helt ny rörlaser har installerats hos Bjärnums Stålprodukter. Den förändrar synen på tillverkningen av pall- och rullcontainrar som är några av det skånska...
Ny högteknologisk maskinpark och smart fabrik
Nittedal Rustfrie gjorde i somras det som många småföretag bara drömmer om – nystartade i nybyggd fabrik med ny kantpress och laser. Nu har de enorm kapacitet över för...
Ökade omsättning ordentligt med lasersatsningen.
NMP-Lego AB i Vittsjö bildades 2015 av de tre arbetskamraterna Niklas Måns och Peter som tog över en äldre verksamhet där de var anställda. De använde initialerna i...
Med fokus på rör och plåt
1997 gjordes den första rörlaseraffären. Sedan dess har Edströms etablerat sig som stark leverantör av de allra mest potenta rörbearbetningsmaskinerna från Adige och...
Hygap stärker positionen ytterligare som komplett partner.
Familjeföretaget Hygap fortsätter sina framgångar och öppnar snart upp med nya kvadratmeter, medarbetare, maskiner och processer.  I Oskarström driver bröderna Andreas...
Du har legat bakom en!
När man ligger efter vägarna och hamnar bakom en lastbil eller ett släp ser man den tydligt, märkningen som visar varifrån den kommer. MT Eksjö står det, och...
Wermlands Tunnplåt utökar kapaciteten med laserskärning!
Genom att kombinera fördelarna i både stans- och laserbearbetning i en kombimaskin klarar de fler krävande uppgifter och öppnar nya dörrar för sin produktion och sina...
”Din inkörsport till en smartare framtid”
Världens ledande mässa för plåtbearbetningsindustrin är tillbaka och öppnade upp sina dörrar 25 - 28 oktober 2022 i Hannover. Totalt 1,300 utställare från 39 länder...
Flexibel plåtproduktion gynnar flexibla butikslösningar
Vill man vara bäst och snabbast på att leverera säljande butiksinredning och displayställ till kända svenska varumärken gäller det att satsa. Tekniklyftet hos Ricana...
Unimet AB investerar i fiberlaser ifrån Salvagnini
Unimet är ett svenskt industriföretag beläget i södra Dalarna. Grunden till företaget skapades redan i slutet av 60-talet och har därefter verkat i olika...
”Skärhuvudet som förändrade spelet”
-Tack vare sin unika konstruktion med färre rörliga delar och optik är eVa fyra gånger mindre utsatt för kontaminering än alla andra huvuden på marknaden säger Camillo...
Innovationer för effektivare produktion
På EuroBLECHmässan, industribranschens flaggskepp som kommer att hållas 25 till 28 oktober 2022 i Hannover, kommer AMADA att presentera nya lösningar i hall 12. Monter...
AMADA på EuroBLECH 2022
För fyra år sedan lanserade AMADA de mest innovativa framstegen inom laserskärning som industrin sett, vad kommer AMADA att avslöja denna gången … -Besök oss på...
Goda relationer, maxad effektivitet och ändamålsenliga investeringar ger resultat
För SVAB är det fokus på relationer och smarta investeringar utifrån kundernas efterfrågan som gör dem till en effektiv och komplett leverantör.  Artikel i Aktuell...
RJ Stålteknik AB i Sundsvall investerar i en fullt automatiserad fiberlaser
RJ Stålteknik AB är ett ungt bolag med stora visioner. Vi är en komplett skärleverantör med flertalet skärmaskiner, detta kombineras med bockning/svetsning/konstruktion...
Ricana Concept AB utvecklar plåtproduktionen ytterligare ett steg
Ricana Concept AB, en del av Hestra gruppen sedan oktober 2019 har under året 2021 installerat P2lean 2120. Nu tar de ett steg till och investerar i fiberlasertekniken...
Effektiviserar produktionen med lasersvetsning
Mastec Components i Dalstorp tar stora kliv framåt med förnyad maskinpark och utveckling av processkedjan. Lasersvetsmaskiner är det perfekta verktyget för exakt...
Användarvänligt när Amada visar Skandinavien premiärer
Användarvänlighet, effektivitet och ökad produktivitet. Det är vad Elmia Plåt 2022 handlar om för Amada. I montern står exempelvis två Skandinavienpremiärer –...
Mazak öppnar European Technology Laser Center i Milano.
Mazak kommer att ha eventet "Mazak Open House i Milano European Technology Center Laser" den 26–28 Maj. I Milano, Italien öppnar Mazak ett helt nytt huvudkontor för sin...
Investerar i fullt automatiserad fiberlasersystem
BK Produkter startades 1985 av Börje Klasson, tillsammans med sonen Fredrik Klasson har de byggt upp en modern maskinpark och samlat ett mycket speciellt urval...
Avancerad laserskärning i expressfilen
Flaggskeppet bland Bystronics laserskärningsanläggningar finns nu med en effekt på 20 kilowatt och optimerad skärprocess. Den senaste generationen av skärhuvudet är...
AMADA lanserar ENSIS Fiberlaser i storformat
AMADA lanserade nyligen sin ENSIS-6225AJ fiberlaserskärmaskin på den europeiska marknaden. Med förmågan att bearbeta 6,2 m x 2,5 m material, maskinen finns i 6, 9 och...
Ivar Bråten Mekaniske AS effektiviserar med laser
Sedan investeringen i rörlaserskärmaskinen har produktionstakten ökat markant för Ivar Bråten Mekaniske i Ottestad, Norge. Nu tar de ytterligare ett kliv in i...
Servar gruvindustrin!
De finns över stora delar av landet, och de har en anläggning i ett vintrigt Gällivare där vi sparkade av oss snön och hälsade på. ­-Vi finns här av en särskild...
Nimo skapar framtidens fabrik och företag – för klokare vård av våra textilier
Företaget Nimo, eller Nimo-Verken AB, etablerades år 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage i Jönköping med...
Fokus på laserskärning med tryckluft för minskad tillverkningskostnad
Med introduktionen av fiberlasrar med högre effekt fokuserar användarna allt mer på de totala driftskostnaderna för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden. En stor...
Munchmuseet och världens vackraste fabrik!
I oktober invigdes Munchmuseet i centrala Oslo, ett landmärke och spektakulär byggnad på 13 våningar med en prislapp på 2,4 miljarder norska kronor som nu välkomnar...
Våga tro på framtidens teknik!
Det gjorde Brantheim – nu är de ledande inom lasersvetsning Plåtbearbetningsföretaget Brantheim i Tyresö har en historia från 1940 talet. Idag ägs företaget av Benny...
Lanserar flera nyheter på mässan
LVD presenterade på Blechexpo deras fiberlaserskärningsmaskin Phoenix FL-3015 med en ny 20 kW-strömkälla och fördelarna med processeffektivitet. Den nya...
Förbered automatiskt kanter för svetsning under laserskärning
"EdgeLine Bevel" från TRUMPF fasar automatiskt delar under laserskärning för att förbereda dem för svetsning // Manuell avfasning krävs inte längre // "Detta är en unik...
”All sides of performance”
Prima Power ställde ut på mässan under mottot "All sides of performance". Besökare kunde upptäcka deras omfattande och mångsidiga teknologiska lösningar för hela...
”Beyond manufacturing”
Salvagnini fortsätter att framhäva hur viktigt det är att se helheten på en produktionsprocess. Med nya innovationer, koncept, kunskap och expertis tar man ytterligare...
Fiberlasern som skär kompromisslöst i rostfritt stål och aluminium
AMADA har tidigare lanserat en ny generation fiberlasrar. På mässan visade man hur man skär med fiberlaser i krävande material utan kompromisser med endast 4 kW effekt....
De investerar för fler lasertimmar
När LM Metall taktar upp legotimmarna på laser krävs maskiner som klarar utmaningen. Lösningen stavas Bystronic BySmart Fiber 6000W som tillsammans med ByTrans Extended...
Reducera ställtid med automatisering
ALPAB bibehåller sin konkurrenskraftiga prisnivå genom minskning av maskinens ställtid ALPAB är ett framgångsrikt familjeföretag i Mellansverige. Skicklig personal i...

Kantpress/Stans

Pressar