Imponerade tillverkning med full ”kontroll”

maj 29, 2023 | 4.0, Mätteknik, Prober

Renishaws produktionsanläggning i Miskin, Wales är ett lysande exempel på epitet ”framtidens fabrik”, men det är personalen som är den verkliga resursen bakom företagets tillverkningsfilosofi och framgångar.  Genom sin satsning på forskning och utveckling har Renishaw blivit ett erkänt ledande företag inom avancerad precisionsteknologi, och har bidragit till att driva innovation och framsteg inom en rad olika sektorer.

Artikel ifrån Aktuell Produktion nummer 3/2023 Skriven av Christian Malmgren

Under vårt besök på huvudkontoret New Mills i Gloucestershire, England samt fabriken i Miskin slog det oss hur aktivt man jobbar för att bibehålla kompetensen inom företaget. Innebörden av att ha moderna rena lokaler i en grön trivsam omgivning. Hur man satsar på egna skolprogram, samt samarbetar med olika universitetet för att utbilda och attrahera framtidens ingenjörer och tekniker till sin verksamhet. Lägg sedan till att man ständigt satsar enormt mycket på R&D (13% av omsättningen) och att man kontinuerligt investerar inför framtiden så får man en intressant, utvecklande och bestående arbetsplats. 

Investera 600 miljoner i utbyggnad

Huvudkontoret i New Mills är belägget ute på landsbygden, cirka två timmars bilkörning (utan trafik) från London. Det är en imponerande anläggning med modern arkitektur och miljövänlig design. Byggnaden rymmer över 1500 anställda och innehar produktionsenhet, teknikcenter, FoU-avdelning samt kontor.

Men det är fabriken i Miskin ytterligare en timmes bilkörning väster ut som nu står i centrum för Renishaws tillväxtstrategi. 

2011 köpte Renishaw cirka 80 hektar mark och fabriken i Miskin (45 000 kvadratmeter) från Bosch som precis hade lagt ner sin tillverkning på orten. Renishaw investerade över 120 miljoner kronor i fabriken i Miskin och skapade över 200 nya jobb när den invigdes. Fabriken har fortsatt att växa och utvecklas sedan dess och är en viktig del av Renishaws produktionsnätverk.

Idag arbetar cirka 650 personer i fabriken och man har plöjt ner över en halv miljard i byggnaden sedan 2011. De två produktionshallarna rymmer hög- och låg produktionslinjer, ett imponerande anodiseringsrum, montering samt en effektiv märkning-och förpackningsavdelning. Man tillverkar blandat annat sina prober för bearbetningsmaskiner, AM-maskiner och merparten av optiska pulsgivare i Miskin. Dessutom har faciliteten ett modernt utbildningscenter för ungdomar.

Nu investerar Renishaw över 600 miljoner kronor i att bygga ut och modernisera den befintliga produktionsanläggningen i två etapper som ska stå klart i slutet 2024. Totalt blir nya anläggningen cirka 80 000 kvadratmeter stor. De två nya produktionshallarna kommer att ha en modern och hållbar design, med solceller på taket och en biomassaeldad panna för att generera energi. 

Fabriken är en viktig del av Renishaws satsning på att minska sin miljöpåverkan. Företaget har implementerat en rad hållbara produktionsmetoder och har investerat i energieffektiva teknologier för att minska sitt koldioxidavtryck för att uppfylla sina hållbarhetsmål.

– Denna betydande investering kommer att ge Renishaw den ytterligare tillverkningskapaciteten som krävs för att möta vår tillväxt under de kommande åren och kommer också att möjliggöra för oss att uppnå våra Netto Noll-mål för utsläpp av växthusgaser fram till 2028 säger Jonathan Archer General Manager på Renishaw.

Processpyramiden & inhouse

När vi pratar med Bo Eneholm Vd på Renishaw Nordic och hans chef Jonathan som är ansvarig för Cluster Norr som innefattar UK, Benelux samt Norden om vad som har gjort Renishaw så framgångsrikt, utöver sina egna innovationer. Kommer vi direkt in på två väldigt viktiga faktorer man vill framhålla. In-house tillverkning och processpyramiden. 

Vi börjar med processpyramiden, vad är det?

Jo, processpyramiden (tillverkningens tidslinje) är en metod som renishaw använder för att optimera produktionsprocesser och för att säkerställa en hög kvalitet i tillverkningen av sina produkter. En metod även deras kunder kan anamma. Företaget tillhandahåller alla system för processtyrning längs hela tidsskalan till sina kunder. Den består av fyra steg:

• Processens grund (basen). Förebyggande kontroller som tillämpas i förväg. Maximera stabiliteten för process, miljö och maskin.

• Processinställning (andra delen). Intelligenta kontroller som tillämpas precis innan bearbetning. Fastställ placering och storlek på alla systemkomponenter i maskinbearbetningen.

• Processtyrning:  Aktiv styrning, tillämpas vid maskinbearbetning. Aktiva lösningar gör att maskiner kan reagera på inbyggda variationer och realtidsförhållanden. 

• Efterkontroll. Informativa kontroller som tillämpas efter att bearbetningen är klar. Verifiering av detaljer och processen. 

– Genom att använda processpyramiden kan vi och även våra kunder förbättra sin produktivitet och effektivitet genom att kontinuerligt samla in och analysera data om sina processer, implementera kontrollsystem, förbättra processerna och automatisera så mycket som möjligt förklarar Paul Govan Custom Training Manager på Renishaw .

Digitalisering är självklart något som Renishaw har jobbat med i årtionden, men nyligen har man lanserat en ny mjukvara för processdata, som är utformad för att hjälpa sina kunder att förbättra sin produktionsprocess genom att tillhandahålla värdefull datainsikt.

Mjukvaran kallas Renishaw Central, och den är utformad för att samla in och analysera data från flera olika källor, inklusive maskinverktyg, mätinstrument och andra produktionsutrustningar. Mjukvaran använder molnteknik eller lokal lagring för att säkerställa att data är tillgängliga när som helst och var som helst, samtidigt som den är säker och skyddad.

En annan viktig funktion i mjukvaran är dess förmåga att integrera med andra produktionsprogramvaror och system. Detta gör det möjligt för användare att skapa anpassade rapporter och analyser som är specifika för deras produktionsprocess.

Genom att ha full kontroll över produktionsprocessen kan man säkerställa högsta möjliga kvalitet och precision i tillverkningen av sina produkter.

För att ha total full kontroll över sin produktion har Renishaw tagit det ett steg längre.  Man tillverkar nästan alla av sina över 100,000 produkter ”inhouse” från ax till limpa, och inte bara det… man utvecklar och tillverkar även sina egna verktyg, fixturer med mera för att optimera tillverkningskedjan. Tack vare smart teknik och personalens kompetens styr man hela produktionsprocessen, från design till färdig produkt. De använder sin omfattande erfarenhet och expertis för att optimera produktionen samtidigt som man säkerställer högsta möjliga kvalitet i varje steg av tillverkningsprocessen.

Ett lysande exempel på total kontroll

Hjärtat i Miskins CNC-bearbetning är tre monteringsstationer som är bemannat i tre skift. Här laddas egentillverkade fixturer med råämnen och verktyg i ett imponerade specialanpassat karusellsystem, som förser en produktionslinje vilket består av cirka 60 stycken 3 eller 4-axliga CNC-maskiner bestyckade med egna prober och diverse kontrollutrustning. Alla maskiner är uppkopplade till Renishaw Central. Alla arbetsorderna är förprogrammerade och numrerade, allt man bara behöver se till är att rätt karusell går till rätt maskin och i praktiken bara trycka ”start”. 

Varje maskin bearbetar detaljen i en uppspänning, vilket hjälper till att maximera skärtiden samtidigt som verktygsbytet minimeras. Färdiga delar går sedan direkt till montering. Bytet från den färdiga karusellen till den nya tog cirka 10–15 minuter. På plats har man även ett eget serviceteam som underhåller, servar och kalibrerar maskinerna kontinuerligt, inget lämnas till slumpen.

 Allt detta gör det möjligt för Renishaw att tillverka produkterna på ett effektivt sätt och samtidigt bibehålla en hög grad av precision och kvalitet.

En annan fördel med att tillverka allt in-house är att företaget kan minimera risken för produktionsproblem och produktionsbortfall. Genom att ha fullständig kontroll över tillverkningsprocessen kan de snabbt identifiera och lösa eventuella problem som uppstår och säkerställa att de kan leverera produkter till kunderna i tid. Man kan också erbjuda skräddarsydda lösningar till sina kunder och snabbt anpassa sig till deras behov. Detta har gjort det möjligt för företaget att bygga starka kundrelationer och etablera sig som en pålitlig partner inom industrin.

Har ni någon gång möjlighet att besöka en av Renishaws fabriker i Storbritannien som alla är snarlikt uppbyggda på samma sätt som fabriken i Miskin, så är det väl mödan värd. Renishaw i England tar årligen emot mer 15 000 besökare.

Bilder ifrån besöket

Kvalitetsinspektion och varför det är så viktigt för maskinverkstäder
Maskinverkstäder spelar en avgörande roll för framställning av olika komponenter och delar för allt från fordons- och flygindustrin till medicin- och...
Betydande utmaningar och strategier för maskinverkstäder
Tillverkning av precisionskomponenter och innovativt arbete gör att maskinverkstäder utgör tillverkningsbranschens stomme. Men maskinverkstäder står även inför...
Friavkännande ytjämnhetsmätning från Mahr- På en helt ny nivå
Ytjämnhetsmätning har aldrig varit så enkel och kraftfull som med MarSurf M 410 från Mahr. Denna avancerade enhet tar mätningen av ytjämnhet till nya höjder. Vi fick en...
Renishaw sätter tonen med nya innovationer
I Renishaws monter på EMO kunde vi som vanligt ta en första titt på teknologier som är avsedda att öka produktiviteten, minimera användarfel och optimera...
En uppgradering av marknadens mest välkända höjdmätare
Mitutoyo släpper nästa generation av en enhet känd för sin pålitliga och extremt exakta 2D-höjdmätning; Linear Height LH-600. Denna modell är lika kapabel och flexibel...
Element Metech förlänger omfattande samarbete med GKN Aerospace
Mätteknikföretaget Element Metech förlänger sitt samarbete med GKN Aerospace i Trollhättan genom att teckna ett nytt treårsavtal. Samarbetet innebär att Element Metech...
Nexus möjliggör innovation inom tillverkningsindustrin
Hexagon AB lanserar Nexus – en öppen och flexibel plattform för digitala verkligheter skräddarsydd för diskret tillverkning, vilket bland annat inkluderar flyg, fordon,...
Upplever en ökande efterfrågan på utbildning och fortbildning
Svensk industri är i stort behov av kompetenta mättekniker och på ZEISS Quality Excellence Center (QEC) i Eskilstuna spelar man på många sätt en avgörande roll för att...
Beros går med i partnerprogrammet Renishaw Channel
Renishaw, ett av världens ledande företag inom precisionsteknik och vetenskapteknologi, har utsett Beros Verktyg Sverige (Beros) – leverantör och tillverkare av...
Väldigt exakt och intuitiv
Nya höjdmätaren Digimar 817 CLT har en enkel användarvänlig Touch-funktion, är ergonomisk utformad för operatören samt erbjuder ett brett utbud av...
Optimerar arbetsflödet för teknikutvecklare och möjliggör och innovativ tillverkning
Hexagons Manufacturing Intelligence Division presenterar en öppen plattform för smart tillverkning, Nexus, som kommer att revolutionera samarbete och innovationsarbete...
Leuzes nya 36-serie övertygar med säker upptäckt av objekt
Den nya 36-sensorserien från Leuze upptäcker objekt även vid utsträckta arbetsområden. Tillverkare och operatörer av högautomatiserade system kan dessutom dra nytta av...
Ny lasertrackerplattform med ultralång räckvidd med trådlös handhållen prob från Hexagon
Nästa generations sonderingsanvändbarhet, en integrerad styrenhet och oöverträffad beredskap för utmanande miljöer kommer till 3D-laserspårningssegmentet....
Nyheter från Mahr på control i Stuttgart
Mahr lanserar sin nya konturmätare MarSurf CD 140 AG 11 med taktil mätspets och mätområde på upp till 70 mm. Mätspetsarna kan bytas snabbt och utan verktyg – och helt...
Automatiserad kvalitetskontroll ger konkurrenskraft
Automation handlar inte bara om att plocka bitar – det måste bli rätt också. På Elmia Verktygsmaskiner presenterade Renishaw effektiva lösningar för kvalitetskontroll....
Avancerad mätteknik tar plats på Elmia Verktygsmaskiner
Intresset för mätning, provning och kontroll ökar parallellt med ständigt ökade krav på verifierad kvalitet inom industrin. KmK Instrument visar automatiserad och...
Marposs fokuserar på data och Industri 4.0 – med digital platform
MARPOSS grundades redan 1952 och Stefano Possati, som är son till grundaren och koncernens ordförande, förklarar företagets inriktning; man tillhandahåller lösningar...
MRS 2280 & MRS 2281 Vinkelgivare i modulformat
Produktprogrammet för vinkelgivare i modulformat kommer att utökas till att omfatta produkterna MRS 2280 och MRS 2281. Speciellt deras utmärkta vridstyvhet som är...
Rörmätning från ände till ände i en mjukvarulösning
Hexagons Manufacturing Intelligence-division lanserade i slutet på Augusti den nya generationen av sin marknadsledande BendingStudio-mjukvaruplattform. En...
Renishaws nya generation probsystem med radioöverföring
Det globala teknikföretaget Renishaw kommer visa upp sitt senaste probsystem med radioöverföring för maskinverktyg på EMO Milano 2021. Den nya generationen är en av...
Taylor Hobson lanserar unik rundhetsmätare!
Talyrond® 500H PRO är rundhetsmätaren som har utvecklas för precision och stabilitet. Den består av en luftlagrad spindel monterad i en bas av gjutjärn och en...
EPIROC ROCK DRILLS AB optimerar sin verktygshantering
I samband med en helt ny produktionsinvestering för bearbetning av skaldelar till borrmaskiner har EPIROC ROCK DRILLS AB i Örebro även optimerat sina möjligheter till...
Hexagon förbättrar sina autonoma och digitala tvillingfunktioner för Smart Manufacturing med förvärvet av CADLM
Hexagon AB, tillverkare inom sensor-, programvaru- och autonoma lösningar, tillkännagav idag förvärvet av CADLM SAS, en pionjär inom att driva datorstödd teknik (CAE)...
Renishaw lanserar FORTiS™-serien
Renishaw som är världsledande inom mätteknik, lanserar den innovativa FORTiS-serien med inkapslade linjära absoluta pulsgivare, för tuffa miljöer som t.ex....
Mät- & rapportprogramvara i en enda plattform
Professionella rapporter gör att precisa mätningar blir ett konkurrensmedel. 3D-mätföretaget GOM har blivit en standard på flera företag tack vare den kraftfulla GOM...
Ny programvara
Hexagon Manufacturing Intelligence-division har lanserat PC-DMIS 2020 R2, den senaste utgåvan av världens populäraste mätprogramvara. PC-DMIS 2020 R2 levererar ett...
Mätbolag möter flygindustrin på mässa
Mätteknik blir allt viktigare – inte minst inom fordon, flyg- och rymdindustrin där det krävs hög noggrannhet. På Elmia Verktygsmaskiner visar Hexagons Manufacturing...
Nu enklare att lokalisera ljudkällor
Tyska CAE Software und Systems GmbH har utsett Faleco AB till ny distributör i Sverige. CAE är känt för sitt sortiment av akustiska kameror. En akustisk kamera är en...
Visar på EMO hur virtuell & verklig produktion kan kombineras
Hexagons division Manufacturing Intelligence kommer att visa upp digitala produktionslösningar från sin portfölj av produktionsinriktade programvaror under EMO 2019 i...
Framgångsrikt samarbete blir partnerskap
Granlund ingår strategiskt partnerskap och utser KmK till auktoriserad och certifierad distributör med ansvar för försäljning och service gällande Unimeter för ett...
Smart Control, Quality på Hannovermässan
I den svenska paviljongen är NYLI Metrology i Uddevalla, de säljer utrustning inom teknisk renhet samt mätmaskiner och handmätdon. Företaget, som har både agenturer och...
Wyler lanserar nya CLINOTRONIC S
Schweiziska Wyler, som är ledande utvecklare av extremt noggranna lutningsgivare, har lanserat den nya Clinotronic S. Den nya givaren bygger vidare på den framgångsrika...
Succé med nedladdningar
Nu över 150.000 nedladdningar av GOM Inspect. Gratisprogramvaran för alla som arbetar med 3D-scanning, kvalitetskontroll och mesh-bearbetning. Programvaran GOM Inspect...
Inleder samarbete för tydligare mätresultat
Hexagon samarbetar med Västerås-baserade mjukvaruföretaget Softgear för att ge användare en tydlig visuell bild av mätresultat genom förstärkt verklighet (Augumented...
Nytt, smidigt system för trådlös mätdataöverföring till PC: Nya "U-WAVE fit"
Mitutoyo lanserar ett nytt litet och lätt, men ändå kraftfullt, trådlöst kommunikationssystem för överföring av mätdata från handhållna mätdon till IT-system.Mitutoyo...
Förvärvar en mjukvaruleverantör för maskinverktygssimulering och verifiering
Hexagon AB, en ledande global leverantör av digitala lösningar, tillkännager idag förvärvet av SPRING Technologies, en mjukvaruleverantör specialiserad på integrerade...
50 år i Europa: ett halvt århundrade med passion för metrologi
Mätinstrumenttillverkaren Mitutoyo har under hela sin historia varit med i förgrunden när det gäller högkvalitativa handhållna mätinstrument, koordinatmätmaskiner,...
Avser förvärva Metrologic Group, ett mjukvarubolag inom mätteknik
I linje med den strategiska inriktningen att bredda Sandvik Machining Solutions kunderbjudande inom digital tillverkning avser Sandvik att förvärva det franska...
Mätbolaget ingår i avtal för att förvärva MSC Software
Hexagon AB, en ledande tillverkare av informationsteknik som ökar produktiviteten och kvaliteten inom en rad olika geospatiala och industriella användningsområden,...
Släpper PC-DMIS 2017 R1
PC-DMIS 2017 R1 lägger grunden för en mer fokuserad användarupplevelse och förbättrade arbetsflöden Hexagon Manufacturing Intelligence presenterar idag PC-DMIS 2017 R1,...
Världens största digitala skjutmått på Elmia
KmK instrument visar världens största digitala skjutmått på ELMIA Verktygsmaskiner KmK visar världens största fullt fungerande digitala skjutmått. Det officiella...
Uppgraderar SENMATION
Hexagon Manufacturing Intelligence introducerar en ny funktion för det universella sensorgränssnittet SENMATION när systemet lanseras för koordinatmätmaskinen Leitz...
METTLER TOLEDO utökar mätarserien GPro™ 500
Störnings- och avbrottsfri teknik i METTLER TOLEDOs uppdaterade TDL-portfölj ger bättre processkontroll och lägre underhållskostnader. METTLER TOLEDOs portfölj av...
Nu är det enklare än någonsin att skapa detaljprogram för CMM
Mitutoyos nya programvara MiCAT Planner minskar arbetet för att generera detaljprogram för koordinatmätmaskiner med upp till 90 procent, jämfört med konventionella...
KmK Instrument förvärvar större mätdonslager
Förvärvet innebär att KmK Instrument kan erbjuda ett brett sortiment och snabba leveranser av tolkar och handmätdon. KmK instrument fortsätter sin satsning inom...

4.0 & Mätverktyg

CMM / Mätmaskin

Prober

Vision / Scan