I fädrens spår för framtids segrar

mar 2, 2022 | Fräs, Maskin

Det var 1923 som det andra vasaloppet gick av stapeln, och det första under devisen”i fädrens spår för framtids segrar”. Nu, snart 100 år senare, så känns det naturligt att referera till den devisen när vi besöker Jan Uddén AB i Mora.

Artikel Aktuell Produktion nummer 1/2022 skriven av Tord Käck

På ett inte helt ovanligt sätt så börjar även historien, om Jan Uddén AB, med en person som inte är nöjd med vad då existerande produkter presterar. Det var Kent Öhlin och Jan Uddén, båda väldigt intresserade av motocross, som tyckte att de stöddämparsystem som fanns inte var tillräckligt bra. Kraften från motorn överfördes inte till marken på ett optimalt sätt tyckte man. Kent Öhlin gjorde slag i saken och började att utveckla en ny stötdämpare som Jan Uddén började att tillverka under sent 60-tal. Verksamheten växte snabbt och man stod snart inför behovet att bygga en ny verkstad. Då industrimarken i Sollentuna, där Jan Uddén bodde då, var väldigt dyr så slutade det med att man hittade betydligt billigare mark i Mora och där etablerade man en ny verkstad under sjuttiotalet.

Jan Uddén AB har sedan dess varit ”hovleverantör” till Öhlins Racing AB, som nu är ett världskänt namn inom all racing, för sina avancerade dämpningslösningar. Produkterna, och företagsnamnet, syns ofta i sammanhang inom motocross, mountain bikes, snöskotrar och man är nu även stor leverantör till ”automotive”, dock är inte produkterna lika synliga där.

Med bakgrund som leverantör av mycket krävande och komplexa detaljer till Öhlins Racing har Jan Uddén AB byggt upp en unik kompetens inom högteknologisk bearbetning. Företaget har, genom åren, vuxit tillsammans med Öhlins Racing AB, men även andra kunder med krävande produkter har tillkommit. I dag är man 18 anställda och omsätter ca; 25 Msek,

Generationsväxling med högt ställda mål – för framtida segrar

Jan Uddén har, men stor framgång, drivit företaget fram till 2020 då dottern Sophia Uddén klivit in i ägarrollen, med fortsatt fullt fokus på att utveckla företaget – för framtidssegrar.

Ny vd med omedelbara utmaningar – nästan tomt i orderboken

I augusti 2020 rekryterades Kalle Gudmundson, civilingenjör med erfarenheter från ABB och ett flertal andra vd-roller, in som interim vd och uppdraget är tydligt – att fortsätta utveckla Jan Uddén AB till, såväl som en attraktiv arbetsplats som en unik leverantör inom högteknologisk bearbetning.

Kalle berättar att det nya jobbet började med många utmaningar, men en var större än alla andra – orderboken var nästintill tom! Rådande pandemi hade då slagit till stenhårt på de aktiviteter som driver efterfrågan hos Jan Uddén, nämligen racingsport. Orderstocken var nere på ett par miljoner kronor och med en årsbudget på runt 20 miljoner så var det verkligen en utmaning. Jan Uddén tvingades att varsla tre anställda efter sommaren 2020 och det kändes givetvis väldigt tungt säger Kalle.

“Vi är mycket tacksamma den svenska näringslivspolitik som räddat många företag under pandemin. Goda statsfinanser gjorde det möjligt att stötta företag under en period då omständigheter rådde, som vi inte kunde påverka. Det har räddat många svenska företag. Men efterfrågan vände ganska snabbt och nu, 8 månader senare, har vi en orderstock som är all time high.” berättar Kalle.

Förenar hantverkskänsla med modern teknologi, med ambition att bli en väldigt attraktiv arbetsplats

Kalle berättar vidare att i företagets ”DNA” ligger att förena hantverkskänsla med det allra senaste i produktionsteknik, något som han vill vidareutveckla ytterligare.
– Min ambition är att fortsätta utveckla företaget till ett företag som ”sticker ut” när det gäller omsorg om kunder och anställda, yrkesstolthet, hög precision och kvalitet. De nyckelord som ska känneteckna vår tillverkning är precision, tolerans, ytfinhet och leveranssäkerhet. För att åstadkomma det så måste vi ha den bästa personalen, som älskar att gå till jobbet. Nöjda medarbetare, som känner stimulans och utmaning i jobbet, bidrar till nöjda kunder, som i sin tur bidrar till nöjda ägare. Rätt hanterat blir det här en positiv spiral som är till fördel för alla intressenter i bolaget, med det börjar med att vi kan attrahera de allra bästa medarbetarna. Vi vill ha Sveriges bästa operatörer vid våra maskiner och för att få det som måste vi vara en väldigt attraktiv arbetsgivare. När vi söker operatörer nu så har bara 5, av 100 sökande, någorlunda rätt kompetens och det här är en av våra största utmaningar nu.

-Det här gör att vi jobbar på flera områden för att skapa en unik, och väldigt attraktiv, arbetsplats med modernt ledarskap avslutar Kalle.

I sammanhanget har utbildning och kompetensutveckling hos personalen en avgörande betydelse och här kommer vi in på Stenbergs nya satsning – Stenbergs Akademi.

“Man måste ju börja där varje individ står, kompetensmässigt, och där gillar vi konceptet att börja med en ”validering” av varje individ, d.v.s. att kartlägga kompetensen på individnivå och utifrån det skapa en individuell utbildningsplan. Stenbergs akademi, baserat på SKTC;s (Skärteknikscentrum) för validering, passar oss om hand i handske.”

Detaljer med upp till 400 operationer ställer krav, både på maskinerna och personalen

Verkstaden i Mora består i dag av tolv CNC-maskiner, och nummer 13, 14 och 15 är på gång. Fyra av maskinerna (snart 7) är OKUMA-maskiner, levererade av Stenbergs. Stenbergs, med sina OKUMA-maskiner, har varit en av företagets viktigaste leverantörer ända sedan 1974 och i dag, snart 50 år senare är en femte maskin från Stenbergs på gång. I augusti installerades en OKUMA MU 4000, med 12 paletter, hos Jan Uddén i Mora.

Med tanke på de väldigt komplexa detaljerna som man tillverkar, med många operationer och extrema precisionskrav, så finns det stora fördelar med ”multimaskiner” då man ökar antal operationer i en uppspänning.

Jan Uddén var faktiskt en av de första kunderna, i Sverige, som köpte en ”Multus-maskin” berättar Gert Carlsson, som är Area Sales Manager hos Stenbergs.

Enligt uppgift så såg Jan Uddén en sådan maskin på en mässa 2006 och bestämde sig direkt – ”en sån ska vi ha”. Ungefär ett år senare så stod en OKUMA Multus-maskin på plats i Mora.

Paletter ökar nyttjandegraden

En palettpool är perfekt för en varierad produktion. Det kan vara en blandning av stora och små volymer och flera olika detaljer. Operatören schemalägger enkelt och väljer vilka paletter eller detaljer som ska prioriteras och när allt är klart kan operatören enkelt tömma paletten från detaljer och ladda en ny palett i poolen.

Kalle och Gert beskriver att palettpool är den lösning som passar bäst hos Jan Uddén.

-Dels så ger paletterna en mycket hög flexibilitet och dessutom möjligheterna till många timmars obemannad körning på veckans alla timmar.

Partnerskap med maskinleverantörer

Att prestera på topp – att klara av högteknologisk bearbetning i världsklass – ställer, som sagt, höga krav både på maskiner och människor. Just den devisen är Stenbergs motto – ”maskiner och människor”. Vi kommer in på samarbetet mellan Stenbergs och Jan Uddén AB, som nu fortgått i närmare 50 år.

Kalle Gudmundson och Peter Skoglund, hos Jan Uddén, berättar;

Om vi börjar med upphandlingen så är det helt avgörande att leverantören har förmågan att sätta sig in i våra behov och utmaningar och med sin egen stab av kompetenser hjälpa oss att ta fram det absolut bästa maskinkonceptet. Vi vill bara jobba med leverantörer som ligger i framkant när det gäller kompetens och teknologi säger Peter. Sen jobbar vi helst med stabila maskinagenturer och inte sådana där agenturerna ”vandrar runt”. Stenbergs är en av OKUMA;s äldsta återförsäljare och det borgar för trygghet över tid”.

Service och support är helt avgörande

För att ett samarbete ska fungera över tid så måste maskinleverantörerna erbjuda service och support värt namnet, och kunna ställa upp när det gäller.

Peter Skoglund tar ett exempel;

“Vi har alltid haft riktigt bra support från Stenbergs men ett fall som sticker ut är när vi upptäckte ett missljud in en spindel och tre dygn senare så var spindeln bytt, inkörd och maskinen i drift. Det är verkligen imponerande!”

Stenbergs har alltid satsat mycket på kundsupport/eftermarknad och har idag 25 servicetekniker på fältet och erbjuder telefonsupport till kunder 7 – 22 på vardagar. Vidare finns 80% av reservdelsbehoven på lager i Jönköping, vilket borgar för snabb support när en maskin står stilla. Inkluderar man europalagret, i Krefeld, så kan minst 95% av alla reservdelsbehov levereras dagen efter beställning.

Kalle Gudmundson avslutar;

“Kompetenta och stabila maskinleverantörer, med produkter och support i världsklass, är en viktig del av vårt framtidsbygge och där kommer Stenbergs att vara en viktig del.”

Ny VD och delägare i augusti

I augusti, 2021, stod det klart att Amir Rajabzadeh blir ny VD för Jan Uddén AB. Amir har arbetat som tekniker i många år på företaget och kan då bidra med mycket erfarenhet och kompetens från produktionen i sin nya roll. Han går även in som delägare i bolaget.

För mer information: Jan Uddén, Stenbergs

FA-Tec investerar i ny fräs
FA TEC i Falkenberg AB har investerat i en fräsmaskin av fabrikatet JUARISTI som marknadsförs av Mekana Maskin AB Maskinmodellen TX1D-MGX8 Specifikation på maskinen...
Nytt partnerskap mellan JN & Röders
Johan Nordström Verktygsmaskiner AB och den tyska maskinleverantören Röders TEC har ingått partnerskap. Röders tillverkar vertikala höghastighetsfräsar för...
Eurosteel i Nybro fick en triss med Zayer.
Vid en rundvandring hos Eurosteel i Nybro imponeras man över dimensionerna på maskinerna och grovlekarna på plåtarna som ligger prydligt upplagda. Sällan staplade...
Haldex ökade sin produktion av bromsok med 40 procent
Haldex, en ledande leverantör av bromssystem för lastbilar och trailers, har avsevärt förbättrat produktiviteten genom att investera i flera dubbelspindliga...
Nya generationen SMT SwedTurn X tar plats på EMO
En utveckling som har skett tillsammans med kunder inom försvars- och fordonsindustrin får äntligen se ljuset på EMO!  Med en ny, stilren skandinavisk maskindesign har...
Lägesnoggrannhet, stabilitet och kraftig avverkning med precision
Bearbetning av utrymmeskrävande komponenter i grovplåt med krav på lägesnoggrannhet och precision ställer tuffa krav på utrustning. Hos Eurosteel i Nybro föll valet på...
Trimill’s partnerskap med Audi, Ungern.
Trimill, det tjeckiska familjeföretaget, har levererat portalfräsmaskiner med utmärkt kvalitet, prestanda, pålitlighet och prisförhållande sedan grundandet år 2000....
De ritar om kartan för tillverkning av tunga detaljer
Varför svarva när man kan fräsa? PMC Cylinders i Vaggeryd vänder på konceptet och tänker om i sin produktion av hydraulcylindrar. Med den nya MTE bäddfräsen får man...
Steen’s Mekaniska håller fortsatt hög investeringstakt
2015 investerades det i nya svetslokaler samt en ny fräshall för det då nya fräsverket Juaristi MX5 som inhandlats. Nu är det så återigen dags att flytta svetsen till...
Ny bäddfräs till Eurosteel
Eurosteel i Nybro har investerat i en portaluppbyggd bäddfräs med en X-rörelse på 4000 mm och en Y-rörelse på 3100 mm, valet föll på Lichron och spanska Zayer....
Nytt namn, men samma kvalité
Under de senaste 50 åren har Doosan Machine Tools varit ett av de världsledande inom verktygsmaskiner och vuxit och utvecklats genom ständig innovation och en...
Fler EMCO till ATORP Automatsvarvning
När Atorp Automatsvarvning AB letade ett maskinkoncept som kunde uppfylla alla de krav som krävdes för att tillverka en ny produkt föll valet på EMCO PowerMill....
Maskinkomponenter i Piteå, ännu en nöjd Edströms-kund!
I slutet av maj levererade Edströms en Lagun bäddfräs modell CM-8 till företaget Maskinkomponenter i Öjebyn nära Piteå. Trots att fräsen bara funnits i företagets...
Nå högre höjder med Masentia
"Välkommen till vår monter nr. B04:56 på ELMIA Verktygsmaskiner"  Masentia erbjuder allt från alla teknologier oavsett om du funderar på fräs, svarv, gnist, slip, laser...
JN Maskiner inleder ett partnerskap med Trimill Machine Tools
JN Maskiner och Trimill initierar ett partnerskap för lansering av portalfräsmaskiner. Trimill har hittills inte varit representerade i Sverige. Via samarbetet med JN...
HELIX Verktyg storsatsar – köper flera slipmaskiner!
HELIX Verktyg i Lindesberg som tillverkar special-verktyg i hårdmetall - har precis installerat ytterligare tre slipmaskiner. -Denna affär gör oss båda starkare och...
0-100 på 1 sekund med 1000 hk – framtiden inom rallycross skapas i Sverige
Det kan vara världens snabbaste elbil – och den är utvecklad och byggd i Nynäshamn. Andreas Eriksson och Olsberg MSE vet vad som krävs för att lyckas fossilfritt inom...
Uddevalla Precisionsindustri AB investerar i ny Axile G8 Gantry 5-Axlig fräsmaskin.
UPI AB i Uddevalla är ett högteknologiskt företag med lång erfarenhet inom skärande bearbetning. UPI`s styrka är legotillverkning med extremt noggranna toleranser. Med...
Carlstad Machinetools säljer en 8 meter lång bäddfräs till Lyckes Produktionsverktyg AB.
Maskinen heter Correa Norma L80 och levereras med fem års garanti. Den är utrustad med Heidenhain 640, trådlös handratt HR550, autoindexerande huvud, verktygsväxlare 60...
Soraluce avslöjar framtiden för bearbetningslösningar, #MadeForYOU på EMO
Soraluce kommer att presentera sitt #MadeForYOU klientorienterade tillvägagångssätt och presentera sin ledande generation av bearbetningslösningar, tillsammans med de...
Rottne Industri storsatsar – investerar 40 miljoner kronor för att växa
Skogsmaskinsföretaget Rottne Industri AB gör sin största satsning någonsin. Företaget investerar nu 40 miljoner kronor i två nya bäddfräsar och en ny industrihall på...
NSK minskar verktygsmaskinens kvadrantfel under cirkulär interpolering
Förekomsten av kvadrantfel i verktygsmaskiner under cirkulära interpoleringsrutiner är ett vanligt problem. Tack vare en innovation från NSK är det möjligt att mildra...
Utmaningar tacklas med kompetens och erfarenhet
Artikel Aktuell Produktion Nummer 2/2021. Gabriella Mellergårdh Avancerade fräsjobb, komplexa fixturer och mätuppdrag är vardag hos APM i Värnamo. Liksom de flesta...
Nytt svenskt patent för en revolutionerande innovation.
I januari 2021 sökte Modig Machine Tool AB ett nytt globalt patent för världens första inverterade maskinverktyg som kommer att revolutionera maskinbearbetningen i flyg...
Ny bäddfräs
Carlstad Machinetools levererar ännu en Correa Bäddfräs. Denna gång är det till ett företag i närheten. Wermlands Industriplåt (WIPAB) ligger bara 20 minuter från deras...
Både trådgnist och fräsmaskin till företag i Dalstorp
Lideco har sedan starten 1985 levererat verktygskomponenter och kompetens till den plåtformande industrin i Sverige. I varje verktyg finns delar som måste vara...
Flygmotorindustrin kan öka produktiviteten
Inom flygmotorindustrin finns ett stort intresse för nya alternativa tillverkningstekniker. En stark drivkraft är att kunna producera komponenter i superlegeringen 718...
Säljer ny bäddfräs
Ett av de största bolagen i Sverige har nu köpt en Correa bäddfräs av Carlstad Machinetools. Enligt avtal får de inte avslöja vem kunden är. Kunden hade sen tidigare en...
En stor omvälvning för svensk verktygsmaskinsproduktion.
De två svenska maskintillverkarna SMT Swedturn och Storebro Machine Tools som sedan 2004 varit systerföretag går nu organisatoriskt samman med syfte att möjliggöra...
Företag är med och skapar nästa generations tekniker
Schuchardt Maskin AB levererade svarvar och fräsar till upprustningen av Lindholmens tekniska gymnasium.  I Göteborg satsar man...
Ny bäddfräs till Stranda AB
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE modellen heter BF 5200 från Mekana Maskin AB. Maskinen har ett arbetsområde i X-5000, Y-1200, Z-1500 mm,...
Levererar nyckelfärdig CNC-lösning till Gränges AB
På laboratoriet på Gränges AB utför man dragprover av aluminiumdetaljer. Schuchardt Maskin fick uppdraget att ta fram en helhetslösning med maskinleverans, fixtur och...
Utökar med ny bäddfräs
Höganäs Verkstads AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE modell BF 4200 från Mekana Maskin AB  Maskinen har ett arbetsområde 4000x 1200x1500 mm...
Addcut AB I Smålandstenar investerar.
Addcut AB i Smålandstenar går emot Pandemi nedgångar och investerar i en ny Hurco VMX42Ti. Detta serviceinriktade familjeföretag med kusinerna Alexander och Jonas i...
Fräs
IMS Maskinteknik investerar i sin femte bäddfräs
”Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS...
Ytterligare en agent för Makino i Sverige
Sedan februari 2020 är Makino Europe Gmbh SKÄRPVERKTYG AB´s nya agent för Sverige.  Skärpverktyg kommer nu att representera Makino´s Die & Mould sortiment som...
Levererar bäddfräsar i toppklass
Spanska SORALUCE och Stenbergs levererar bäddfräsar i toppklass. ”-Vi är glada att få leverera maskiner, kunskap och support till två fina företag med lång erfarenhet i...
Växer så det knakar
Spitze AB i Skottorp går på högvarv. I maj i år flyttade man från Vallberga där man varit i 12 år till splitternya lokaler på Skottorps industriområde utanför Laholm....
Investerar i mer fräskapacitet
Nerike Kugg & Mekan är nischade på både skärande bearbetning och tillverkning av transmissionsdetaljer såsom kugghjul, splines, kedjehjul, kuggremshjul och...
Correa under nytt paraply
Carlstad Machinetools fick under EMO mässan i Tyskland fått det ärofyllda uppdraget att sälja Correas maskiner på den svenska marknaden. De har idag cirka 400 maskiner...
Jakten på precisionen – vassare verktyg med helautomatisk fräs- och gnistcell
Bristen på verktygsmakare kan delvis mötas med ny teknologi. Det menar Sven Sköld som har investerat i en helautomatisk fräs- och gnistcell med integrerad mätfunktion....
JMT rustar för framtiden
Jönköpings Modelltillverkning AB investerar i ny teknik för att möta en ökad efterfrågan på företagets tjänster och produkter. JMT har under 2018 bl a investerat i en...
Modig har världsrekordet i höghastighetsfräsning
RigiMills centrum för höghastighetsbearbetning från svenska tillverkaren Modig har världsrekordet i höghastighetsfräsning. Under en intern utställning tog maskinen bort...
MP-bolagen utökar med en portalfräsmaskin
Lichron i Skövde har nyligen levererat en portalfräsmaskin från tillverkaren Eumach till MP-Bolagen i Vetlanda. Maskinens modellnamn är LBM-1500 och är en vertikal...
Rekordinvestering hos Svarvmekano
Ett malmöföretag i medvind gör sin i särklass största investering. Med en hypermodern maskinpark är man redo att möta framtiden och ta nästa utvecklingssteg....
Unik automation hos Uddeholm
Vid årsskiftet 2014/2015 levererades en ny typ av automation inklusive två stycken plangejdmaskiner till Uddeholm i Hagfors där man tillverkar plattor av verktygsstål i...
Första Lagun installation
Edströms Maskin har nyligen installerat den första Lagun maskinen i norra Sverige. SWT Production AB i Köpmanholmen är en del av Transport World Solutions som har...
Ny portalmaskin från Soraluce, PXG-W med både fräs- och svarvkapacitet
SORALUCE visar återigen sin ledarposition och teknologiska förmåga med denna nyutvecklade maskin som ger kunderna otroliga fördelar vid bearbetning av stora...
Nystedts, snart 60 år, får en lillebror
Sedan knappt ett och ett halvt år tillbaka har Nystedts i Skövde haft sin Soraluce SP-12000 med längdrörelse på hela 10 500mm. I våras blev behovet av en lillebror...
Investeringar i DAHLIH fräsmaskiner
Lichron AB i Skövde har nyligen sålt två fleroperationsmaskiner från Dahlih. Detta Taiwanesiska företag har funnits på den svenska marknaden sedan -80 talet och deras...

4.0 / Mjukvara

Flerfunktion