Hur Industri 4.0 kan hjälpa tillverkare att öka maskinutnyttjandet och vinsten

jan 11, 2021 | Borr, Verktyg

Enligt svaren i en ny rapport har färre än 30 % av tillverkarna börjat tillämpa Industri 4.0-teknik i någon större omfattning. Men tillverkarna måste kanske släppa sin tveksamhet inför digitalisering om de ska kunna anpassa sig till en oförutsägbar framtid. Här förklarar James Thorpe, Global Product Manager på Sandvik Coromant som är världsledande inom verktyg för skärande bearbetning, hur tillverkarna kan dra nytta av digitaliseringen – utifrån sina egna förutsättningar – genom att kombinera avancerad programvara med de rätta maskinerna. 

Av rapporten Industry 4.0 & Smart Manufacturing Adoption Report från IoT Analytics framgår att Industri 4.0-teknik fortfarande inte används särskilt mycket bland tillverkningsföretag. Varför har då inte fler tillverkare digitaliserat sina processer, nu när man har insett fördelarna med Industri 4.0 så tydligt? 

En vanlig föreställning är att det är kostsamt att tillämpa Industri 4.0 på befintliga produktionslinjer, vilket det faktisk inte behöver vara. Ett annat skäl till att det går så långsamt att ta till sig det nya sättet att arbeta är att tillverkarna inte ser någon anledning att uppgradera sin befintliga verktygsriggning eller sina processer. Varför ändra på något som fungerar? Tillverkare i den här gruppen är kanske osäkra på hur Industri 4.0 passar in i deras invanda sätt att få saker gjorda. 

Sanningen är att automatisk Industri 4.0-teknik kan göra en hel del för en tillverkares slutresultat. Sandvik Coromant har till exempel funnit att en ökning av maskinutnyttjandet med 20 % kan öka bruttomarginalen med 10 % och att automatiserade system kan öka maskinernas drifttid kraftigt. 

Automatiserad utrustning kan även ge stöd åt den växande trenden med bearbetning med minimal, eller ingen, mänsklig övervakning – i synnerhet under pågående pandemi. Som det står i en färsk rapport från Pricewaterhouse Coopers (PwC), COVID-19: What it means for industrial manufacturers,

”För de företag som är sårbara för ett virusutbrott bland de anställda kan detta vara en avgörande tid att börja utnyttja automatiseringsteknik på ett förutseende sätt.” 

Dagens Industri 4.0-teknik, med bland annat sensorer och maskininlärning, kan också bidra till att minimera antalet produktionsavbrott. Vilket, återigen, ökar vinsten. Detta omfattar även sådana avbrott som krävs för att byta utslitna verktyg, till exempel borr. 

Tidigare behövde operatörerna förlita sig på manuell övervakning för att upptäcka förslitning i maskinerna. PwC:s rapport pekar på det industriella Sakernas internet (Industrial Internet of Things – IIoT) som ett alternativ. Ett exempel på detta är Sandvik Coromants senaste CoroPlus® Machining Insights platform, som är en utökning av företagets CoroPlus-serie med programvara för uppkoppling. 

Med hjälp av Machining Insights går det att koppla samman CNC-maskiner via Ethernet och överföra större informationsvolymer än vad som tidigare varit möjligt. Detta omfattar tillverkningsdata så att du kan förbättra din verkstads effektivitet och utrustningens totala effektivitet (OEE). Möjligheterna begränsas inte till ny maskinutrustning.

De flesta maskiner går att ansluta till nätverket och det finns adaptrar för äldre maskiner som gör dem kompatibla med systemet. Industri 4.0 går enkelt att bygga in även i äldre maskinutrustning.

Förutsägbar förslitning

Machining Insights har konstruerats för att göra bearbetningsprocesserna mer åskådliga för tillverkarna och för att identifiera och undanröja stilleståndstid och ineffektivitet. Detta gäller även under perioder med huvudsakligen eller helt automatiserade processer. 

Ärligt talat, ett av de största hoten mot produktionen är oförutsägbar verktygslivslängd. Om ett verktyg verkligen ska kunna stödja automatiserad produktion, är nyckeln till framgång att begränsa den kontinuerliga, kontrollerbara förslitningen och eliminera den diskontinuerliga, okontrollerbara förslitningen fullständigt. 

Sandvik Coromants specialister har haft detta i åtanke när de utvecklat CoroDrill® 860 med förbättrad -GM geometri. Det är ett nytt borr i solid hårdmetall med optimerat utförande för en rad material och applikationer i alla industrisektorer. 

Unik inställning till konstruktion

Enligt Sandvik Coromants specialister beror förbättrad verktygslivslängd inte enbart på hur länge verktyget används, utan på borrets själva konstruktion. 

CoroDrill 860-GM har polerade spånkanaler i ett innovativt utförande. Den banbrytande konstruktionen förbättrar spånavgången och ger förbättrad hålkvalitet, samtidigt som den också minskar värmeuppbyggnaden och skärkrafterna vid borrning. Till andra viktiga detaljer i borrets konstruktion hör en förstärkt kärna och hörnfas, eggpreparering för att avlägsna mikrodefekter vid bearbetningen och en dubbel styrlist för att förbättra stabiliteten vid borrning. Borrspetsen har förbättrade släppningsgeometri och högre ytkvalitet. 

CoroDrill 860-GM lämpar sig för alla applikationer där hålkvaliteten är kritisk. Hit hör flygindustrin, allmän verkstadsindustri, olja och gas, kärnkraft och förnybar energi. Dess optimerade tillförlitlighet har också bevisats vid produktion inom fordonsindustrin, bland annat vid borrning av motorblock, höljen, flänsar och grenrör. 

Verktygsteknik i praktiken

När tillverkningen blir alltmer automatiserad, blir oförutsägbar verktygslivslängd ett allt större problem.  En fordonstillverkare i Korea upplevde just detta problem och samarbetade med Sandvik Coromant för att förbättra verktygslivslängden. 

I applikationen användes CoroDrill 860-GM till att borra genomgående hål för anslutningsdelar i fordonsväxellådor. Totalt borrades åtta stycken genomgående hål med diametern 8,2 mm (0,32″) i varje komponent, som hade ett djup på 10 mm (0,39″). Med kundens tidigare verktyg tillverkades 200 komponenter, dvs. 1 600 hål, med en skärhastighet (Vc) på 80 m/minut (3 102 varv/minut) och en matning (Vf) på 381 mm/minut. Med CoroDrill 860-GM tillverkades 2 300 komponenter (dvs. 18 400 hål) med en skärhastighet på 100 m/minut (3 878 varv/minut) och en matning på 814 mm/minut. 

Verktygslivslängden förbättrades med 1 150 % och den totala kostnaden per del sänktes tack vare den förbättrade produktiviteten. 

Förutom en ökad verktygslivslängd möjliggör dessa verktyg ökade skärdata och därmed högre skärhastigheter. Ett verkstadsföretag i Lancaster, Ohio i USA lyckades faktiskt uppnå en 57 % högre skärhastighet med CoroDrill 860-GM jämfört med borret från en konkurrent. I applikationen användes verktyget till att borra hål i sensorhuskomponenter av rostfritt 304-stål – 11 hål med diametern 6,6 mm (0,260″).

Anslut online

För att kunna öka verktygslivslängden måste tillverkarna investera i Industri 4.0-teknik som Machining Insights för att övervaka förslitningen. De får dock inte glömma vikten av att först och främst investera i en stark verktygsuppsättning. Sandvik Coromants CoroPlus® Tool Guide förenklar verktygsvalet. Genom att öppna onlineapplikationen via en webbläsare och ange applikationen och materialet i arbetsstycket, kan användaren hitta lämpligaste solida hårdmetallverktyg och skärdata för sina behov. 

Förutom Machining Insights, innehåller Sandvik Coromants sortiment för digital bearbetning CoroPlus® Process Control, en lösning för processtyrning som innehåller både maskin- och programvara. Denna lösning övervakar maskinerna i realtid och ingriper automatiskt enligt fördefinierade regler i stället för att bara larma. Åtgärderna kan inbegripa att stoppa maskinen vid kollisionsrisk, eller att byta ett utslitet verktyg.

Det finns oräkneliga produktivitets-, vinst- och underhållsfördelar att dra nytta av för verkstäder som är vågar övervinna sin tveksamhet inför Industri 4.0. Genom att använda sig av dessa tekniker på rätt sätt kan en tillverkare bli digital på sina egna villkor – och sälla sig till de 30 % av tillverkarna som, enligt rapporten från IoT Analytics, är redo för en oförutsägbar framtid.

För mer information: Sandvik Coromant, CoroPlus®

En effektiv lösning för borrning
ISCAR utökar ett redan stort sortiment av lösningar för effektiv hålberbetning med 3-skäriga solida borrar med plan botten och en unik Sumocham-lösning för borrning av...
Utbudet av borrhuvud IHP för icke-legerade stål och kolstål utökas
För något år sedan introducerade Iscar IHP, ett nytt SUMOCHAM-borrhuvud som framförallt är avsett för håltagning i mjukare stål så som icke-legerade stål och kolstål....
I fokus: Hydraulmotor med axiella kolvar
Kostnadseffektiv och exakt bearbetning med smarta processlösningar från MAPAL.De har noggrant undersökt de kritiska komponenterna i serietillverkningen inom...
För varje titan en rätt borr!
Mikron Tool presenterade den nya CrazyDrill Cool Titanium ATC/PTC-serien på EMO 2023 i Hannover, vilket säkerställer maximal processäkerhet vid borrning av rent titan...
Secos Product & Innovation levererar till Scania
Ett utmanande projekt hos den svenska lastbilstillverkaren Scania tog fram det bästa hos Secos avdelning Product & Innovation. De hittade ett sätt att förlänga...
Iscar nyanställer
Iscar Sverige AB är ett av 40-talet dotterbolag i den internationella koncernen IMC som är ett av de världsledande företagen inom utveckling, tillverkning och...
Ett borr att lita på för nickelbaserade HRSA-komponenter
Sandvik Coromant, globalt ledande inom skärande bearbetning, introducerar ett nytt solitt hårdmetallborr som är optimerat för borrning i nickelbaserade HRSA-material...
Innovation och hållbarhet i centrum
Hösten 2023 bjuder på en spektakulär händelse när EMO-mässan intar Hannover, och ett företag som sticker ut i mängden är MAPAL. Deras 480 kvadratmeter stora monter var...
Innovativa bearbetningslösningar imponerar med digital teknik och högeffektiva verktyg
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik. För ISCAR är detta en betydande plattform för att presentera sina senaste...
Komplett katalog för djuphålsborrning
Man brukar prata om djuphålsborrning när håldjupet överstiger 10 gånger diametern. Det finns utmaningar med att borra djupa hål vilket kan vara svårigheten att evakuera...
59% effektivare borrning
GJS Verktyg presenterar ett lyckat samarbete när Karlskoga Automatsvarvning är först ut i Sverige att testa GJS Verktygs nya effektiva mikroborr av typ NX-VA med...
Mer variation för spårsvarvning, roterande HSS-verktyg och underhållslösningar
Dormer Pramet utökar sin produktportfölj för spårsvarvning och avstickning och introducerar nya HSS-borrar, gängtappar och underhållsverktyg med höstens...
Kreativ partnerträff bäddar för spännande höst
 Under regnvåta sensommardagar i mitten av augusti möttes företrädare för Edeco Tool och tyska verktygstillverkaren Miller för en lika kreativ som intensiv höststart....
Mapal på EMO 2023
EMO i Hannover står på tur i september som av årets största internationella mässor. MAPAL kommer att ha en monter på 480 m2 i Hall 4, monter nr. A18. Fokusområdena...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
Designade för tillverkningsbarhet 
”Det finns inget effektivt med innovation”, sa den brittisk-amerikanske författaren och föreläsaren Simon Sinek en gång. Men har han rätt? Det åligger tillverkare att...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
Säker kvalitetsgängning i aluminium
Sandvik Coromant, den globala specialisten på skärande bearbetning, introducerar nästa version av CoroTap® 100 och CoroTap® 400, för kortspånande och spånfri...
Den perfekta gängtappen för jobbet
Seco Tools har utökat sitt sortiment av gängningslösningar och lanserar en ny produktserie för gängskärnings- och formtappar. Den nya mångsidiga serien omfattar tre...
ISCAR SUMOCHAM fortsätter att utökas för fler möjligheter inom hålbearbetning
SUMOCHAM är ISCAR´s borrfamlij bestående av löstoppsborrar i Ø4-32.9 mm. Borrhuvudena finns i en mängd olika varianter avsedda för olika applikationer och material....
Många anledningar att välja MULTI-MASTER
Det finns minst 5 goda skäl att välja MULTI-MASTER. Ställtiden minimeras genom det snabba bytet av skärhuvud vilket ger mycket god EKONOMI och enkelhet i INDEXERINGEN,...
Edeco och Moldino siktar mot samma mål
Det är ingen tvekan om att Karlstad-baserade Edeco Tool och japanska verktygstillverkaren Moldino känner varandra väl. Företagen har en lång historia tillsammans. Att...
Mini DVAS solid hårdmetallborr
Fem olika teknologier blir ny industristandard Traditionell djuphålsborrning, speciellt när det kommer till små diametrar, är vanligtvis en långsam och osäker process....
Skärverktyg med högprecisionskrav vid formtillverkning – En förutsättning för lyckat resultat
Formtillverkning spelar en nyckelroll i många branscher. Formtillverkare ställer höga krav på skärverktyget – det är trots allt en nyckelkomponent för att säkerställa...
MIKRON TOOLS PRECISIONSVERKTYG HAR EN SJÄLVKLAR PLATS I EDECOS SORTIMENT
 När Karlstadsbaserade Edeco Tool under hösten 2019 ställdes inför frågan om att ta upp schweiziska Mikron Tool i sitt sortiment fanns till en början en tveksamhet....
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Succé för effektiva flöden med smart hålbearbetning
De är världsledande på kopplingar för högtryckshydraulik upp till 4000 bar. Med bearbetning av 2700 olika komponenter är ställtiden den stora utmaningen för CEJN – och...
Mapal på AMB 2022
AMB-mässan öppnar åter igen sina dörrar i Stuttgart från den 13 till 17 September. Med en monter på 390 m2 i hall 1 på plats D10 presenterar Mapal tydligt sina fyra...
3 effektiva skäreggar för produktiv hålbearbetning
2019 lanserade Iscar LOGIQ3CHAM, en 3-skärig löstoppsborr med oslagbar produktivitet. LOGIQ3CHAM har stora, polerade spånkanaler med variabel spiralvinkel och...
Tillsammans bygger vi industrin i Sverige
När kraven på toleranser är höga och volymerna stora så måste verktyget leverera. På Elmia Verktygsmaskiner presenterar Gühring Sweden flera nya lösningar som tål tuffa...
Skarpa investeringar vässar slipexperterna
Ambitionen är att vara Sveriges bästa slipverkstad. Nu storsatsar Lack-Ollé AB i Trollhättan med flera investeringar som befäster den positionen. Artikel i Aktuell...
Borrning i stål blev just snabbare och effektivare
Sandvik Coromant, har uppgraderat sitt sortiment med CoroDrill® 860-borr i solid hårdmetall för att kunna erbjuda sina kunder ökad produktivitet vid borrning i stål....
Elektrifierad mobility
Idag så cyklar amatörcyklister uppför alla typer av berg utan större ansträngning, berg som får proffscyklister att blir svettiga. Elcyklar är hemligheten, cyklar med...
BoreMeister borrstänger med utbytbara huvuden utökas med 44 nya skärhuvuden
Tungaloy har utökat sitt sortiment av BoreMeister utbytbara borrhuvuden med 44 nya skärhuvuden. BoreMeister är ett ID-svarvningsverktygssystem av modulär typ som består...
Tungaloy förbättrar DrillMeister DMP med ytterligare borrhuvuden i AH9130-klass
Tungaloy har utökat sitt borrsystem DrillMeister med utbytbara borrhuvuden ytterligare genom att lägga till ytterligare 30 DMP-borrhuvuden i AH9130-kvalitet för att...
GARR TOOL, nytt varumärke hos Sjöborgs
Amerikanska GARR TOOL började som ett enmansföretag 1944, men växte snabbt tack vare sina kvalitetsprodukter och pålitliga effektiva service. GARR TOOL tillverkar...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
Nya generationens mikroborr
Sandvik Coromant har lanserat två nya mikroborrserier särskilt utformade för precisionsbearbetning. CoroDrill® 462 med -XM geometri och CoroDrill® 862 med -GM...
ISCAR – nya lösningar för djupare och rakare hål
Iscar´s stora utbud av verktyg för håltagning blir nu större och bredare i och med ytterligare utvidgningar av produktfamiljen SOLIDDRILL. Extra långa solida...
De tillverkar plogar i världsklass – med ”logisk borrning” som boostar produktionseffektiviteten
Här snackar vi Made in Sweden på en helt ny nivå. CNHs val att använda den nya LOGIQ3CHAM-borren levererade enastående resultat – fördubblad livslängd på borren och...
Inga obehagliga överraskningar vid bearbetning av kompositmaterial
Enligt en nyligen utförd undersökning vill en tredjedel av tillverkarna öka investeringarna i automatiseringsverktyg. Men hur ska svårigheterna med att bearbeta...
PKD (diamant) för bearbetning av komplicerade flygplansdetaljer
Dom flesta komponenter som används i moderna flygplan och helikoptrar är gjorda i aluminiumlegeringar eller kompositmaterial kan också vara en kombination av dessa...
Borret som blivit en legend – 20 år med A002
När ett nytt borr introducerades vid sekelskiftet var det nog inte många som insåg vilket intryck det skulle göra på metallindustrin. Nu 20 år senare har Dormers A002...
Ravema Verktyg har utökat samarbetet med SwissTools
Sedan en tid tillbaka så har Ravemas verktygsavdelning expanderat deras samarbete med SwissTools - En av de världsledande leverantörerna av modulära verktygssystem. Nu...
Bättre kylning och ökad livslängd med nytt korthållsborr
Värmländska Edeco Tool femårsfirar samarbetet med kinesiska Gesac med ett nytt sorti-ment av korthålsborr. Nya GHD-S, som presenterades redan vid Gesacs...
3-skärig borrning och brotschning i ett steg
Att kombinera flera bearbetningssteg i ett verktyg är ett bevisat sätt att tillverka så ekonomiskt som möjligt. Till exempel kan hål borras och brotschas samtidigt med...
ISCAR SUMOCHAM – marknadens minsta borrhuvud finns nu i ännu fler utföranden
HCP-IQ Självcentrerande borrhuvud – nu även i storlek ända ner till 4.0mm! HCP borrhuvuden finns nu tillgängliga i diametrar från 4.0 mm upp till 32.9 mm i steg om 0.1...
Ny avancerad borrmaskin MF1000-3T
Den nya MF1000-3T djuphålsborrmaskinen från IMSA utnyttjar fördelarna med NSK:s DIN-standardkulskruvar för den europeiska verktygsmaskinsmarknaden. Samarbetet bygger på...
Verktyg lika unika som du
Att det är viktigt att ”skilja sig från mängden” har vi alla hört. Men utmaningarna är många när en osäker framtid tvingar tillverkarna att pröva lyckan på nya...
Sandvik optimerade gängverktyg för effektivare håltillverkning
Sandvik Coromant, utökar sitt sortiment med verktyg för gängningsoperationer i stål med två uppgraderingar i utbudet med solida verktyg. Den nya...