Högteknologisk skärande bearbetning – med automation även för kortserier

jan 26, 2023 | Svarv, Verktyg

CNC-bearbetning i korta serier med hög förädlingsgrad och snabba ledtider är deras vardag. Följ med till Linköpingsföretaget ProCell som optimerar svaroperationerna med ISCARs nya svarvskär.

Text: Gabriella Mellgårdh, från artikel i temanummer, tryck här för att läsa

– Att satsa på automatisering av korta serier är en utmaning när man är legotillverkare, men det är helt klart framtiden även för oss som jobbar med korta serier, hög förädlingsgrad och snabba ledtider. Maskinerna är dyra, de måste snurra fler timmar än vi kan bemanna med personal, säger Tomas Nilsson, vd ProCell.

Montage och kontroll i renrum

Vi är på besök hos verkstadsföretaget ProCell som levererar komponenter till krävande kunder inom industrin, allt från hydrauliska spännelement till kritiska detaljer som skickas upp i satelliter till rymden. Och det ställer inte bara krav på snäva toleranser.

– Det måste se snyggt ut också. Eftersom vi bland annat levererar till rymd- och medicinindustri så har vi en särskild avdelning för putsning och polering och vi jobbar också med sand- och glasblästring, säger Tomas.

Montage och slutkontroll sker i renrumsmiljö, klass 8,5, och där utför man även penetrantprovning där man med hjälp av kapillärvätska och UV-ljus söker efter eventuella sprickor.

– Vi erbjuder hög nivå på kontrollomfattningen, våra kunder kräver dokumentation och spårbarhet på material samt att våra kunder kan få fullständiga mätprotokoll på individnivå, berättar Tomas

Extremt låg kassationsgrad

Mottot ”Quality is our nature” löper som en röd tråd genom hela verksamheten. ProCell är certifierade enligt SS-EN ISO 13485, SS-EN ISO 9001 samt SS-EN ISO 14001 och arbetar helt efter dessa principer, något man är väldigt mån om.

– Vi lämnar certifikat på våra detaljer där vi tar ansvar för kvalitet och hållbarhet, förklarar Tomas.

Dessutom kan ProCell visa en extremt låg kassationsgrad – mindre än 0,5 procent av omsättningen, vilket tydligt talar sitt språk om kvalitet.

– Och vi vill gärna erbjuda vår kvalitetsmedvetenhet och kompetens inom skärande bearbetning till kund redan i utvecklingsstadiet, säger Tomas.

Hög takt på nyinvesteringar

Med en modern och komplett maskinpark är ProCell väl rustade med teknik som motsvarar kundkraven. Förra hösten investerade man bland annat i multifunktionssvarven Doosan SMZ2600s, bestyckad med Doosan cobot rH2515.

Mer automation på frässidan innefattar bland annat en Hermle C-400 (X=850, Y=700, Z=500

HSK-63, 18000rpm) med 24-stationers palettautomation från Lang. En ny Hermle är också på gång in.

– 2022 har varit ett mycket bra år. Vi har nyligen byggt ut 240 kvm för att kunna lagerhålla mer material och korta ledtider ännu mer. Samtidigt har vi ökat omsättningen med ca 15-20 procent berättar Tomas.

Aldrig rädda för att testa nytt

Investeringsviljan och framåtandan tar sig också uttryck i den allra senaste satsningen på optimerade svarvoperationer med ISCARs nya svarvskär. För tre år sedan kom Christian Johansson, teknisk säljare på ISCAR, i kontakt med ProCell.

– Christian har en rätt bakgrundsprofil med en gedigen kompetens vilket är en enorm tillgång för oss. Han vet helt enkelt vad han pratar om och känns som en resurs för företaget, menar Tomas.

Christian brukar stå i ständig kontakt både med operatör och produktionstekniker.

– Han besöker oss också var tredje vecka och ser till att alltid komma vid skiftbytet för att träffa alla berörda vilket vi uppskattar.

Christian själv tycker det är viktigt att komma nära kunderna för att verkligen lära känna dem och därmed kunna hjälpa till att effektivisera kundens tillverkning så mycket som det är möjligt. Och han berömmer ProCell för deras initiativförmåga och nyfikenhet: 

– De är lyhörda och framåt, aldrig rädda för att testa nya grejer, och det är inte självklart idag. Många är nöjda med det man har, men ProCell vet att man alltid kan göra allting lite bättre, säger Christian.

Minskade cykeltider och längre verktygslivslängd

I skrivande stund pågår inkörningen av svarvoperationen med de nya svarvskären hos ProCell. Det handlar om invändig svarvning med LOGIQ 4 TURN och utvändig svarvning med HeliTurn CNMX. Materialet man jobbar i är seghärdningsstål SS2541 och de nya skären har helt tagit bort finskärsprocessen på detaljen – vilket spar tid.

– Cykeltiden har minskat från 17:50 till cirka 13 minuter vilket innebär en effektivisering på mellan 15 och 20 procent, konstaterar Tomas.

LOGIQ 4 TURN för den invändiga svarvningen består av dubbelsidiga positiva CXMG-skär med fyra skäreggar avsedda för allmänna svarvningsapplikationer. 

– Skärkrafterna är låga och kylmunstycken för högtryckskylning, JHP, riktar kylmedlet direkt till skäreggen vilket ger en längre verktygslivslängd – vi räknar med åtminstone 20-25 procents längre livslängd, dessutom förbättrad spånkontroll och högre produktivitet, förklarar Christian.

Skären har också en mycket stabil laxstjärtsinspänning och kan därför inte monteras fel i skärbäraren.

Wiper-konfiguration eliminerar finskärning

HeliTurn CNMZ för den utvändiga svarvningen bygger på skär med stor positiv radiell spiralskuren skäregg och positiva spånvinklar.

– En kombination som väsentligt minskar skärkrafterna och möjliggör bearbetning med högre avverkningshastighet, säger Christian.

Skärets hörn har en wiper-konfiguration som ger hög ytfinish även vid höga matningsförhållanden, vilket i många tillfällen kan eliminera finskärning som i exempelvis ProCells fall. Standardhållare med utbytbara koniska skaft samt kanaler för högtryckskylvätska, funkar till CNMX- eller CNMG-skär.

Vill du synas här med en banner för ert företag