Kenji Yamaguchi, som är VD och koncernchef för FANUC Corporation, talar om det ökade intresset för automatisering, hållbar produktionsutrustning och FANUC:s egna smarta fabriker
Artikel i Aktuell Produktion nummer 7/2021 av Tord Käck
Under EMO i Milano 2021 visade FANUC ett antal nya och nyligen introducerade produkter i sin 1250 m² stora monter. FANUC:s VD och koncernchef Kenji Yamaguchi svarar på frågor om företagets senaste produktinnovationer med mera.
FANUC är en av de största utställarna på EMO. Varför?
Yamaguchi: Vi har många produkter och lösningar som vi vill visa i vår monter. Dessutom visar en stark EMO-närvaro vår fortsatta beredskap att stödja alla kunder, oavsett eventuella fluktuationer i de ekonomiska förhållandena.
Utmaningarna för maskinteknikindustrin pågår. Efter en nedgång i efterfrågan orsakad av Covid-19-pandemin står sektorn nu inför flaskhalsar i produktionen på grund av materialbrist. Hur hanterar FANUC denna situation?
Yamaguchi: Efter en kraftig nedgång på grund av Covid-19 återhämtade sig ekonomierna i Asien och Amerika snabbt under 2020. Sedan våren 2021 har vår orderingång i Europa nått en rekordhög nivå. På våra fabriker i Japan har vi konsekvent ökat produktionskapaciteten de senaste åren. Idag är kapaciteten på en historiskt hög nivå, men vi står också inför betydande utmaningar för att upprätthålla denna produktion på grund av den globala bristen på komponenter.
Hur ser Fanuc;s framtid ut?
Yamaguchi: FANUC tar emot många beställningar från kunder i USA, Kina, Europa och över hela världen. Detta baseras delvis på kundernas erfarenheter efter Covid-19-pandemin, vilket motiverade många att automatisera och robotisera sina fabriker. Vi tror att denna trend kommer att fortsätta, med stöd av förbättrad robotteknik som vision och AI, samt Cobotar.
Vilka nya trender ser du?
Yamaguchi: Vi ser en trend bland europeiska tillverkare att flytta produktionen närmare sitt huvudkontor. Detta skifte är en reaktion på deras erfarenheter under Covid-19. Tillverkarna vill undvika långa transporttider och komplexa leveranskedjor samtidigt som de sparar kostnader – mål som kan uppnås med mer automatisering och robotisering i sina hemländer. FANUC har historiskt centrerat sin produktion i Japan med hjälp av högautomatiserade fabriker. Nu går den globala trenden mer mot FANUC:s strategi. En annan viktig trend är hållbarhet. Idag lägger kunderna större vikt vid hållbarheten hos CNC-system, robotar och ROBOMACHINES. I stället för att göra sig av med kapitalvaror efter bara några års användning förväntar de sig och kräver livslängd för att spara resurser. FANUC:s CNC-system, robotar och ROBOMACHINES fungerar enkelt i många år utan fel. Dessutom har vi alltid erbjudit obegränsad produktservice och reservdelstillgänglighet. Sakta men säkert drar våra produkters driftsäkerhet till sig mer uppmärksamhet från europeiska kunder.
Vilka produktinnovationer kan vi förvänta oss av FANUC?
Yamaguchi: På EMO visar vi våra senaste CNC-produkter och tekniker, och vår nya ROBOMACHINE-serielinje – ROBODRILLα-DiB-Plus-bearbetningscentret, ROBOCUTα-CiC- EDM-maskin och ROBOSHOTα-SiB-formsprutningsmaskin – samt våra nyaste robotmodeller. När det gäller CNC tror vi att utvecklingen av verklig industriell styrteknik i kombination med digital teknik, så kallad DX, kommer att leda till en miljö där hög kvalitet, hög optimering och hög effektivitet blir det nya normala. På EMO introducerar vi ny teknik för att optimera verktygsvägar och uppnå högkvalitativ bearbetning baserat på detta koncept.
I takt med att efterfrågan på automatisering fortsätter att öka kommer dessutom vår QSSR-teknik (Quick and Simple Start-up of Robotization) att bli ännu mer relevant. När allt kommer kommer runt ligger vår styrka i att utveckla både robotar och CNC-system.
Vilken roll kommer cobots att spela i produktionen?
Yamaguchi: Eftersom kollaborativa robotar kan arbeta direkt med människor öppnar de helt nya möjligheter till automatisering. FANUC erbjuder ett brett utbud av kollaborativa robotar, från 4 kg till 35 kg nyttolast. CRX är vår senaste modell, med fokus på användarvänlighet förutom välrenommerad säkerhet och tillförlitlighet. Vi förväntar oss en enorm efterfrågan på CRX i Europa från ett brett spektrum av branscher. Det kommer naturligtvis att ta tid för andelen kollaborativa robotar i produktionen att växa till ett betydande antal, delvis på grund av nyttolaster och hastighetsbegränsningar, men deras antagande kommer säkert att öka tack vare deras användarvänlighet.
Har ni några planer på området mobila transportsystem?
Yamaguchi: AGV spelar en viktig roll i automatiserade fabriker där arbetsstycket kräver automatisk transport från och till maskiner. FANUC samarbetar med AGV-byggare över hela världen för att möjliggöra en enkel implementering av mobila lösningar.
Hur är det med ämnen som digitalisering? När får vi se den smarta fabriken?
Yamaguchi: FANUC:s produktion är redan smart. Vi har arbetat med robotisering under de senaste 30 åren och våra fabriker är nästan helautomatiska med mycket flexibla robotar och transportsystem. Dessutom säkerställer den kontinuerliga insamlingen av produktionsdata att våra operatörer kan göra processförbättringar baserat på de informationstrender som uppstår. Den smarta fabriken har legat till grund för FANUC:s hela produktion i många år. Men vi hjälper också kunderna att bli smartare genom att erbjuda FANUC-lösningar som ZDT, MT-LINKi eller FIELD system, vår Industrial IoT-plattform.
Hur bedömer du konkurrensen från stora IT-företag inom digitaliseringsområdet?
För att digitaliseringen ska lyckas måste du först hämta och analysera data från fabriksenheter som till exempel verktygsmaskiner. För att uppnå effektivitetsförbättringar måste maskinerna också kontrolleras bättre. FANUC har lång erfarenhet och är ledande inom detta område. Men när det gäller att utveckla applikationer för att analysera och visualisera maskinernas status har IT-företag sina styrkor. Vi betraktar därför IT-företag som partners snarare än konkurrenter.
Fanuc planerar att investera 240 miljoner dollar i utbyggnaden av en anläggning i Kina. Har ni liknande planer för Europa?
Även om FANUC redan har 23 dotterbolag i Europa planerar vi att utöka vårt servicenätverk ytterligare. Sedan 2017 har vi färdigställt åtta nya kontorsbyggnader i olika länder och investerat över 120 miljoner euro, och vi kommer att slutföra byggandet eller utbyggnaden av ytterligare åtta anläggningar inom de närmaste två till tre åren, inklusive en ny byggnad för vårt europeiska utvecklingscenter och tekniskt support. Vi kommer också att förvärva ett lager.
Tillsammans kommer dessa byggnadsinvesteringar att öka med 180 miljoner euro mellan 2021 och 2023.
Hur viktig är den europeiska marknaden för Fanuc?
Yamaguchi: Europa är en av de viktigaste regionerna i världen, inte bara när det gäller försäljning utan också för att viktiga idéer för ny produktutveckling kommer härifrån. Vi vill ha ett nära samarbete med våra europeiska kunder och uppfylla deras krav genom att introducera avancerad teknik på marknaden.
Hur kommer detta att löna sig för FANUC?
Yamaguchi: Vi tänker alltid långsiktigt. Om vi erbjuder överlägsna produkter och tjänster som i hög grad tillfredsställer våra kunder gör vi oss själva till en bra partner. Genom att uppnå detta mål kan vi öka vår försäljning och marknadsandel.