Artikel Aktuell Produktion Nummer 2/2021: Gabriella Mellergårdh
I det lilla västerbottniska samhället tillverkas väldigt stora maskiner – ja till och med världens största. Följ med till Ursviken Technology A.B där unika kantpressar i premiumsegmentet skapas av ett dedikerat team.
– Du skulle se utsikten här, säger Ulf Rönnmark, senior ingenjör på Ursviken Technology A.B.
Lite senare landar ett foto i min mejlkorg som fångar klarblå himmel, gnistrande snö och Skellefteälven täckt av is. Här har företaget ända sedan 1885 producerat lösningar för plåtbearbetning och utvecklats till svensk premiumtillverkare av kantpressar. Ursviken Technology A.B är en av få svenska maskintillverkare som fortfarande finns kvar och som förser såväl den kinesiska som den amerikanska marknaden med kundanpassade pressar i jätteformat.
– Tyskland är en viktig marknad för oss också. Jag skulle tro att mellan 70 och 80 procent av vår omsättning går på export. Här i Norden och Sverige säljer vi mest av de mindre maskinerna men även en hel del stora, säger Ulf.
Världens längsta kantpress
Men visst är det de riktigt stora maskinerna som sticker ut. I skrivande stund läggs sista handen på den kantpress som snart ska skickas till en kund i USA och som oblygt kan beskrivas som världens längsta.
– I kraft är det inte den största vi har byggt. Den här har 2 500 tons presskraft och vi har byggt maskiner med upp till 5 000 ton. Men den är extremt lång, bocklängden blir 19,8 meter, och det är ovanligt i branschen. 18 meter var vårt tidigare rekord, säger Ulf.
Vilka utmaningar är tuffast att hantera när man skapar världsrekord i kantpressar? Tveklöst styckevikten, menar Ulf.
– Vi har ett antal bitar som väger drygt 60 ton vardera som ska hanteras och transporteras. Totalvikten landar på 750 ton exklusive kringutrustning.
Men finns det egentligen någon gräns för hur stor kantpress man kan bygga?
– Tja, vi sa redan vid 15 meter att det var gränsen, nu vill vi nog inte gå så mycket längre. Att hantera allt rent praktiskt börjar bli svårt, så den här är nog väldigt nära gränsen, konstaterar Ulf.
Bockning av profiler för infrastruktur och kraftledningsstolpar
De riktigt stora kantpressarna byggs alltid i delar och brukar normalt sett gå på trailer till Göteborg för vidare transport med båt. Just den här kantpressen transporteras först på 25 lastbilar för att sedan lastas på båt i Skelleftehamn för vidare transport genom Bottniska viken, Östersjön och över Atlanten.
Och den amerikanska kunden då, vad ska man tillverka som kräver världens längsta kantpress?
– De ska tillverka två huvudprodukter. Dels profiler som kräver att plåten först bockas från ena hållet och sedan vänds för att bockas från andra hållet, berättar Ulf.
En utmaning har därför varit att skapa en lösning som gör det möjligt för kantpressen att vända profiler snabbt och säkert som är närmare 20 meter långa och som väger upp emot 8 ton.
– Sedan ska kunden också använda maskinen till att bocka lyktstolpar och kraftledningsstolpar, tolvkantiga och konformade. Vi har rätt många kunder i USA som tillverkar just stolpar för infrastruktur, säger Ulf.
Från offshoreindustri till entreprenadmaskiner
En annan stor kundgrupp, framför allt i Kina men även i Tyskland, är tillverkare av teleskopiska mobilkranarmar.
– Vi har gjort oss kända i Kina just för det, där vi har maskiner hos de tre största tillverkarna i världen, och en sån kantpress har vi i order just nu också.
Jo slutprodukterna som formas i Ursvikens kantpressar spänner över allt ifrån grova rör för offshoreindustrin till vägräcken och ramar för entreprenadmaskiner där Caterpillar, Volvo och Scania hör till de stora kunderna.
Bra mix av erfarenhet och nya idéer
Så vad är då nyckeln till framgång för ett företag som Ursviken Technology? Hur blir man bäst på att tillverka kantpressar?
– Det är en bra fråga. Jag har jobbat här sedan 1978 och vi har en låg personalomsättning vilket väl är både på gott och ont. Men det goda är att vi har lärt oss mycket under åren. Vi har en gedigen erfarenhet, samtidigt som vi har fått in nytt ungt blod och nya idéer som har gett en bra mix både på ingenjörssidan, konstruktion, sälj och produktion, säger Ulf.
Grunden till den maskintyp som tillverkas blev lagd redan på 1960-talet och har under åren utvecklats med ny teknik, där automatlösningar och hårdvara i elsystem är sprunget från ett mångårigt samarbete med Malmöbaserade B&R Automation.
– Sedan får man väl konstatera att vi har haft både lite tur och lite tajming när vi tagit vissa ordrar, som när vi sålde första maskinen till Caterpillar i början av 1990-talet. Strategiska beslut har fallit väl ut, konstaterar Ulf.
För mer information: Ursviken Technology AB