Hållbar skärande bearbetning: för människorna, planeten och vinsten

aug 22, 2022 | Svarv, Verktyg

När man arbetar med metall kan ett dåligt val av verktyg eller bearbetningsstrategi vara det som avgör om man lyckas eller misslyckas. Avfallsmaterial, dålig produktivitet och skrot är alla tecken på en bristfällig bearbetningsprocess. De är också tecken på maskinbearbetning som inte är hållbar. Med rätt verktyg och processer på plats kan man göra många hållbarhetsvinster vid kapning av metall. Men det är många maskinverkstäder som inte inser dessa fördelar. Här tittar Matilda Gynnerstedt, Head of Product Management för Turning hos Sandvik Coromant, på de verktyg och tekniker som driver produktivitet, minskar avfallet och förbättrar hållbarheten vid skärande bearbetning.

Metaller utgör ryggraden i dagens industrialiserade värld. Metaller är viktiga byggstenar i vår ekonomi, från stål i byggnader och aluminium i bilar, till titan i moderna flygplan och koppar i elektronik. Användningen av dem kommer inte att minska. I takt med att regeringar världen över implementerar planer för att minska koldioxidutsläppen gör efterfrågan på förnybar teknik att vår användning av metaller fortsätter att öka. Internationella energirådets (IEA) rapport Steel and Iron Technology Roadmap anger att den globala efterfrågan på stål kommer öka med över en tredjedel från i dag till år 2050.

Men i och med att efterfrågan på metall ökar stiger även förväntningarna på hur metaller framställs och används i tillverkningen.

Framsteg på vägen

Tillverkning av metaller har länge setts som en kolintensiv process. Det stämmer visserligen att ståltillverkning ger upphov till mycket utsläpp, men industrin har gjort stora framsteg när det gäller att minska dess effekt. Grönt stål ersätter exempelvis kokskol, som traditionellt krävs för malmbaserad ståltillverkning, med förnybar energi och väte. Det kan drastiskt minska koldioxidutsläppen under metallframställningsprocessen.

Den senaste tidens innovationer, som grönt stål, kan ge metallindustrin en mer hållbar framtid, men det finns flera andra tekniker som kan göra metallbearbetningsprocesserna mer hållbara. Tillverkarna måste bli mer medvetna om dessa metoder för att kunna hantera morgondagens hållbarhetsutmaningar

Rätt verktyg för jobbet

För maskinverkstäder som arbetar med att skära svårbearbetade metaller till önskad form, där man möter snäva toleranser och krav på högsta ytkvalitet, är rätt verktyg och expertkunskaper avgörande. Verktyget bör framför allt underlätta en effektivare bearbetningsprocess som ger mindre avfall och det bör ge stöd för stora hållbarhetsfördelar.

Skrotning av komponenter är en faktor som kan hindra en verkstad från att uppnå bästa prestanda. Vanliga situationer som leder till skrotning är användning av fel verktyg, mänskliga fel i maskinprogrammering och oupptäckta variationer i råmaterialet som orsakar oförutsägbara maskinproblem. Dessutom har avfall en allvarlig påverkan på miljön om det inte återvinns. Världsbanken beräknar i själva verket att den avfallsmängd som industrier ger upphov till på global skala är 18 gånger större än de hushållssopor som kommuner världen över efterlämnar.

För att maskinverkstäderna ska kunna minska skrotet måste de implementera rätt verktygsuppsättning och skärdata. Om man inte säkerställer detta kan det leda till oregelbundet verktygsslitage och oförutsägbar livslängd för skärverktygen, vilket leder till felaktiga komponenter som i sin tur leder till skrot.

Valet av verktyg är särskilt viktigt för att minska avfallet vid svarvning, en vanlig bearbetningsmetod. Effektiv stålsvarvning kan uppnås genom att minska kassering av skrot och komponenter, som en del av en god strategi för att minska produktionskostnaden med en befintlig maskinuppsättning. Strategin kan till exempel omfatta att maximera maskinanvändningen eller välja mer tillförlitliga verktygslösningar, som skärstålet, för att minska kostnaden per del.

Men vilka egenskaper har ett mer tillförlitligt verktyg? Svarvskärsorter som ger verktyget en lång och förutsägbar livslängd med god fliskontroll bör övervägas för säker och produktiv bearbetning. Om du väljer ett verktyg med längre livslängd, som även har bättre slitage- och värmebeständighet, kan det ge påtagliga fördelar som att minimera oplanerade stopp eller minska materialavfallet från arbetsstycket eller från själva hårdmetallskäret. Alla dessa är nödvändiga förutsättningar för hållbar bearbetning. Sandviks Coromants arbete med att använda återvunna material i våra svarvskär är också en viktig faktor som gör våra kunders egen tillverkning mer hållbar. En av kriterierna i vårt utvecklingsprojekt är att öka användningen av återvunnet material i våra verktyg samt att minska avfallet.

Minska smärtpunkterna

Samtidigt som medvetenheten om hållbarhet ökar inom i princip alla branscher ökar även den digitala omvandlingen. I en enkät med över 400 globala tillverkningsföretag angav 94 % av de svarande att Industry 4.0 har hjälpt dem att hålla igång verksamheten under pandemin. Utmaningarna med covid-19 har också inneburit ett uppvaknande för tillverkare som ligger efter i implementeringen av Industry 4.0-strategier.

Fördelarna med Industry 4.0 för tillverkare är nu välkända. Man vet att det hjälper chefer och medarbetare att fatta mer välgrundade beslut, leder till högre produktivitet, kan minska produktionsfel och ger högre vinster. Men det är inte lika många som inser den viktiga roll Industry 4.0 har när det gäller hållbarhet.

Historiskt sett har anläggningschefer baserat bearbetningsbesluten på medarbetarnas förslag och erfarenheter. Maskiner som är uppkopplade via sakernas internet (IoT) kan å andra sidan stärka personalens ovärderliga erfarenheter och erbjuda nya möjligheter till transparens, optimerad planering och effektiviserad produktion. Med detta i åtanke finns det i dag ett antal digitala tjänster som kan hjälpa tillverkare att implementera mer hållbara produktionsprocesser.

En bra utgångspunkt i en hållbarhetsstrategi är att genomföra en revision av anläggningens aktuella status med dataledda insikter. Den här metoden kan leda till att man upptäcker flera ineffektivitetsområden som kan hindra en verkstads produktivitet och hållbarhet. Om en anläggning t.ex. märker av att verktyg slits ut i förtid, att finbearbetningen inte håller standarden eller att man har långa avbrottstider, kan data som samlas in via sensorer hjälpa operatörer att förbättra bearbetningsprocessen på ett sätt som bidrar till att minska avfallet och öka energieffektiviteten.

CoroPlus® program för produktivitetsförbättring (PIP) är en lösning på dessa smärtpunkter. PIP är en beprövad, strukturerad process som kan utföras på en enda maskin, en processkedja eller över hela anläggningen. När processen ska påbörjas identifierar experter från Sandvik Coromant vilka ineffektiviteter som finns i produktionen. Sedan installerar Sandvik Coromant maskinövervakningslösningar för dessa, som ger datainsikter i realtid. Dessa data kan nås på distans för att få en djupgående analys av en komplett produktionscell, ända ner till skärverktyget.

CoroPlus® PIP kan hjälpa tillverkarna att sänka kostnaderna och minska ineffektivitet, samtidigt som det bidrar till att göra tillverkningsprocessen mer hållbar. Genom att se till att maskinerna körs så effektivt som möjligt och förkorta bearbetningstiden kan programmet eliminera avfall och minska energiförbrukningen. Sist men inte minst får de viktiga resurserna, människorna som arbetar i anläggningen, bättre arbetsförhållanden samtidigt som de vet att maskinprocesserna är smidiga, stabila och förutsägbara.

Några beslut som bygger på felaktig information kan vara skillnaden mellan produktiv, hållbar metallskärning och en bearbetningsprocess med mycket avfall. I och med att vi blir mer medvetna om metallbearbetningens inverkan på miljön kan vi dock förverkliga innovationer som kan innebära en avsevärd förbättring av branschens rykte. Det omfattar till exempel att hitta mer hållbara sätt att inte bara producera, utan även bearbeta metaller – för människorna, planeten och vinsten.

Mer information finns på www.sandvik.coromant.com

Dormer Pramet utser ny försäljningschef i Sverige
Dormer Pramet tillkännager idag utnämningen av Drilon Pllana till ny försäljningschef för Sverige. Drilon tar över rollen från Roger Larsson, som har befordrats till...
Nya MC5100-serien för svarvning i gjutjärn
Mitsubishi Materials presenterar MC5100, en ny serie vändskär som är speciellt framtagen för högeffektiv svarvning i gjutjärn. Programmet består av tre olika skärsorter...
Varför det är viktigt med minsta håldiameter
Vid tillverkning av invändiga gängor med gängsvarvning är minsta håldiametern en viktig faktor. Det här måttet spelar en central roll i att välja rätt verktyg för...
Världens största svarvbom
Sandvik Coromant har skapat historia som innovatör inom precisionsteknik, genom att utveckla världens största svarvbom. Den gigantiska svarvbommen, med en längd på...
Nyheter inom svarv och stick
Iscar presenterar nya uppdateringar som tex LOGIQFGRIP, ett avancerat system för stabil och vibrationsfri avstickning som nu hanterar dimensioner upp till diameter 160...
Nytt återvinningsinitiativ stöder verktygscirkularitet
Sandvikgruppen lanserar tillsammans ett uppgraderat program för verktygsåtervinning. Det framgångsrika befintliga programmet ligger till grund för det nya...
Ny stålsvarvningssort för grovbearbetning med hög matning
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, presenterar en ny sort i den senaste versionen av stålsvarvningsserien. GC4405 är första val för höga...
Nytt samarbete mellan Seco och Swemachinist
Seco har tagit ännu ett steg i företagets strävan att dela kunskap om de många möjligheterna inom maskinbearbetning genom ett nytt samarbete med Swemachinist, en...
Mångsidig spår- och avstickning med hög stabilitet
Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem, uppgraderar det väletablerade avsticknings- och spårsvarvningskonceptet CoroCut® 1-2. Förbättrad...
Framtidsinriktad tillväxt med ökat fokus på ”Wearparts”
Nyligen på EMO-mässan i Hannover korsade vi vägen för Mikael Gyllhamn, VD för Scandinavian Carbide Company (SCC). SCC är en pålitlig aktör som erbjuder ett imponerande...
Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
Fagersta, september 2023 - Seco, som är en av de ledande globala leverantörerna av lösningar inom metallbearbetning, har precis lanserat en uppdaterad grafisk profil...
Ny tekniskt säljare hos SMV
Natali Kristoffersson är SMV Verktygs nya tekniska säljare i Sundsvall. Därmed utökar företaget sitt team i norra Sverige. – Det känns roligt och mycket spännande,...
Snabb och stabil verktygsväxling med nya WhizFix 2.0
“Det ska vara enkelt och gå snabbt att byta skär”, säger Zeb Allansson, skärtekniker på WhizCut, om den senaste innovationen. WhizFix 2.0 har utvecklats för smidig...
Nya produkter och en upplevelse i mixed reality technology
Mitsubishi Materials kommer att ha en stark närvaro på årets EMO-mässa i Hannover som går av stapeln den 18-23 september.  Du hittar dem i hall 5, monter C18 Besökarna...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
Ett nytt sortiment med nya mångsidiga planfräsar.
Den globala tillverkaren har lagt till fem varianter av fyrkantiga, positiva vändskär för skärdjup upp till 6,4 mm till sitt varumärke Pramet. Serien passar till de...
Dormer Pramet bygger en ny fabrikshall
Dormer Pramet expanderar tillverkningsanläggningen i Šumperk, Tjeckien, med en ny fabrikshall på 4 500 kvm som beräknas stå färdig 2024. Den globala...
Dormer Pramet avsticknings- och spårsvarvningssortiment
Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
En geometri för överlägsen spånkontroll
Efter många och grundliga tester för att hitta en spånformare för optimal spånkontroll vid såväl fullspårstickning, breddning av spår som svarvning och finsvarvning...
Svarvning med Y-axeln i alla riktningar
Sandvik Coromant, introducerar en ny metod för svarvning av komplicerade former och fickor med ett enda verktyg. Reducerad cykeltid, förbättrad ytkvalitet på...
En ny sortgeneration
Dormer Pramet har lanserat en ny generation svarvsorter, som klarar marknadens allra högst ställda krav på produktivitet och mångsidighet.  Pramets sort T9415 är den...
Bemästra processer: hård bearbetning
Kortare bearbetningstider, höga ytbehandlingar och besparingar vid slipning. Detta är bara tre fördelar som nämns som hård bearbetning med geometriskt bestämd skäregg...
Snabbare svarvning, minskat spill
En färsk undersökning från OpenText visade att 92 % av tillverkarna anser att företagets samhällsansvar (corporate social responsibility, CSR) är viktigt för deras...
För svarvning i härdat stål
Mitsubishi Materials har utvecklat ett nyskapande PCBN-belagt vändskär, BC8210, som utökar det redan stora utbudet i produktkategorin. Skäret symboliserar Mitsubishis...
Högteknologisk skärande bearbetning – med automation även för kortserier
CNC-bearbetning i korta serier med hög förädlingsgrad och snabba ledtider är deras vardag. Följ med till Linköpingsföretaget ProCell som optimerar svaroperationerna med...
Svarvning i alla riktningar tar en ny vändning
Sandvik Coromant lanserar nu andra generationens CoroTurn® Prime-skär av B-typ. Det nya dubbelsidiga, negativa skäret har fyra skäreggar och är utformat för...
AMB 2022 – den viktigaste mässan för WhizCut
AMB i Stuttgart, nystartat försäljningsbolag och flertalet tyska samarbetspartners. Det är mycket Tyskland just nu för svenska WhizCut.  Artikel i Aktuell Produktion...
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Nya produkter för maskiner där utrymmet är begränsat
I maskiner med begränsat utrymme är det viktigt med verktyg som i sig är utrymmesbesparande men också att verktyg och skär är enkla att hantera framför allt vid byte...
CPT lanserar nya sintrade skär för gängsvarvning
Type-K från CPT är en ny serie av precisionssintrade skär för gängsvarvning som är utrustade med spånbrytare för högsta prestanda i en mängd olika material. De finns...
Avstickssystem som förenar ekonomi och miljötänk
Avsticksskäret WhizTwin från Svenska WhizCut har dubbla skäreggar framtill för minskat spill av material, reducerad energiåtgång och lägre tillverkningskostnader. Text...
Optimerad bearbetning gör alla till vinnare
Med den japanska giganten Kyocera i ryggen har svenska Kyocera Unimerco Tooling AB i Jönköping målet klart. I partnerskap med kunden och med rätt verktygsval vill man...
WhizTwin, utmärkt för både långa och korta serier
Zeb Allanson, skärtekniker på WhizCut, har tillsammans med WhizCuts grundare Erik Schmidt utvecklat avstickskonceptet WhizTwin. Han lyfter fram att det dubbeleggade...
Ny skärsort för stålsvarvning hjälper THK Rhythm att ta kontroll över sin bearbetningsprocess
Tillsonburg har förändrats sedan den kanadensiska musiklegendaren Stompin’ Tom Connors gjorde den lilla staden i Ontario och dess tobaksfält kända genom sången med...
Nya möjligheter: Avstickning i rostfritt stål med System 222
Gühring System 222 för spår och avstickning har utökats. Förutom vändskär för stålmaterial finns det nu också ett verktyg med en bredd på 3mm för avstickning i rostfria...
Digitaliserad kvalitetssäkring i fordonsindustrin
Enligt IBM-rapporten Automotive 2030 — Racing toward a digital future säger hälften av cheferna inom fordonsindustrin att deras organisationer måste genomgå en digital...
Samarbete minskar ställtiden i längdsvarvarna
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras på Elmia Produktionsmässor.  En av de främsta innovationerna är...
Edeco tar samarbetet med Gesac till en ny nivå
Karlstadbaserade verktygsspecialisten Edeco Tool och kinesiska Gesac har gjort en lång och händelserik resa tillsammans. Edeco var den partner som 2016 introducerade...
80 fullspäckade sidor med flera nyheter och fullständigt fokus på verktyg till längdsvarvar
WhizCut fortsätter att utveckla precisionsverktyg i världsklass och flera nyheter presenteras i årets katalog. En av de främsta innovationerna är produktlinjen...
Förstahandsvalets bredd sänker lagerkostnaderna
CNC-tekniker och verktygsingenjörer möter ett enormt urval av svarvskär, med hänsyn till sorter och spånbrytare på marknaden. Mitsubishi Materials har utvecklat och...
Innovativt avstickningssystem för högtryckskylning
ISCAR JETCROWN består av fyrkantiga adaptrar som passar i en unik krona som med en enda skruv monteras i tillhörande hållare. Kronan har två effektiva kylmedelsutlopp...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
WhizCut på EMO – med nya innovationer inom längdsvarvning
En av dom få svenska utställarna på EMO var WhizCut, med sin bas i Helsingborg. På WhizCut försöker man alltid att hitta nya lösningar på utmaningar vid tillverkning av...
Invändig och utvändig bearbetning av statorhus
I takt med det ökande antalet elfordon så krävs inte bara detaljer med snäva toleranser, utan också en så effektiv produktion som möjligt. En del som är speciellt...
Exakt bearbetning av mindre diametrar
Sandvik Coromant har lanserat CoroCut® QI, en serie specialutformade skär för invändig och axiell spårstickning i mindre diametrar. CoroCut® QI har optimerats för ett...
Ny katalog ifrån Dormer Pramet
Dormer Pramet har förnyat sina huvudkataloger med metriska produkter, som omfattar mer än 20.000 skärande verktyg genom att dela in dem i fyra publikationer omfattande...
Verktyg med tre skär gav snabbare svarvning av valsar
När enbart grovsvarvning av en grovplåtsvals kan ta upp till 150 timmar får varje procent som bearbetningstiden kan reduceras effekt på produktionskostnaderna....
Vikten av anpassning i stålsvarvningsprocesser
Vad har krigsstrategier från antikens Rom och Sandvik Coromants svarvskär för ISO P-stål gemensamt och hur kan det hjälpa dig att öka produktiviteten i din verkstad? I...
Sandvik Coromant presenterar samarbete med HCL CAMWorks
Sandvik Coromant, har offentliggjort sitt samarbete med det globala teknikföretaget HCL Technologies, där deras PrimeTurning™-teknik ska integreras i HCL...